Satunnaiset kuvat

5.9.1992

Uusimmat

Blogin arkisto

039 The Ruthless Raja palautepalaverin antia

Perjantai 17.2.2017 klo 10:26 - yrjöpoeka

Tapahtumatiimin ensimmäinen palautepalaveri on takana ja sen oli erittäin positiivinen. Tapahtumaan osallistuneet hiihtäjät ja pyöräilijät ovat antaneet runsaasti palautetta ja kehittämisehdotuksia. Olemme alustavasti käyneet niitä lävitse ja koostamme niistä vielä yhteenvedon.

Yleisenä kuvana on selkeä toive tapahtuman jatkosta. Hiihtäjien erityinen kiitoksen kohde oli itärajan läheisyys ja pitkien etäisyyksien mukana tullut hiljaisuus. Järjestäjille tulleissa palautteissa uskottiin tapahtuman rajuun kasvuun seuraavalla kerralla. Näin on tapahtunut viimevuosina useissa muissakin massatapahtumissa. Palautteissa tuotiin esille toive, nähdä päivänvalossa esimerkiksi Martinselkosen luonnonsuojelualuetta.

Kaikissa palautteissa tuotiin esille tapahtuman luonne. Kyseessä ei ole kilpailu. Jokainen osallistuja kulkee reitillä oman kuntonsa ja kestävyytensä mukaisella vauhdilla. Kuten kaikkialla, mukana on myös niitä, jotka haluavat hiihtää reitillä kovemmalla vauhdilla. Siihen on mahdollisuus ja sitä ei estetä. Suurimmalle osalle tapahtuma on omien rajojen etsimistä ja pitkästä latutapahtumasta nauttimista. Tämän ensimmäisen tapahtuman yleisilmeestä näki, että kyse oli iloisesta yhdessäolosta. Kuten joku palautteen antaja asian ilmaisi, kilometrimäärin yhtenäistä latua, vain heitä varten. Asumattomassa hiljaisessa erämaassa. Kainuulainen sanonta on selkosessa.

Jatkossa korjaamme niitä ongelmakohteita joissa on parannettavaa. Turvallisuus on tärkein ja siitä tulemme huolehtimaan jatkossa. Reitin merkinnässä korjaamme puutteet, samoin reitillä olevat vaaranpaikat merkitään paremmin. Tämä koskettaa erityisesti reitin alkuosaa ja siellä olevia myötäleitä.

Alueella oleville yrittäjille erityinen kiitos. Ilman näitä selkosessa valoja pitäviä, tämä ei onnistuisi. Osanottajat kokivat ihmeenä, kuinka yllättäen valot lopulta putkahtivat esille. Reittiä pohjanneille Hossan kelkkailijoille suuri kiitos. Samoin Heikki Kelalle Hossa – Iivaara reitin pohjustamisesta. Suomussalmen Rasti erikoisseurana on ottanut tapahtuman siipiensä suojaan, seuran aktiiveille kiitos mukana olosta ja yhteistyöstä. Tulemme tarvitsemaan teitä myös jatkossa.

Palautepalaveri toi esille sen, että tässä on mahdollisuus nyt luoda Yä-Kainuuseen tapahtuma, joka tuo tänne mukaan kokonaan uuden kohderyhmän. Olemme Vuokatin ja Rukan puolessa välissä. Meillä ei ole kumpareita. Sitä vastoin meillä on suunnattomia selkosia täysin tyhjinä. Siellä on suunnattomasti tilaa hiihtäjille ja pyöräilijöille. Nauttimassa hiljaisuudesta. Järjestäjille on jo heitetty uusi esitys, milloin juoksijat pääsevät mukaan? Tulevaisuus näyttää sen. Silloin ei enää puhuta yhden vuorokauden rutistuksesta, vaan tapahtumaviikosta.

Seuraavalla kerralla yrittäjät tulevat kutsumaan katsojia etappipaikoille. GPS-pallukoiden seurannan lisäksi on toivottu live-kuvaa ainakin etappipaikoilta ja maalista. Katsomme mitä voimme asialle tehdä. Pyrimme vastaamaan palautteissa esitettyihin toiveisiin. Olen tehnyt esityksen jatkon osalta ja nyt tarkistamme vielä muutamia kohteita. Maaliskuun puolenvälin paikkeilla avataan ilmoittautuminen ja kerrotaan ohjelmarunko. Muutoksia on luvassa.

