Satunnaiset kuvat

Tammikuu 5 2008

Uusimmat

Blogin arkisto

183 Sisu syntyy lihasta

Keskiviikko 17.7.2019 klo 14:25 - yrjöpoeka

Ihminen on syntynyt sekasyöjäksi. Ihmispolon massu sulattaa lihaa, kalaa ja kaiken kukkuraksi vihanneksia. Yksipuolinen ravinto oli jo muinaisessa menneisyydessä jopa hengenvaarallinen tila. Keripukki vieraili ihmispolon luona merillä ja synkissä metsissä. Liha muodosti ja muodostaa yhä sen osan ruoasta jota tarvitaan. Siksi liha on nostettava ykköseksi ihmiskunnan selviämisen osalta. Jopa ihmisen ”lähisukulaiset” apinat tarvitsevat lihaproteiinia ajoittain. Silloin ne metsästävät toisia lajikumppaneitaan lihaproteiinin tyydyttämiseksi.

Ihmiset ovat kaupungistumisen myötä vieraantuneet tästä arkitodellisuudesta. Osa on vegaaneja, eli he syövät vain kasviperäistä ruokaa. Osa heistä on hurahtanut hyönteisten syöjiksi. Jokainen muistaa kuinka vuosi-pari taaksepäin vaahdottiin torakoiden kasvatuksesta. Pankit, ELY-keskukset ja kunnat olivat suopeita niitä kohtaan, jotka aloittivat torakoiden kasvatuksen. Media oli suopeana esittelemään kasvattajia ja heidän lennokkaita suunnitelmiaan.

Lennokkaita ne olivat. Tänään ollaan aivan hiljaa ja kukaan ei halua julkisuuteen kertomaan, mikä meni vikaan. Tosiasia on, etteivät suomalaiset ihan tältä istumalta ryhdy torakoiden ja lutikoiden syöjiksi. Siitäkin huolimatta, vaikka niitä muokattaisiin nyhtötorakoiksi ja erilaisiksi mausteisiksi herkuiksi. Torakka pysyy torakkana. Suurin osa suomalaisista on kuitenkin sopeutunut syömään kevyemmin ja nauttii kasviksia ja vihanneksia, kalan ja lihan muodostaessa ruokalautasen rungon.

Osa meistä on niin kaupungistunut ja vieraantunut normaalista elämästä, etteivät he hyväksy eläinten kasvattamista teuraaksi. Vielä muutama vuosikymmen sitten Suomessa tiedetiin mistä liha tuli ja erityisesti maalla se oli osa vuodenkiertoa. Tänään pieni osa meistä on muuttunut ns. hifistelijöiksi. He ovat olevinaan ja tietävinään, mikä liha on esimerkiksi kaikkein parasta. Ja kuinka se tulee valmistaa mausteineen päivineen.

Facebookissa on Savustukseen erikoistunut ryhmä ja sieltä bongasin seuraavanlaisen hifistelyn. Eräs kaveri kertoi pitävänsä kaikkein parhaimpana savustettavana peuran lihaa. Toinen kertoi poron lihan olevan parasta. Sitä he vatvoivat ja hirven liha oli heidän mielestään kammottavaa. Se piti heittää koirille. Lopulta eräs armoitettu erämies heitti keskusteluun loppulauselman. Hän esitti hifistelijöille, että ottakaa se hirvenliha ja kuskaan sen päälle. Antakaa marinoitua kusessa vuorokauden. Kun senjälkeen savustatte sen, se on aivan samanlaista kuin peuran tai poron savuspaisti. Vastaanväittäjiä ei löytynyt.

Osa kaupunkien nuorista on ottanut elämäntehtäväkseen vegaaniuden ohella, vastustaa kaikkea sitä mitä ihminen elääkseen tekee. Koska he eivät hyväksy sikaloita, eivätkä karjatiloja, he ovat muuttuneet aktivisteiksi. He katsovat sen olevan oikeutuksena jopa terrorismiin. Uutisvirrasta poimin tämän hedelmän. Forssassa oli pidetty HKScanin teurastamon ulkopuolella mielenilmaus. Ryhmä oli nimennyt itsensä Forssa Pig Save nimellä. He osoittivat myötätuntoa eläimille ja halusivat mielenilmauksella olla kuolevien eläinten lähellä. Heidän mielestään eläimet tuntevat myötätunnon ja lopunaika on sioille helpompi. Minusta heidän olisi aika mennä koputtelemaan mielenterveys yksikön ovia.

Kaikenkaikkiaan. Liika yksipuolistaminen ja ainoan totuuden julistaminen on pahasta. Loppuksi. Sisu syntyy lihasta. Ei vihasta.

