Satunnaiset kuvat

Silloin joskus ennen

Uusimmat

Blogin arkisto

048 Migri haluaa rakentaa ghettoja

Perjantai 8.4.2016 klo 9:12 - yrjöpoeka

Suomalaiset ovat vuosia puhuneet muukalaisten keskittymisestä yksille asuinalueille. Varoittavana esimerkkinä on pidetty lähinaapurimme Ruotsin eräitä kaupunkeja. Keskittymisen ilmiö näkyy muuallakin Euroopassa. Suomessa on pidetty pontevia puheita sen puolesta, että me emme samaa virhettä tee. Mitä ovat nyt viranomaiset tekemässä omilla ratkaisuillaan?

Viimevuoden lopulla valtiovalta pyysi ja maanitteli kuntia, jotta turvapaikanhakijoiden virtaa voitaisiin jakaa ympäri Suomea. Myös meillä Kainuussa käytiin keskusteluja useissa kunnissa. Ainoastaan pieni Hyrynsalmen kunta avasi tyhjillään olevien asuntojensa ovet. Heti päätöksen jälkeen alkoi peloittelu siitä, että poliisi on liian kaukana. Se on kummallista puhetta. Kovimmin Hyrynsalmen päätöstä vastusti nimenomaan poliisi.

Migri on nyt tehnyt päätöksen sulkea Hyrynsalmen vastaanottokeskus. Perusteluina edelleen pitkä etäisyys poliisin palveluille. Julkisuudessa olevissa uutisoinneissa ja lehtiartikkeleissa kerrotaan etäisyydeksi 75 km. Tämä uutisointi on virheellistä. Viitenä (5) päivänä viikossa poliisi palvelee 36 km etäisyydellä Suomussalmella. Uutisointi näyttää tarkoitukselliselta.

Kaiken huipuksi vastaanottokeskuksessa on tarvittu poliisia kerran, omien paikallisten hörhöjen ammuttua ilotulitteen asuintalon ikkunaan. Turvapaikan hakijoiden takia poliisia ei ole tarvittu. Vielä oudommaksi Migrin päätös menee sen takia, että paikalliset ovat ottaneet tulijat erittäin hyvin vastaan. He huomasivat hyvin pikaisesti tulijoiden olevan aivan tavallisia ihmisiä. Keskuksen työntekijät ovat onnistuneet kotouttamaan väen niin hyvin, että puolet väestä on valmis jäämään Hyrynsalmelle sen turvallisuuden takia.

Paikalliset ovat ottaneet heitä mukaan omiin harrastuksiinsa, kuten esimerkiksi kalastamiseen. Myös keskuksen väki on järjestänyt yhteisiä tapaamisia. Paras esimerkki, jossa itsekin kävin, oli ruokatapahtuma. Irakilaiset miehet kokkasivat todella upean pitopöydän ja ruoka oli todella hyvää. Tapahtuma sai erittäin hyvän vastaanoton paikallisten parissa. Iloiset ihmiset ovat tuoneet väriä Hyrynsalmen autioituneeseen katukuvaan. Nyt paikallinen väki on lakkauttamispäätöksen jälkeen järkyttynyttä.

Minusta poliisin vahva asema turvapaikanhakijoiden asuinpaikan valinnoissa on käsittämätön. Osittain sen ymmärrän, mutta en sitä, että Migri ei edes kysy asuinkunnalta, kuinka on mennyt. Minusta on pikaisesti muutettava viranomaisten menettylytapoja. Poliisin asema päätösten teossa on muutettava siten, että sille annetaan päätös tiedoksi. Ei poliisin etäisyyttä ole ihmetelty kantaväestön osaltakaan. Asemia on lakkautettu keskittämisen ilosta. Maailman muuttuessa myös poliisin on muutettava organisaatioltaan.

Hyrynsalmi on erittäin hyvä esimerkki pienten paikkakuntien erilaisuudesta ja turvallisuudesta. Osuvasti turvapaikanhakijat vertaavat sitä esimerkiksi Kajaaniin. Osa ehti olla siellä hetken aikaa ja he kokivat siellä aivan toisenlaista käytöstä suomalaisten suunnasta. Kielitaitoiset suomalaiset osasivat Kajaanissa vain kaksi sanaa. Fuck you.

Hyrynsalmelaiset puhuvat tulijoille suomenkieltä. Sana on tuttavallinen. Terve!

Avainsanat: ghettopolitiikkaa, poliisinuhkakuvat,