Satunnaiset kuvat

kesän loppu

Uusimmat

Blogin arkisto

034 Terrafame ja hurmosliike

Lauantai 11.2.2017 klo 20:01 - yrjöpoeka

Olen muutaman kerran vuosien varrella kirjoittanut Talvivaara – Terrafamesta. Huolimatta välillä olleista ongelmista, olen puolustanut kaivoksen olemassaoloa. Kaivoksella on erittäin suuri merkitys Kainuun elinvoimaan. Terrafame on tällä hetkellä Kainuun suurin yksittäinen työnantaja. Uusien rahoitusratkaisujen jälkeen kaivoksen tulevaisuus näyttää todella hyvältä. Kainuu tarvitsee kaikki työpaikat mitä maasta irti saadaan.

Koko olemassaolonsa ajan, kaivosta ovat olleet sulkemassa yhdet ja samat tahot. Välillä on uskoteltu ja peloiteltu vesistöjen pilaantuvan Itämerta myöten. Kaivoksen alueella olevaa uraanivarantoa on kuvattu varsinaiseksi pommiksi ja sen aiheuttaman säteilyn tappavan kaikki elolliset. Kaikkien lähivesien ongelmat lähtien kalojen vähäisyydestä, on näissä kertomuksissa väitetty aiheutuneen kaivoksesta.

Tänään vastustajien loppumattomasta aarreaitasta on taas nostettu esille uusiväite ja nyt Terrafame ja Ärjänsaari on niputettu yhteen. Näiden ideanikkareiden aivoissa tämä Ärjänsaaren osto on hallituksen tekemä salaliitto. Koska heidän mukaansa Terrafame paskoo Oulujärven, niin valtio ostamalla saaren kusettaa kansalaisia. Näimpäti näin. Lisää löylyä omille uskovaisille annettiin kertomalla, kuinka tavaton määrä sitä uraania kaivoksenalueella on. Ja uskovaisten kuoro toistaa, voe mahoton. Voe mahoton.

Suomessa on jotakin pahasti vinoutunutta ajattelua päässyt liian koulutettuihin päihin. Fiksut ihmiset ovat ottaneet teollisuuden vastustamisen uskonnokseen ja kuten oikeat hurmoshenkiset uskovaiset, heilläkin on omat opetuslapsensa. Kainuussa ei kertakaikkiaan saisi tehdä mitään tuottavaa työtä. Erityisesti sellaista työtä, joilla on merkitystä aluetaloudelle ja viennille. Tämän hurmoshenkisen liikkeen uskonnossa täällä ulvoisivat sudet ja sähköä tuotettaisiin hankaamalla oravannahkoja.

Sitä joskus ihmettelen, miksi näille tahoille on tavattoman tärkeätä saada toimivat nettiyhteydet. Miksi heille pitää olla toimivat ja nopeat lentoyhteydet? Mihin he tarvitsevat autoja ja sähköä? Miksi Kainuu pitäisi säilöä vain heidän uskovaisilleen? Millä he uskovat hoidettavan Kainuun ikääntyneen väestön? Loputtomasti heillä on toiveita oman elämänsä hallintaa varten. Alkuperäisväestön selviämiselle ei tällä hurmosliikkeellä ole sijaa.

Itsestä on toisaalta mukava seurata näiden hurmoslaisten loputonta kekseliäisyyttä. Aina he löytävät uuden reitin vastustaa kaikkea. Jotakin perin kieroa on heidän mielestään tekeillä, kun Terrafame vain porskuttaa. Jokaisen uuden käänteen jälkeen olen peukuttanut vahvasti Talvivaara – Terrafamelle. Olen tyytyäisenä jakanut naamakirjassa positiivisia uutisia kaivoksesta. Olen vielä tyytyväisempänä seurannut, kuinka kitkerältä kaivoksen menestyminen on uskovaisille maistunut. Kitkerää vihreää teetä.

Olenkohan pahanilkinen? En ole. Olen todella onnellinen siitä, että Terrafame tuo työtä Kainuuseen. Luulempa kaivoksen työläisten ajattelevan samoin. Nyt heidän perheillään on taas näkymä tulevaisuuteen. Samoin koko Kainuulla. Tässä on kiitoksen paikka hallitukselle ja ministerille. Hiljaisuudessa on saatu aikaan hyvä paketti.

Tämä on Kainutlaatuista!

Avainsanat: terrafame, ärjänsaari, hallituksensalaliitto, kainutlaatuista