Satunnaiset kuvat

kesän loppu

Uusimmat

Blogin arkisto

210 Maassako maan tavalla

Sunnuntai 5.11.2017 klo 14:38 - yrjöpoeka

Suomalaiset käyvät taisteluja tuulimyllyjä vastaan. Kaikki haluavat, että suomalaisia perinteitä ja arvoja on kaikkien ulkomaalaisten kunnioitettava. Olemme hyvin tarkkoja sanomaan pienimmistäkin risauksista, että maassa maan tavalla. Toimimmeko me itse niin? Pidämmekö huolta omista perinteistämme? Omat empiiriset havaintoni kyllä kertovat, että me puhumme, mutta toimimme toisin.

Juuri tämän viikonlopun vietto on erinomaisen hyvänä esimerkkinä aiheesta. Kekriä on meillä vietetty vuosisatojen ajan ja sen viettoon on kasvanut vahvat perinteet. Kekrin vietto on ollut tärkeä vuodenkiertoon liittyvä ajanjakso. Ihmisten oma sisäinen kalenteri on päivitetty sen mukaan. Olen itse ihminen joka arvostan omia juuriani ja perinteitä. Niitä perinteitä joita meidän sukumme ovat vaalineet. Omien perinteiden puolesta olen puhunut ja tulen niistä puhumaan.

Hyvin lyhyessä ajassa olemme hylänneet omat perinteemme kekrin vietossa. Nyt meillä vietetään Halloweeniä. Mitä kummallisempia kummitustuotteita ovat kaupat pullollaan. Nohevimmat kauppiaat pukevat jopa myyjänsä namiaisasuihin. Tällä houkutellaan kauppaan vanhemmat pienten pilttiensä painostuksesta. Kauppias tietysti myy jos ostajia on. Itse en aio astua kauppoihin, jossa naamioidutaan. En osta ainoatakaan tuotetta halloweenin takia. Tämä tapa ei ole suomalainen vaan tuotettu suuren rapakon takaa.

Pienet lapset on jo saatu myrkytettyä halloween krääsällä. Erityisesti paikalliset sanomalehdet kunnostautuvat tämän tuottamisessa. Koulut ovat nyt vuosi vuodelta enemmän siirtyneet juhlimaan lasten kanssa halloweenia. Koulun pitäisi kunnioittaa meidän omia perinteitämme. Oma perinteinen kekrin viettomme on hukkunut kaupallisuuden alle. Seuraavan vuosikymmenen kuluessa oma perintömme on hukattu tällä menolla.

Vain me ikääntyneet ihmiset muistamme perinteitämme ja vietämme kekriä oman perinteemme mukaisesti. Puhuminen siitä, että maassa maan tavalla on syytä lopettaa. Kauppiaat myyvät meille mielikuvia ja sen mukana turhaa krääsää. Halloweenin vieton krääsä on kertakulutusta ja sellaisen tuottamista meidän pitäisi rajoittaa. Jopa kaikenkieltävät vihreät ovat hiljaa hyväksyneet tällaisen kulttuurin. Kertakulutustuotteiden, kuten turhan muovin tuottaminen on kyllä kauppiaiden agendalla, kun he haluavat siirtyä muovipusseista pois. Tämä tyhjä krääsä on moninkerroin pahempaa. Muovia on kaikki paikat täynnä, maat ja meret.

Seuraavissa vaaleissa äänestän puolueesta riippumatta sitä tahoa, joka haluaa säilyttää oman kulttuurisen perintömme. Samalla sen puolueen pitäisi kampanjoida tällaisia halloweenejä vastaan. Nyt on puolueilla vastaiskun paikka. Pidämmekö omaa kultturiamme pystyssä, vai huudammeko tuulta vasten; maassa maan tavalla? Kampanjoimmeko vain ulkomaalaisen näköisiä ihmisä vastaan, kun samaan aikaan ostamme ulkomaalaisten perinteitä krääseineen kaikkineen?

Näitä mietin tämän viikonlopun aikana. Kekri säilyy perinteisenä. Hartautena, hiljentymisenä. Sanojen tutkimisena. Omien juurien muistamisena.

Avainsanat: maassamaantavalla, halloweenivietto, kertakulutustuotteitavastustettava, hukummemuoviin, empiirinenhavainto, perinteinensuomalainenkekri, suomenpakanallinenperintö