Satunnaiset kuvat

kesän loppu

Uusimmat

Blogin arkisto

242 Politisoituneet seurakunnat

Perjantai 9.11.2018 klo 15:14 - yrjöpoeka

Itselleni on melkoinen kynnys äänestää seurakuntavaaleissa ketään oman kunnan ehdokasta. Ehdokkaista reilusti yli 90 prosenttia on kepulaisia. Kaiken lisäksi heistä suuri osa on myös kunnallisissa tehtävissä. Keskusta käy kirkonvaaleihin suurimmalla ehdokaslistalla. Sellainen hyvä ehdokas, joka ei halua poliittisen ryhmän ehdokkaaksi, ei pääse lävitse vaikka saisi suurenkin äänisaaliin. Tämä on sitä vaalimatematiikkaa, jossa suurin ryhmä vie viimeiset paikat vaikkapa yhdellä (1) äänellä. Samaan aikaan runsaan äänisaaliin saanut jää rannalle.

Äänestämiseen vaikuttaa myös se, että tunnen kaikki politiikassa ja luottamustehtävissä olleet. En ole koskaan pitänyt siitä, että puolueet lähtevät mukaan seurakunta vaaleihin. Olin itse kunnallispolitiikassa ja tein silloin selväksi sen, että kunnallinen luottamustehtävä on se jota hoidan. Muiden tulee huolehtia seurakunta asioista. Olen pitänyt pääni asiassa. Tänä syksynä minua kyseltii mukaan seurakuntavaaleihin. Kerroin olevan täysin turhaa mennä jankkaamaan samojen kepulaisten kanssa, joiden seurasta olen saanut nauttia vuosikymmenet. Nyt haluan nauttia vapaudesta olla ilman heidän seuraansa.

Kaiken lisäksi sellaista puolueetonta, ilman politiikan painolastia olevaa ryhmää ei ollut. Yksin ei kannata lähteä, koska paikat menevät kepulaisille heidän määränsä takia. Siksi on melkoisen varmaa, ettei minua myöskään näy äänestyspaikoilla. Yksinkertaisesti ei ole ketään jota voisin kuvitella äänestäväni. Yksittäisiä henkilöitä voi olla, mutta heidän päätöksensä ovat ryhmän johdon päätöksiä. Tosiasiassa keskustan kunnallisjärjestön päätöksiä. Silattuina kunnanvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajien myöntö lausekkeilla. Jatkakoot he vaikuttamista. Minä nautin taivaallisesta rauhasta.

Suomen virallinen johto ei halua mainita missään olosuhteissa Venäjän nimeä kun GPS-signaalia häiritään. Muissa pohjoismaissa kerrotaan suoraan, miksi GPS ei toimi kunnolla ja kuka sitä häiritsee. Norjassa tiedettiin häirintää tulevan ja se tiedetään myös Suomessa. Aina kun jotakin tapahtuu Venäjän sisällä tai ulkopuolella häirintä alkaa. Siksi on todella kummallista puskea pää pensaaseen ja olla sanomatta suoraan Venäjän nimeä. Tämän häirinnän huomaavat ihmiset usein, mutta useimmat eivät osaa miettiä mistä GPS:n häiriö johtuu. Suomi on edelleenkin suomettunut. Ainakin kaikki viranomaisjohtajat.

Olimme Kuusamossa eräänä syksynä vetouistelun parissa. Itämerellä oli menossa Venäjän ilmavoimien häirintälennot. Siksipä eräänä aamuna veneen kippari ihmetteli, miksi GPS-signaali kertoo järven jatkuvan vielä kilometrin. Onneksi me itse näimme ja tiesimme missä olimme. Kun kerroin kipparille, että Venäjä häiritsee taas signaalia ja sillä on jokin syy siihen. Eipä kestänyt aikaakaan, kun radion uutisissa kerrottiin Venäjän ilmavoimien koneen kulkeneen välillä Suomen ilmatilassa. Häiriö meni ohitse päivän aikana.

