Satunnaiset kuvat

Hopeaa rajan takaa

Uusimmat

Blogin arkisto

046 The Ruthless Raja 2019

Torstai 31.1.2019 klo 19:45 - yrjöpoeka

Lauantaina on tiedossa mahtava ulkoilusää. Napakkaa pakkasta ja normaali talvisää. Perinteisen ladut ovat hyvässä kunnossa siitä nauttiville.

Lähde tutustumismatkalle Suomussalmen itäosiin. Hossasta lähtevät hiihtäjät klo 08.00 kohti Kiannon Kuohuja, matkana heillä on 160 km, eli 100 mailia. Fat Bike pyöräilijät vuorostaan klo 11.00. Reitin ensimmäinen huoltopiste on Arolan maatilalomissa. Seuraava Martinselkosen Eräkeskuksessa. Sieltä lähtevät 68 km hiihtäjät klo 10.00. Martinselkoseen saapuvat kaikki pyöräilijät maaliin. Seuraava matkalaisen kohde on Raatteen Portti. Siellä on matkalaisen hyvä viivähtää pidempään. Tutustua sen uuteen omistajaan ja juoda vaikka useampi kupponen kahvia. Siihen on aikaa, koska yritys on auki aamu 04.00 saakka.

Matkailuyritykset ovat varautuneet tarjoamaan kulkijoille virvokkeita ja pientä purtavaa maksua vastaan. Raatteen Portti on avoinna tätä tapahtumaa varten ja siellä ei vielä toimi maksupääte. Siksi pieni määrä käteistä on syytä olla mukana. Eri etappipaikoilla on sitten hyvä innostaa hiihtäjiä heidän pyrkiessään kohti Kiannon Kuohuja. Samalla voi nähdä Suomussalmen upean talvisen luonnon kaikessa mahtavuudessaan.
Jokaisessa etappipaikassa on syytä huomata, millaisessa ympäristössä yrittäjät elättävät itsensä, perheensä ja vielä sesonkiaikoina suuren määrän muita. He takaavat asutuksen jatkumisen nyt ja tulevaisuudessa. Heidän voimavaranaan on puhdas luonto. Sitä tullaan kokemaan ja näkemään kaukaisista paikoista. Nyt on aika pohjoisen asujamiston myös pysähtyä huomaamaan tämä.
Lisäinfoa löydät endurancekainuu.fi sivuilta. Klikkaat auki The Ruthless Raja ja sieltä yläpalkista tapahtumainfo – ilmoittautuminen – tulokset – galleria. Tapahtumaa voi seurata netistä, pitkillä matkoilla on kaikilla mukanaan gps-lähetin. Linkki siihen löytyy kohdasta tulokset. Siellä ovat näkyvillä edellisten tapahtumien tulokset. Olemme myös facebookissa. Se löytyy hakusanalla theruthlessraja. Siellä on ajankohtaista juttua, kuvia ja tarinoita. Tapahtuman virallinen järjestäjä ja vastuutaho on Suomussalmen Rasti/hiihtojaosto.

Lauantai on hyvä päivä tehdä jotakin toisin. Kerätä auto täyteen ja tutkia millaista elämää Suomussalmen selkosissa on näin talvella. Sitä on yllättävän paljon. Välissä on pitkiä selkosia täynnä hiljaisuutta. Mutta aina tienpäästä löytyy se kohde. Matkailuyritys.

Tavataan viikonloppuna Suomussalmen selkosissa.

Avainsanat: theruthlessraja2019, sadanmailinhiihto, fatbikepyöräily, martinselkoseneräkeskus, raatteenportti, kiannonkuohut, suomussalmenkunta, suomussalmenrasti

021 Haaste ultramatkojen kuntoilijoille

Perjantai 19.1.2018 klo 11:23 - yrjöpoeka

The Ruthless Raja hiihtotapahtuma alkaa Hossan kansallispuistosta 3.2.2018 klo 08.00. Hossasta lähtevillä hiihtäjillä on edessään 160 kilometrin matka (100 mailia) Suomussalmen kuntakeskukseen Hotelli Kiannon Kuohuihin. Muutamaa tuntia myöhemmin starttaavat matkaan fatbike pyörät ja heillä on kaksi matkaa valittavinaan, 20 ja 85 kilometriä. Välietapista Martinselkosen Eräkeskuksesta lähtevät lyhyemmän matkan 65 km hiihtäjät klo 14.00 liikkeelle. Eräkeskukseen päättävät fatbike pyöräilijät matkansa. Viimeisen etapin Raatteen portin pihalta lähtevät lyhimmän matkan 24 km valinneet hiihtäjät.