Avainsanat: suomalainenruokalautanen, olemmelihansyöjiä, ruokahifistelijät, vegaanit, forssanhkscan

099 Kesätauko meni

Keskiviikko 24.8.2016 klo 20:21 - yrjöpoeka

Kalastusviikko katkaisi kirjoitteluni viikoksi ja lastenlasten tulo mummolaan useiksi päiviksi. Kesätauko sattui meneillään olevien olympialaisten ajaksi. Kisoissa oli niin huono suomalais menestys, ettei haitannut vaikken nähnyt yhtään lähetystä. Kaiken huipuksi kisojen maine on mennyt niin huonoksi dopingrikkeiden vuoksi. Lopulliset tulokset saadaan seuraavan olympiadin aikana.

Meno maailmalla ja suomessa jatkui tauon aikana näköjään aivan samanlaisena. Sotia, luonnontuhoja ja ihmisten loputtoman tyhmyyden aiheuttamia mekkaloita. Olisi todella hyvä nukkua kokonainen vuosi ja sen jälkeen huomata kaiken olevan ennallaan.

Forssa on tapahtumien keskipisteenä juuri nyt, koska suomalaiset ääliöt ovat saaneet maahanmuuttajilta turpiinsa. Olen sanonut usein eri keskusteluissa, että mikäli verta haluaa kaivaa nenästään näiden nuorten miesten kanssa, niin siitä vaan. Mutta sen olen sanonut, että sitten ei pitäisi itkeä kuin pikkuneidit huulet turvoksissa. Näiden nuorten miesten joukossa on sellaista sotilaallista väkeä, että olisi hyvä pysytellä heistä erossa.

Vielä naurettavampaa on keskustelu pakolaisten halusta saada juuri oikeanlaista lihaa. Esimerkiksi kuntaan muuttaa muutamia arabiankielisiä lapsia ja heidän vanhempansa vaativat lapsille halal-lihaa, ollaan aivan pöyristyneitä sellaisesta. Suurten koulukeittiöiden arkea kuitenkin on, että siellä on lukematon määrä erikoisruokavalioita noudattavien ateriaannoksia. Samoin suomalaiset vanhemmat ovat erittäin vaativaisia omien lastensa oikeudesta heidän haluamaansa ruokavalioon. Hyvänä esimerkkinä vegaanit.

Olen saanut kuulla eräästä ammattilaisesta, joka kiertää kertomassa, kuinka nämä maahanmuuttajalapset kuihtuvat, koska eivät saa suomalaista lihaa. Kuulemani mukaan hän kertoo tarinaansa yksityishenkilönä. Se on mielenkiintoista kuitenkin, että tarinansa ainekset hän saa tietoonsa alan ammattilaisena. Kainuunsoten olisi syytä hieman miettiä, mitä tarkoittaa yksityisyydensuoja? Ammatissa saatua yksityisiähenkilöitä koskevia tietoja ja erityisesti vääristeleviä tietoja, ei soten ammattilainen milloinkaan saisi levittää.

Tämän tasoisen keskustelun kuunteleminen saa minut oikeasti voimaan pahoin. Maahamme muuttaneet pakolaiset ovat saaneet samat oikeudet, kuin me muutkin suomalaiset. Siitä takia on käsittämätöntä, että meillä on aikaa etsiä vikaa tulijoista. Pohtia sitä, että he olisivat jotenkin paremmassa asemassa kuin me ja saisivat meitä enemmän yhteiskunnanapuja. Meillä menee niin hyvin, että kadehdimme tulijoita jotka ovat menettäneet aivan kaiken. Kotinsa, kenties omaisiaan ja muita läheisiään.

Onneksi meillä on suuri joukko sellaisia ihmisiä, joilla on sydän paikallaan. SPR saa lisää jäseniä ja koulutustilaisuuksiin saapuu lisää ihmisiä, valmiina auttamaan. Tavalliset ihmiset luovuttavat itselleen turhia vaatteita ja kalusteita.Ihmisillä on vielä sydän ja omatunto tallella. Se on meille hyväksi.

Aivan tavallinen suomalainen, joka on varma äänestäjä, on liikkeellä. Siksi gallupit tulevat heittämään häränpyllyä tulevissa vaaleissa. Kaikenlainen peloittelu erilaisuudesta on aivan turhaa. Erilaisuutta on ollut aina. Meilläkin. Ei ole kauan siitä, kun omat kehitysvammaiset pidettiin suurissa keskistysleireissä, oh..anteeksi laitoksissa.

Avainsanat: kalastusviikko, forssa, halalliha, oikeuserityisruokavalioon