Satunnaiset kuvat

Sorro siimoissa

Uusimmat

Blogin arkisto

068 Missä maakuntajoukot

Tiistai 22.9.2015 klo 10:36 - yrjöpoeka

Muutama vuosi sitten käytiin Suomessa kovaa ja välillä kiivasta keskustelua maakuntajoukoista. Erityisesti pohdittiin niitten tehtäväkuvaa. Vastustajat pitivät niitä uudelleen henkiin herätettyinä suojeluskuntina. Vahvasti nostettiin joukkojen merkitys kriisitilanteissa. Nostettiin esille esimerkkejä, kuinka maakuntajoukot voisivat auttaa poliisia tarvittaessa järjestyksen pidossa.

Missä ovat nyt maakuntajoukot? Poliisiylijohtaja kertoo omien voimavarojen olevan puutteelliset. Hätääntyneinä on pyydetty puolustusvoimilta virka-apua. Sitä antamaan tulisivat varusmiehet. Tilanteen hallinta on mielestäni täysin hukassa viranomaisjohdolta.

Mielestäni varusmiehiä ei tuli missään nimessä asettaa mihinkään tehtävään. Itsellä on erityisesti mielessä kaksi ryhmää, missä olisi osaamista ja ammattitaitoa. Järjestyksen pidossa eläkkeelle vastaikään siirtyneet poliisit. Rajavalvontaan eläkkeellä olevia evp.rajamiehiä. Heitä löytyy riittävästi tilanteen hoitamiseksi. Mikäli kriisi pitkittyisi, vasta sitten olisi kutsuttava maakuntajoukot.

Kriisiaikana tarvitaan vankkaa ammattitaitoa ja erityistä harkintakykyä. Omaa itsenäistä harkintaa eri tilanteiden hallinnassa. Mielenrauhaa kohdata levottomia väkijoukkoja. Varusmiesten käyttö tässä siivilikriisin hallinta tilanteessa on täydellinen virhearvio. Maamme ei ole sotatilassa. Pakolaistulva on siviilien aiheuttama ja siksi siihen on vastattava ensisijaisesti siviiliviranomaisten toimesta.

Ei minulla nyt muuta.

Avainsanat: maakuntajoukot, evprajamiehet, siviilikriisinhallinta