Satunnaiset kuvat

Nainen elämässäni

Uusimmat

Blogin arkisto

245 Ämmänpäre

Sunnuntai 31.12.2017 klo 22:45 - yrjöpoeka

Sain olla mukana satojen ihmisten joukossa juhlistamassa Suomussalmen 150-vuotta päätöstilaisuutta. Tilaisuus pidettiin taajaman vieressä olevalla Jätkänpuiston alueella. Tilaisuudessa paljastettiin Aleksi Jaakkolan ideoima teos, nimeltään Ämmänpäre.

Olin itse mukana puolitoista vuotta suunnittelemassa juhlavuotta. Heti alussa työryhmä läksi pohtimaan sitä, mikä parhaiten jäisi juhlavuodesta mieleen. Hyvin pian tämä Jaakkolan työ nousi esille ja sen valinta oli yksimielinen. Tämä teos on hyvin yksinkertainen ensisilmäyksellä. Teos on jokaisena päivänä erilainen. Sen corten-teräksestä tehty pintaa elää ilmaston mukana ja vaihtaa pikkuhiljaa väriään. Teoksen vaikuttavin osa ovat sen valot. Sitä on vaikea kuvailla. Se pitää nähdä. Valot kuvaavat punaista viivaa ja ovat sitä.

IMG_20171231_195534.jpg
Ämmänpäre Aleksi Jaakkolan tilataideteos

Viitostietä pohjoiseen matkaavat voivat tämän nähdä. Se on minun mielestäni yhtä puhutteleva kuin Reijo Kelan teos Hiljainen kansa. Mahtava teos. Pallon halkaisija on 4 metriä. Palloa valaisevat tehokkaat spotit talvisin.

Avainsanat: ämmänpäretilataideteos.aleksijaakkola, suomussalmi150vuotta, punainenviiva, reijokelantilataideteoshiljainenkansa

244 Miten se vuosi meni

Sunnuntai 31.12.2017 klo 13:07 - yrjöpoeka

Mennyttä vuotta voisi kuvailla vaihderikkaaksi. Paljon on tapahtunut maamme elämässä, niin poliittisessa kuin taloudellisessa. Omaa elämää on rikastuttanut erityisesti viimevuodenvaihteessa tapahtunut mittava vesivahinko. Nyt vuoden päättyessä saamani vesimittarilukema kertoi vettä kuluneen yli 70 kuutioita enemmän kuin normaalisti. Vesi oli vielä lämmintä ja se aiheutti öljylaskuun tuplauksen. Kulutuksen kasvu huomattiin ja alan ammattilaiset tutkivat mistä se johtuu. Poltinta huollettiin ilman tulosta. Aikansa ihmeteltiin, kunnes vaimon tarkat silmät huomasivat ylimääräistä kosteutta. Siitäkin selvittiin. Mitä nyt vuoden lopuksi taas tutusti ilmaantui putkimiehen tarvetta.

Kalastuksellisesti vuosi oli todella hyvä. Lakselv-joki Norjassa antoi reilusti tapahtumia ja saalista myös. Reissuun liittyi myös erikoisia sattumuksia. Reissun opetuksena oli, ettei mukaan kannata ottaa pelkän yhden tapaamisen tuttavia. Opetus oli myös se, ettei alkoholiongelmasta kärsivää kannata kuljettaa ulkomaille ryyppäämään. Oppia oli myös siinä, että loppuviikko reissusta meni valvoessa ja tarkkailtaessa millaisia ongelmia alkoholisti keksii. Loppulaskuna huonosta kalatuurista kärsinyt holisti oli jopa hengelle vaarallinen. Ensimmäisen kerran elämässäni jouduin piilottelemaan kaikki terävät esineet. Oppia ikä kaikki.

Politiikan vuoteen kuului myös kaiken poliittisen toiminnan lopettaminen. Vuoden lopulla katselin usein helpottuneena kunnantalon parkkipaikoille. Minä sain viettää aikaani ilman alituista kokouksissa istumista. Sain viettää aikaani vaimoni ja lastenlasteni kanssa. Alussa ihmeteltiin, voinko olla ilman politiikkaa. Tähän sanoin silloin, että kyllä elämä tehtävät luokseni tuo. Se on toteutunut todella hyvin. Olen saanut vapaasti toimia erilaisissa järjestöissä ja muissa yhdessä tekevien ihmisten liittymissä. Vuoden päätti yksinäisille järjestetty joulujuhla ruokailuineen. Sain olla yhtenä osasena tekemässä ainutlaatuista juhlaa iloisten ihmisten joukossa.

Politiikassa yleensä tapahtui mullistuksia. Persut hajosi ja istuvat ministerit ja joukko kansanedustajia perusti uuden puolueen; siniset. Nyt puolue on pitänyt puoluekokouksen ja sen ansiosta sen gallup kannatus lähti nousuun. Politiikan saralla keskustan kannattajat ovat iloinneet Suomen kuntoon laittamisesta. Talous on ilman hallituksen toimiakin lähtenyt hiljalleen liikkeelle. Tottakai keskustan kannattajat näkevät sen olevan oman puolueen ansiota. Puolueen ansiota on ainakin työttömien ja muiden reppanoiden ankara kurittaminen. Tästä puolueen kannattajat eivät jostakin syystä kunniaa halua nostaa itselleen.

