Satunnaiset kuvat

Täällä syntyvät taimenet

Uusimmat

Blogin arkisto

154 Mitä me oikein halutaan

Maanantai 7.8.2017 klo 15:56 - yrjöpoeka

Suomussalmi on saanut ensimmäiset pakolaisensa ja heidät on asutettu mielestäni kaikkein pahimpaan paikkaan Hakadun yksinäisten asukkaiden taloihin. Taloissa ei asu lapsiperheitä, koska siellä on ollut ja on edelleen ongelmia asukkaiden elämänlaadun kanssa. Siksi näiden talojen valinta oli suuri virhe. Lapsiperheet olisivat tarvinneet ympärilleen sellaisia perheitä, joilla on lapsia. Lapset ovat keskenään kaikkein parhaimpia kotouttajia. Nyt saapuneet pakolaiset puuhailevat keskenään ja neljän seinän sisällä.

Kaikissa keskusteluissa ennen pakolaisten tuloa, luottamushenkilöstö erityisesti kunnanhallituksen pöydän ääressä, vannoi perheiden valinnan nimeen. Perheissä toivottiin olevan kouluikäisiä ja nuorempia lapsia. Keskusteluissa korostettiin sitä, että Suomussalmi tarvitsee uutta verta, mutta erityisesti lapsia elämän jatkumiseen. Valinta tehtiin ja perheitä on saatu. Kaikki näytti aluksi oikein hyvältä, mutta mitä on sen jälkeen tapahtunut.

Mielestäni uudet luottamushenkilöt eivät ole ajantasalla. Kunnan hallintovirkamiehet eivät näytä haluavan kuntaan uusia asukkaita, vaan valtiolta korvauksia. Hallinto on suunnittelemassa uuden pakolaiserän ottamisesta ja sitä ei mielestäni saa tehdä, ennekuin poliittinen koneisto on selvillä kokonaisuudesta. Sitä en sitten tiedä haluaako sitä kukaan. Nykyinen meno hallinnon suunnalta ei anna hyvää kuvaa Suomussalmesta asuinpaikkana sotaa pakeneville. Huono kello kauas kuuluu ja nykyaikainen tiedonvälitys kyllä kertoo muille pakolaisille sen.

Olen seurannut kohtalaisen tiiviisti pakolaisten tulon jälkeen sivusta, kuinka perheet asettuvat asumaan. Pakolaisten parissa puuhailee jonkinlainen hyväätarkoittavien kansalaisten joukko ja siitä ei minulla sinällään ole pahaa sanottavaa. Pahaa sanottavaa on siitä, että huonolla kotouttamisella ja välinpitämättömyydellä luottamusmiesten ja -naisten tekemällä päätöksellä pyyhitään suoraan sanottuna sitä ihteään. Pakolaisten ei haluta jäävän Suomussalmelle, se kuva on varmistunut tämän kevään ja kesän aikana.

Tietämäni mukaan ja siinä on osa kuulopuheita, pakolaiset ovat muuttamassa kiireesti kunnasta ulos. Kyse on nimenomaan perheistä ja erityisesti lapsista. Uutta päätöstä sorvatessa luottamushenkilöiden on syytä tutustua oikein kunnolla siihen, mitä kotouttaminen on ja kuinka siinä on onnistuttu. Samalla on otettava selvää mitä kenellekin koneistossa maksetaan ja millä edellytyksillä. Ovatko kaikki hallinnossakaan selvillä siitä, mitä siellä puuhastellaan. Samalla on sisäistettävä se, halutaanko pakolaisia vain valtion korvausten takia, vai halutaanko heistä oikeasti kuntamme pysyviä asukkaita.

Yhteenvetona voisi todeta hirtehisesti, että kuntamme tarjoaa asuinpaikkaa vain itärajan takaa tuleville. He kaikki tulevat Suomen paremman elintason, sosiaaliturvan ja elämänlaadun takia. Oikeasti sotaa pakenevat eivät kiinnosta. Sen verran kiinnostusta on, että lypsetään valtiolta veronmaksajien roposia kunnan kuihtuvaan kirstuun. Siksi pyydän kunnan luottamushenkilöitä katsomaan ennen uutta päätöstä, montako pakolaista kunnassamme on vuoden lopussa. Todennäköisesti tulos on pyöreä nolla.

Minua riepoo tämänkaltainen toiminta. Tekisi mieli sanoa voimasana, mutta jätän sanomatta.

