Satunnaiset kuvat

On hetki sininen...

Uusimmat

Blogin arkisto

028 Sokeat miekkailijat

Keskiviikko 2.3.2016 klo 17:12 - yrjöpoeka

Seurasin illalla Ministeri Olli Rehnin ja demareitten Antti Rinteen välistä sanailua työmarkkina osapuolten laatimasta sovusta. Kyllähän ne laativat jotakin paperille, mutta ja iso mutta. Keskustelu oli täysin turhanpäiväinen sokeitten miekkailu. Toinen puhuu jostakin ja toinen vastaa mitä sattuu mieleen tulemaan. Oli todella joutavanpäiväinen näytelmä parhaaseen katseluaikaan.

Työmarkkina sopimusta on värkätty 10 kuukautta ja viikonlopun jälkeen kaikki valmistautuivat allekirjoittamaan tuskalla laaditut paperit. Oli jo ennakoitavissa, että SAK lähtee iltalypsylle SDPn vaatimuksesta. SDP ei halua sopimuksen astuvan voimaan. Oppositiopuolueena sille on kaikkein parasta hallituksen runnomat pakkolait. Puolueelle ei merkitse mitään maan etu. Se hamuaa takaisin valtaan ja siinä auttaa parhaiten SAK.

Maanatai aamuna istuimme vaimoni kanssa aamukahveilla ja kuuntelimme aamun uutisia. Sanoin heti vaimolle, ettei sopimusta tulla hyväksymään ja sen kaatajana toimii Lyly. Muutaman tunnin jälkeen asia oli sitten selvä. Tuntuukin kummalliseslta, että muut osapuolet uskovat SAKn allekirjoittavan liittoineen paperin? Hallituksen toimesta on jo luvattu, ettei pakkolakeja oteta käyttöön. Uskomatonta typeryyttä. Kirves olisi pitänyt olla puun juurella pelokkeena.

Ihmettelen myös muiden neuvotteluosapuolten valmiutta allekirjoittaa välittömästi maanataina. Voihan se olla myös taktiikkaa. Tiesivät, että SAK haluaa lähteä iltalypsylle kokematonta pääministeriä vastaan. Ensi viikolla muut osapuolet voivat sitten sanoa, että kyllähän he olivat valmiita, mutta kun. Minusta tuntuu, ettei Suomi ole vielä riittävän huonossa hapessa. Meillä on varaa vitkutella ja kohta hallituskausi on puolessa välissä.

Edellinen hallitus ei saanut mitään kunnollista aikaiseksi, mutta tämä näyttää vievän voiton. Aloitus oli räväkkä ja uhkaukset jopa hallituksen hajoamisella näyttivät todellisilta. Nyt voi arvioida, että kaikki on ollut pelkkää sokeitten miekkailijoiden teatteria. Hallitus on tekevinään ja oppositio haastavinaan. Louskutusta piisaa hetken ja sitten odotellaan seuraavaa galluppia. Sen tuloksista saadaan taas oikeaa tekemistä haastatteluineen ja arviointeineen pariksi viikoksi.

Tulevina viikkoina hallitus terästää otettaan ja SAK ja demarit valmistelevat mielenilmausta työläisten puolesta. Hallitus on vienyt lapsiperheiltä ja opiskelijoilta jo suusta viimeiset siemenperunat. Punaiset banderollit pestään ja taistelulauluja hiotaan esitys kuntoon. Ihan vain varmuuden vuoksi. Pian on pääsiäisen piinaviikko. Osapuolet valmistautuvat kuumeisesti kevään merkkipäivään. Vappuun.

Työväen mielenilmaus toreilla ja turuilla aloittaa kevään kylvötyöt. Palavia puheita valmistellaan ja uhotaan yleislakolla. Mikä on yhden sokean, Antti Rinteen, paistatellessa salamavalojen loisteessa. Lyly peesaa ja louskuttelee hampaitaan, nyt riittää työväen kurmottaminen.

Toinen sokea, hallitus, on tilanteesta huolissaan ja kertoo tekevänsä kaikkensa Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Siis jatkaa sitä samaa purpatusta, mitä on tehnyt hallitustaipaleensa alusta saakka.

Jonkun pitäisi antaa näille osapuolille oikeat miekat. Tulisi edes jokin lopullinen ratkaisu.

Avainsanat: hallituksenpiinaviikot, suomellaonvaraalisävelkaan, pääsiäisenpiinaviikko