Satunnaiset kuvat

Aamu Tenolla

Uusimmat

Blogin arkisto

017 Sottaavat aikuiset

Tiistai 23.2.2021 klo 11:57 - yrjöpoeka

2020 keväällä ja pitkin kesää Suomeen ilmestyi uusi sottaavien ikäluokka. Nuoria ja lapsia on syytelty aina roskaamisesta, mutta kesä 2020 kertoi lopulta totuuden. Sottaajia olivat aikuiset ihmiset ja myös kaikkein vanhimmat ikäluokat. Sottaaminen suoritettiin ja se jatkuu kylvämällä kasvomaskeja kaikkialle.

Jos joku sanoo, ettei vanhempia ikäluokkia voi tästä syyttää, hänellä voi olla huono omatunto asiasta. Viimevuoden keväällä ja kesällä eivät nuoret käyttäneet maskeja ollenkaan. Maskit olivat käytössä vain aikuisilla ja ikääntyneillä. Maskeja alkoi näkyä katujen vierustoilla ja kaikkein kummalisinta oli ilmiö metsien kuntopolkujen varsilta. Maskeja oli maassa ajelehtimassa ja niitä oli ripustettu polun vierus puihin. Tämä ilmiö ei ollut vain yhden paikkakunnan ilmiö, vaan sitä näkyi kaikkialla.

Viimeviikon vaihteessa alkoivat koulujen hiihtolomat ja sain koulutuksen tämän hetkisestä maskien käytöstä. Menin käymään kaupassa vasta illansuussa, siitä huolimatta valtatie-5 välittömässä läheisyydessä oleva kauppa oli täynnä. Asiakkaiden enemmistönä olivat pohjoista kohti rynnistävät perheet. Kaupasta poistuessaan sain seurata kuinka he toimivat maskien kanssa. Aikuiset riipaisivat maskin kasvoiltaan jo ulko-ovien välissä ja se heitettiin tuiskutuulen vietäväksi. Perheen pienimmät seurasivat annettua opetusta ja marketin ovensuussa ei pölissyt enää lumi, vaan valkoisten kavomaskien iloinen ilmava tansii.

Kaupan ulkopuolella on roska-astioita, mutta sinne en nähnyt kenenkään maskia laittavan. Seurasin autossani hetken ihmisten käyttäytymistä ja se oli todella surullista katsottavaa. Nuoremmat ikäluokat saivan maskin pois käsistään välittömästi oven ulkopuolella. Muutamien ikääntyneiden toiminta oli hitaampaa ja maskit tippuivat pitkin parkkialuetta ja vimeistään ennekuin istuivat autoihinsa. Tuleva kevät ja kesä on takuulla sottainen tämän ilmiön takia. Ilmiö on sitä mukaa pahentunut mitä enemmän ihmiset ovat maskia alkaneet käyttämään. Kesällä kunnat sitten palkkaavat esimerkiiksi nuoria siivoamaan vanhempien sottaamista.

Itseäni kummastutta maskien käytössä se, että niitä pidetään kasvoilla kaduilla ja metsäpoluilla, vaikka muita ei olisi lähimaillakaan. Viimekesän aikanan en nähnyt yhtään nuorta kulkemassa maski kasvoillaan metsäpoluilla. Koska kuljen koirani kanssa aamuin illoin kävelylenkeillä ympäristössäni, on ollut helppoa nähdä tämän ilmiön kasvu. Voin ymmärtää sen, että kävellessä lämpö nousee ja silloin maski takuulla ahdistaa. Se on kummallista, etteivät ihmiset osaa laittaa sitä taskuihinsa. Erityisesti kun viisaammat ovat julkisesti kertoneet maskien olevan erittäin hitaasti luonnosta häviävää sorttia.

Tulevaisuuden arkeologit ihmettelevät takuulla tuhannen vuoden päästä, mitä ovat nämä kummalliset esineet. Varmaanin viisaita teorioita kehitellään, mutta mysteeriksi tämän esineen todella runsas esiintyminen lopulta jää. Pitäisikö tulevaisuuden tutkijoita auttaa ja kaivaa kätkö jonkin kivikautisen asuinpaikan läheisyyteen? Kätköön erilaisia maskeja ja selitys niiden käyttötarkoitukseta. Samalla selitys sille, miksi niitä löytyy kaikkialta. Ihmiset tulivat hulluiksi ja maailmanlopun tunnelmissa kaikki heitettiinb luonnon armoille.

Ensimmäiseksi olisi löydettävä vähintään tuhat vuotta kestävä säiliö maskeille. Vai kietoisiko viestipaketin maskien sisälle?

Avainsanat: covid19, kasvomaskit, sottaavataikuiset, esihistoriallinenlöytö

180 Jalkapuu ja häpeäpaalu

Perjantai 12.7.2019 klo 21:12 - yrjöpoeka

Kohtuullisesti historiaa lukeneena ja ajankulkua seuranneena, tunnen suurta huolestumista ajanmerkeistä. Ääriliikkeet ovat voimistuneet ja ottaneet käyttöönsä menneiden aikojen tapoja. Tätä tapahtuu niin oikealla kuin vasemmalla. Keskitiellä ovat ne tavikset jotka hiljaa seuraavat ja antavat samalla hyväksymisensä tapahtuneille asioille. Mikäli suuri tavisten lauma riehaantuisi ja asettaisi ääripään leikkijät kirkonmäelle häpeäpaaluun tätä ei tapahtuisi. Siksi olis hyvä ottaa käyttöön ne entiset hyvät keinot kuten julkinen häpeäpaalu.