Avainsanat: sotapakolaiset, valtionkorvauksetpakolaisistakunnille, pakolaistenintegroituminensuomalaiseenyhteiskuntaan, siksipakolaisetghettoutuvat

048 Migri haluaa rakentaa ghettoja

Perjantai 8.4.2016 klo 9:12 - yrjöpoeka

Suomalaiset ovat vuosia puhuneet muukalaisten keskittymisestä yksille asuinalueille. Varoittavana esimerkkinä on pidetty lähinaapurimme Ruotsin eräitä kaupunkeja. Keskittymisen ilmiö näkyy muuallakin Euroopassa. Suomessa on pidetty pontevia puheita sen puolesta, että me emme samaa virhettä tee. Mitä ovat nyt viranomaiset tekemässä omilla ratkaisuillaan?

Viimevuoden lopulla valtiovalta pyysi ja maanitteli kuntia, jotta turvapaikanhakijoiden virtaa voitaisiin jakaa ympäri Suomea. Myös meillä Kainuussa käytiin keskusteluja useissa kunnissa. Ainoastaan pieni Hyrynsalmen kunta avasi tyhjillään olevien asuntojensa ovet. Heti päätöksen jälkeen alkoi peloittelu siitä, että poliisi on liian kaukana. Se on kummallista puhetta. Kovimmin Hyrynsalmen päätöstä vastusti nimenomaan poliisi.

Migri on nyt tehnyt päätöksen sulkea Hyrynsalmen vastaanottokeskus. Perusteluina edelleen pitkä etäisyys poliisin palveluille. Julkisuudessa olevissa uutisoinneissa ja lehtiartikkeleissa kerrotaan etäisyydeksi 75 km. Tämä uutisointi on virheellistä. Viitenä (5) päivänä viikossa poliisi palvelee 36 km etäisyydellä Suomussalmella. Uutisointi näyttää tarkoitukselliselta.

Kaiken huipuksi vastaanottokeskuksessa on tarvittu poliisia kerran, omien paikallisten hörhöjen ammuttua ilotulitteen asuintalon ikkunaan. Turvapaikan hakijoiden takia poliisia ei ole tarvittu. Vielä oudommaksi Migrin päätös menee sen takia, että paikalliset ovat ottaneet tulijat erittäin hyvin vastaan. He huomasivat hyvin pikaisesti tulijoiden olevan aivan tavallisia ihmisiä. Keskuksen työntekijät ovat onnistuneet kotouttamaan väen niin hyvin, että puolet väestä on valmis jäämään Hyrynsalmelle sen turvallisuuden takia.

Paikalliset ovat ottaneet heitä mukaan omiin harrastuksiinsa, kuten esimerkiksi kalastamiseen. Myös keskuksen väki on järjestänyt yhteisiä tapaamisia. Paras esimerkki, jossa itsekin kävin, oli ruokatapahtuma. Irakilaiset miehet kokkasivat todella upean pitopöydän ja ruoka oli todella hyvää. Tapahtuma sai erittäin hyvän vastaanoton paikallisten parissa. Iloiset ihmiset ovat tuoneet väriä Hyrynsalmen autioituneeseen katukuvaan. Nyt paikallinen väki on lakkauttamispäätöksen jälkeen järkyttynyttä.

Minusta poliisin vahva asema turvapaikanhakijoiden asuinpaikan valinnoissa on käsittämätön. Osittain sen ymmärrän, mutta en sitä, että Migri ei edes kysy asuinkunnalta, kuinka on mennyt. Minusta on pikaisesti muutettava viranomaisten menettylytapoja. Poliisin asema päätösten teossa on muutettava siten, että sille annetaan päätös tiedoksi. Ei poliisin etäisyyttä ole ihmetelty kantaväestön osaltakaan. Asemia on lakkautettu keskittämisen ilosta. Maailman muuttuessa myös poliisin on muutettava organisaatioltaan.

Hyrynsalmi on erittäin hyvä esimerkki pienten paikkakuntien erilaisuudesta ja turvallisuudesta. Osuvasti turvapaikanhakijat vertaavat sitä esimerkiksi Kajaaniin. Osa ehti olla siellä hetken aikaa ja he kokivat siellä aivan toisenlaista käytöstä suomalaisten suunnasta. Kielitaitoiset suomalaiset osasivat Kajaanissa vain kaksi sanaa. Fuck you.

Hyrynsalmelaiset puhuvat tulijoille suomenkieltä. Sana on tuttavallinen. Terve!