Samanlaista häirintää on ollut niin kauan kuin kuin GPS on ollut käytössä. Häirintää voivat tehdä muutkin valtiot. Silloin niiden häirintä todennäköisesti suuntautuu Venäjän omaan paikannus signaaliin Glonasiin. Kun tämän tietää on entistä tärkeämpää osata vanhat suunnistustavat. Niin maalla, merellä kuin ilmassakin.

Niin tai näin. Kuljetaan suoraan eteenpäin. Isänpäivä on lähellä.

Avainsanat: politisoituneetseurakuntavaalit, gpssignaalinhäirintä, suomettunutsuomi, isänpäivä

039 The Ruthless Raja palautepalaverin antia

Perjantai 17.2.2017 klo 10:26 - yrjöpoeka

Tapahtumatiimin ensimmäinen palautepalaveri on takana ja sen oli erittäin positiivinen. Tapahtumaan osallistuneet hiihtäjät ja pyöräilijät ovat antaneet runsaasti palautetta ja kehittämisehdotuksia. Olemme alustavasti käyneet niitä lävitse ja koostamme niistä vielä yhteenvedon.

Yleisenä kuvana on selkeä toive tapahtuman jatkosta. Hiihtäjien erityinen kiitoksen kohde oli itärajan läheisyys ja pitkien etäisyyksien mukana tullut hiljaisuus. Järjestäjille tulleissa palautteissa uskottiin tapahtuman rajuun kasvuun seuraavalla kerralla. Näin on tapahtunut viimevuosina useissa muissakin massatapahtumissa. Palautteissa tuotiin esille toive, nähdä päivänvalossa esimerkiksi Martinselkosen luonnonsuojelualuetta.

Kaikissa palautteissa tuotiin esille tapahtuman luonne. Kyseessä ei ole kilpailu. Jokainen osallistuja kulkee reitillä oman kuntonsa ja kestävyytensä mukaisella vauhdilla. Kuten kaikkialla, mukana on myös niitä, jotka haluavat hiihtää reitillä kovemmalla vauhdilla. Siihen on mahdollisuus ja sitä ei estetä. Suurimmalle osalle tapahtuma on omien rajojen etsimistä ja pitkästä latutapahtumasta nauttimista. Tämän ensimmäisen tapahtuman yleisilmeestä näki, että kyse oli iloisesta yhdessäolosta. Kuten joku palautteen antaja asian ilmaisi, kilometrimäärin yhtenäistä latua, vain heitä varten. Asumattomassa hiljaisessa erämaassa. Kainuulainen sanonta on selkosessa.

Jatkossa korjaamme niitä ongelmakohteita joissa on parannettavaa. Turvallisuus on tärkein ja siitä tulemme huolehtimaan jatkossa. Reitin merkinnässä korjaamme puutteet, samoin reitillä olevat vaaranpaikat merkitään paremmin. Tämä koskettaa erityisesti reitin alkuosaa ja siellä olevia myötäleitä.

Alueella oleville yrittäjille erityinen kiitos. Ilman näitä selkosessa valoja pitäviä, tämä ei onnistuisi. Osanottajat kokivat ihmeenä, kuinka yllättäen valot lopulta putkahtivat esille. Reittiä pohjanneille Hossan kelkkailijoille suuri kiitos. Samoin Heikki Kelalle Hossa – Iivaara reitin pohjustamisesta. Suomussalmen Rasti erikoisseurana on ottanut tapahtuman siipiensä suojaan, seuran aktiiveille kiitos mukana olosta ja yhteistyöstä. Tulemme tarvitsemaan teitä myös jatkossa.

Palautepalaveri toi esille sen, että tässä on mahdollisuus nyt luoda Yä-Kainuuseen tapahtuma, joka tuo tänne mukaan kokonaan uuden kohderyhmän. Olemme Vuokatin ja Rukan puolessa välissä. Meillä ei ole kumpareita. Sitä vastoin meillä on suunnattomia selkosia täysin tyhjinä. Siellä on suunnattomasti tilaa hiihtäjille ja pyöräilijöille. Nauttimassa hiljaisuudesta. Järjestäjille on jo heitetty uusi esitys, milloin juoksijat pääsevät mukaan? Tulevaisuus näyttää sen. Silloin ei enää puhuta yhden vuorokauden rutistuksesta, vaan tapahtumaviikosta.