Ennen se tapahtui kirkonmäellä ja seuraväki sai katsella ja antaa samalla palautetta pahantekijöille. Tähän päivään tuotuna sen pitäisi tapahtua perjantaina suurten markettin edustalla. Marketit ovat tämän päivän kirkko ja siellä ihmiset työviikon jälkeen kohtaavat. Jalkapuuhun tai paaluun köytetyt viikon pahantekijät istuisivat esitteineen koko päivän ihmisten töllisteltävinä. Paikallinen kahvila voisi laittaa lähistölle muutamia pöytiä ja tarjoilla munkki kahveja markkina yleisölle. Pahantekijöille sitä ei suotaisi.

Miksi tämä tuli mieleeni nyt? Vein vaimoni junalle ja sieltä palatessani minulla oli eräässä paikassa mahdollisuus kuunnella keskustelua, jossa päiviteltiin tämän päivän lehti uutista. Siinä uutisessa äärioikean (perussuomalaisten) ryhmä oli kokoontunut kesäkuussa aamuskelemaan tunnettujen politiikkojen kuvia. Kohteina olivat olleet vasemmiston kansanedustajat pääministeriä myöten. Sieltä kuulin tämän ehdotuksen jalkapuusta ja häpeäpaalusta.

Puhujina olivat ihmiset jotka muistivat ajat enne sotia. Joukossa myös oman ikäluokan edustajia +65. Heidän ajatuksensa oli kristallinkirkas, että tämä hömpötys ei lopu ellei siihen puututa. Historian muisti oli kirkas ja viesti siitä, että meidän ei tule sallia veljen kiihottamista veljeä vastaan. Ennen sotia oli pajon alueita, joissa olivat selkeät rajat ihmisten välillä. Vasemmisto ja oikeisto elivät omissa pienissä umpioissaan. Silloin oli muistissa oma kansalais/sisällissota. Vasta talvisota yhdisti ihmiset.

Mikä on se asia mikä yhdistäisi tämän päivän erimieliset suomalaiset? Täsmälleen sama asia kuin talvisodassa. Kuinka Suomi ja me selviämme! Talous on tänään ahtaalla ja syntyvyys melkein nollassa. Se on tämän päivän talvisota. Siitä selvitäksemme meidän tulisi unohtaa jälleen sisäiset erimielisyydet ja vastakkainasettelut. Näin se tapahtui talvisodassa. Ääripäät kohtasivat yhteisen edun ja sen tuomat hyödyt. Sen kamppailun aikana meillä on mahdollisuus avat silmämme näkemään pidemmälle tulevaisuuteen. Yhteinen uhka yhdistää.

Tänään tuntuu uskomattomalta nähdä ja kuulla, että jotkut suomalaiset harjoittelevat oikeasti toisten suomalaisten ampumista! Meitä on jo niin vähän jäljellä, että nämä hörhöt on istutettava jalkapuuhun markettien edustalle joka ikinen perjantai. Virkavallan tehtävä on asetta heille sellaiset jalkapannat, etteivät he pääse niistä eroon. Siten heidät voidaan löytää perjantain istuntoja varten. Toinen ääripää mieluusti näkisi heidän potkaisevan tyhjää.

Sillä ei olisi jalkapuun veroista vaikutusta. Häpeä yhteisön edessä...

Miettikääpä.

Avainsanat: suomenhistoria, veliveljeävastaan, sisäällissota, jalkapuu, kirkonmäki, häpeäyhteisönedessä

020 Muuttuva historia ja munasarjat

Torstai 18.1.2018 klo 14:21 - yrjöpoeka

Eilinen blogini sai yhden ja todella äreän vastineen puhelimessani heti aamusta. Lämpöä oli langoilla sen verran paljon, että minun piti katkaista puhelu. Ei sen takia, etten kestä arvostelua. Arvostelun sijasta sain korvaani kaikki mahdolliset alapäännimet ja suomalaiset kirosanat. Sain kuulla olevani NATO kiihkoilija ja sotahullu. Yritä siinä vastailla, että otetaampa nyt rauhallisesti. Se oli bensan heittoa voimasanojen tulvalle. Sen sain selville, että minun kirjoituksiani ei lueta ja niillä ei ole kehenkään vaikutusta. Se voi tietysti pitää paikkansa, ainakin hän oli lukenut ja ottanut sen raskaasti.

Laitan alle otteen tältä päivältä Iltasanomien pääkirjoituksesta: Venäjä perustelee nykyisin monia toimiaan nimenomaan historian tapahtumien antamalla oikeutuksella. Presidentti Vladimir Putinin käskystä myös maan oppilaitoksia varten ollaan laatimassa yhtä ja yhtenäistä historiankirjasarjaa, jotta kaikki venäläislapset saisivat varmasti saman käsityksen historian tapahtumista.
Juuri tämän vuoksi Venäjän valtiollisessa mediassa esiintyvät talvisotavääristelyt ovat paljon vakavampi asia kuin moni suomalainen tulee ehkä ajatelleeksi. Halutessaan Kreml pystyisi nimittäin saamaan hallitsemiinsa tiedotusvälineisiin läpi yhden ja selkeän näkemyksen myös talvisodan alkamisesta." En siis ole yksin epäluuloinen. Lue kirjoitus kokonaan tästä.

Vuosien aikana seuratessani keskustelua NATOsta ja Venäjästä olen tullut tulokseen, että Suomi on täynnä Venäjän trolleja. Välittömästi kun joku mainitsee NATO, alkaa välitön hyökkäys aloittajan päälle. Entisten kommunistien sanoissa on välittömästi natokiima ja sen jälkeen syytetään ryssänvihasta. Sekin tuli aamulla esille. Samoin se tuli eilen illalla esille presidenttiehdokas Paavo Väyrysen tentissä TV1:llä. Väyrynen on yksi trolleista. Hänelle Venäjä on yhtäkuin se vanha mukava Neuvostoliitto. Hänen mielestään Venäjä ei ole agressiivinen ja Itämeren alueen ongelmat ovat NATOn aiheuttamia.