Avainsanat: ghettopolitiikkaa, poliisinuhkakuvat,

043 Julkinen kysely Huttu-Juntuselle

Lauantai 19.5.2012 klo 20:14 - yrjöpoeka


Olen kuukauden ajan odotellut vastausta kopealta virkanaiselta, vastausta saamatta. Nyt Kotiseutuplussa ja Koti-Kajaani on julkaissut avoimen kysymyksen, joka on osoitettu Huttu- Juntuselle ja Anna-Liisa Kainulaiselle. Avoimessa kysymyksessä on samoja aiheita kuin itselläkin, vain huomattavasti tarkemmin esitettynä. Kysymyksien esittäjät ovat yksityisiä Kajaanilaisia kehitysvammaisten vanhempia, lisäksi mukana on Kajaanin kehitysvammaisten tukiyhdistys ja Kainuun Kehitysvammaisten tukipiiri. Nyt on mielenkiintoista nähdä saavatko nämä kansalaiset vastauksia ja missä aikataulussa?

Mielenkiintoista on nyt se, että alkuperäinen esitys kehitysvammaisten yksikkökoon kasvattamisen osalta Maahisentien ghettoon on peruttu! Ilmeisesti virkaMIEHISSÄ on toisenlaista järkeä, kuin soten vallantäyteisissä virkanaisissa. Lueskelin juuri lautakunnan tulevan viikon esityslistaa ja se herätti useita mielenkiintoisia kysymyksiä. Kiintoisaa kuulla virkanaisten selityksiä aiheesta.
Viikonlopun aikana olen saanut laitettua perunat pieneen peltoon ja odotan ensimmäisiä juhannuksen aikaan kotipöytään.

Viikonloppuun on kuulunut hieman talkoita ja muuta puuhastelua. Kaikkein tärkein asia on ollut lastenlasten tapaaminen ja Ilonan vierailu mummolassa. Nyt olen saanut ikääntyneenä ukkina selvityksen siitä mikä on rokki-musiikkia. 6-vuotias Ilona diggaa Michael Monroeta ja on saanut ihailija kirjeeseen oikean vastauksen idoliltaan. Nyt minäkin tiedän rokista jotain! Ajelimme aamulla Ilonan kotiin ja matkalla radiosta kuuntelimme erilaista musiikkia. Rokkikappaleiden kohdalla sain mummon kanssa Ilonalta asiantuntevaa opastusta oikeaan musiikkiin. Ikääntyminen ei ole huono juttu.

Nyt saan opastusta musiikin maailmaan kaikkein rakkaimmalta ihmiseltä. Ilonalta.

Avainsanat: avoinkirje, huttu-juntunen, yksikkökoonkasvattaminen, maahisentienghetto, vallantäyteinen, rokkimusiikki, michaelmonroe,

026 Suuri kiitos!

Perjantai 30.3.2012 klo 21:43 - yrjöpoeka


Viimeiset päivät olen saanut todella runsaasti palautetta kotisivujeni palautelaatikon kautta. Jokaiselle joka on yhteystietonsa lähettänyt olen myös vastannut henkilökohtaisesti. Kainuussa aina on sanottu , että kissa kiitoksilla elää. Nyt on ollut hyvä saada tukea omille ajatuksille, etten ole aivan yksin. Paljon on sellaisia viestejä joissa ei ole yhteystietoja. Yhteinen nimittäjä näille on ollut hätä, mitä omalle omaiselle voi tapahtua tulevaisuudessa mikäli tämä malli jatkuu.

Eräs tuttuni tiivisti asian viestissään näin: ”On ihan käsittämättömän julkea ajatus, että esim. kehitysvammaisille asukkaille ei työntekijät ole/olisi saaneet kertoa etukäteen näistä muuttoaikeista. Ajatella, miltä kenestä tahansa meistä tuntuisi, kun joku vain yllättäen tulisi, keräisi kamasi ja käskisi istahtaa muuttokuorman päälle tuosta vaan. Todella karmeaa kohtelua kenelle tahansa. Minä en kykene ymmärtämään, mitä luullaan tavoiteltavan sillä, että ihmisiltä kysymättä, heitä kuulematta, heitä valmentamatta, otetaan ja kylmästi sijoitetaan uuteen yksikköön. No eihän johtoihmisten toki tarvitsekaan olla niitä, jotka kantavat seuraukset, oireilut ja vaikeudet ihmisten arjessa sitten... ”