Viimetalvena järjestetty ensimmäinen tapahtuma osoitti matkan vaativuuden, mutta se todettiin myös sellaiseksi, että sen pystyy matkaan lähtijä voittamaan. Säätilan vaihtelut tuovat sille sen nimenmukaisen arvon. Talvi on arvaamaton ja helmikuun alussa säätila voi olla melkein mitä vain. Nuoskaa lunta, valtavaa lumimyrskyä tai sitten armotonta pakkasta. Säätilan vaihteluille järjestäjät eivät voi mitään. Viimetalven matkalla lunta oli vähän ja nyt sitä on enemmän kuin tarpeeksi. Siitä oli todisteena koko Kainuuta vuodenvaihteessa vaivanneet sähkökatkot. Tykkyluminen maisema on kyllä hiihtäjän silmille uskomattoman kaunis.

Pisimmän matkan valinneet saavat mukaansa gps-laitteen ja sen avulla etapeissa voidaan seurata matkan taittumista. Linkki seuraamista varten julkaistaan tapahtuman alkaessa. Linkin löytää ruthlessraja.endurancekainuu.fi sivuilta. Sieltä löytyvät lähtölistat ja paljon muuta tapahtumaan liittyvää. Tapahtumaa voi seurata kotonaan mediavälinneistä. Lisäksi Hossan opastuskeskuksessa on screeni seurantaa varten. Järjestäjät toivottavat yleisön tulevan mukaan seuraamaan tapahtumaa paikan päällä.

Ensimmäinen paikka seuraamiseen on Hossan opastuskeskus. Seuraava Arolan Maatilalomat, Martinselkosen Eräkeskus, Raatteen Portti ja Hotelli Kiannon Kuohujen kylpylä. Tapahtumassa mukana olevat yrittäjät huoltavat tapahtumaan osallistujia ja huoltohenkilöstöä. Tapahtumaa seuraavat voivat maksua vastaa ostaa kahvia ja pientä purtavaa. Kiannon Kuohujen kahvio on avoinna myös sunnuntaita vasten yöllä ja sieltä saa silloin myös kahvia ja virvokkeita.

Kysymyksiä on kirjoittajalle esitetty siitä, kuinka paljonhiihtäjillä menee aikaa? Hiihtovauhtia voi arvioida esimerkiksi siten, että hiihtäjä etenee 10km/h, jolloin hänellä menisi 16 tuntia matkaan. Osan hiihtovauhti on hitaampi ja osan paljon kovempi, joten aikataulu muuttuu. Hiihtovauhtiin vaikuttaa hyvin paljon myös vallitseva säätila. Leuto keli tarkoittaa hyvää hiihtokeliä ja kova pakkanen huomattavasti hitaampaa keliä. Lumisade pehmentää ladun ja hidastaa kulkua. Muuttujia on paljon, mutta uskomme kaikkien olevan maalissa sunnuntai aamuyön aikana.

Hiihtotapa on perinteinen. Matkan voi pukata myös tasatyönnöllä. Reitti on siihen erinomainen. Matkalla on vain pieniä nousuja, mutta suurin osa matkasta todella tasaista. Alkumatkalla korkeimmat kohdat ovat noin 220 – 235 metriä merenpinnasta. Maalissa sen noin 200 metriä. Lähde mukaan kokeilemaan pysytkö pienten sirojen naisten mukana. Minun mieleeni he jäivät viimetalvena siksi, että kaikki mukaan lähteneet tulivat perille. Kaiken lisäksi he olivat kokomatkan iloisella tuulella.

Armoton olikin iloinen.

Avainsanat: theruthlessraja, endurancekainuu, hossankansallispuisto, 100mailinhiihto, fatbikepyörät, suomussalmenmatkailuyritykset

030 Euforiaa

Tiistai 7.2.2017 klo 11:34 - yrjöpoeka

Toinen päivä kirjoittamisen parissa. The Ruthless Rajan osanottajilta on virrannut palautetta sähköpostilla ja myös puhelin on muistuttanut olemassa olollaan. Koska vaimoni on hankkimassa synttärilahjaansa, polvien vaihtoa, olen saanut työskennellä rauhassa. Tavoitteena on mahdollisimman pikaisesti vastailla saamiini viesteihin. Vielä muutamia on jonossa, mutta luulen saavani työn tehtyä niiden osalta muutamassa tunnissa.

Palautteissa on runsaasti kritiikkiä ja se koskettaa reitin alkupään kuntoa. Järjestäjistä riippumattomista syistä Hossan alueella toimiva ulkolainen yritys toi moottorikelkkailijat reitille. Heillä oli ja on siihen oikeus. Hossan yrittäjät olivat yhteisessä palaverissa käyneet tulkin avulla tapahtumaa lävitse ja toivoneet päivän kestävää rauhaa reitille. Yksikään suomalainen kelkka ei tullut reitille päivän aikana. Näin itse ensimmäiset kelkat reitillä vasta yöllä ajaessani huioltoa Iivaaraan.

