Satunnaiset kuvat

pikku raisa iltapesulla

Uusimmat

Blogin arkisto

153 Kalutaan luuta ja nautitaan kesästä

Keskiviikko 11.7.2018 klo 18:13 - yrjöpoeka

Koirilla on tapana haudata vanha luu ja kaivaa se tarpeen tullen pureksittavaksi. Koska muuan vanha politiikko kaivaa luuta esille, isken hampaani samaan luuhun. Olen todella mielenkiinnolla seurannut paikallislehti Ylä-Kainuussa käytyä keskustelua, jossa tahtipuikkoa heiluttaa lakiasiantuntija Juhani Seppänen (kok). Hän on mielestäni aivan oikeutetusti kritisoinut kevään kunnanjohtajan valintaprosessia.

Suurin puolue on aina oikeassa ja tässä valinnassa olivat kahden suurimman puolueen ehdokkaat vastakkain. Tottahan toki suurin puolue keskusta voitti. Valintakriteerejä oli monenlaisia ja vahvimman tulkinta tuli pysyväksi, koska kukaan ei valittanut. Siksi on aika turhaa jälkikäteen enää aihetta nostaa esille. Uusimmassa paikallislehdessä Juhani Seppänen sitten toisaalta kehunut kuntaa, että se on kuunnellut häntä ja tehnyt uuden valinntaprosessin nyt oikein. Nyt valittiin kuntaan tekninen johtaja ja sen mandaatti täytettiin toiseksi suurimman puolueen vasemmiston ehdokkaalla.

Seppänen olisi kuitenkin voinut ilmaista asian suorasukaisesti, mutta tyytyi lakimiehenä kertomaan sen vertauksen muodossa, ettei kukaan loukkaantuisi. Kunnassa on aina menetelty näin ja helpotusta ei ole luvassa ennen kuin kaikki vanhat ovat siirtyneet viimeiselle tuomiolle. Siihen asti kuntaa johdetaan keskustan ja vasemmiston johdolla. Ykköspaikka keskustalle ja toinen sitten vasemmistolle. Tämä jatkuu kunnan koko virkaportaan lävitse. Aina löytyvät oikeat valintakriteerit. Ja voi sitä kehujen määrää valinnan jälkeen. Kehujina tietysti valitsijat. Eivät taviskuntalaiset. No tietysti sen verran, että muutamat omat sukulaiset sanovat valitun olevan ihan jees.

Hellettä on pukannut ja voi sitä valitusten määrää. Muutama vuosi sitten Ylä-Kainuussa vaikutti ”Sammakkoprofessori”. Hän ennusti säätä sammakosta ja puhui paljon otsonikadosta. Nyt siitä ei enää puhu kukaan. Silloin vanhemmat kylän miehet pelkäsivät otsinikadon vaikutusta. Kauppojen eteisauloissa kävi mahdoton mekkala aina viikonlopun alla, kun väki tuli syrjäkylistä ostoksille. Kaikki normaalit kevään rusketuksen jutut olivat pelkästään otsonikadon syytä. Mitäpä ne nyt pelkäävät? Nyt on ilmastonmuutos isketty peräkammareihin sellaisella voimalla, että hiljaisinkin jurnisko on pelolla vyötetty.

Nyt kerrankin saamme nauttuia niistä vanhoista hyvistä ajoista, jolloin kesällä paistoi aurinko ja oli lämmintä. Nyt siitä puhutaan kirouksena ja pelätään maailmanloppua. Minä itse nautin täysin siemauksin lämpimästä ja olen saanut riisua pitkävartiset villasukat pohkeitteni päältä. Kerrankin hyvä kesäsää. Vielä mukavampaa on ollut lastenlasteni kanssa. Monina kesinä emme ole päässeet heinäkuussa uimarannalle ollenkaan. Nyt siitä nautitaan kerran jos toisenkin päivässä. Kerroin ja lastenlapsilleni, että muutaman kymmenen vuoden päästä he kertovat nuoremmille, kuinka ennen kesät olivat lämpimämpiä.

Toki vastaan väittäjiä ilmastonmuutos asiassa minulle on, mutta olen lohduttanut heitä viisaiden tutkijoiden kertomuksilla. Grönlannin jään sulaessa, sen alta on paljastunut vanhoja lehtipuumetsiköitä. Pohjois-Suomessa on kasvanut tammea ja eri lehtipuulajien runkoja löytyy maaperästä. Lapin puuttomilla alueilla olevissa lammissa ovat edelleen tuhansien vuosien ikäiset järeät puunrungot.

On sitä kesää olluut ennenkin. Juuri siksi tänne tulivat ensimmäiset muuttajat. Sama toistuu taas kerran. Siksi meidän geneettinen perimämme on outo.

Avainsanat: asianajajajuhaniseppänen, kunnajohtajanvalintakriteerit, viratjäsenkirjanmukaan, valintakriteeritjoustavat, ilmastonmuutos, geneettinenperimä