Tämä on mielestäni yksi ydinasioista. Kuinka virkanaiset voivat unohtaa vammaisten ihmisoikeudet näin totaalisesti? Milloin viimeksi on toimittu näin vammaisten kohdalla? Toisen maailmasodan aikana Euroopassa kerättiin vammaisia junavaunuihin ja siirrettiin ihmisten silmistä pois, keskitysleireihin ja ghettoihin. Nyt joku tietysti sanoo, että tämä on liian brutaali ilmaus. Sitä se ei ole. Mielestäni Suomessa on vielä voimassa ihmisoikeudet kehitysvammaisillakin. Silloin pitäisi toimia sen mukaisesti ja kuulla ihmisiä heitä koskevissa asioissa. Nyt on toimijoina sellaisia, joiden ajatusmaailma elää vajaamieliaikoja. Eli aikoja jolloin ihmisiä siirrettiin leireihin, mikäli joku katsoi ettei heistä ole yhteiskunnalle hyötyä.

Kuiskeet kertovat kuinka nykyisiin ryhmäkotien tiloihin ollaan suunnittelemassa yksityisten toimijoiden hoitopaikkoja. Maakunnalle töihin pyrkiviä yritetään suorastaan pakottaa perustamaan yrityksiä ja jos ei kelpaa, ei töitäkään ole tarjolla. Nämä kuiskeet koskettavat nyt juuri seutu ykköstä, eli Kajaanin aluetta. Toiset kuiskeet kertovat, kuinka nyt etsitään syyllisiä vuotoon. Työntekijöitä jaetaan vuohiin ja lampaisiin, joko olet puolesta tai vastaan.

Maakuntakuntayhtymä kouristelee lopuillaan ja virkanaisilla on aikaa tällaiseen? Etsitään syyllisiä koska kaikkea ei ehditty salassa päättämään! Vajaamielistä touhua!

Viikonloppu on täynnä erilaisia kokouksia ja erilaisten ihmisten tapaamisia. Ukkina nautin Ilonan äänistä ja tarkoista kysymyksistä. Tämän viikonlopun tärkein aihe Ilonalle on ollut vahtia, että mummo pitää saada ostamaan itselle terveellisiä ruokia. Pelkästään asian esille tuominen oli todella terveellistä. Nauru parantaa ja se on hyväksi meille kaikille.

Avainsanat: palautettakirjoituksista, nimittäjä, muuttokuorma, karmeaakohtelua, keskitysleirit, holokausti, ghetto, ydinasia, ihmisoikeudet, vajaamielishoitaja, vihapuhetta, syyllistenetsintä, tietovuoto, salassapito, nauruparantaa

022 Palvelualttius, onko sitä?

Perjantai 23.3.2012 klo 20:15 - yrjöpoeka

Tässä on hieman esimerkkiä kuinka maakunnassa autetaan työtään tekevää luottamusmiestä. Ohessa sähköpostiviestejä parilta päivältä.


Yrjö Puurunen  (23.3.2012  13:58):
22.3.2012 11:49, Yrjö Puurunen kirjoitti:
Tervehdys ylävesiltä!

Pihjalanomaisten kuulemistilaisuuden pohjalta olen saanut vanhemmilta
runsaasti yhteydenottoja ja myös jopitakin pyyntöjä.
Vanhemmat haluavat pitää oman tilaisuuden samassa paikassa ja
ajankohdaksi on sovittu 1.4.2012 klo 14.00.
Koska teillä ovat vanhempien yhteystiedot, toivoisin teidän laittavan
kaikille vanhemmille postia aiheesta.
Vanhemmat ovat toivoneet allekirjoittanutta kokoonkutsujaksi ja olen
siihen lupautunut.
Vanhemmille lähetettävään viestiin tulee kokoontumispaikka ja aika.
Aiheeksi pelkästään keskustelu kehitysvammaisten asumisen
tulevaisuudesta. Minun yhteystietoni kirjeeseen.
Mikäli aiheesta on kysyttävää soittanet silloin. Jokatapauksessa
toivon vastausta viestiini käykö tällainen toivomus?
Lisäksi vielä kysymys siitä, onko mahdollisuutta keittää siellä kahvia?


Ystävällisin terveisin Yrjö Puurunen

Soittelin asian suhteen yhdelle alaiselle, Arja Koskinen, joka kertoi Kainulaisen saaneen viestini. Koska asialla on kohtalaisen kiire otin yhteyden tänään 23.3 uudelleen.

Tervehdys ylävesiltä!