Blogin pitäjälle voi edelleen lähettää palautetta.

Avainsanat: theruthlessraja, 100mailinhiihto, martinselkosenluonnonsuojelualue, gpsseuranta

032 Pikkusormi on menossa

Torstai 9.2.2017 klo 15:36 - yrjöpoeka

Voi vain arvailla sitä kipua, mitä vaimoni on muutamina päivinä kokenut. Mieli oli jo virkeä, jalat vielä heikot. Pienikin kävely tukivempeleen kanssa nosti hien otsalle ja sitä seurasi heikotus. Ei ole ihme tuon repostelun jälkeen. Asiallisesti ottaen, leikkaus oli sujunut hyvin. Huominen näyttää, joko pukkaavat kotiin minun hoidettavaksi. Sitä odotellessa siivosin hieman paikkoja valmiiksi. Odotan ja valvon vielä yhden yön.

Käydessäni Kajaanissa kohtasin muutamia tuttuja Kontiomäellä. Siellä vierähti tovi aikaa, koska halusivat kuulla minulta, millainen tapahtuma tuo The Ruthless Raja oikein on. Ihmisillä oli innostusta, koska he olivat seuranneet karttaa, jolla liikkuivat GPS-pallukat nimineen. Kaikki ovat sanoneet sen koukuttaneen heidät. TV:n hiihtotarjontaa katsellessa heillä oli ollut kokoajan tabletti tai älypuhelin, josta seurasivat pallukoita.

Usea seuraaja toi esille sen, että voisiko seuraavalla kerralla olla mukana vielä livekuvaa eri etapeilta. Haastatteluja ja tuokioita hiihtäjien puheista ja huoltotehtävistä. Tämä sama on tullut esille myös osanottajien palautteissa. Toivottavasti saamme seuraavaan tapahtumaan videoinnista innostuneita kuvaajia. He voisivat antaa vielä kasvoja näille pallukoille.

Usealla seuraajista oli ollut epätietoisuutta, voiko tapahtumaa seurata paikanpäällä. Tätä emme osanneet edes ajatella, että on tiedoitettava yleisölle tapahtuman olevan myös sitä varten. Alueen yritykset palvelevat kaikkia paikalla kävijöitä. Ruokaa ja kahvia on tarjolla pientä korvausta vastaan. Omia tuttuja kannattaa käydä tsemppaamassa. Sillä on voimaannuttava vaikutus pitkän suorituksen aikana.

Yleisenä toteamuksena ja toiveena esittäisin nyt tämän kautta ja myös jatkossa median kautta, halukkaille löytyy tehtäviä organisaatiossa. Lähtekää mukaan niinsanottuun talven taittajaisiin. Koskaan ei tiedä, vaikka joku innostuisi lähtemään mukaan hiihtäjänä tai pyöräilijänä. Ensi viikolla teemme virallisen päätöksen seuraavasta tapahtumasta vuodeksi 2018. Epävirallisena tietona voin sanoa, että helmikuun ensimmäinen viikonloppu on varattuna.

Palautteita on tulvinut ennätysmäisen hyvin. Olen vastaillut niihin kohtuullisessa ajassa. Olen myös tehnyt yhteenvetoa kaikesta, kirjannut kritiikin kohteet ja plussat. Kaiken keskellä on kantavana teemana se, että he ovat aloittaneet valmistautumisen seuraavaa vuotta varten. Se kertoo myös siitä, että viesti kiertää nyt sanoin ja kuvin kentällä. Se viesti tavoittaa muut kokeilijat liikkeelle. Jotkut ovat käyttäneet sellaista nimitystä, että tästä tapahtumasta voi tulla tulva seuraavana vuotena.

Se jää nähtäväksi. Hirmuinen on kyllä ollut helpotuksen tunne. Vielä enemmän sen jälkeen, kun katsoi missä asioissa oli eniten puutteita ja ne onnistuivat siitä huolimatta. Helpottunut ja kiitollinen. Näin voisi olotilaa kuvata. Samaan aikaan päässä kohisee jo se, mitä kaikkea pitää tehdä ensivuoden eteen.

Mille annoinkaan pikkusormeni?