Usea muukin pitää jo Väyrystä aivan höperönä, mutta nyt hän sanoi tämän ulos hänen kannaltaan pahimmassa mahdollisessa tilanteessa. Suorassa lähetyksessä televisiossa. Väyrynen saa nyt sitä mitä tilaa. Ihmiset oikein hyvin tietävät, mitä Venäjä tekee ja sitä ei saa edes Väyrynen puhtaaksi. Sitä enää puuttui, ettei hän jo vaatinut YYA-sopimuksen tekoa Venäjän kanssa. Nuoleskelu idän suuntaan oli sitä vanhan suomettumispolitiikon nuolemista. Minusta se oli puistattavaa nähtävää ja kuultavaa.

Seurasin tietysti kotikuntani ehdokasta Merja Kyllöstä. Odotin häneltä hyvää suoraa puhetta. Puhe oli hyvä, mutta sitä ei oltu harjoiteltu hyvin ja puhetta olisi pitänyt tiivistää reippaasti. Puheesta tuli väkisin hengästyneen kuuloista. Liikaa asiaa, johon ei ehtinyt asennoitua oikein. Kuvitelma, että kyllä se sujuu vanhalta muistilta ei pidä paikkaansa. TV on armoton, se paljastaa ja se riisuu. Puheen sisältö ja sen kaari oli todella hyviä. Mikäli se olisi ensin leikattu lyhyemmäksi ja puhe olisi siksi ollut rauhallisempi, hän olisi tällä puheella ottanut vihreiltä ison äänipotin. Nyt hän menetti edun.

Keskustelussa Kyllönen toi naivisti esille rauhan ajatustaan ja kuinka hän sen tekisi. Reaalimaailma vain on toinen. Sotilaita ja aseita tarvitaan, siinä ei riitä kymmenenkään Kyllöstä. Tunnustuksen kyllä annan Kyllöselle rohkeudesta ja erinomaisen hyvästä tilanne verbaliikasta.

Varmaa on, että Teboilin parlamentissa hän on nyt munasarja Kyllönen. 

Avainsanat: venäjänmuuttuvahistoriankirjoitus, vladimirputin, venäjäntrollit, suomettumispoliitikkopaavoväyrynen, munasarjakyllönen

166 Taantumuksen aika

Perjantai 25.8.2017 klo 18:13 - yrjöpoeka

2010 ei kukaan olisi uskonut mihin Suomi on siirtymässä vuosikymmenen lopussa. Suomalaisen koulutusjärjestelmän tuloksista meuhkataan ja usea poliittinen taho on siitä kunniaa ottamassa. Erityisesti istuvan hallituksen ministerit esiintyvät lehtien palstoilla polleina ja antavat meidän järjestelmästämme maailmaa syleileviä lausuntoja. Muun maailman koulutusjärjestöt ramppaavat tie sonnalla kyselemässä ja utelemassa tätä ihmettä.

Jokainen kynnelle kykenevä pyrkii kertomaan ulkomaan eläville, kuinka Suomi on suoranainen paratiisi. Meillä on tasaarvoinen koulutusjärjestelmä ja jokaisella on mahdollisuus käydä kouluja taloudellisesta taustasta huolimatta. Maailmalla tunnetaan meitä kohtaan suoranaista kateutta. Koululaisemme ovat koko vuosituhannen alun olleet maailman kehityksen kärjessä Pisa-tutkimuksilla mitattuna. Olemme olleet onnesta muikeina. Nyt se tulos näyttää tuottavan pelkkiä idiootteja.

Suomalaisen koulutusjärjestelmän on sanottu olevan maailman parasta ja tuottavan sivistystä kaikilla mittareilla. Tuo sanonta on suorastaan perseestä. On ihan pakko sanoa tuo sana. Miksikö? Viimeisen viikon aikana olemme kuulleet hallituksen ministereiden suusta toinen toistaan kammottavampia sanontoja. Hallitus huuhtelee ilman tunnonvaivoja sivistysvaltion mittarit vessan pöntöstä. Sivistysvaltiomme on mahdollistanut yhdessä laadittu perustuslaki ja myös muut kansalaisia suojelevat lait.

Turun murhenäytelmän antamalla kiihkolla kansa huutaa nyt verta ja vaatii lakien muuttamista ankarammiksi. Ministerit kiihtyvät näistä kyselytuloksista ja kokoomuksen ministerit ovat menneet jo Soinin porukasta ohi oikealta. Minusta kaikkein kuvaavinta on sisäministerin lausunto siitä, että aivan ensimmäiseksi on saatava linnaan turvapaikanhakijoita suojelevat suomalaiset. Suomeksi sanottuna hallituksen ministereiden pahimmat viholliset eivät ole turvapaikanhakijat, vaan omat erimieltä olevat kansalaiset.

Olemme hyvin pikaisesti siirtyneet täysin samoille linjoille Venäjän hallinnon kanssa. Tärkeintä on tukahduttaa oma oppositio keinoja kaihtamatta. Osa kansalaisista kuvittelee mukana huutamisen olevan heidän etujensa mukaista. Ei ole. Kun lait on saatu sorvattua kukaan ei ole enää turvassa hallintokoneistolta. Nyt me suorastaan rakastamme hengiltä mellakkavarusteisiin pukeutuneet turvallisuusjoukot ja poliisit.

On varsin kohtuullista kysyä, tuottaako Suomen koulutusjärjestelmä sivistynyttä kansaa? Kaiken kuullun ja nähdyn perusteella uskallan olla siitä eri mieltä. Järjestelmä näyttä tuottavan maailmaan pahimman sortin idiootteja. Ministerit ovat siitä erinomaisina esimerkkeinä. Pahinta on se, että oppositio on valmis lakien kiristystalkoisiin. Antti Rinne sekoilee naisten synnytyselinten parissa, vaikka käsiin on annettu todella hyvä ase käydä hallitusta vastaan.

