Satunnaiset kuvat

Ytimennävertäjälle purtavaa

Uusimmat

Blogin arkisto

205 Joko nyt

Torstai 4.10.2018 klo 10:59 - yrjöpoeka

Kokoomukselle voisi asettaa tämän kysymyksen hallituksen kannatuksen laskiessa. Erityisesti kysymys johtuu siitä, että SDP on ottamassa kannatusmittauksissa niskalenkin ja kepun alamäki jatkuu. Siniset istuvat jokatapauksessa kuin täi tervassa, heitä ei nyt kiinnosta gallupit. Kokoomus on muutoinkin hajallaan juuri kepun vaaliman maakuntamallin takia. Mikäli kokoomus riittävästi vitkuttellee, siellä voi tulla yksi paha mörkö vastaan.

Hänen nimensä on Hjallis Harkimo ja Liike Nyt. Useimmat kanssani keskustelleet pitävät liikettä harmittomana, mutta oma arvioni on toinen. Jokatapauksessa Liike Nyt voi pahimmillaan pudottaa kokoomuksen vaaleissa kolmanneksi. Se tietäisi väistämättä oppositiokautta. Minä uskon vakaasti tämän liikkeen olevan mukana seuraavissa vaaleissa. Heidän ehdokkaansa eivät tule olemaan vanhoja pieruja, vaan uuden koulutetun porvarillisen elämänkatsomuksen omaavien esiinmarssi. Kokoomuksessa heille ei ole ollut tilaa, koska kaikissa vanhoissa puolueissa on olemassa se isojen poikien kerho joka sanoo kaiken lopullisen.

Tämä kipuilu on ollut näkyvissä maakunnissa ja kunnissa. Korkeasti koulutetut nuoret ja erityisesti naiset ovat usein joutuneet nöyrtymään setien sanossa kaapin paikan. Tähän asti vain vihreät ovat kuorineet joukkoihinsa nämä koulutetut naiset. Nuorten siirtyminen pääkaupunkiseudule nostaa tämän erityisen vahvasti esille. Siellä ei ole uusille nuorille tilaa vanhoissa puolueissa. Mikäli Liike Nyt saa ehdokkaikseen runsaasti korkeakoulutettuja nuoria se syö takuuavarmasti juuri kokoomusta. Vihreät ovat nuoria, koulutettuja ja heidän siirtymisensä SDPn ja vasemmiston joukkoihin on menossa. Tämän aamuinen gallup kertoo tästä siirtymisestä.

Seuraan mielenkiinnolla omien facebook kavereitteni liikkeitä politiikan kentällä. Joukossa on myös persuja ja sinisiä. Nämä ovatkin se ryhmä, joiden siirtymiä on mukava seurata. Kaikki veikkaavat sinisten häviävän kokonaan politiikan kartalta. Seuratessani päivityksiä olen vahvasti eri mieltä. Kuvat sinisten piirikokouksista kertovat, että väkeä ovat salit täynnä. Politiikassa mukana olleen voin sanoa, että piirikokoukset ovat hyvä mittari. Aikoinaan persuilla oli piirikokouksissa alle kymmenen henkeä.

Sitten salit kävivät pieniksi ja se myös kertautui kannatuksessa. Tämä näkyi välittömästi myös ehdokas hankinnassa ja erityisesti kansanedustaja ehdokkaiden asettamisessa. Tänään persut ovat palanneet juurilleen. Väkeä on vähän ja ehdokkaita ei ilmaannu kilpailemaan avoinna olevista paikoista. Sinisten tilanne näyttää sivusta seurattuna aivan toisenlaiselta. Gallupit eivät nyt pysty näkemään tätä muutosta. Muutos tapahtuu perussuomalaisten kentässä ja vahvistuu sitä mukaa kun vaalit lähestyvät.

Vihreiden tilanne on menossa juuri oikeaan suuntaan. Heillä on ongelmia erityisesti puolueen yläluokaisissa kansanedustajissa. Yllättävän hyvin he näyttävät omaksuneen ahdeuden vietin. Heistä kirjoitetaan tänään aivan oikeutetusti samankaltaisia juttuja kuin persuista. Uusia ehdokkaita on jo asetettu ja he seuraavat edeltäjiensä viitoittamaa tietä. Oppineina ihmisinä he luovat uhkakuvia ja vastustavat kaikkea mikä liittyy ympäröivän luonnon käyttöön. Facebookissa on jo näkyvissä ilmiö, että tykkäjiä on vähän ja aina samoja.

Kolme vanhaa porskuttelee kuten ennenkin. Sijoitukset vain ovat auki.

