Satunnaiset kuvat

kesan loppu

Uusimmat

Blogin arkisto

096 Kainuun vaalimatematiikkaa

Maanantai 18.3.2019 klo 10:44 - yrjöpoeka

Jäin pohtimaan tulevia vaaleja Kainuun näkökulmasta, kun tuttavani kävi kanssani pitkän keskustelun aiheesta. Meillä molemmilla on samankaltainen käsitys siitä, että Kainuu kokee murskatappion edustajien määrässä. Varmana pidän vasemmiston Merja Kyllösen läpimenoa. Siinäkin on tulossa varmasti laskua koska Kyllönen on viettänyt liiaksi aikaa Brysselin lihapatojen äärellä. Lisäksi on tiedossa, että hän pyrkii heti kuukauden päästä takaisin Brysseliin. Minä en ole yksin, kun sanon sen tekevän todellista hallaa Kyllösen äänisaaliille kansanedustajan vaalissa. Laskusta voi tulla todella raju.

Kainuulaiset ovat tunnetusti herravihaista sakkia ja Kyllösen tapa sotii Kainuulaista oikeudentuntoa vastaan. Tiedän kyllä puolueen edun vaativan Kyllösen mukana oloa vaaleissa. Mutta kyllä itselläkin pitäisi olla rehellistä kunniantuntoa olla täysillä mukana vaalissa jossa aikoo myös edustaa. Kyllönen on urakoinut kaikissa vaaleissa, myös kuntavaaleissa. Vanha uskollinen äänestäjäsukupolvi on vähenemässä ja heidän sijoituksensa on paikallisella kirkkomaalla. Uusia ei nyt synny ja siksi myös oman alueen äänet putoavat rajusti. Samaan aikaan Oulun väestömäärä on lisääntynyt maaltamuuton ansiosta työikäisellä väestöllä. Siellä äänet menevät muille kuin vasemmistolle.

Kokoomus todennäköisesti uusii Eero Suutarin avulla edustajan paikkansa. Hänellä on kokemusta kampanjoinnista Oulussa jo kaksissa vaaleissa. Pelkillä Kainuun äänillä ei ole mitään mahdollisuutta. Laskua tulee nyt väistämättä äänisaalissa koskien Kainuuta. Vanhustenhuollon kohut lyövät nyt kokoomusta kynsille. Tämä merkitsee sitä, että Suutarin on saatava nyt Oulusta huomattavasti enemmän ääniä. Sekin voi olla todella vaikeata, koska siellä on nousussa demarit ja erityisesti vihreät.

Keskustalle povaan todella karua tulosta. Viime vaaleissa keskustan ehdokkaat Timo Korhonen ja Marisanna Jarva menivät jämäsijoilla eduskuntaan. Vain Kuusamon Ulla Parviainen oli heikompi. Nyt käy Sipilälle raju äänikato ja saman tien nämä juuri mainitut kolme ovat putoamassa suoraan. Keskustan nuoremmalla ehdokkaalla Tuomas Kettusella Kuhmosta on nyt elämänsä tilaisuus nousta uudeksi edustajaksi. Hänen etunsa on nuoruus ja uudenlaisempi ajattelutapa tulevaisuuden politiikasta. Hänen pahin uhkansa on keskustan sisällä. Entiset edustajat ja heidän tukijansa tekevät hiljaista myyräntyötä uusien ehdokkaiden kampittamiseksi.

Mikäli uusi ehdokas hyväksyy entisten suosittelemat kampanjointitavat, se tarkoittaa väistämättä tappiota. Istuvilla edustajoilla on näkyvyydessä etulyöntiasema. Heitä tukevat paikalliset mediat, usein myös erittäin tarkoituksellisesti. Tässä kohden heitän kivellä Kainuun Sanomia. Heidän kekkosenajan politiikan toimittajansa ovat käyttäneet lehteä härskisti keskustan hyväksi. En ole nyt huomannut minkäänlaista uutisointia Kuhmon edustajan tekemisistä. Marisanna Jarva ja Timo Korhonen patsastelevat lehdessä vähän väliä. Pääosin puhumalla potaskaa. Mutta se riittää äänestäjille. Pääasia on että edustaja oli lehdessä.

Muilla puolueilla ei ole näissä vaaleissa minkäänlaista saumaa läpipääsyyn. Vihreät ovat mahdottoman edessä. Samoin demarit. Piiraisen putoamien edellisisissä vaaleissa oli myrkkyä ja nyt Oulussa ovat uudet jakajat. Siniset, persut ja kansalaispuolue saavat ruikuttaa rannalla.