Odottelen edelleen vastausta viestiini. Lähestyin myös Arja Koskista
eilen puhelimitse ja hän ilmoitti teidän saaneen viestini. Mikäli en saa
vastausta lähettämääni toivomukseen, joudun tekemään kutsun toisin.
Mikäli joudun kutsumaan vanhemmat julkisella ilmoituksella, laitan
laskun maakuntaan ja kehitysvammapalveluille.

yrjöP

Tässä on sitten Kainulaisen palvelualtis vastaus:


 23.3.2012 15:01, Kainulainen Anna-Liisa kirjoitti:
Tervehdys vaan, palasin juuri työmatkalta "ylävesiltä".

Vastauksen viestiisi antaa perhepalvelujohtaja Terttu Huttu-Juntunen
Tämä viesti tiedoksi myös Tertulle.

Yhteistyöterveisin,
Anna-Liisa Kainulainen
Perhepalvelupäällikkö, YTM
Kainuun maakunta -kuntayhtymä
Vammaispalvelut
Gsm 044 750 2160
Email: anna-liisa.kainulainen@kainuu.fi

Käyntiosoite
Koskikatu 1, 87200 Kajaani

Postiosoite
PL 400, 87070 Kainuu

Siihen pukkasin kiireessä ärtyneen vastauksen:

Voiko tämän todella tehdä vaikeaksi...

Olisit edes välittänyt asian suoraan terulle, mikäli tämä ei kuulu toimialaasi ja asian olisi voinut ilmaista myös Koskinen eilen minulle!
Mutta sitä saa mitä tilaa.

Mikäli Terun osoite ei ole oikea, joku ketjusta voinee sen sitten oikaista. Maakunnan sivustolta on maallikon todella vaikea löytää sähköposti osoitteita.
Mutta saatiin nyt työpäivä menemään niin, ettei kutsuja osallistujille saatu lähtemään.

*&#!*!!!

Mitäpä sain vastaukseksi perhepalvelujen vastuualuepäälliköltä?:

23.3.2012 16:29, Huttu-Juntunen Terttu kirjoitti:
Hei !

Maakunta tulee järjestämään jossakin vaiheessa oman kuulemisen, jos tarvetta on niin useampiakin,  johon tulen mukaan ja pyydän myös Mairen, ja tietenkin Anna-Liisa ja Kajaanin päällikkö tulevat myös. Näin ollen aikataulu täytyy sopia siten että kaikille viranhaltijoille sopii.

Terttu

Minulla alkoi pannu kiehumaan. Koko päivän on ollut todella kiire ja olen vastaillut erittäin paljon ihmisten pelonsekaisiin puheluihin kaiken keskellä. Kiire on tuonut sähköposteihini hyvin paljon kirjoitusvirheitä, mutta asia on mielestäni selkeä.

Laitoin kiehuvan vastaukseni ja suurennin viestiketjua koskettamaan osaa kansanedustajista ja lisäsin siihen myös maakuntajohtajan, koska hänen alaisensa maakuntahallitus antoi selvityspyynnön joka Kajaanilaisia vanhempia nyt ahdistaa.

Tässä vastaukseni:

Voi ziisus....

Eikö se auennut, että kyseessä on vanhempien oma tapaaminen ilman ketään viranomaisia!
Tein pyynnön Kainulaiselle sen takia, ettei vanhemmilla ole toisten yhteystietoja! Tein pyyntöni ystävällisesti ja luottamushenkilönä, uskoen voivani auttaa hätääntyneitä vanhempia kokoamaan ajatuksensa.
Keneltä maakunnan virkanaiset saavat palkkansa. Kainuulaisten ja suomalaisten veroeuroista! Ketä varten virkanaiset tekevät työtänsä? Pitäisi olla ensimmäisenä herätessään mielikuva siitä, kuinka voin palvella työnantajiani.
Pyyntöni vanhempien puolesta on kulkenut kolmelle virkanaiselle ilman mitään vaikutusta. Otan tämän kohtelun täydellisenä vittuiluna.
Mikäli homma todella on näin vaikea antaa olla. Mietin homman uusiksi viikonlopun aikana. Sen voin luvata, että perästä kuuluu.

yrjöP
ps. koska viestiketjua on lyhennelty lisäsin sinne poistetut. Tämä sen takia että uudet lukijat viestiketjussa pääsisivät perille tästä pompottelusta

Näillä avuilla maakuntaa ja sen yhtä tärkeää osaa sosiaalipuolta johdetaan. Kansalaisten ärtymys on todella oikeutettua ja jatkuva napina huonosta palvelusta todellista. Nyt on mielenkiintoista seurata, kuinka tässä käy? Kuinka paljon nämä hyväosaiset voivat heikkoja pompottaa? Onneksi heillä on pientä purtavaa.

