Satunnaiset kuvat

Taimenen väsytys 4

Uusimmat

Blogin arkisto

140 Edellisen päivitystä

Torstai 28.10.2010 klo 19:38 - yrjöpoeka

Edellinen kirjoitukseni on poikinut jonkin verran palautetta ja se on hyvä. Nimetön palaute erilaisilla keskustelupalstoilla on sitten oma lukunsa. Nimetön palaute on aivan oikein, mikäli se pysyy asiassa. Mutta eipä näytä pysyvän ja keskustelu menee helposti sivuraiteelle. Nimellä ja kuvalla varustettua palautetta on myös tullut ja minua on jopa silitetty myötäkarvaan!

Nimellä ja kasvoilla varustettu kommentointi on arvioinut tilannetta siten, että poliitikot tulevat hautaamaan kirjoitukseni hiljaisuuden mereen. Olen aikaisemmin arvioinut kuntien roolia paikallislehdessä aivan samoin ja kukaan ei kommentoinut kolmesta kunnasta asiaa. Voi olla, että minä en osaa katsoa tilannetta kuten kuntien nykyvastaavat? Viime maakuntavaltuuston kokouksessa tuli esille sama eroavaisuus, kuntapuoli haluaa turvata olevat rakenteet ydintoimintoina. Eli rakennukset ja organisaatiot ovat tärkeämpiä, kuin kuntien ihmiset. Joudun väkisin arvioimaan tilannetta siten, rahan ollessa tiukassa palvelun kohteet, ihmiset, nousevat ensisijaisiksi.

Hallintokokeilua en aikoinaan tukenut sen keskittämisvaikutusten takia. Tilanne on koko ajan menossa siihen suuntaan ja nykyisellä menolla kuntien kitsastelu johtaa siihen nopeutetusti. Palvelut keskittyvät niin nopeasti Kajaaniin, ettei verkko kehity riittävän nopeasti mukana. Tultuani valituksi maakuntavaltuustoon, olen toiminut demokratian sääntöjen mukaan. Enemmistö on rakenteen tällaiseksi muovannut ja nyt on omalta osaltaan yritettävä muuttaa niitä pahimpia virheitä. En näe realistisena vaihtoehtona koko kokeilun lopettamista, koska entiset rakenteet ovat kokonaan hävinneet.  Homma on todella hidasta ja erityisesti nyt, kuntien jakaman niukkuuden keskellä tuntee selkeätä tuskastumista.

Rahoitusta on muutettava ja nopeasti, jos kuntien suunta ei muutu. Yksi vaihtoehto on siirtää kokonaisuudessaan rahoitus SOTE:n ja toisen asteen osalta maakunnalle. Mukaan on saatava myös harvaan asutun alueen lisä, koska sitä varten se on valtion suunnasta myönnetty. Tämä viimeistään nostaa punan kotikuntani johtavien luottamusmiesten ja – naisten kasvoille.

Sivuston päivittäminen ja uusien osien lisääminen on saanut tänään omat poskeni ajoittain punertumaan. Joka tapauksessa pikkuhiljaa se rakentuu, käy välillä hieman ulkoilemassa. Poskilla on sitten vain ulkoilun aiheuttama punerrus! :D)

Avainsanat: poliittinendemagogia, mielipidekirjoituksia, facetoface, hallintokokeilukeskittääpalvelut, seinättärkeämpiäkuinihmiset