Satunnaiset kuvat

Kuusinki nuorena

Uusimmat

Blogin arkisto

074 Teatteria ja puupäitä

Sunnuntai 2.4.2017 klo 17:42 - yrjöpoeka

Olen itse päättänyt, etten näissä kunnallisvaaleissa isommin revittele. Mainostaminen jää kahteen kuvaan paikallislehdessä. Olen itse sitä mieltä, että se vanheneva väestö, joka on minua aiemmin äänestänyt, tietää ja muistaa kuka minä olen. Näin uskon ja usea on sen myös minulle kertonut. Olen saanut kuvallisia viestejä vaalilipuista, jossa on tuttu numero. Olen saanut viestejä puhelimeeni, joissa kerrotaan äänestyksen olevan takana ja että tuki on annettu jatkoon.

Viikon loppupuolella kuntakeskuksessa oli tapahtumia, joilla haettiin vaaleihin vauhtia. Oli hirvikeittoa, oli makkaratarjoilua ja muuta aktiviteettia. Perjantai illan päätti paikallisessa teatterissa pidetty vaalipaneli. Tapahtuman aluksi oli Kajaanilaisen teatteri ryhmän esitys vaali-ilon ja innon saavuttamiseksi. Teatteri esitys oli illan parasta antia. Repliikit olivat elävästä elämästä. Ehdokkaiden lauseita vaalikoneilta.

Teatteriin mennessäni naureskelimme muutamille ehdokkaille, kun heillä oli narulla sidottu kaulaan nimilappu ja siinä kuva. Minulle on aina syntynyt mielikuva evakkolapsista. Lapset lähtivät kauaksi kotoaan tuntemattomaan ympäristöön. Kieli saattoi olla outo, siksi oleelliset tiedot olivat kaulalapussa. Mitäpä tekivät teatteri esityksen tekijät? Aivan ensimmäiseksi he jakoivat laput jokaisen esittäjän kaulalle.

Siinä oli useilla naurussa pitelemistä. Vaalikoneisiin syötetyt lauseet alkoivat elää ja niiden sanomaa ryyditettiin puisten koivuhalkojen avulla. Naurusta päätellen symboliikka avautui jokaiselle. Olisi luullut, että paikalle tulleet kunnallisvaaliehdokkaat olisivat ottaneet esityksestä onkeensa. Minulle oli todellinen yllätys, että he eivät muistaneet esityksen antia ollenkaan. Panelista tuli toisinto ja vain miesten tekemänä.

Palautetta on pukannut panelista ja niiden esittäjistä. Paikallislehti ruoti sitä heti lehden verkkosivuilla ja arviointi jatkunee ensi tiistain lehdessä. Minulta on tosissaan kyselty, kuka on valinnat tehnyt ja eikö naisia puolueissa ole? Sitä on myös kyselty, että missä olivat sitoutumattomien ehdokkaiden edustajat? Sitoutumattomat ehdokkaat eri puolueissa muodostavat valtuusto ehdokkaiden kolmanneksi suurimman ryhmän. Olen kyselijöitten kanssa samaa mieltä. Toivottavasti joskus selviää kuka oli todella vastuussa panelistien nimeämisestä.

Lukiessani eri ehdokkaiden avauksia erityisesti some-verkossa, mieleeni nousee kuva kahvaa etsivistä vahvoista ihmisistä. Kaikkea hyvää luvataan. Uuteen kouluun on osa jo valinnut materiaalit. Osa on sitä mieltä, että uusien valtuutettujen pitää heti syksyllä budjetoida kertyneet ylijäämät uuteen kouluun ja se pitää rakentaa välittömästi. Monta muuta hyvää ja varmasti tarpeellista asiaa on noussut ehdotuksissa esille.

Olen usein kuullut ensimmäisen kauden valtuutetuilta turhautuneita kommentteja siitä, ettei mikään mene niin kuin he ovat toivoneet. Keskusteluissa on sitten tullut esille, että on heillä ollut mahdollisuus puhua asioista valtuustoryhmissään. Usea on kokenut vaikuttamisen suuressa ryhmässä heikoksi. Usea valtuutettu on sanonut, että heistä olisi paljon parempi puhua valtuustossa. Valtuutetun on saatava oma ryhmä haluamansa asian taakse. Silloin se saa voimaa ja voi johtaa päätökseen.

Teatteria riittää vielä. Koivukalikoita myös.

Avainsanat: vaalipaneli, retikkateatteri, evakkolapset, tasaarvonpuute