Olen aikaisemmin kuvitellut, että ministereiksi valikoituu kansan parhaimmisto. Nyt nähdyn perusteella heillä ei ole omia aivoja ollenkaan. Jokainen kuulostelee oman kotitorin kupeelta kaikuvaa huutoa. Siellä mölisevät sekopäiset ovat ministereiden kuvitelmissa kansan ääni ja sen parhaimmistoa.

Minä sanon teille. Olette hallituksessa täysiä persereikiä. Täysin ilman omaa aivotoimintaa. Tietäkää se, että taantumus tulee ennenpitkää tiensä päähän. Loppu ei ole kaunis. Historia muistaa teidät persereikinä.

Avainsanat: taantumuksenaika, pistutkimukset, suomalainenkoulutusjärjestelmäonmaailmanparas, hyödyllisiäidiootteja, turunmurhenäytelmä, toriltakaikuukansanääni, ministereidensivistystaso, historiantuomio

149 Sininen uni

Torstai 10.11.2016 klo 13:01 - yrjöpoeka

Kirjoitin etusivulleni vuoden alussa kuvatekstin ja mietin tuoko kuluva vuosi sinisiä ajatuksia. Vuosi on ollut mekoista myllerrystä Suomessa, kotimaakunnassani ja politiikassa. Ihmisten mieli on ollut levotonta ja herkästi tuulia haistelevaa. Eilinen Amerikan-jytky lisäsi vain levottomuutta. Ihmiset eivät enää luota julkiseen ja totuttuun tiedoittamiseen. Tilalle on astunut media, jolla ei ole enää mitään estoja. Sen julkaisemat raa´at, härskisti valehtelevat jutut ja vihaa uhkuvat kommentoinnit ihmisistä ja kansanryhmistä kiehtovat tänään ihmismieltä.

Voiko tässä ajassa elää ja asua Havukka-ahon ajattelijan kaltainen persoona? Kyllä voi ja niitä on, mutta he eivät seuraa mitään vaihtoehtoisia medioita. Heille riittää koulutuksen ja elämän luoma viisaus ymmärtää olemassaolevaa ympäristöä omin aivoin. He eivät kulje laumana massan mukana huutamassa samoja iskulauseita. Heitä on, mutta heidän viisautensa on hukkunut levottoman median huutomyrskyyn.

Keskustelin useiden ihmisten kanssa eilisistä vaaleista kuntakeskuksessa asioidessani. Heidän julkilausumansa oli, että tulevissa vaaleissa eivät enää voita tavalliset järki ihmiset. Heidän mukaansa Trump osoitti, kuinka voi härskisti ensin valehdella ja panetella vastapuolta ja siten voittaa vaalit. Heti sen jälkeen pokkana ja lipevästi vakuutella kaikille, että ei tässä mitään. Kaikki on hyvin. Yhdistetään kansakunta. Jututtamani ihmiset eivät ymmärrä, mikä saa aivan tavalliset köyhät ihmiset äänestämään sitä, joka loukkaa kaikkia muita?

Jos minua on mietityttänyt se, mihin tämä levottomuus johtaa, en ole huoleni kanssa yksin. Kansakunnan muistissa on erittäin hyvin viimevuosisadan myllerrykset ja sitä edeltäneet levottomat ajat. Kaikki minun lukemani historia vahvistaa sitä huolta, että ihmiskunta ei ymmärrä menneisyyttään. Kaikki puheet rajojen aitaamisista, eri ihmisryhmien syyllistämisistä, viha ja katkeruus oman maan kansalaisia kohtaan. Niitä jotka uskaltavat olla eri mieltä. Julkiset puheet ja kirjoitukset siitä, että toisenmieliset viedään saunan taakse lopetettaviksi. Sellaiset puheet ovat käsittämättömiä.

Eräs soittaja kysyi minulta eilen, onko minulla mitään sinisiä ajatuksia tästä levottomasta ajasta? Vastasin, ettei ole. Olen yhtä ymmälläni maailman menosta. Vastasin myös, että yritän historiaa ja menneisyyttä lukemalla ja tutkimalla löytää vastauksia ihmisten käyttäytymiseen. Oma päätelmäni on, että ihmiskunta ajoittain haaveilee vahvoista johtajista. Tauti leviää kuin kulovalkea kaikkialle ja että me elämme juuri nyt sitä vaihetta.

Suomessa tutkijat ovat yhtä ymmällään menosta ja ihmettelevät, kun gallupit eivät pidä paikkaansa. Eihän ne pidä, koska se joka härskeimmin julistaa sanomaansa juuri vaalien alla, saa sanomansa lävitse. Sanoma voi olla valhetta, se toimii kun siinä on tunnetta mahdollisimman paljon mukana. Näin teki myös Amerikan trumpetti.

Heräsin aamuyöstä ja uni ei enää tullut, kun ajatuksiini hiipivät eiliset pohdiskeluni. Aamupäivän palaverin jälkeen olen aloittanut pohdiskelut siitä, millainen on tuleva Suomussalmen kunta? Mikäli tulevaisuuden kunta haluaa kuntalaiset keskiöön, on kuultava ensin kuntalaisia. Ensin on pohdittava, mihin kysymyksiin haetaan vastauksia.

Ehkäpä nyt on päivänokosten paikka. Sieltä voi löytyä sininen uni.

Avainsanat: sinisiäajatuksia, havukkaahonajattelija, historianopetukset, kuntalainenkeskiössä, päivänokoset

072 Alkukoti

Tiistai 31.5.2016 klo 10:18 - yrjöpoeka

Kuivettuminen ja näivettyminen on päivän sana Itä- ja Pohjois-suomen kunnissa. Väki muuttaa koulutuksen perässä entistä kauemmaksi ja nimenomaan meidän tekemiemme päätösten takia. Olemme perustelleet keskittämisen ideologiaa niin tehokkaasti, että emme enää edes näe mihin se on johtanut.

