Satunnaiset kuvat

Ei muuta kuin menoksi

Uusimmat

Blogin arkisto

072 Maahanmuutto on tosiasia

Torstai 27.11.2014 klo 10:36 - yrjöpoeka

Maahanmuutosta on viimevuosina puhuttu todella paljon ja siihen liittyy tunnelatauksia. Siksi onkin yllätys, kuinka nopeasti maamme syrjäisimpiinkin kolkkiin muuttaa työn perässä ammattilaisia ulkomailta. Kainuussa puhutaan juuri nyt lääkäreistä, joita on sairaaloissamme jo melkoinen joukko. Ulkomaalaisten tulo työn perässä on koettu oikeutetuksi. On mielenkiintoista kuunnella vastaanotolla iäkkäiden ihmisten avointa pohtimista ulkomaalaisten lääkäreiden hyvistä ja huonoista puolista. Kieli ei enää tunnu olevan se suurin ongelma ja se on ihme.

Samalla kun ulkomaalaisia työskentelee entistä enemmän iäkkään väestön kanssa, ovat myös asenteet alkaneet hyvin nopeasti muuttua. Entistä paremmin hyväksytään erikieliset ja rodulliset keskellämme, koska ilman heitä meidän nykyinen hyvinvointimme palveluineen rapautuu. Uskon siihen, että pelkomme suuresta hoitaja pulasta poistuvat. Siihen on vaikutuksensa kaikilla erikielisillä lääkäreillä. He ovat niitä, joiden hyvät kokemukset helpottavat osaajia muista maista tulemaan tänne.

Suomalaisia lääkäreitä ja hoitajia siirtyy jatkuvasti myös työn perässä ulkomaille. Vastavuoroisesti on aivan oikein, että myös tänne on tulossa uutta väkeä. EU-maista muutto Suomeen on aivan yhtä helppoa, kuin suomesta muualle Eurooppaan. Tässä mielessä tämä EU-yhteisö on hyväksyttävä rakennelma. Ulkomailta lähdetään työn ja paremman ansion takia. Samoin tekevät myös suomalaiset. Ovat aina tehneet. Unelmia on rakennettu ja rakennetaan jatkossakin.

Suomesta on muuttanut erilaisten tilastojen mukaan yli miljoona suomalaista. Nyt on alkanut aika, jolloin myös muuttoa tapahtuu toiseen suuntaan. Kainuu on historiansa aikana toiminut aina kasvattaja maakuntana, Väki on täältä muuttanut muualle suomeen tai sitten ulkomaille. Aikaisemmin olemme saaneet takaisin muuttoa pääosin savosta ja itärajantakaa. Nyt se muuttolähde on tyrehtynyt. On odotettavissa, että muuttajat tulevat kauempaa. Todennäköisin lähde on Välimeren alueelta.

Välimeren alue on tällä hetkellä melkoinen väestön sulatusuuni. Lähi-idästä ja Afrikasta siirtyy miljoonittain nuorta väestöä paremman elämän toivossa Etelä-Eurooppaan.

Sieltä tie on avoin koko EU-alueelle.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu. Kielikylpy on odotettavissa myös suomessa..

Avainsanat: espanjalaisetlääkärit, kasvattajamaakunta, välimerensulatusuuni