Satunnaiset kuvat

Kuningastaimen

Uusimmat

Blogin arkisto

199 Miksi äly jää usein kotiin

Torstai 19.10.2017 klo 14:08 - yrjöpoeka

Elämme juuri nyt vuoden pimeimpiä hetkiä. Sataa melkein jatkuvasti ja illat pimenevät varhain. Normaalisti ihmiset tykkäävät laittaa kotonaan lisää valoa ja kynttilöitä valaisemaan muutoin masentavaa pimeyttä. Osa meistä muuttaa kauas kaukomaille talveksi. Siellä on valoa ja lämpöä. Ei loskaa ja kuraa.

Mitä sitten ihmniset ajattelevat kun he siirtyvät iltaisin ja yöllä liikkumaan ajoradan reunustalle? Ei mitään valoja. Ei yhtään heijastinta. Vain iäkkäät ihmiset muistavat, että heijastin on halpa henkivakuutus. Tien reunustalla on nykyisin heijastin pylväät ja niissä aika iso heijastin. Tämä aiheuttaa yhden vaaratilanteen, johon olen aika usein viimevuosina törmännyt valtatien varrella. Vanhemmat ihmiset ajattelevat maksivoivansa turvallisuuden hankkimalla heijastinliivin. Sitä se ei suinkaan ole. Olen kaksi kertaa joutunut lyhyelle aikaa säikähtämään, kun yhtäkkiä tajusin ihmisen olevan melkein ajoradalla.

Iäkäs ihminen liikkuu hitaasti ja heijastinliivi ei heilu. Se etenee tiensuuntaisesti heijastintolppien korkeudella ja ajoneuvosta liikettä ei huomaa. Molemmat tämän syksyn tapaukset ovat valtatie 5:n (E63) varrelta. Ensimmäinen oli sellainen, että vastaan tuli auto ja vaihdoin lyhyelle. Juuri kohtaamistilanteessa tajusin ihmisen olevan juuri kohdalla. Toinen tämän syksyn tapahtuma sattui todella sumuisena aamuna. Ajovaloina olivat lyhyet ja sumuvalot, koska sumu esti täysin pitkien käytön. Yhtäkkiä tiellä laahusti vanhempi henkilö hitaasti samaan suuntaan kuin menin itsekin. Vielä ei ollut aika hänen kuolla, mutta voin sanoa sen olleen todella lähellä.

En ole yksin tämän asian kanssa. Olen usein keskustellut aiheesta ja moni tunnistaa tämän ongelman. Liivi on hyvä, mutta heiluva heijastin kertoisi sen kaikkein selvemmin autoilijalle. Nuoremmat ihmiset kuvittelevat autoilijan näkevän kaiken. Sitähän se ei ole, hyvätkään valot eivät auta pimeällä mustalla tiellä. Ei sumussa ja sateessa ilman heijastinta. Nuoret liikkuvat pyörillä ja vielä temppuilevat etupyörä ilmassa ajoradalla. Tähän törmää täällä taajama alueella. Ilmeisesti ihmiset, erityisesti nuoret, kokevat katuvalojen olevan parempi kuin heijastin ja hyvät valot pyörässä.

Kävin maanantai iltana hakemassa lastenlapsia Kajaanin lentokentältä. Ajelin kohti Suomussalmea ja Kontiomäen Shellin jälkeen Oulun risteyksessä loppuvat katuvalot. Rinteessä tuli vastaan ajoneuvo ja ajoimme lyhyillä valoilla. Yhtäkkiä vastaantuleva ajoneuvo siirtyi keskemmälle tietä. Tienreunaa ajoi hänen puolellaan pimeässä nuoripoika. Saman tien huomasin omalla puolellani kaksi muuta poikaa täysin ilman valoja ja heijastimia. Koska liikennettä oli sen verran paljon, emme voineet pysähtyä kertomaan nuorille valikoituja sanoja. Valoja vilkuttelemalla varoitin vastaantulijoita.

Kuka nuorten idoli, tai useampikin, aloittaisi kampanjan heijastimien tärkeydestä ja polkupyörien kunnosta? Aikuisten puheet kaikuvat kuuroille korville. Tarvitaan nuorten seuraamia ihmisiä vaikuttamaan heidän käyttäytymiseensä. En ole vielä koskaan tavannut ketään etupyörä ilmassa kulkevaa kypärä päässä. Myös se on halpa vakuutus aivovammoille. Nuorten pitäisi ottaa oppia rallikuskeista ja formulakuskeista. Heille on itsessään selvää pitää kypärä päässä. Samoin jääkiekkoilijat. Sieltä minä uskon idolien löytyvän. Myös pyörän kanssa temppuilevat ammattitaiturit ovat hyviä esimerkkejä.

Heijastin pelastaa kulkijan, mutta pelastaa myös autoilijan.

Avainsanat: mustamaantie, loskainensyksy, heijastinheilumaan, heijastinliivieipelasta, valtatie5, e63, polkupyöräilijänkypäräpakko