Suuret kiitokset on annettava moottorikelkkailijoiden hyvälle yhteistyölle alueen yrittäjien kanssa. Tulen tekemään uusia esityksiä ja avauksia tulevaisuutta varten. Teen esitykseni puheenjohtajien palaverissa jo tänään. Ajallaan kirjoitan niistä julkisuuteen. Tapahtuman onnistumisen edellytyksenä on hyvä yhteistyö moottorikelkkailijoiden kanssa. Heitä edustaa Hossan kelkkakerho.

Jatkossa on myös pohdittava ison latukoneen käyttöä koko Hossan alueella. Matkailijamäärän kasvu tuo suuremmmat odotukset reittien kunnosta. Hyvät reitit purkavat painetta tulla juuri tapahtuman aikaan tehdylle reitille. Ison latukoneen jäljillä sopii kulkemaan myös kelkkailijat samaan aikaan. Yritysten tuomat ulkolaiset ensikertalaiset turistit ovat vaarallinen yhdistelmä. Saamieni tietojen mukaan heidän oppaansa ajeli turistien perässä. Kokemattomat kelkkaa pelkäävät turistit eivät edes tiedä mihin mennä. Kelkat ajelehtivat kuin tuulessa. Tämä ei käy tulevaisuudessa.

Kävijämäärä oli juuri sopiva tässä tapahtumassa. Se osoitti tehokkaasti missä kohdin on puutteita. Tekeviä käsiä tulemme tarvitsemaan enemmän ja se työ on kehittelyn alla. Organisaation on pidettävä aivan erikseen useampi palaveri yrittäjien kanssa. Palautteista ilmenee usko siihen, että tästä voi kehittyä vielä aikamoinen tapahtuma. Jotkut ovat käyttäneet sanontaa, tulva. Hyvin paljon olen saanut kiitosta siitä, että tapahtuma ei ole kilpahiihtoa. Sellaista ei ole tarkoitus tästä tehdä. Jokainen saa aivan itse valita vauhdin ja nauttia fyysisen rasituksen tuskasta ja sen jälkeen tapahtuvasta euforiasta.

Käydessäni kylällä usea tuttavani kertoi seuranneensa tapahtumaa erittäin tiiviisti koko päivän ajan. Usea oli tuntenut halua käydä katsomassa tapahtumaa paikanpäällä, esimerkiksi Raatteessa. On ollut epätietoisuutta siitä, voiko siellä olla katselijana. Otamme tämän hyvin vakavasti ja jatkossa katselijat toivotetaan tervetulleiksi paikan päälle. Juuri näiden yritysten alueille toivotaan myös yleisön löytävän tiensä. Jonkin verran katsojia kulki eri paikoilla. Hossan luontokeskus oli täysin huippupaikka! Ihmisiä tuli ja meni. Tapahtumaa voi siellä seurata screenillä.

Koululuokat voisivat olla tapahtumassa oppaina osallistujille. Tämä pienenä vinkkinä tulevaisuutta varten. Oppaita tarvitaan jokaisella etappipaikalla. Paikalle tuleva osallistuja haluaa tietää mistä mitäkin saa ja missä on varusteiden vaihdolle paikka. Hyvä tästä vielä tulee!

Avainsanat: euforia, hossankelkkailijat, hossanluontokeskus, fatbike, ultrahiihto

029 Tärkeä päivä

Perjantai 3.2.2017 klo 11:32 - yrjöpoeka

Lähden tänään Kuusamoon ja tarkemmin sanoen Iivaaran Eräkartanoon. Huomenna aikaisin aamulla klo 08.00 starttaavat hiihtäjät kohti etelää. Etappeina Hossa - Martinselkosen Eräkeskus ja päätepiste Raatteen Portti. Matkoina 50 - 100 - 150 km. FatBike-pyörät lähtevät kohti Hossaa samalle reitille klo 11.00 matkana 50 km.

Laitan oheen muutamia linkkejä, joista saa tietoa tapahtumasta. Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa.

http://ruthlessraja.endurancekainuu.fi/fi/

https://www.facebook.com/theruthlessraja/

http://www.tulospalvelu.fi/gps/2017rajahiihto/

https://secure.onreg.com/onreg2/startlist/index.php?id=3496

Ensimmäinen on Kainuun Liikunnan kotisivu, toinen tapahtuman facebooksivut. Kolmantena on tapahtumassa GPS-seuranta 100 ja 150 km hiihtäjille. Neljäntenä osallistujalista.

Minut saa kiinni tapahtumapaikoilta puhelimella ja sähköpostilla. Yhteydet voivat olla välillä hukassa tuon rajan läheisyyden takia. Jatkan päivitystä sunnuntai illan aikana.

Näillä mennään. Lähden Kuusamoon.