Avainsanat: puoluekannatusmittaus, sdpnylivoimaa, hjallisharkimo, liikenyt, kolmevanhaavarista

103 Politiikan toimittajat ovat vallan puudeleita

Perjantai 27.4.2018 klo 13:55 - yrjöpoeka

Harkimon ja Jungnerin esiintuoma Liike Nyt on saanut mediassa toimittajien ylimielisen tuomion. Samaan kuoroon ovat lähteneet myös poliittiset puolueet. Kukaan ei muista enää mitä tapahtui Perussuomalaisten nousun aikaan. Silloin samat tahot vähättelivät ja tuomitsivat perussuomalaiset suoraan historian hautausmaalle. Sinne se kyllä on nyt menossa, mutta ei toimittajien ja puolueiden takia. Persut kusivat ihan itse omiin muroihinsa.

2000-luvun alusta asti suomalainen äänestäjä on muuttunut entistä aktiivisemmaksi. Tätä muutosta eivät puolueet, eivätkä myöskään toimittajat, osaa asettaa mihinkään olemassa olevaan muottiin. Kun kuuntelen politiikan toimittajien tuomioita Harkimosta ja Lepomäestä minua hämmästyttää se tapa, millä toimittajat puolustavat satavuotiasta puoluejärjestelmää. Kukaan ei näe millainen muutos on tapahtunut toimintaympäristössä. Tiedon määrä on tänään valtaisa ja se kulkee reaaliajassa. Vanhojen puolueiden ja myös toimittajien ongelma on Brezhneviläinen pysähtyneisyys. Juuri siitä syystä Neuvostoliitto katosi historian hämärään.

Suomalaiset puolueet ovat kautta aikojen perustaneet olemassaolonsa maksaviin puolueenjäseniin. Nämä jäsenet ovat olleet se runko ja moottori, millä puolueet ovat menestyneet näihin päiviin saakka. Minä väitän, että tästä eteenpäin se menettää merkityksensä. Tänään on aika avoimille verkostoille. Puolueiden on tämä muutos aistittava ja muututtava, muutoin kannatukset osoittavat jatkuvasti alaspäin. Meillä on hyviä esimerkkejä siitä, kuinka nopeasti jokin kansanliike voi tuoda uudet tekijät politiikan kentille.

Hyvin näkyvä esimerkki on USAn presidentti Trumpin nousu. Peli oli varmasti likaista, mutta sitä nousua ei pystytty estämään. Ranskan presidentti Macron nousi kansanliikkeen nostamana valtaan ja hyvin lyhyessä ajassa. Ranskassa oli vastassa kaksi poliittista järjestelmää ja nekään eivät pystyneet vastaamaan kansanliikkeen nousulle. Kotimaisessa ympäristössä saimme nähdä, kuinka kansanliike nosti Niinistön murskavoitolla uudelleen presidentiksi. Kaikissa näissä esimerkeissä on merkillepantavaa, kuinka äänestäjät pystyvät aistimaan muutoksen ja äänestämään tänään ilman puolueiden painolastia. Riippumatta aiemmista poliittisista mieltymyksistään.

Tämä johtuu mielestäni aiemmin mainitsemastani tiedon valtavasta lisääntymisestä ja sen nopeudesta. Lisäksi kaikilla ihmisillä on tieto saatavilla kaikkina vuorokauden aikoina. Ihmiset myös pystyvät itse omaksumaan tietotulvasta olennaisen. Eivät ihmiset enää tarvitse paperisia tulosteita ja muuta krääsää. Ihmisen henkilökohtaisella kyvyllä ja esiintymistaidolla on tänään tärkein rooli. Siihen yhdistettynä avoimuus ja ammattitaito asioiden hallinnassa. Ihmisten ulkonäkö ei ole se ratkaisevin seikka. Persoonallisuus on se, johon tämänpäivän tietotulvassa kaikki olennainen liittyy.

Edellämainittujen esimerkkien lisäksi olen tarkkaillut myös erimaiden populistisia liikkeitä ja niiden johtajia. Television ja muun sähköisen median antama kuva persoonasta nousee aina esille. Vaikka näiden liikkeiden johtohenkilöt ajavat erilaisia asioita, niiden vetureina on aina sellainen persoona, joka kiehtoo ihmisiä.

Siksi olen tullut siihen loppupäätelmään, että on hetki muutoksentuulille. Toimittajien ja politrukkien olisi nyt aika siirtyä henkilöiden ja liikkeiden mollaamisesta pohtimaan, miksi näitä liikkeitä syntyy.

