Satunnaiset kuvat

Neidonkenkä

Uusimmat

Blogin arkisto

076 Itsenäisyys mukanamme

Perjantai 5.12.2014 klo 19:15 - yrjöpoeka

Huomenna tasavallassa on hyvin paljon perinteisiä tapahtumia. On virallisia lipunnostoja ja nostan itsekin lipun salkoon kotonani. On erilaisia itsenäisyystapahtumia melkein jokaisessa kunnassa. On itsenäisyyspäivän paraatia. Tasavallan tärkein juhla on presidentin juhlavastaanotto. Sitä vakautuu katsomaan melkoinen joukko kansasta. Aion itsekin katsoa sen alusta loppuun. Parasta tämän vuotisessa itsenäisyyspäivän viikonlopussa on lastenlasteni vierailu mummolassa. Ilona ja Aliisa tuovat nuoruuden ja ilon itsenäisyyspäivän perinteeseen.

Nuorimmainen tytöistä totesi minulle tänään saunanlämmityksestä puhuttaessa, että ukin on se lämmitettävä. Tämä johtui Aliisan mukaan siitä, että hän tuntee olonsa likaiseksi. Tuon parempaa syytä saunalle ei voi olla. Lämmitin saunan ja likaisuus on poispyyhitty. Naurussa on ollut ukilla ja mummolla pitämistä.

Viimeisten kahden viikon aikana kansamme on vääntänyt vahvasti mielipidettä jokaisessa torpassa sateenkaarta vastaan ja sen puolesta. Toista mieltä olevat on toivoteltu vähän sinne ja tänne. Suuntia ei voi kirjoittaa sivistynyt ihminen julkisuuteen, vaan ne ovat jokaisen itse tulkittava. Kaikesta metelistä huolimatta ja juuri siksi, on erinomainen asia huomata yksi tärkeä seikka. Itsenäisessä ja vapaassa maassa voi jokainen ilmaista omalla vastuullaan omat mielipiteensä. Tulikivenkatkuisten julistusten keskellä olen kaivannut vain yhtä asiaa. Soisin ihmisten arvostavan sivistyneemmin ja arvostaen, toisten oikeutta olla erimieltä.

Viikon aikana on julkisuuteen saatettu monenmoisia uhkakuvia. On erottu joukolla kirkosta. Osoitettu kirkon suuntaan mieltä siitä, että eduskunta äänesti sateenkaarilaista. Osa on vakuuttanut Jumalan tuomion olevan ovella sateenkaarilain hyväksymisen takia. Vastapuoli sitä vasten on kertonut, kuinka pimeitä ja ahdasmielisiä toista mieltä olevat on. Pahimman metelin aikana facebookissa tuntui siltä, että mihin sivistyneet ja koulutetut ihmiset ovat kadonneet?

Lopuksi eduskunta päätti tänään Fenno-voimasta. Samanlaiselta vastakkain asettelulta näyttää tilanne tältäkin osin. Syytökset puolesta ja vastaan lähtevät hanakasti nettiavaruuteen. Itsenäinen Suomi on siirtynyt vastakkain asettelun aikaan. Ollaan puolesta tai vastaan. Toivotaan, ettei kirkosta erota Fenno-voiman takia?

Kaikesta tästä huolimatta elämme erittäin turvallisessa Suomessa. Voimme ottaa kantaa puolesta ja vastaan, pelkäämättä turvallisuutemme puolesta. Voimme erota ja liittyä kirkkoon ja muihin instituutioihin oman mielemme mukaan.

Suomi on edelleen hyvä paikka asua ja elää!

Toivotan kaikille lukijoilleni Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Avainsanat: suomenitsenäisyyspäivä, sateenkaarentuollapuolen, fennovoimaa, eroakirkosta