Satunnaiset kuvat

INKA

Uusimmat

Blogin arkisto

068 Joulu tulossa ilman luomuruokaa

Torstai 22.12.2011 klo 11:41 - yrjöpoeka

Päivän lehtiä lukiessani törmäsin uutiseen, joka kertoo paljon Suomen virkakunnan asenteesta. Taloussanomat kertoo Eviran tarkastajan Eeva Liisa Taskisen suulla, etteivät luonnosta pyydetyt hirvet, peurat ja porot täytä luomuruoalle asetettuja vaatimuksia. Uutista lukiessani en voinut estää naurun tyrskähdyksiä. Teksti oli niin hyvää viihdettä, että kyllä Evira alkaa olla Suomen suosituin teatteri.

Tomera virkanainen ottaa heti tukevan selkänojan EU:sta, kaikkien virkamiesten ja – naisten ylijumalasta. Eeva Liisa sanoo tomerasti, että nämä eläimet syövät valvomattomissa olosuhteissa mitä suuhun sattuu.  Eeva Liisan ja tietysti ylijumala EU:n mielestä, luomu on luomua vasta sitten, kun se syö viranomaisten määräysten mukaista luomurehua valvotuissa olosuhteissa.
Sain kesällä Tenosta lohen ja sitä joulupöydässä syödessäni tiedän nyt virkanaisen kertomana, ettei se ole luomua. Lohi rukka on valvomattomana syönyt jäämerellä kalaa ja katkoja, joita ei ole syöty valvotuissa oloissa. Sitä paitsi ne eivät täytä viranomaisen määritelmiä luomuruoasta.
Mikähän tästäkin joulusta tulee? Massuttelin juuri Kuusamon muikkuja savustettuna ja paistettuna. Nyt on selvää, ettei Eviran täti ole voinut Kitka-järvellä valvoa sen planktonin syöntiä.
Suomalaisten virkamiesten äly oli tällainen jo kauan ennen EU:ta. Nyt he ovat kyllä löytäneet tuosta sanaparista lisää selkänojaa tarvittaessa.
 Ensivuoden puolella on palkattava paljon lisää tarkastajia metsiin ja vesille valvomaan mitä siellä mutustellaan. Hirville ja peuroille on tarjottava vain luomurehua. Kaikille tuhansien järvien kaloille on saatava myös viranomaisten vaatimukset täyttävää luomurehua. Jäämerelle on saatava sellainen järjestelmä, että Tenon lohet saavat myös määräysten mukaista muonaa.

Näillä mennään, epäluomua mutustellen.

Avainsanat: taloussanomat, evira, eudirektiivi, luomuruoka, tenonlohi, luomurehu

012 Pakkaspäivä

Lauantai 23.1.2010 klo 21:00 - yrjöpoeka

Talven kylmintä keliä on tänään, aamusella -32 ja hieman hellitti päivällä, nyt taasen yli -30. Laitoin aamulla pirtin uuniin hyvän tulen ja aloitimme viikko siivouksen pitkästä aikaa yhdessä vaimoni kanssa. On se paljon joutuisampaa tehdä kahdestaan ja siinä sivussa saadaan aina pohdiskeltua, miksi toinen tekee asiat aina hieman toisin? Vaimoni inhoaa imurointia, vaikka talossa on ollut keskuspölyimuri jo vuodesta 1984. Ehkä minä tykkään siitä, että se on riittävän yksinkertaista hommaa ja siinä käy kova tohina? Mene ja tiedä, mutta puhdasta tuli ja naurua riitti.

Puolen päivän aikaan käväisin ajelemassa kuntakeskuksessa, perussuomalaisten yhdistyksen kokous oli ohjelmassa. Siitä enemmän tuolla toisessa osiossa. Oli kaunis talvinen ilma ajella tiestöllä ja rauhallista. Kotona olikin vuorossa pyöräily sisätiloissa ja saunominen. Lämpöä piisaa pirtissä, mikäpä tässä on parantaa maailmaa yhdessä vaimon kanssa.

Yöjuna asiasta olen kirjoitellut aika ajoin ja sitä olemme pitäneet esillä myös maakuntavaltuustossa. Aloitteemme johdosta se otettiin edunvalvonta asiaksi, mutta jälleen kuuluu kummia matkustamisen suhteen. Liikenneviraston uuden pääjohtajan Juhani Tervalan mielestä, rautatiekiskoja ei tarvita kuin 450 kilometriä pohjoiseen päin. Hänen mielestään pohjoiseen kannattaa kulkea vain lentämällä, hänelle se varmaan sopii, mutta se ei sovi pohjoisen asukkaille siitä syystä, että se on liian kallista.

Pohjoisen ääni ei ole kuulunut etelän suuntaan, missä on meidän edustajiemme ääni? Kainuuta on edustanut myös ympäristöministeri Paula Lehtomäki, mutta mitä hän on tehnyt äänestäjiensä hyväksi? Surullista sanoa, mutta hänen äänensä on kuulunut vain sinne, mistä vaalirahoitus on saatu. Pohjoisen Suomen suuntaan tämä ministeri on tuottanut vain vastakkain asettelua. On Kollajan allas hanketta, on Vuotoksen allasta ja kaiken huippuna hän on romuttamassa kansallispuiston Pallas-Ylläkseltä. Ministerin tarmo on todellakin mennyt vain rahoittajien hankkeiden eteenpäin viemiseen ja mitään hyvää hän ei ole äänestäjilleen suonut.

Olisi luullut, että erityisesti ympäristöministeriön toimialaan kuuluisi joukkoliikenteen ja halvemman muodon voimakas kannattaminen. VR:n olisi kannattanut tukea Lehtomäen vaalikampanjaa vähintään 10000 eurolla, ehkä sitten jotakin olisi tehnyt rautateitten tukemiseksi.

Kainuun lahja keskustalle on ollut täysi mahalasku, hän ei tohdi tarttua mihinkään, josta voi aiheutua vaikeuksia. Esimerkkinä puheenjohtaja keskustelu, nyt hän on saanut kukkahattu tädit intoilemaan äidin roolista. Seuraavaksi onkin vuorossa presidentin vaalit ja kukahan lienee kepun ehdokas?

Maakuntalehtemme ei yläkertakolumnissaan vieläkään tohtinut lemmikkiänsä moittia, ihmettelyä vain kun ei äänemme kuulu.

Avainsanat: ilmastonmuutos, kotisiivous, yöjuna, liikennevirasto, vaalirahoitus, ympäristöministeri, lehtomäki, ympäristöongelma