Satunnaiset kuvat

Mänty

Uusimmat

Blogin arkisto

007 Koillisen rataverkko ja Sokli

Tiistai 13.1.2015 klo 9:56 - yrjöpoeka

Nykyinen hallitus näyttää vihreää valoa Soklin liikenneyhteyksien rakentamiselle. Soklin kaivos on Koillis-Lapin alueelle äärimmäisen tärkeä. Sillä on vaikutuksensa myös muualle Pohjois-Suomeen. Tällä hetkellä Soklin tulevalle kaivosalueelle vie mutkainen ja kuoppainen metsäautotie. Tuleva hallituskausi on koko Pohjoiselle-Suomelle elintärkeä. Pohjois-Suomessa on löydettävä yhteinen tahtotila puolueiden välillä rautatieyhteyksille. Poisluettuna vihreät. Vihreät vastustavat rautatietä, kaivoksia ja metsien käsittelyä.

Juuri nyt on aika myös Kainuun ja Koillismaan aloittaa omien maakuntaliittojensa avulla vaikuttaminen valtioneuvostoon, jotta Koillisen rataverkkohanke otettaisiin mukaan samaan pakettiin. Samoin kaikkiin alueen kansanedustajiin. Saavutettavuus on koko pohjoisen ongelma ja erityisesti rautatieyhteys. Rautatien avulla suuria massoja on kannattavaa kuljettaa kauemmas. Pohjoistenliittojen yhteisessä paperissa kevään 2015 hallitusneuvotteluihin, Koillisen rataverkkohanke on esillä.

Rataverkon rakentamisella niin Kainuu, kuin Koillismaa saisivat alueiden elinvoiman kasvuun. Ratatyö itsessään tuo alueelle työtä ja toimeentuloa. Merkittävin asia se on Taivalkoskelle ja siellä erityisesti Mustavaaran kaivokselle. Metsätuloihin radalla olisi todella suuri merkitys nousevina kantohintoina. Tällä hetkellä metsät kasvavat, mutta sellupuuta ei ole kannattavaa kuljettaa kumipyörillä. Rautatien rakentamisen yhteydessä on kannattavaa rakentaa solmukohtiin uusia puutavaraterminaaleja.

Puutavaraterminaaleilla on jatkossa suuri merkitys erityisesti rautateille ja alueen kunnille. Seuraava puuterminaali on suunnitteilla Suomussalmelle. Puuvirtoja on kannattavampi kuljettaa rautateillä ja nämä terminaalit vahvistavat samalla rautateiden asemaa. Suomussalmi on yhdessä muiden kuntien mukana, vahvasti kannattamassa rataverkkohanketta. Kaikki mitä Kainuuseen ja Koillismaalle saadaan, on yhteistä ja puolustettavaa. Terminaalien ja rautatien mukana aluetalous saa elinvoimaa ja antaa tulevaisuuden uskoa.

Sitä me tarvitsemme. Uskoa tulevaisuuteen.

Avainsanat: soklinkaivos, koillisenrataverkkohanke, hallitusneuvottelut2015