Satunnaiset kuvat

Antti Sorron teoriatunti/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

132 Ottakaamme opiksi

Keskiviikko 19.10.2016 klo 10:31 - yrjöpoeka

Lueskellessani uutisia Norjaa ravisuttavasta hiihdon doping tapauksesta, sieltä löytyy yksi selkeä ero Suomen ja Norjan välillä. Lahden-MM kisoissa suomalaisille kävi käry ja se hiljensi suomalaisten hiihtovauhdin kansalliselle tasolle vuosikymmeneksi. Nyt Norja on hämmennyksissä, mutta hiihtojohto valmentajineen puolustaa hiihtäjiä kaikin mahdollisin tavoin. Suomessa hiihtäjät jätettiin täysin yksin selviytymään. Kaikki eivät selvinneet, Mika Myllylän kohtalo on siitä esimerkkinä.

Norjalaiset ovat valmistautuneet vuosikymmenten aikana hyvin. Siitä ovat osoituksena miehitykset kaikissa Kansainvälisissä hiihto järjestelmissä Wadaa myöten. Nyt doping-kohun keskellä voi nähdä tämän työn merkityksen. Järjestelmän sisällä olevat Norjalaiset pystyvät estämään ja sabotoimaan kaikki pyrkimykset hiihtäjien sanktioiden osalta. Tästä on otettava opiksi.

Hiihtäjien kasvattaminen iskukykyisiksi kestää pitkään. Siksi juuri nyt on lähdettävä miehittämään kaikin mahdollisin keinoin kansainvälisiä järjestöjä. Sinne on saatava lakia osaavia ihmisiä ja samoin lääketieteellistä osaamista. Tämä järjestelmiin pyrkiminen on otettava aivan ykköstavoitteeksi. Tämä on sikäli tärkeää, että suurella todennäköisyydellä suomalainen hiihtäjä jää vielä kiinni dopingista.

Samalla on välittömästi aloitettava valmentajien ja hiihtojohtajien kouluttaminen siihen, että käryn hetkellä hiihtäjien tueksi löytyy ammattimaiset selittäjät. Juuri kuten Norjassa nyt toimitaan. Medialle vuodetaan jatkuvasti tiedoitteita, joissa selitetään käryä parhain päin. Kaikki on ollut suurta vahinkoa ja Johaug on tahaton uhri. Tästä touhusta nousee mieleeni toinen naapurimme Venäjä.

Venäjän valtiollinen järjestelmä valehtelee kirkkain silmin selvät asiat. Tuoreimpana esimerkkinä Suomen ilmatilan loukkaukset. Vaikka faktat ovat kaikkien nähtävissä, he kiistävät kaiken. Kuvaavaa on presidentti Niinistön lausuma aiheesta. Niinistö soitti Putinille ja puhelun aikana Venäjän valtionpäämies kiisti kaiken. Entisen Venäjän, entisen Neuvostoliiton ja nykyisen Venäjän historia osoittaa valehtelun olevan kansallinen erityispiirre.

En kuitenkaa kehoita hiihtojohtoa ja tasavallan presidenttiä puhumaan muunneltua totuutta. Hiihtojohdon on etsittävä nyt keinot, miten muunneltu totuus muutetaan kansalliseksi totuudeksi. Tämä on välttämätön opiskeltava, koska puhdasta hiihtoa ei tule koskaan olemaan. Tietenkin jos haluamme sen tehdä, voimme lähetellä kansallisen tason turisteja kisoihin. Mainostajia se ei kiehdo ja hiihdon seuraaminen on kaikille tuskallista. Katsojia ei kiehdo se, että 10 Norjalaista on tullut maaliin ja parasta suomalaista odotellaan maaliin 10 minuuttia myöhemmin.

Jostakin kumman syystä Norjan hiihtomaajoukkueen aloitusleiri Italian Val Senalesissa on jäämässä tynkätapahtumaksi. Johaug on työtapaturman takia jäänyt ja tuorein poisjäänyt on Heidi Weng. Johto ilmoittaa vain, ettei kunto ole kohdallaan. Samoin johto jo ilmoittaa ettei myöskään Astrid Jacobsen ole täydessä iskussa. Maarit Björgen on ilmoitellut äkisti haluistaan lopettaa hiihtäminen. Näin Norjassa.

Ilmeisesti heitä nyt hoidetaan kaukana kavalista testaajista. Onneksi Norjalaisten hiihtäjien testaaminen ei ole niin aktiivista kuin suomalaisten.

Eikä suomalaisia ole Wadassa sabotoimassa norskeja!

Avainsanat: hiihdondopingskandaali, mikamyllylä, heidijohaug, maritbjörgen