Satunnaiset kuvat

Lohisaaren hopea

Uusimmat

Blogin arkisto

162 Oikea vanhanajan kesä

Sunnuntai 5.8.2018 klo 17:06 - yrjöpoeka

Kesäkuun säät eivät suosineet ihmisiä, eläimiä ja kasveja. Hyonteisistä puhumattakaan. Tämä näkyi erittäin hyvin siinä, ettei hyttysten invaasiota tullut. Hyönteisten vähyys näkyi myös pölyttäjien määrässä. Kolea ja kylmä sää hidasti kasvua. Kun siihen lisätään veden vähyys vesisateina, sen lopputulos mitattiin sitten helteiden alettua. Kirsikka ja omenapuu pudottivat hedelmien alut jo kahden helleviikon kuluttua. Myös metsämarjojen tilanne on heikompi kuin aikoihin. Tämä kesä on varmasti syönyt myös riistakantoja ja erityisesti metsälintuja.

Ikäiseni ihmiset ja vielä vanhemmat muistelevat kaiholla menneitä lapsuuden kesiään. Silloin oli lämmintä ja uitiin jokapäivä. Nyt saavat lastenlapseni muistella jälkipolville sitä unohtumatonta kesää 2018. Silloin aurinko paistoi koko kolmenviikon keäloman ajan. Lämmintä oli yöllä ja päivällä. Lapset saivat juosta paljain jaloin mummolan pihamaalla kilpaa koiramme Usvan kanssa. Uimassa käytiin jatkuvasti ja se jäätelö vasta hyvää oli. Fenno oli mummolan kesässä viikon ja Ilona ja Aliisa kolme viikkoa.

Useina kesinä lapset eivät ole juuri uimaan päässeet sateiden ja koleiden kelien takia. Nyt lapset saivat ottaa menetettyä takaisin. Ukin rooli oli kuljettaa ja tehdä päivisin ruokaa. Siinä sivussa valmistelin joutohetkillä perhoja kalastusretkeä varten Norjan Finmarkeniin. Mummolan pihamaa on nyt hiljainen. Ei kuulu lasten nauru ja huuto. Eivät kirmaa koiran kanssa kilpaa talon ympäri. Jälleen kerran olen yhtä aikaa iloinen lasten kesästä ja toisaalta surullinen, kun seuraavaan kertaan on pitkä aika.

Kalastusretki Finmarkenin Lakselv-joelle on nyt takana. Koskaan ennen eivät ole ilmat niin hyvin suosineet. Melkein koko viikon saimme kalastaa pelkissä shortseissa. Lämmintä oli päivisin 32 astetta ja öisin ei lämpö laskenut 20 alle. Joen vesitilanne oli sateiden puuttumisen takia heikko. Jokiveden lämpötila nousi melkein 21 ja se on lohikaloille vaarallinen lämpö. Kaloja oli vähän, mutta porukkamme jokainen jäsen sai kalaa ja useina päivinä lohi säilyi ruokalistalla.

Saimme kuulla paikallisilta, että CR-kalastuksen (pyydä ja päästä) takia olisi jo joki suulle ajautunut kuolleita kaloja. Privaattipoolin talonmies oli tiukkana, että kiinni tarttunutta ei saa päästää jokeen kuolemaan. Vakuutimme, että tarkoituksemme on saada syonti kalaa, ei kiusata kaloja. Hyvät ilmat ja hyvä kalapitoinen ruoka pitivät joukon hengen hyvässä kurssissa ja ensi kesänä on jälleen aika retkeillä Jäämerenlohien syntysijoilla. Kiitos Matille, Jyrkille, Ukille ja Jukalle hyvästä ja rentouttavasta retkestä.

Niin lapset kuin me aikuisetkin saimme nauttia vanhanajan kesän lämmöstä.

Avainsanat: vanhanajankesä, ilmastonmuutos, sateidenvaikutuseliöstöihin, finmarken, lakselv