Seuraavalla kerralla yrittäjät tulevat kutsumaan katsojia etappipaikoille. GPS-pallukoiden seurannan lisäksi on toivottu live-kuvaa ainakin etappipaikoilta ja maalista. Katsomme mitä voimme asialle tehdä. Pyrimme vastaamaan palautteissa esitettyihin toiveisiin. Olen tehnyt esityksen jatkon osalta ja nyt tarkistamme vielä muutamia kohteita. Maaliskuun puolenvälin paikkeilla avataan ilmoittautuminen ja kerrotaan ohjelmarunko. Muutoksia on luvassa.

Blogin pitäjälle voi edelleen lähettää palautetta.

Avainsanat: theruthlessraja, 100mailinhiihto, martinselkosenluonnonsuojelualue, gpsseuranta

032 Pikkusormi on menossa

Torstai 9.2.2017 klo 15:36 - yrjöpoeka

Voi vain arvailla sitä kipua, mitä vaimoni on muutamina päivinä kokenut. Mieli oli jo virkeä, jalat vielä heikot. Pienikin kävely tukivempeleen kanssa nosti hien otsalle ja sitä seurasi heikotus. Ei ole ihme tuon repostelun jälkeen. Asiallisesti ottaen, leikkaus oli sujunut hyvin. Huominen näyttää, joko pukkaavat kotiin minun hoidettavaksi. Sitä odotellessa siivosin hieman paikkoja valmiiksi. Odotan ja valvon vielä yhden yön.

Käydessäni Kajaanissa kohtasin muutamia tuttuja Kontiomäellä. Siellä vierähti tovi aikaa, koska halusivat kuulla minulta, millainen tapahtuma tuo The Ruthless Raja oikein on. Ihmisillä oli innostusta, koska he olivat seuranneet karttaa, jolla liikkuivat GPS-pallukat nimineen. Kaikki ovat sanoneet sen koukuttaneen heidät. TV:n hiihtotarjontaa katsellessa heillä oli ollut kokoajan tabletti tai älypuhelin, josta seurasivat pallukoita.

Usea seuraaja toi esille sen, että voisiko seuraavalla kerralla olla mukana vielä livekuvaa eri etapeilta. Haastatteluja ja tuokioita hiihtäjien puheista ja huoltotehtävistä. Tämä sama on tullut esille myös osanottajien palautteissa. Toivottavasti saamme seuraavaan tapahtumaan videoinnista innostuneita kuvaajia. He voisivat antaa vielä kasvoja näille pallukoille.

Usealla seuraajista oli ollut epätietoisuutta, voiko tapahtumaa seurata paikanpäällä. Tätä emme osanneet edes ajatella, että on tiedoitettava yleisölle tapahtuman olevan myös sitä varten. Alueen yritykset palvelevat kaikkia paikalla kävijöitä. Ruokaa ja kahvia on tarjolla pientä korvausta vastaan. Omia tuttuja kannattaa käydä tsemppaamassa. Sillä on voimaannuttava vaikutus pitkän suorituksen aikana.

Yleisenä toteamuksena ja toiveena esittäisin nyt tämän kautta ja myös jatkossa median kautta, halukkaille löytyy tehtäviä organisaatiossa. Lähtekää mukaan niinsanottuun talven taittajaisiin. Koskaan ei tiedä, vaikka joku innostuisi lähtemään mukaan hiihtäjänä tai pyöräilijänä. Ensi viikolla teemme virallisen päätöksen seuraavasta tapahtumasta vuodeksi 2018. Epävirallisena tietona voin sanoa, että helmikuun ensimmäinen viikonloppu on varattuna.

Palautteita on tulvinut ennätysmäisen hyvin. Olen vastaillut niihin kohtuullisessa ajassa. Olen myös tehnyt yhteenvetoa kaikesta, kirjannut kritiikin kohteet ja plussat. Kaiken keskellä on kantavana teemana se, että he ovat aloittaneet valmistautumisen seuraavaa vuotta varten. Se kertoo myös siitä, että viesti kiertää nyt sanoin ja kuvin kentällä. Se viesti tavoittaa muut kokeilijat liikkeelle. Jotkut ovat käyttäneet sellaista nimitystä, että tästä tapahtumasta voi tulla tulva seuraavana vuotena.