Kuntiin jäävä väki on koko ajan huoltosuhteeltaan entistä enemmän epätasapainossa. Lopullinen muutto tapahtuu jokaisessa kunnassa omalle hautausmaalle. Meillä Suomussalmella paikan nimi on Härkökangas. Tämän vuoden lopullinen tilasto loppusijoituksen osalta lienee aika lähellä kaksisataa (200) henkeä. Kun kunnan väkiluku on tällä hetkellä noin 8200, jokainen voi päätellä mihin tämä johtaa. Viimeinen sulkee portin Härkökankaalle.

Kainuun historia on ollut selviytymistä ja Kainuu on ollut aina kasvattaja maakunta. Historian aikana on vihulainen idästä ajoittain tuhonnut Kainuun asutuksen täydellisesti. Sinnikkäästi näihin maisemiin on aina muuttanut uusia asukkaita. Välillä katovuodet aiheuttivat nälänhätiä ja Kainuun asutus tuhoutui syrjäalueilta melkein täydellisesti. Mutta koskaan ei tänne muutto ja asuttaminen loppunut. Muuttoa tänne tuli Savosta ja Idästä.

1800 ja 1900 lukujen taitteessa väkeä muutti paremman elämän toivossa uudelle mantereelle, Pohjois-Amerikkaan. Venäjän vallankumous toi meille ensimmäisen kerran pakolaisaallon. Silloin itärajan kunnat olivat sen aallon vastaanottajina. Toinen maailmansota tuhosi nuoria miehiä ja sotien jälkeen alkaneen jäälleenrakennuksen mukana maahamme syntyi ennätysmäärä lapsia.

Tämän seurauksena maaseudulla oli taas elämää. Yhteiskunnan keskittämisen ihanuus toi työpaikkoja entistä enemmän kaupunkiseuduille. Lopulta alkoi massamuutto paremman elämän toivossa muualle. 1960 luvulla alkoi muutto Ruotsiin ja sinne siirtyi suomalaisia ylijäämä nuoria satojatuhansia. Samaan aikaan tieverkosto maassamme kehittyi ja entistä useampi pääsi kumipyörillä siirtymään asutustaajamiin.

Nyt ollaan ja ihmetellään. Kunnat palkkaavat konsultteja pohtimaan mitä pitäisi tehdä. Pidetään seminaareja ja laaditaan julkilausumia. Vaaditaan koko maan asuttuna pitämistä. Samaan aikaan valtiovallan toimesta puuhataan entistä keskittävämpää politiikkaa. Tämä toiminta muistuttaa hölmöläisten tarinoilta. Toinen on ehdottavinaan ja toinen on tekevinään. Sitten ihmetellään yhdessä. Jopa presidenttikin ihmettelee joukon mukana.

Mitä tapahtuu samaan aikaan muualla? Siellä on tapahtumassa sama ilmiö kuin oli meilläkin kansan ylituotannon takia. Väki lähtee liikkeelle paremman elämän toivossa. Ilmiötä pahentaa samaan aikaan tapahtuvat sodat useissa liikakansoitetuissa maissa. Välimeri on tuhansien lasten ja naisten viimeinen leposija uhkarohkella matkalla.

Mitä Eurooppa ja erityisesti autioituva Suomi tekee? Pystyttää raja-aitoja ja sulkee tulijoita leireihin. Osa Eurooppalaisista nimeää tulijoita uskonnon takia vihollisikseen. Eurooppaa ja samalla Suomea ollaan sulkemassa.

Minusta tämä on turhaa puuhaa. Meille on opetettu, että ihmisten alkukoti sijaitsee Afrikassa. Alkukodista on aiemminkin lähdettu tuomaan siementä kaukaisille maille.

Kuihtuvat kunnat tarvitsevat uusia siemeniä. Ihmisiä.

Avainsanat: kainuunhistoria, muuttoaaltoruotsiin, ihmistenalkukoti

032 Lopetetaan monikulttuurisuus

Keskiviikko 9.3.2016 klo 16:40 - yrjöpoeka

Näin on tehtävä, mikäli uskomme kahden hallituspuolueen edustajan julkilausumaa. Heidän mielestään Yleisradio ei saisi puhua monikultturisuuden puolesta. Heidän ilmoituksensa mukaan joukko ihmisiä on ärtynyt asiasta. Lisäksi sama joukko on ärtynyt Ruotsin kielisten kanavien liian suuresta ohjelma tarjonnasta. Tämän ihmisjoukon edustajina he vaativat Yleisradion budjetin leikkaamista siten, että se kohdistuu näihin kahteen asiaan.

Mediakulttuurin professori Mikko Lehtonen Tampereen yliopistosta sanoo Suomen olevan läpeensä monikulttuurinen maa. Tällä hän ei tarkoita nykyistä turvapaikanhakija aaltoa, vaan sitä mitä me olemme. Hänen mukaansa me olemme historian valossa nuori kansa ja olemme saaneet valtavasti vaikutteita muiden maiden kulttuureista.

Lehtonen listaa muutaman tärkeimmän asia, jotka me miellämme itse Suomalaisiksi. Sitä ne myös ovat. Kansallislaulumme on saksalaisen säveltämä, Suomen lipun värit tulevat Venäjän tsaarin lipuista, muoto Pohjoismaiden lipuista. Suomen pyhä vaakuna, jota nämä kaksi niin mielellän esittelevät, on vanha ruotsalaissuvun vaakuna. Sukututkijat ovat tutkiessaan suomalaisia sukuja todenneet, että lähes kaikilta meiltä löytyy esi-isiä ja äitejä ulkomailta.

