Satunnaiset kuvat

Isojen säyneiden narraaja

Uusimmat

Blogin arkisto

194 Syksyn satoa

Keskiviikko 11.10.2017 klo 18:55 - yrjöpoeka

Itsenäisyys on tämän syksyn painava uutinen. Useissa maissa Euroopassa ja Lähi-Idässä on alueita, jotka ovat jäänteitä entisten suurvaltojen mahdista. Aikoinaan Espanja ja Portugali olivat sotilaallisia mahtitekijöitä. Heillä oli sotilasvoiman avulla alistettuja kehitysmaita ympäri maailmaa. Englanti, Ranska ja Saksa kuuluivat myöhemmän ajan siirtomaaisäntiin.

Näiden maiden isännyys katkesi lopulta. Sitä ennen nämä valtiot ovat piirrelleet valtioiden rajoja viivotinta käyttäen. Pahin sellainen alue on Lähi-Idässä oleva Kurdistanin alue. Viivasuoria rajojka on vedelty isännän ottein ja nyt niitä hallitsevat valtiot kuvittelevat niitten olevan ikuisia. Syyrian, Irakin, Iranin ja Turkin rajaalueella sijaitsee Kurdistan. Sen alue jaettiin aikoinaan viivotinta käyttäen ja kurdit jäivät ilman omaa valtiota. Aina on tiedetty, että muiden määrittelemät rajat eivät ole pysyviä ja ne tulevat ennenpitkää muuttumaan siten, että kansallisuuksien rajat määrittävät valtioiden rajat. Lähi-Idässä lisukkeena kriiseihin toimii hiekan alla kupliva öljy.

Espanjassa on omat ongelmansa ja Katalonia on sitä ollut jo 800-vuoden ajan. Kahteen kertaan sen autonomia on lakkautettu ja nyt on mahdollisesti tulossa 3-kerta. Sanooko se toden, sitä en usko. Maailma on juuri tänään niin epävakaa, että juuri nyt kansallisuuksien itsenäisyysmieliset katsovat ajan olevan valmis. Toisen maailmansodan jälkeen kuviteltiin Euroopan valtioiden rajojen muuttuneen vakaiksi. Sitä se ei ollut. Jugoslavia hajosi yhden diktaattorin kuoltua ja se repesi useisiin itsenäisiin valtioihin. Mahdottomasta tuli mahdollinen. Ainoastaan Saksojen yhdistyminen sujui rauhanomaisesti.

Näin uskon käyvän tulevissa koitoksissa. Nykyaikainen sota tuo niin nopeasti sellaisen määrän uhreja, että siinä entisten suurvaltojen hallitsijat joutuvat katsomaan vielä totuutta silmiin. Mikäli Kataloniassa alkaa mekkalointi, se voi poikia hyvin pian epävarmuutta Englannin saarivaltion alueelle. Skotlanti on minun mielestäni ensimmäinen, joka katsoo itsenäisyyden kortit. Espanjalla ja Englannilla on entisen suurvallan syndrooma ja ne joutuvat joko nielemään kalkin, tai ottamaan asemansa asein takaisin.

Olemme joskus jutelleet näistä kavereitten kanssa ja moni pitää ajatuksiani liian katasrofaalisina. Suomessa on vallinnut niin pitkä rauhanaika, että se on sulkenut ihmisten silmät näkemään maailman raadollisuuden. Mikään ei ole muuttunut maailmassa kansojen välillä. Aina silloin tällöin valtaan nousee sellainen hörhö joka luulee vääntävänsä kahvasta maailman toiseen asentoon.

Historiaa mukaillen nyt on sellainen aika, että yhtäaikaa useissa maissa valtaan ovat nouseet tai nousemassa väkivaltaan ja muukalaiskammoon uskovat. Sellaiset tahot, jotka löytävät syyllisen kaikkeen ahdinkoon ja pahaan toisista ihmisryhmistä. Pienien valtioiden pullisteluista en olisi huolissani, mutta olen huolissani muutamien ydinasevaltioiden julkisesta uhitteluista. Diplomatia on unohdettu ja kaikki kulkee kohti sotaa ja välienselvittelyä. Viimeksi toisen maailmansodan aikana itsenäiset valtiot käyttivät demonisia ilmaisuja toisista valtioista.

Yksi asia pitää paikkansa muutuvassa maailmassa. Aurinko nousee idästä.

Avainsanat: siirtomaavaltiot, englanti, ranska, saksa, espanja, portugali, kurdistanhakeeitsenäisyyttä, katalonianmenneisyys, aurinkolaskeelänteen

072 Maahanmuutto on tosiasia

Torstai 27.11.2014 klo 10:36 - yrjöpoeka

Maahanmuutosta on viimevuosina puhuttu todella paljon ja siihen liittyy tunnelatauksia. Siksi onkin yllätys, kuinka nopeasti maamme syrjäisimpiinkin kolkkiin muuttaa työn perässä ammattilaisia ulkomailta. Kainuussa puhutaan juuri nyt lääkäreistä, joita on sairaaloissamme jo melkoinen joukko. Ulkomaalaisten tulo työn perässä on koettu oikeutetuksi. On mielenkiintoista kuunnella vastaanotolla iäkkäiden ihmisten avointa pohtimista ulkomaalaisten lääkäreiden hyvistä ja huonoista puolista. Kieli ei enää tunnu olevan se suurin ongelma ja se on ihme.

Samalla kun ulkomaalaisia työskentelee entistä enemmän iäkkään väestön kanssa, ovat myös asenteet alkaneet hyvin nopeasti muuttua. Entistä paremmin hyväksytään erikieliset ja rodulliset keskellämme, koska ilman heitä meidän nykyinen hyvinvointimme palveluineen rapautuu. Uskon siihen, että pelkomme suuresta hoitaja pulasta poistuvat. Siihen on vaikutuksensa kaikilla erikielisillä lääkäreillä. He ovat niitä, joiden hyvät kokemukset helpottavat osaajia muista maista tulemaan tänne.

Suomalaisia lääkäreitä ja hoitajia siirtyy jatkuvasti myös työn perässä ulkomaille. Vastavuoroisesti on aivan oikein, että myös tänne on tulossa uutta väkeä. EU-maista muutto Suomeen on aivan yhtä helppoa, kuin suomesta muualle Eurooppaan. Tässä mielessä tämä EU-yhteisö on hyväksyttävä rakennelma. Ulkomailta lähdetään työn ja paremman ansion takia. Samoin tekevät myös suomalaiset. Ovat aina tehneet. Unelmia on rakennettu ja rakennetaan jatkossakin.

Suomesta on muuttanut erilaisten tilastojen mukaan yli miljoona suomalaista. Nyt on alkanut aika, jolloin myös muuttoa tapahtuu toiseen suuntaan. Kainuu on historiansa aikana toiminut aina kasvattaja maakuntana, Väki on täältä muuttanut muualle suomeen tai sitten ulkomaille. Aikaisemmin olemme saaneet takaisin muuttoa pääosin savosta ja itärajantakaa. Nyt se muuttolähde on tyrehtynyt. On odotettavissa, että muuttajat tulevat kauempaa. Todennäköisin lähde on Välimeren alueelta.

Välimeren alue on tällä hetkellä melkoinen väestön sulatusuuni. Lähi-idästä ja Afrikasta siirtyy miljoonittain nuorta väestöä paremman elämän toivossa Etelä-Eurooppaan.

Sieltä tie on avoin koko EU-alueelle.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu. Kielikylpy on odotettavissa myös suomessa..

Avainsanat: espanjalaisetlääkärit, kasvattajamaakunta, välimerensulatusuuni