Se jää nähtäväksi. Hirmuinen on kyllä ollut helpotuksen tunne. Vielä enemmän sen jälkeen, kun katsoi missä asioissa oli eniten puutteita ja ne onnistuivat siitä huolimatta. Helpottunut ja kiitollinen. Näin voisi olotilaa kuvata. Samaan aikaan päässä kohisee jo se, mitä kaikkea pitää tehdä ensivuoden eteen.

Mille annoinkaan pikkusormeni?

Avainsanat: tekoniveleikkaus, gpsseuranta, livekuvaa, pirullepikkusormi

125 Tauko ohitse

Lauantai 8.10.2016 klo 17:49 - yrjöpoeka

Äkkiarvaamatta ja yllättäen kuin yhdet kuuluisat faksit alkanut kalastusloma on nyt ohitse. Kuusamon Muojärvellä vietetyt päivät olivat pitkiä, mutta erittäin antoisia. En koskaan aiemmin ole harrastanut vetouistelua ja siten kaikki siihen liittyvä oli täysin uutta. Uisteluun liittyi hyvin paljon tekniikkaa ja aivan outoa välineistöä. Vaikka päivät olivat pitkiä, ne eivät olleet pitkästyttäviä. Uuden oppiminen oli se antoisin puoli.

Toinen antoisa puoli oli hyvien kalaystävien seura. Veneessä oli aikaa pohdiskella kaiken maailmam asioita. Kalastajien omia kuulumisia unohtamatta. Parasta kaikessa oli se, ettei koko aikana kukaan seurannut muun maailman menoa. Perjantai aamuna maailman todellisuus sitten pamahti kasvoille, kun GPS ei pitänyt enää paikkaansa. Itselle on jo työajoilta tullut selväksi, että silloin on jotakin outoa menossa maailmalla. Satelliittien omistaja tekee mitä haluaa ja häiritsee muiden paikannusta.

Katsoimme majalle tultua netin kautta uutisia ja siellä oli ensimmäisenä Suomen valtion rajojen loukkaaminen veli venäläisen toimesta. Todellisuus rikkoi hyvin kuluneen viikon ja siinäkään ei ollut vielä tarpeeksi. Ruokaillessa ja kahvia juodessa nettiä sitten selattiin hieman enemmän. Uutisten joukossa oli yksi, joka sai kalastuksen parissa alentuneen verenpaineen heti punaiselle. Se uutinen oli työmies Putkosen räjähtäneet lepakon keuhkot.

Perussuomalaisessa puolueessa ei enää mikään ole pitkiin aikoihin ällistyttänyt. Nyt kuitenkin täytyy sanoa, että mikäli kuntavaalien ykkösteemaksi otetaan lepakon räjähtämiset tuulivoimalaoiden läheisyydessä, ollaan siirrytty rajatiedon toiselle puolelle. Herra Putkonen oikeinko tosissaan on kertomassa tuleville kunnan valtuustojen ehdokkaille, mitä heidän pitää tietää räjähtävistä lepakon keuhkoista!

Minä en parhaalla tahdollanikaan voi enää ymmärtää, mihin puolue on oikein menossa? Ja mikä rooli on tällä uuvahtaneen näköisellä työmiehellä? Onko puoluehallitus ja muu puoluejohto tämän asian taustalla? Ilmeisesti on, koska työmies on laitettu asialle. Minä voin suoraan sanoa, että nyt on houreissa menty liian kauas puolueen linjasta ja olemassaolon tarkoituksesta. Nyt eivät naura pelkästään naurismaan aidat, nyt nauravat jo harakatkin. Ja ne ovat sentään viisaita.

Sekään ei vielä riittänyt. Terhi Kiemunki on sitten saanut mitä halusi. Apulaisvaltakunnan syyttäjä Raija Toiviainen on lopultakin nostanut Kiemunkia vastaan syytteen kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Kiemunki sai mitä halusi ja voi olla varma valtuustopaikastaan. Samankaltaisia hörhöjä äänestäjiksi riittää näinä päivinä torien reunustoilla. Nyt ollaan pitkällä sillä tiellä mistä ei ole paluuta. Siellä ei ole takiaisia, vaan satiaisia.