Avainsanat: theruthlessraja, ultrahiihto, fatbike, rajahiihto, hossa, raatteenportti

023 The Ruthless Raja

Torstai 26.1.2017 klo 13:09 - yrjöpoeka

Hiihtotapahtuma lähestyy ja sitä myöten myös yhteydenotot ovat lisääntyneet. Se on hyväksi tapahtumalle. Tapahtumaa järjestelemässä on suuri joukko vapaaehtoisia. Tärkeimmät tekijät ovat kuitenkin olemassa olevista organisaatioista. Kainuun liikunnasta Marita Kaipainen ja Suomussalmen kunnan liikuntasihteeri Pirjo Neuvonen. Heillä on vuosien tuomaa kokemusta liikuntatapahtumien organisaatioista. Onneksi tätä osaamista on olemassa.

Vapaaehtoisina mukana ovat Hossan kelkkailijat pohjustamassa latu-uraa ja merkitsemässä reittiä. Heidän työpanoksensa on korvaamatonta. Organisaation toimintaa ja tapahtumaa tukemassa ovat useat tahot. Tärkeimpänä Metsähallitus ja Mirja Humalamäki mahdollistamassa tapahtuman järjestämisen sen hallinnoimilla alueilla. Suomussalmen kunta ja Kuusamon kaupunki ja Ylä-Kainuun Osuuspankki, tukemalla rahallisesti tapahtumaa. Tapahtumaan on oman panoksensa antanut myös Marttiinin puukkotehdas Rovaniemeltä. Suomussalmelainen yritys PetPain on valmistanut muistolaatat tapahtumaan osallistuville. Alueen matkailuyrittäjät ovat huollon kannalta ensiarvoisessa asemassa. Iiivaaran Eräkartano, Hossan luontokeskus Ari Juntunen, Martinselkosen Eräkeskus ja Raatteen Portin tavisotamuseo. Kiitos heille jo etukäteen.

Olen aamun mittaan vastaillut puhelimessa erilaisiin kyselyihin ja sen takia kirjaan muutamia esiin tulleita ajatuksia yleiseen käyttöön. Useimpia on mietityttänyt millainen sää on tapahtuman aikaan. Nyt näyttää siltä, ettei ainakaan kova pakkanen ole haittaamassa. Tyyni pakkaskeli ei oman kokemukseni mukaan ole pahinta. Huonoin vaihtoehto on se, että tapahtuman aikaan alkaa runsas lumisade kovan tuulen tukemana. Siitä meillä on kokemusta viimetalven testihiihdon ajalta.

Toinen minulle tuotu kysymys on se, että voiko mukaan lähteä vähäisellä hiihtokokemuksella. Mikäli tuntee olonsa terveeksi ja harrastaa liikuntaa useissa muodoissa, tuo 50-kilometrin taipale onnistuu vaivattomasti. Itselle on tuotava ajatteluun selväksi se, että aikaa on varattava ensikertalaisella riittävästä. Sellainen 5 – 7 tuntia on passeli aikajana. Mukaan varaa riittävästi lämmintä juotavaa ja helposti sulavaa hiilihydraattipitoista naposteltavaa. Myös suolaa on saatava, koska sitä poistuu kehosta hikoilun mukana.

Myös sitä on kyselty, pääsevätkö kaikki pois sieltä mihin he ovat hiihtäneet tai pyöräilleet. Vaikka aikaikkuna menisi kiinni, jokaisesta mukaan lähtijästä huolehditaan ja kyyti järjestyy. Kysytty on myös sitä, saako väliasemilta lämmintä juotavaa tai -vettä. Ilmeisesti se on liian näkymättömästi esillä ohjeissa, mutta ilman muuta, jokaiselle hiihtäjälle ja pyöräilijälle on tarjolla juotavaa ja suolaista naposteltavaa. Osanottomaksu sisältää ruokailun valitsemassaan päätepisteessä. 150 km hiihtäjillä on kaksi ruokailua, Martinselkonen ja Raatteen Portti. Väliasemilla on jokaisen tarkistettava, että myös puhelimet toimivat ja virta riittää. Kemialliset lämpötyynyt varmistavat akkujen toimintakunnon, niistä olen jo aiemmin maininnut.

Tapahtuman toimitsijat ovat mukanaolijoita varten. Mikäli on kysyttävää kuljetuksista, soittakaa Pirjo Neuvoselle, puh. 044-5859700. Hänellä ovat kuljetuksen langat hyppysissään.

Kysyä saa vapaasti, jos jokin asia kaivertaa mieltä. Yritän itse vastailla ja myös Marita ja Pirjo ovat vastaavat mielellään. Tästä lähdetään.

Avainsanat: endurancekainuu, theruthlessraja, fatbikepyöräily, hossankansallispuisto, martinselkonen, raatteenportti