Meillä on näiden lisäksi lukematon määrä erilaisia uskonnollisia yhteisöjä, joilla on oma kulttuurinsa. Meillä on alkuperäis asukkaina Saamelaiset ja me mielestäni hyväksymme heidän kulttuuriperintönsä. Meillä on suuri Ruotsin kielinen vähemmistö. Meillä on Romaani-väestö ja heidän kulttuurinsa. Lisäksi meillä on suurena kulttuurisena vähemmistönä Venäjältä muuttaneet. Mielestäni on oikein ja asiallista, että meidän oma Yleisradiomme puhuu monikulttuurisuudesta. Erityisen merkittävää se on juuri nyt, kansainvaelluksen aikana.

Ruotsin kielen asemasta Yleisradiossa minulla on täysin erilainen käsitys näiden julkilausuman tekijöiden kanssa. Jokainen urheilua seuraava ihminen tietää, että Ruotsin kielisen kanavan urheilu ohjelmat ovat laadultaan ylivertaiset. Siellä ei pelkästään mitata senttejä ja sekuntteja. Siellä osataan taustoittaa urheilua aivan toisella tapaa. Pitäisi oikeastaan lopettaa Suomen kielinen urheilutoimitus ja lisätä resursseja Ruotsinkieliselle kanavalle. Kaikki tietysti sitten tekstitettynä Suomeksi.

Yle Fem tuottaa myös uskomattoman hyviä luonto ohjelmia. Olisi paljon opiksi otettavaa Ylen toimituksella. Ruotsin kielen asema ei millään tavalla haittaa elämänmenoani. Se on yksi sitä kulttuuriperimää, minkä tiivis yhteiselo Ruotsin kanssa on jälkeensä jättänyt. Puoilustusministeri Niinistö (ps) on suopea sotilaalliselle yhteistyölle Ruotsin kanssa.

Vaikka lausuman ovat tuottaneet oman puolueeni kansanedustajat, en sitä voi noilla perusteilla hyväksyä. Meidän on muistettava ja osattava oma historiamme. Valitettavasti hallitus on hyväksynyt sivistyspuolelle sellaisen pogromin, että historiaa ja maantiedettä ei tarvitse tulevaisuudessa lukion käyneen osata, eikä ymmärtää. Se on surullista.

Tuntemalla oman historiansa, voi olla ylpeä omista juuristaan. Suomalaisista monikulttuurisista juurista.

Avainsanat: mitämonikulttuurisuustarkoittaa, ylelläonpeiliinkatsomisenpaikka, suomalaistenhistoria

061 Historia toistaa itseään

Tiistai 1.9.2015 klo 11:15 - yrjöpoeka

Olen viimeaikoina joutunut tätä kysymystä pohtimaan ja pelottavasti näyttää siltä. 100 vuotta sitten ihmiset eivät enää voineet keskustelemalla ratkoa ongelmia, silloin tartuttiin kättä pitempään. Samanlaisuutta on tämän päivän keskusteluissa, jossa kohteena ovat pakolaiset ja turvapaikanhakijat. Sanat ja huutaminen ovat tulleet melkein tien päähän ja ollaan valmiita hyökkäämään eri mieltä olevien kimppuun fyysisesti.

Uhkailu ja törkyviestit ovat arkipäivää jokapuolella Suomea. Kuntien pyrkiessä asiallisesti keskustelemaan mahdollisuudesta sijoittaa alueelleen turvapaikanhakijoita, välittömästi aloittavat kahden vastakkaisen mielipiteen edustajat huutamisen. Uhkaavien banderollien kera ilmestytään kokouspaikkojen edustalle. Molemmat osapuolet yrittävät kaikin keinoin vaikuttaa päätöksentekoon. Uhkauksin ja suostutteluin.

Some-raivo yltyy muutamissa tunneissa käsittämättömiin mittasuhteisiin. Ihmiset huutavat raivolla julkisesti mielipiteensä. Toisenpuolen mielipidettä ei kuunnella, vain oma mielipide on ainoa oikea. Mikäli joku toisessa ryhmässä kirjoittaisi sovittelevasti, hän hukkuu törkyviestien alle.

Olen tästä syystä siivonnut ronskilla otteella facebookin kaverilistaani. En jaksa kuulla ja nähdä sitä raivoa. Minä olen kokenut erittäin vastenmieliseksi erään asian. Sen kohteena on ISIS. Jatkuvana virtana läpi vuorokausien seinälle virtaa viestejä maailmalta. Kuvia ryhmän suorittamista mestauksista ja muista kauheuksista. Minä en tarvitse verihurmeista mässäilyä. Joka saa tällaisesta kicksejä, nauttikoon niistä yksikseen kotonaan. Oman tietokoneen syövereissä.

Näistä julmista kuvista on ainakin meille länsimaissa yksi hyöty. Niitten avulla on selvää, miksi ihmiset suurin joukoin pakenevat alueelta. Väkivaltaisen kuoleman uhka siivittää heidät pitkälle matkalle. Matkalle joka on vaaroja täynnä. Matkalle, jossa heistä revitää irti kaikki mahdollinen hyöty. Kaikki eivät selviä. Kaikesta huolimatta pakolaistulva tulee jatkumaan. Se on ainoa keino saada edes pieni mahdollisuus selvitä hengissä.

Siksi minä olen ihmeissäni. Suomi, joka elää turvallista elämää, on muuttunut levottomaksi. Ihmiset huutavat ja raivoavat. Ovat valmiita kaduille ja toreille. Huutamaan, vastustamaan ja tarvittaessa mellakoimaan. Erilaisuuden sietämisestä ei ole tietoakaan. Suomi, joka on vauraampi kuin koskaan. Ongelmia on, mutta ne eivät ole ylitsekäymättömiä. Sitä varten olemme vapailla vaaleilla valinneet edustajamme eduskuntaan. Heidän tehtävänsä on tehdä päätöksiä ja korjata Suomi laivan kurssia.

