Satunnaiset kuvat

Ilves pariskunnan jälkijono

Uusimmat

Blogin arkisto

176 Halkojen teon teesejä

Sunnuntai 18.10.2009 klo 19:11 - yrjöpoeka

Olen siirtänyt tekemiäni halkoja viikonlopun ajan taloni seinustalle. Puita peräkärryyn lastatessa on ollut aikaa ajatella, mitä kaikkea halontekoon liittyy.

Ensiksi pari kesää sitten, kaadoin ja aisasin metriset halot pinoihin metsään kuivumaan, laitoin kasojen päälle suojat sadetta vastaan. Se oli ensimmäinen kasaus, toinen kasaus oli sitten mönkijän peräkärrylle. Kolmas kasaus tuli maantien varteen pinoon, neljäs kasaus peräkärrylle. Viides kasaus talon seinustalle ja kuudes sitten kun sahaan halot määrämittaan ja siirrän varastoon. Yksinkertainen halon teko on loppujen lopuksi moninkertaista kasailua paikasta toiseen, ennekuin ne ovat päätarkoituksessaan, palamassa uunissa. Lopuksi tuhkat on poistettava uunista ja sitten vasta halkojen kierto päättyy.

On tietenkin helpompiakin tapoja lämmittää talonsa, mutta halkojen kasailu pitää ainakin minut hyvässä kunnossa!

Mielipide kirjoitukseni Ylä-Kainuu paikallislehteen on poikinut useita kommentteja viikonlopun aikana. Kehitysvammaisten vanhemmat tuntevat itsensä voimattomiksi järjestelmää vastaan ja arkuutta nousta vastustamaan päätöksiä, jotka koetaan mielivaltaisiksi. Suomessa tuntuu olevan sellainen kulttuuri, jossa lasten vanhemmat ja erityisesti kehitysvammaisten lasten vanhemmat, on lannistettu ottamaan vastaan kaiken järjestelmän tuottamat päätökset. Ilman mutinoita, korkeintaan saunan takana pidetään kättä nyrkissä.

Huomenna on tiedossa reissu kuntakeskukseen ja PerusS politiikan tulevaisuuden rakentamista erityisesti Ylä-Kainuun alueelle. Asiasta kerron tuonnempana lisää ja toivottavasti asia saadaan liikkeelle.

Tänään oli todella pitkä työpäivä ja vaimoni väsähti halkojen kasailusta täysin. Poikani Jyrki oli tänään elementissään, uudella pokasahalla tuli klapeja iso kasa. Huomenna on tiedossa lisää pokasahan sihinää, niin varmalta kuului poikani sanonta. Yhdessä oloa ja halkojen siirtelyä, sillä se viikko käynnistyy.

Avainsanat: halonteko, mielipide, kehitysvammainen, pokasaha