Avainsanat: tekoniveleikkaus, gpsseuranta, livekuvaa, pirullepikkusormi

019 Raja testihiihto

Tiistai 9.2.2016 klo 11:55 - yrjöpoeka

Viikonlopunaikana lauantaista sunnuntaihin oli tarkoitus kokeilla, voisiko pitkin itärajaa kulkevalle reitille rakentaa toimivan ultrahiihto tapahtuman. Lauantai aamuna kokoontui Kuhmon Vartiuksen maisemiin joukko testihiihtäjiä. Kello 08 joukko lähti suksimaan kohti pohjoista. Pisimmän matkan hiihtäjiä odotti 214 kilometriä hiljaista erämaata. Asutusta ei reitillä ole ja valosaastetta ei tarvitse pelätä yön pimeydessä. Autojen ääntä ei reitillä kuule.

Lauantai aamuna oli vielä kipakka pakkanen 17 – 20 astetta. Säätilaan oli luvattu nopeaa muutosta ja ennustettu tuulen voimistuvan heti aamusta. Siksi ladun avaaja lähti hieman aikaisemmin latuuran tekoon. Keli ei ollut kaikkein luistavin ja sillä oli eniten vaikutusta ensimmäisinä hiihtäville. Pakkanen lauhtui puoleenpäivään mennessä 10 asteen paikkeille.

Ensimmäisenä etappina oli Raate ja sen entinen rajavartioasema. Paikan omistaja avasi ovet huollon toimintaa varten. Osa hiihtäjistä lopetti Raatteeseen, matkaa oli takana 52 kilometriä. Toisena etappina oli sitten Martinselkosen Eräkeskus runsaan sadan kilometrin hiihdon jälkeen. Sitkas keli alkoi tässä vaiheessa verottaa pisimmän matkan hiihtäjiä. Rasitusvammoja tuli jalkateriin ja ranteisiin.

Tuuli voimistui pikkuhiljaa ja loppumatkan hiihtäjille oli tiedossa myötäinen tuuli. Hiihtäjien tultua Karttimon ylikulkupaikan alueelle reilu 20 kilometriä pohjoisempana tuuli oli voimistunut rajusti. Samaan aikaan alkoi sakea lumisade. Kerroin hiihtäjille seuraavan paikan, missä voi huoltaa itseään ja nuoret miehet läksivät innokkaina jatkamaan. Toiveena oli selvitä seuraavaksi hossaan reilun 40 kilometrin päähän.

Olen itse markkinoinut tätä tapahtumaa armottomana. Tarkoitan sillä vuodenaikaa ja silloin vallitsevia säätiloja. Samoin armottomuutta lisää asumaton erämaa ja pitkä pimeys. Puolenvälin jälkeen jokainen siirtyy mukavuusalueen ulkopuolelle. Silloin alkaa pimeys ja vain oma valaisin näyttää tietä. Välimatkat asutukselta toiselle ovat pitkiä.

Luonto todella näytti armottomuutensa. Rajuksi muuttunut tuuli ja sen mukana tullut lumisade sai aikaan kunnon mylläkän. Hiihtäjillä oli GPS laitteet ja niistä saimme hyvin pian nähdä, että hiihtovauhti putoaa olemattomaksi. Hälytin paikalle ladunaukaisijana toimineen Markku Määtän. Hiihtäjät tulivat samaan lopputulokseen Määtän kanssa, että nyt luonto ottaa voiton hiihtäjistä. Sankka lumisade ja myrsky loivat sellaisen esteen, ettei sitä voinut voittaa. Eräoppaana toimiva Määttä johdatti hiihtäjät nopeasti lähimmälle tieuralle. Huoltoautot saivat käskyn tulla paikalle ja saimme hiihtäjät turvaan.

Tämä raju lumimyrsky antoi hyvin paljon opiksi otettavaa tulevaisuutta varten. Järjestäjien puolesta odotan kaikilta kirjallista palautetta tapahtumasta, jotta voimme jatkaa ensimmäisen varsinaisen hiihdon järjestelyjä vuotta 2017 varten. Tapahtuman onnistumiseksi tulemme tarvitsemaan vapaaehtoisia huoltotehtäviin. Alueen matkailuyritykset ovat huollon kannalta ensisijaisessa roolissa.

Reilun vuorokauden valvomisen jälkeen oma olo tuntui valjulta. Mutta elämä voittaa ja ajatukset ovat jo tulevassa. Kaukainen haaveeni itärajalla kulkevaan pitkänmatkan hiihtoon, on entistä lähempänä.

Armoton Raja. Ruthless Raja.

Avainsanat: rajaultrahiihto, itärajanreitti, gpsseuranta, martinselkoseneräkeskus