Suomi 100-juhlavuosi on lähestymässä. Jokaisen olisi nyt aika perehtyä maamme historiaan. Meillä on paljon opittavaa itsenäisyyden alkuajoista. Kuinka maamme selvisi, kun kansa siirtyi kaduilta työn ääreen. Opimme yhdessä keskustellen selviytymään hyvin vaikeista ajoista. Myös sodasta ja jäälleenrakennuksesta.

Elämme rauhattomia aikoja. Toivottavasti olemme oppineet historiasta.

Avainsanat: suomi100, someraivo, historiatoistaaitseään

056 Kirjoitammeko historian uudelleen

Keskiviikko 22.10.2014 klo 11:32 - yrjöpoeka

Naureskelimme Neuvostoliiton aikoina heidän tavalleen, poistaa kuvista ja kirjoituksista epäsuosioon joutuneita henkilöitä. Usein kuvista oli tökerösti poistettu joku ja politbyroon rivissä oli sillä kohdalla tyhjä aukko. Siellä oli myös olemassa ns. oikeata kirjallisuutta, vääränlaiset joutuivat roviolle. Olimme mielestämme silloin paljon parempia ihmisinä ja vakuuttelimme, ettei meillä koskaan sorruta moiseen. Nyt näyttää siltä, että meihin on iskenyt salaperäinen ebola-tauti. Se on hallitsematon ja taudin tartuttua joudumme kaikki siitä kärsimään.

Matkimme monessa asiassa Ruotsia, sieltä tauti on alkanut ja on nyt maanisessa vaiheessa. Suomalaiset eivät halua olla pekkaa pahempia ja media auttaa meitä kaikin tavoin. Taudin kohdetta ei aina voi ennakoida, tosiasiassa se voi iskeä mihin vain. Taudin ensisijainen tunnusmerkki on epäilys rasismista. Heti kun vihjaus asiasta on saatu, päivälehdistö hyökkää aiheen kimppuun ja taudin kuva on valmis. Konversiohäiriö iskee valtakuntaan ja vaahtopäät lainehtivat muutaman päivän aiheen parissa. Sitten se laantuu, vain alkaakseen toisaalla uudelleen.

Ruotsissa havaittiin rasismia Peppi Pitkätossun tarinoissa ja sitä siivotaan parasta aikaa. Siivoajat haluavat kirjoittaa uudelleen Astrid Lingrenin kirjat. Kukaan ei huomaa, että samalla siivotaan historian kirjoitusta. Suomessa on sama ebola-virus, eli rasismi, suuressa huudossa. Viimeisimmän älämölön nämä taudin tartuttamat saivat uudesta Muumi-elokuvasta. Kaikki mikä entisissä saduissa ja tarinoissa lapsille on kirjoitettu, on taudin saastuttamien konversiohäiriöisten tulilinjalla.

Meillä on jo viimevuosilta muistissa mitä tapahtui Laku-Pekka lakritsille! Neekerin pusu sai lähtöpassit. Taudin kourissa kärvistelevä joukko löytää kohteita mistä vain. On mielenkiintoista nähdä, milloin tämä hurmahenkisten joukko hyökkää johonkin taidemuseoon. Siellä voi olla paljon sellaista, mistä löytyy poistettavaa ja päälle maalattavaa.

On todella kummallista, etteivät esimerkiksi Astrid Lingrenin asianajajat ole vaatineet korvauksia taudin saastuttamilta? Amerikoissa nämä olisivat satojen miljoonien korvauskanteita. Samoin pitäisi tehdä täälläkin, vaatia korvauksia taiteiljoiden luomien hahmojen ja kirjoitusten tuhoamisesta.

Kaikki edellämainitut taiteilijat on nähtävä oman aikakautensa tuotteina ja tulkitsijoina. 30-luvulla oli Euroopassa edellinen huomattava konversiohäiriö ja silloin poltettiin toreilla kirjoja ja taidetta. Siitä ei lopulta hyvä seurannut.

Olen luullut suomea sivistysmaaksi ja siksi pidän hulluna sitä, että nyt halutaan muuttaa entisten taiteilijoiden ja kirjailijoiden aikaansaannoksia. Kaikki vain sen takia, että ebola-virus nimeltään rasismi on aiheuttanut konversiohäiriön osassa ihmisiä. Minusta meidän ei pidä muuttaa olemassa olevaa kirjallisuuden ja taiteen historiaa oman aikakauden näköiseksi.

Se on historian, taiteen ja taitelijoiden raiskausta.

Avainsanat: historianuudelleenkirjoittaminen, ebola-tauti, konversiohäiriö, neekerikuningas, kirjaroviotsaksassa30-luvulla, neekerinpusu

053 Itsemurha

Lauantai 9.11.2013 klo 9:04 - yrjöpoeka

Näin uhkailee kansanedustaja, joka ei ole aikaisemmin uskaltanut selvästi kertoa mitä mieltä hän on Talvivaarasta. Itsemurhalla hän tarkoittaa poliittista itsemurhaa. Sitä en vielä tiedä kuinka se tehdään? Alueen istuvana kansanedustajana ja maakuntahallituksen puheenjohtajana hänellä pitäisi olla todella suuri vastuu alueen elinvoimasta. Talvivaara ongelmineen on juuri sitä. Se on miljardiluokan satsaus Kainuun maaperään. Talvivaara on koko Kainuulle ja erityisesti Sotkamolle yksi avain tulevaisuuteen. Juuri sen takia siitä on uskallettava puhua ja sitä on vastuullisen politiikon tuettava. Ainoastaan vihreät saavat mekkaloida kuinka haluavat. Kunhan vain sähköä tulee töpselistä.

Vihreitten euroedustaja Tarja Cronberg saapui Brysselin lihapatojen äärestä kertomaan, kuinka suomalaista arktista osaamista voidaan käyttää tulevaisuudessa. Nerokkaan päättelyketjun tuloksena on innovatiivinen kertomus. Hänen mielestään Suomesta on luotava Eurooppaan vihreä harvaan asuttu maa. Tästä on saatava Euroopalta sitten jotakin hyvää. Kyllä siitä saadaan tuolla jotakin hyvää. Euroopan viheraluetta tämä puolue haluaa rakentaa ja viedä kaikki elämisen mahdollisuudet Pohjois-Suomesta.