Vuoden vaihteen päättää oman kunnan Suomussalmen 150-vuotis juhlallisuuksiin kuuluva tilataideteoksen julkistaminen ja ilotulitus. Keskustan läheisyydessä oleva järvenrantapuisto saa näkyvän maamerkin. Suomussalmella on toinenkin tilataideteos, Hiljainen kansa viitostien varrella. Kymmenet tuhannet matkailijat näkevät sen vuosittan. Oma ennustukseni on, että tänään julkistettava teos valoineen pysäyttää tulevina vuosina matkailijat ihmettelemään ja katsomaan sitä. Samalla sen vetovoima tuo mahdollisuuksia palvelualan yrityksille sen läheisyydessä.

Toivotan lukijoilleni erinomaista vuotta 2018. Pitäkäämme huolta toisistamme ja erityisesti omista rakkaimmistamme. Eletään yhdessä toisiamme tukien ja arvostaen. Suomi on hyvä maa asua ja elää.

Avainsanat: menneenvuodenmuistelua, lakselvjoki, jäämerenlohi, omaaaikaaperheenkera, persuthajosi, suomussalmenkunta150vuotta, hiljainenkansa

014 Ääliöitä, onko heitä

Tiistai 26.1.2016 klo 15:13 - yrjöpoeka

Eilinen oli todella kiireinen päivä ja minua harmitti suuresti, kun olisin halunnut kommentoida tuoreeltaan päivän uutisvirtaa. Onneksi ääliöt ovat pysyviä ja jatkavat elämäänsä jokaisena uutena päivänä.

Ketä ovat nämä ääliöt? He ovat niitä, joilla oman ajattelunsa mukaan on taivaallinen tieto ja osaaminen. Narsistinen omakuva on sellaisella tasolla, ettei siihen ihan jokapoika pysty. Toisaalta on hyvä, että heitä on vähän, ei ole niin suurta haittaa heidän mellastelustaan. Julkisuuden kipeydessään he kuitenkin kertovat olevansa kansan edustajia. Siis edustavansa tavallista kansaa.

Ensimmäiset ääliöt löytyivät YLEn aamuteeveen lähetyksestä. Kaksi täydellistä ääliötä oli saanut mahdollisuuden julistaa omaa ilosanomaansa. He kertoivat edustavansa hiljaista kansaa ja Rajat kiinni-kansalaisliikettä. Hiljainen kansa tilataideteos sijaitsee vt-5 varrella Suomussalmella. Siellä olisi tämän tason ääliöille sopivaa seuraa. Toisaalta, olisi se kyllä loukkaus näille heinäpäille siellä pellolla. Heinäpäät ovat olleet siellä ihmisten ihailtavina jo vuosikymmenen ja nyt pitäisi kuulla pelkkää paskaa. Nämä ääliöt jatkakoot mesomistaan kahden kesken.

Kotimaakuntaani edusti sitten vanhempi ääliö. Hänen areenansa oli maakuntalehden yleisönosasto. Hän tuntee myös niin suurta itserakkautta, että julkinen oksennus oli saatava esille ja lehti joka on palvonut näitä oksennuksia julkaisi sen. Pudottuaan valtakunnan politiikasta, hän aloitti nyt perussuomalaisen puolueen johdon arvostelun. Hän kokee olevansa niin viisas, että vain hänellä olisi oikeat tiedot luotsata puolue pois galluppien laskevasta alennustilasta. Vain hänellä olisi tieto ja osaaminen.

Päivän ehdoton ykkösääliö, oli sitten valtakunnan tason edustaja. Väykkä Paavo julkisti uuden kirjansa. Paksu oli kirja. Kirjan täytteenä hänen sähköpostinsa tulva pääministerille. On siinä sähköposti rallattanut. Median julkaisemat otteet sähköposteista kertovat korutonta kieltään. Syvän narsismin vallassa hän oli tehnyt karun päätöksen. Hän jättää keskustan puoluejohdon, koska siellä ei voi enää vaikuttaa puolueen politiikkaan. Ei valtakunnan politiikkaan. Ja pohjalla se suurin, keskustan puoluejohdossa hän ei ole voinut vaikuttaa ihmiskunnan tilanteeseen ja kohtaloihin.

On se tunnustettava. Väykkä on ehdoton ykkösääliö. Istuin eilen odottelemassa kokouksen alkua ja me pienet paikallispolitiikot jaoimme mielipiteitä päivän ääliö tujauksesta. Muut olivat jo onnittelemassa minun puoluettani siitä, että jos väykkä siirtyy persuihin. Minun piti kommentoida aihetta sen verran, että sanoin lähteväni samassa oven avauksessa toiseen suuntaan. Tätä on vakavasti mietittävä, ääliöitä, itserakkaudessa kylpeviä riittää myös Kainuussa.

Huuto on valtakunnassa lisääntynyt. Samaan aikaan ovat lisääntyneet myös ääliöt. Kyseessä lienee tartuntatauti. Siksi ääliöiden läheisyydestä on pyrittävä poispäin. Olen saanut kyllä kuulla siltä ”tavalliselta kansalta”, että tautiin voi vaikuttaa parhaiten äänestämällä.

Minä luotan kansaan. Se on aina oikeassa. Ääliöt eivät.

Avainsanat: narsistinenomakuva, hiljainenkansa, väyrystellä