Kyllä paluu arkeen olisi voinut olla pehmeämpi. Aina sitä veli venäläisen rassautumisen kestää, mutta kyllä lennossa räjähtelevät lepakot kunnallisvaaliaseena ovat jotakin ennenkuulumatonta. Meno puolueessa ei ole muutoinkaan ollut kaksista, mutta liika on liikaa. Nyt on ryhdyttävä pohtimaan, tarvitsenko tunkkia enää ollenkaan? Tai työmiestä? Kiemunkia? Lyhyesti sanottuna, en tarvitse. Tunnen olevani mieleltäni terve.

Pitäkää putkosenne.

Avainsanat: vetouistelu, gps, työmiesputkonen, tuulivoimalat, räjähtävätlepakot

019 Raja testihiihto

Tiistai 9.2.2016 klo 11:55 - yrjöpoeka

Viikonlopunaikana lauantaista sunnuntaihin oli tarkoitus kokeilla, voisiko pitkin itärajaa kulkevalle reitille rakentaa toimivan ultrahiihto tapahtuman. Lauantai aamuna kokoontui Kuhmon Vartiuksen maisemiin joukko testihiihtäjiä. Kello 08 joukko lähti suksimaan kohti pohjoista. Pisimmän matkan hiihtäjiä odotti 214 kilometriä hiljaista erämaata. Asutusta ei reitillä ole ja valosaastetta ei tarvitse pelätä yön pimeydessä. Autojen ääntä ei reitillä kuule.

Lauantai aamuna oli vielä kipakka pakkanen 17 – 20 astetta. Säätilaan oli luvattu nopeaa muutosta ja ennustettu tuulen voimistuvan heti aamusta. Siksi ladun avaaja lähti hieman aikaisemmin latuuran tekoon. Keli ei ollut kaikkein luistavin ja sillä oli eniten vaikutusta ensimmäisinä hiihtäville. Pakkanen lauhtui puoleenpäivään mennessä 10 asteen paikkeille.

Ensimmäisenä etappina oli Raate ja sen entinen rajavartioasema. Paikan omistaja avasi ovet huollon toimintaa varten. Osa hiihtäjistä lopetti Raatteeseen, matkaa oli takana 52 kilometriä. Toisena etappina oli sitten Martinselkosen Eräkeskus runsaan sadan kilometrin hiihdon jälkeen. Sitkas keli alkoi tässä vaiheessa verottaa pisimmän matkan hiihtäjiä. Rasitusvammoja tuli jalkateriin ja ranteisiin.

Tuuli voimistui pikkuhiljaa ja loppumatkan hiihtäjille oli tiedossa myötäinen tuuli. Hiihtäjien tultua Karttimon ylikulkupaikan alueelle reilu 20 kilometriä pohjoisempana tuuli oli voimistunut rajusti. Samaan aikaan alkoi sakea lumisade. Kerroin hiihtäjille seuraavan paikan, missä voi huoltaa itseään ja nuoret miehet läksivät innokkaina jatkamaan. Toiveena oli selvitä seuraavaksi hossaan reilun 40 kilometrin päähän.

Olen itse markkinoinut tätä tapahtumaa armottomana. Tarkoitan sillä vuodenaikaa ja silloin vallitsevia säätiloja. Samoin armottomuutta lisää asumaton erämaa ja pitkä pimeys. Puolenvälin jälkeen jokainen siirtyy mukavuusalueen ulkopuolelle. Silloin alkaa pimeys ja vain oma valaisin näyttää tietä. Välimatkat asutukselta toiselle ovat pitkiä.

