Satunnaiset kuvat

kesan loppu

Uusimmat

Blogin arkisto

061 Historia toistaa itseään

Tiistai 1.9.2015 klo 11:15 - yrjöpoeka

Olen viimeaikoina joutunut tätä kysymystä pohtimaan ja pelottavasti näyttää siltä. 100 vuotta sitten ihmiset eivät enää voineet keskustelemalla ratkoa ongelmia, silloin tartuttiin kättä pitempään. Samanlaisuutta on tämän päivän keskusteluissa, jossa kohteena ovat pakolaiset ja turvapaikanhakijat. Sanat ja huutaminen ovat tulleet melkein tien päähän ja ollaan valmiita hyökkäämään eri mieltä olevien kimppuun fyysisesti.

Uhkailu ja törkyviestit ovat arkipäivää jokapuolella Suomea. Kuntien pyrkiessä asiallisesti keskustelemaan mahdollisuudesta sijoittaa alueelleen turvapaikanhakijoita, välittömästi aloittavat kahden vastakkaisen mielipiteen edustajat huutamisen. Uhkaavien banderollien kera ilmestytään kokouspaikkojen edustalle. Molemmat osapuolet yrittävät kaikin keinoin vaikuttaa päätöksentekoon. Uhkauksin ja suostutteluin.

Some-raivo yltyy muutamissa tunneissa käsittämättömiin mittasuhteisiin. Ihmiset huutavat raivolla julkisesti mielipiteensä. Toisenpuolen mielipidettä ei kuunnella, vain oma mielipide on ainoa oikea. Mikäli joku toisessa ryhmässä kirjoittaisi sovittelevasti, hän hukkuu törkyviestien alle.

Olen tästä syystä siivonnut ronskilla otteella facebookin kaverilistaani. En jaksa kuulla ja nähdä sitä raivoa. Minä olen kokenut erittäin vastenmieliseksi erään asian. Sen kohteena on ISIS. Jatkuvana virtana läpi vuorokausien seinälle virtaa viestejä maailmalta. Kuvia ryhmän suorittamista mestauksista ja muista kauheuksista. Minä en tarvitse verihurmeista mässäilyä. Joka saa tällaisesta kicksejä, nauttikoon niistä yksikseen kotonaan. Oman tietokoneen syövereissä.

Näistä julmista kuvista on ainakin meille länsimaissa yksi hyöty. Niitten avulla on selvää, miksi ihmiset suurin joukoin pakenevat alueelta. Väkivaltaisen kuoleman uhka siivittää heidät pitkälle matkalle. Matkalle joka on vaaroja täynnä. Matkalle, jossa heistä revitää irti kaikki mahdollinen hyöty. Kaikki eivät selviä. Kaikesta huolimatta pakolaistulva tulee jatkumaan. Se on ainoa keino saada edes pieni mahdollisuus selvitä hengissä.

Siksi minä olen ihmeissäni. Suomi, joka elää turvallista elämää, on muuttunut levottomaksi. Ihmiset huutavat ja raivoavat. Ovat valmiita kaduille ja toreille. Huutamaan, vastustamaan ja tarvittaessa mellakoimaan. Erilaisuuden sietämisestä ei ole tietoakaan. Suomi, joka on vauraampi kuin koskaan. Ongelmia on, mutta ne eivät ole ylitsekäymättömiä. Sitä varten olemme vapailla vaaleilla valinneet edustajamme eduskuntaan. Heidän tehtävänsä on tehdä päätöksiä ja korjata Suomi laivan kurssia.

Suomi 100-juhlavuosi on lähestymässä. Jokaisen olisi nyt aika perehtyä maamme historiaan. Meillä on paljon opittavaa itsenäisyyden alkuajoista. Kuinka maamme selvisi, kun kansa siirtyi kaduilta työn ääreen. Opimme yhdessä keskustellen selviytymään hyvin vaikeista ajoista. Myös sodasta ja jäälleenrakennuksesta.

Elämme rauhattomia aikoja. Toivottavasti olemme oppineet historiasta.

Avainsanat: suomi100, someraivo, historiatoistaaitseään