Hän aivan oikein tietää, että suomalaiset osaavat toimia ja tehdä työtä kylmässä. Hän myös kertoo kuinka kansaiväliset kaivosyhtiöt ovat kiinnostuneet Suomen maaperästä malmivarantojemme takia. Mutta hän ei halua kaiveltavan tätä suomalaista viheraluetta. Siksipä tämä osaava peruna haluaa suomalaisen osaamisen menevän Grönlantiin! Samaiset kaivosyhtiöt toimivat sielläkin ja hänen mielestään on pienempi paha, kun inhat kaivosyhtiöt toimivat siellä. Siellä on tulossa lisää tilaa jäätikön sulamisen takia. Valitettavasti tuossa kainarin linkissä ei ole kaikki se sönkkäys, mikä oli paperiversiossa. On uskottava että vihreys voi pikkuhiljaa syödä aivot.

Vuosisatainen Kainuun-historia kertoo, kuinka maakunnan asujamisto on välillä hävitetty kokonaan. Aina alueelle on tullut sitkaita suomalaisia ja alueen kehitys on jatkunut. Historiaa tutkiessa näkee, että notkahteluista huolimatta väestö pitkällä aikajanalla kasvaa. Niin uskon tulevaisuudessakin tapahtuvan. Alueelle on aikaisemmin tuotu tuho ulkoapäin. Ne ovat olleet sota ja nälkävuodet. Nyt sitä tuhoa tuovat eräänlaiset maailmanparantajat ja tuhoennusteiden saarnaajat. Kainuussa ei saisi näiden hihhuleiden mukaan tehdä mitään sellaista, joka tukisi alueen elivoimaa ja ihmisten selviytymistä.

Vain sudet saavat heidän mukaansa vaeltaa viheralueella. Puita saa vain halata. Maaperään ei saa koskea. Kaikki alueella oleva on heidän mielestään erittäin uhanalaista.

Tapahtuuko poliittinen itsemurha näiden kohdalla? Pidetään peukkuja!

Avainsanat: itsemurha, timokorhonen, tarjacronberg, peruna, euroopanviheralue, kainuunhistoria, puunhalaajat

206 Itsenäisyyspäivän aatto

Lauantai 5.12.2009 klo 18:24 - yrjöpoeka

Kävi niin kuin Ilona eilen lupasi, oli todella aikainen herätys. Aamulla kello viiden jälkeen alkoi kuulua kilkatus ja se on jatkunut koko päivän. Saa nähdä, miten ilta menee, rauhoittuuko kone ollenkaan?

92 itsenäisyyspäivä on tulossa ja nyt on aika muistella myös menneitä. Vuodesta 1974 vuoteen 2003 sain palvella Rajavartiolaitoksessa Suomen rajojen itsenäisyyttä. Jokaisena palvelusvuotena tiesi, mitä varten on olemassa ja mitä tekemässä. Samoin miehet tänäpäivänä suorittavat valvontatehtäviä rajoilla, vaikka maailma on muuttunut viime vuosina todella paljon. Perustehtävä on sama, itsenäisen Suomen rajojen valvonta ja vartiointi. 70 ja 80 luvuilla oli vielä huomattavasti sotilaallisempi muoto palvelussa ja se tuntui myös itsenäisyyden juhlimisessa. EU – Suomessa meno on rauhoittunut ja tuntuu siltä juhliiko kohta kukaan itsenäisyyttä?

Suomen vuosisatojen historia osoittaa, kuinka tärkeää on itse huolehtia itsenäisyyden vartioinnista. Suomen itsenäisyyttä on vuosisatojen aikana hallinneet entiset suurvallat ja jako erilaisiin blokkeihin vain jatkuu. Entisestä idän nuoleskelusta on siirrytty toisen puolen nuoleskeluun ja ehdottomaan kuuliaisuuteen. Pienet piirit haluaisivat jatkaa idän suunnan palvomista, mutta ovat tipahtaneet aivan marginaaliryhmään ja putoaminen tulee jatkumaan. Sen voi sanoa, että tervemenoa. Osa näistä itsenäisyyden nakertajista, taistolaisista, on siirtynyt vihreitten joukkoon. Vihreillä on taipumusta samanlaiseen politiikan tekoon, on vain yksi totuus ja erimieliset julistetaan joko neuvostovihamielisiksi, nykyisin ilmastovihamielisiksi. Vihreiltä puuttuu vain kansainvälinen johtohahmo, Stalin, joka sanoo muille mikä on oikea totuus. Rkp on täysin joutava menneisyyden jäänne, nykyisellään se tuhoaa Suomen itsenäisyyttä tehokkaammin kuin viime sodissa vihollisten toimesta aikaan saatiin.

Onneksi Suomesta löytyy vielä suoraselkäisiä, joille itsenäisyyden asia on todella tärkeä. Perussuomalaiset ovat yksi sellainen ryhmä. Perussuomalaiset ovat aina vastustaneet itsenäisyyden perusteiden murentamista. Näille ajatuksille naureskeltiin vielä muutama vuosi sitten, mutta nyt entiset maamme myyjät tuntevat pieni pelkoa tulevaisuudestaan. Itsenäisyyden asia tulee nousemaan epävarmassa maailmassa entistä suurempaan arvoon.

Toivotan rajojemme vartiointia suorittaville: Oikein hyvää 92:tta Itsenäisyyspäivää!

Kaikille lukijoille: Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Avainsanat: itsenäisyyspäivä, rajavartiolaitos, rajojenvalvonta, historia, neuvostovihamieliset, ilmastovihamieliset, stalin, perussuomalaiset