Luonto todella näytti armottomuutensa. Rajuksi muuttunut tuuli ja sen mukana tullut lumisade sai aikaan kunnon mylläkän. Hiihtäjillä oli GPS laitteet ja niistä saimme hyvin pian nähdä, että hiihtovauhti putoaa olemattomaksi. Hälytin paikalle ladunaukaisijana toimineen Markku Määtän. Hiihtäjät tulivat samaan lopputulokseen Määtän kanssa, että nyt luonto ottaa voiton hiihtäjistä. Sankka lumisade ja myrsky loivat sellaisen esteen, ettei sitä voinut voittaa. Eräoppaana toimiva Määttä johdatti hiihtäjät nopeasti lähimmälle tieuralle. Huoltoautot saivat käskyn tulla paikalle ja saimme hiihtäjät turvaan.

Tämä raju lumimyrsky antoi hyvin paljon opiksi otettavaa tulevaisuutta varten. Järjestäjien puolesta odotan kaikilta kirjallista palautetta tapahtumasta, jotta voimme jatkaa ensimmäisen varsinaisen hiihdon järjestelyjä vuotta 2017 varten. Tapahtuman onnistumiseksi tulemme tarvitsemaan vapaaehtoisia huoltotehtäviin. Alueen matkailuyritykset ovat huollon kannalta ensisijaisessa roolissa.

Reilun vuorokauden valvomisen jälkeen oma olo tuntui valjulta. Mutta elämä voittaa ja ajatukset ovat jo tulevassa. Kaukainen haaveeni itärajalla kulkevaan pitkänmatkan hiihtoon, on entistä lähempänä.

Armoton Raja. Ruthless Raja.

Avainsanat: rajaultrahiihto, itärajanreitti, gpsseuranta, martinselkoseneräkeskus

011 Juhlat ovat ohi

Perjantai 1.3.2013 klo 15:50

Viikonvaihde oli täynnä suuria tunteita. Tunnen nyt oikeasti, että olen aikuinen. Äitini, vaimoni, lapseni ja lapsenlapseni olivat mukana tekemässä yhdessäolosta juhlaa. Saksasta asti saapunut esikoiseni Fenno-pojan kanssa oli alunperin tulossa yllättäjänä juhliin, mutta vaimoni ei osannut pitää yllätystä omana tietonaan. Kaikesta huolimatta juuri heidän tulonsa kruunasi juhlan. Sain eilen saatella heidät junaan ja meille isovanhemmille jäi suuri ikävä.

Sain lahjaksi yhden mieluisan lelun ja se tulee tuottamaan tulevaisuudessa lisää kuvia. Paras kaikista lahjoista oli kotimaan matkailun tukeminen tulevana vuotena. Tulen sen matkan tekemään yhdessä vaimoni kanssa. Yhteinen loma kotimaisessa kohteessa on yksi lisä yhteiseen matkaamme.

Politiikan seuraaminen on jäänyt viimeisten viikkojen aikana todella vähiin. Olen ollut mukana kunnallispolitiikassa ja alku on ollut kaikkien osalta totuttelemista. Joukossa on vanhoja konkareita ja todella runsaasti uusia kasvoja. On mielenkiintoista nähdä, kuinka uudet toimijat pääsevät toimintaan mukaan. Itselle toiminta on ollut tuttua ja toimintakenttä toimijoineen on myös tuttu. Huolimatta vaalien alusajan kiihkeästäkin debatista, kaikki ovat vielä keskittyneet itse työskentelyyn.

Tämän päivän tehtävä on ollut siivous. Höyryimuri on osoittanut tehonsa ja puhdasta on tullut. Pyykinkuivaus on tänään sujunut hyvin ulkosalla, koska keväinen aurinko on paistanut rakennuksen seinustalle. Aurinkoinen sää on ollut tarpeen myös vaatteiden tuuletukselle. Maaliskuun alku on alkanut perinteisesti kipakalla yöpakkasella ja sen suuntainen keli näyttää jatkuvan. Yön jälkeen aurinko alkaa jo lämmittää todella nopeasti. Siivouksen lomassa on ollut aikaa kuunnella talitiaisten perinteistä titi-tyytä.

Kevät on tosiaan tulossa, kirkas paiste saa mielen samansuuntaiseksi. Aurinkoiseksi.

Avainsanat: suurettunteet, pentaxwg-2gps, juhlatovatpäättyneet, kevätsiivous, kevätaurinko