Avainsanat: vallanpuudelit, hjallisharkimo, elinalepomäki, tiedontulvatuomuutoksen, kansanliikkeidennousu

096 Miehen sana

Lauantai 21.4.2018 klo 16:37 - yrjöpoeka

Miehenä olen oppinut luottamaan toisen miehen sanaan. Täällä maaseudulla sitä pidetään arvossa. Mikäli joku jää kiinni ja tekee toisin kuin on kertonut, se yleensä jättää jäljen. Se jälki jää keskinäiseen luottamukseen. Yleensä silloin kun joku kertoo selkeästi syyn siihen miksi puhuttu sana ei ole pitänyt, se hyväksytään.

Keskusta on maaseudun puolue ja siellä luulisi olevan tämä sanonta melkein raamattuna. Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen tekee tästä sanonnasta jatkuvasti pilaa. Tästä syystä keskustan isännät ovat vieraantuneet tästä Keminmaan kuninkaasta. Viimeisten viikkojen aikana Väyrynen on pitänyt tiedoitustilaisuuksia ja antanut lukuisia haastatteluja. Milloinkaan ei tiedä mihin hän on menossa. Hän ilmoitti jokin aika sitten Seinäjoella, että hän eroaa kansalaispuolueesta ja pyrkii puheenjohtajaksi keskustalle.

Eilen Väyrynen ilmoitti taas jatkavansa kansalaispuolueessa ja jättävänsä Sipilän haastamisen sikseen. Kukaan ei taas tiedä mitä hän seuraavaksi aikoo. Harkimon hanke omasta liikkestä sai jo kaikki vitsinikkarit liikkeelle. Väyrynen olis kokenut kettu siihen porukkaan, näin usea asian ilmaisi. Itse kyllä luulen, etteivät liikkeen ihmiset tuuliviiriä tarvitse. Uskovatko keskustan isännät Väyrysen ilmoitukseen häriköinnin loppumisesta. Todennäköisesti Väyrynen nukkuu muutaman yön ja lähtee taas liikkeelle kuin pupujussi. Sotkamon puoluekokoukseen on vielä aikaa ja mieli voi muuttua.

Itse jäin pohtimaan mielen muuttumista ja tulin siihen tulokseen, että Väyrysellä on nyt syli täynnä erilaisia syytteitä. EU karhuaa rahojaan takaisin ja syyte vaalirahoitusrikoksesta vienevät yöunet. Toivottavasti Väyrysellä on riittävästi kotiviiniä murheiden lievittämiseen. Pelkään kyllä vanhuuden höperehtimisen ehtivän kaiken edelle. On siinä tulevaisuuden vanhainkodin hoitajat helisemässä. Ajoiottain Väyrynen luulisi olevansa lentokoneessa ja kourisi hoitajia. Kokoajan hän pyrkisi vanhainkodin presidentiksi ja pitäisi lukemattomia tiedoitustilaisuuksia. Kaiken lisäksi hän vaatisi jatkuvasti parempia päivärahoja ja etuja asuinyksikkönsä johdolta. Hän on sentään ikuisesti valittu kansanjohtaja.

Katsoin tarkalla silmällä ja korvalla TV1 ykkösaamun ohjelman ja siinä Harkimon haastattelun. Harkimo osaa todella julkisuuden lait ja miten sillä vaikutetaan ja se vaikutti toimittajan asenteeseen. Toimittajaa todella keljutti, että hän joutuu Harkimoa haastattelemaan. On selvää, että toimittajan on yritettävä saada otetta haastateltavasta. Harkimo ei siihen alistunut ja se näytti ottavan toimittajaa kupoliin. Olen arvostanut Jari Korkkia toimittajana ja olisin odottanut asenteesta vapaampaa tenttaamista.

Kukaan ei meistä tiedä vielä tarkoin, millaiseksi liike tulee muodostumaan ja saako se aikaan liikettä jähmeässä puoluekentässä. Itse aion seurata tarkoin liikkeen esiintymistä. Harkimo on vielä puheenjohtajana, mutta voisin olettaa tulevaisuudessa jonkun erinomaisen esiintyjän siirtyvän liikkeen keulakuvaksi. Viime päivinä toimittajat ovat todella arvailleet ja kirjoittaneet mitä sylki suuhun tuo. Ketään muita kansanedustajia Harkimoa lukuunottamatta ei ole mukana liikkeessä ja se on ollut sen tarkoituskin.

Liike on jo aloittanut vaikuttamisensa. Siitä on kirjoitettu paljon ja sen parissa olevia henkilöitä etsitty. Nyt toimittajilla ovat nimet esillä. Haastatteluja riittää.

LiikeNyt toimii.

Avainsanat: miehensanaanluotetaan, paavoväyrynen, keskustanpuheenjohtajakisa, harryhjallisharkimo, liikenyt