Yhteenveto. Lävitse kaksi (2). Kokoomus ja vasemmisto.

Avainsanat: merjakyllönen, brysselinlihapadat, kainuulainenherraviha, eerosuutari, tuomaskettunen

164 Elämänmenoa Kainuussa

Sunnuntai 27.11.2016 klo 19:03 - yrjöpoeka

Viimeaikaisten kirjoitusten johdosta pukkaa palautetta pitkien puhelujen muodossa. Muutamat soittajat ovat olleet nyt sitä mieltä, ettei ole soveliasta arvostella muita puolueita. Omassani olisi heidän mielestään riittävästi tekemistä. Nämä toiveet eivät kyllä toteudu. Kirjoitan jatkossakin muidenkin puolueiden asioista, milloin siihen aihetta on.

Vihreiden arvostelu on ehkä eniten aiheuttanut närää. Vihreät moittivat muita ja arvostelevat jatkuvasti. Heti kun arvostelu kohdistuu heihin, loukkaannutaan kuin prinsessat. Hyvin paljon vihreissä on samaa kuin perussuomalaisten äänekkäimmilä huutajilla. Molemmat loukkaantuvat heti, kun heihin kohdistetaan arvostelua. Ihmiset ovat toisaalta nykyisin hyppimässä seinille ja toisaalta niin herkkiä.

Puheluiden parasta antia oli tänään saamani soitto Pietikäisen Markulta. Sain luvan käyttää hänen nimeään. Markku toimi yli 20-vuotta Rajavartioliiton pääluottamausmiehenä. Hänellä on ollut vakavia sairauksia ja hän joutui sairaseläkkeelle. Pohdimme pitkässä puhelussa hyvin vakavasti maailmanmenoa. Markku oli tänään täynnä kiitollisuutta suomalaista terveydenhuoltoa kohtaan. Hän oli käynyt lopputarkastus poliklinikalla ja hän oli saanut sielllä lääkäriltä täydellisen selvityksen tilastaan.

Puhelun kuluessa Markku esitti toiveen, että jos minulla on mahdollisuutta kertoa hyvästä palvelusta, niin kerro se soten väelle. Lupasin hoitaa asian. Sairaudet ovat tuoneet hänelle vakavamielisyyttä, mutta hän kertoo olevansa kiitollinen jokaisesta eletystä hetkestä. Ystävät ovat hänelle tärkeitä. Ystäviä hänellä on hyvin paljon ja puhelin on ystävien välillä ahkerasti käytössä. Minäkin olen saanut mahdollisuuden lukeutua hänen ystäväpiiriinsä. Mielelläni keskustelen hänen kanssaan elämästä ja kaikesta muusta.

Olen kirjoituksissani rusikoinut viimeaikoina hallituksen tekemisiä. Varmasti arvostelu jatkuu. Valtio lisäsi rahoitustaan Terrafamelle. Vihreät ja vasemmisto olivat jo haudanneet kaivoksen. Nyt he joutuivat uudentilanteen eteen ja oli mietittävä uusia tempauksia. Niitähän löytyy kun oikein haluaa. Sieltä kalupakista pullahti esille koplausepäily. Oppositio tietää hyvin, että kunhan esittää syytteen, vaikka heiveröisen, se lähtee kasvamaan. Näin kävi tässäkin tapauksessa.

Nyt pääministeri Sipilää syytetään omien sukulaisten suosimisesta Terrafamen rahoituksessa. Tämä väite on mielestäni täyttä humpuukia, mutta verenhimoiselle ihmisjoukolle se on punainen vaate. Sitä kalutaan nyt ehtymättömällä tarmolla. Samat ihmiset suoltavat aloituksia kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Ihmisten alhaisiin vaistoihin kuuluu Suomessa kyltymätön herraviha. Nykytilanteessa ihmiset ovat jo valmiiksi ärsyyntyneitä ja huuto ja eron vaatiminen alkoi heti.

En äänestä keskustaa, enkä Sipilää. Tässä asiassa kylläkin tuen pääministeriä. Valtion lisärahoitus Terrafamelle oli Kainuulle onnenpotku. Tätä myönteistä ilmapiiriä vihreät ja vasemmisto nyt yrittävät myrkyttää. Heille ei sovi näin suuri työllistävä laitos. Molemmat puolueet haluavat elää Kainuulaisten kurjuudella. En ymmärrä näiden poliittisten ryhmien ajatusten kulkua. Täysin mahdotonta Kainuulaisten kannalta.

Tästä vastarinnasta huolimatta Kainuu nousee!

Avainsanat: herkkiäprinsessoja, mielensäpahoittajia, markkupietikäinen, herraviha