Minä.

Avainsanat: kehitysvammaistenpakkosiirto, ghetto, palvelualttius, asiakkaidenpompottelu, viestiketju, kansalaistenkuuleminen, voikovitutukseenkuolla

020 Hyvää hallintoa..?

Tiistai 20.3.2012 klo 11:39


Viime päivien aikana olen saanut seurata Kainuun maakunnan suorittamaa hyvää hallintoa kansalaisten suuntaan. Kainuun kehitysvammaiset ovat joutuneet todelliseen turbulenssiin ja nyt Kajaanilaiset kehitysvammaiset kootaan omista kodeistaan ja siirretään perustettavaan ghettoon. Tuolla sanalla on synkkä kaiku viime vuosisadalta ja sitä se on myös tänään.

Maakuntahallitus käsitteli viime joulukuussa talousarvion täytäntöönpano ohjetta ja linjasi siellä seuraavasti kohdassa 9. ”Tehdään selvitykset vammaispalveluiden asumispalvelujen yksikkökoon kasvattamisesta ja kuljetuspalveluista.” Nyt virkamiehet ovat saaneet työn päätökseen ja huomenna 21.3 asia on sosiaali- ja terveyslautakunnassa päätettävänä. Muuttopäivä on tiedossa ja se on jo tulevana kesänä heinäkuussa. Tällä kohden moni huokaa, että onpa tehokasta ja ripeää toimintaa. Asuntoyhtiö Kajaanin Pietarilla on vapautunut kerrostaloja ja sinne vireät virkamiehet ovat löytäneet todellisen kotipesän. Gheton.

Vain yksi pieni asia on vauhdissa unohtunut. Asiakkailta, eli tässä tapauksessa kehitysvammaisilta ja heidän omaisiltaan ei kukaan ole kysynyt yhtään mitään. Samoin asiasta päättävä lautakunta on pidetty ulkona tästä toiminnasta. Olen saanut parinviikon aikana vihiä asiasta ja myös siitä, että työntekijöitä on kielletty puhumasta asiasta omaisille ja kehitysvammaisille. Tänään 20.3  virkamiehillä on kehitysvammaisille ja omaisille suunnattu tiedotustilaisuus. Siellä he voivat ilmaista mielipiteensä asiasta ja vaikuttaa niinsanotusti omaan asiaansa.

Noista linkeistä löydätte kehitysvammaisten nykyiset asuinpaikat. Siellä on heidän kotinsa ja sinne he maksavat vuokransa. Nyt heidät maakuntahallituksen selvityspyynnöllä ja ripeitten virkamiesten avustuksella ollaan pakkosiirtämässä. Jokainen normaali ihminen nostaisi asiasta helvetinmoisen metelin, mikäli omalle kohdalle tällainen virkamiesten mielivaltaisuus kohdistuisi. Purematta en tule asiaa nielemään. Minä en aio häätää kodeistaan yhtään kehitysvammaista. Tulen puolustamaan heidän oikeuttaan asua siellä missä he asuvat. Osa on asunut vuosikymmeniä asunnoissaan ja minusta se on heidän kotinsa.

Lohtajan kerrostaloja on asutettu pakolaisilla ja nyt siellä on tilaa, koska pakolaisten määrä on vähentynyt. Ilmeisesti virkamiesten mielestä kehitysvammaiset joutavat mennä sinne muiden outojen joukkoon. Normi kantaväestö sieltä on liukenemassa pois omien ennakkoluulojensa uhreina.

Yksikkökoon kasvattaminen. Näin kuvataan ja ilmaistaan uusien suurien karjatilojen mammuttikokoa, nyt ilmaisu on siirretty koskettamaan ihmisiä.

Tätä asiaa pohtiessa olen joutunut miettimään tunnenko sisälläni vihaa? Otsasuoni pullistuu ja on myönnettävä, että tunnen! Käsieni vapinaa katsoessa tunnen, että sisältäni kumpuaa vihapuhetta.

Avainsanat: vihapuhetta, kainuunmaakuntahallitus, yksikkökoonkasvattaminen.kajaaninpietari, pakolaistenasuinalue, asukkaidenvaikuttaminen, pakkosiirto, ghetto,