Satunnaiset kuvat

Syvää..2

Uusimmat

Blogin arkisto

027 Piinaviikot

Tiistai 3.4.2012 klo 9:57 - yrjöpoeka


Pääsiäiseen sopiva aihe jatkuu vanhusten kotihoidon suunnassa. Samaan aikaan kun Kainuun maakunta ja sen vammaispuoli miettii säästöjen aikaansaamista keskittämisellä, vanhustenhoito miettii vaipoittamisella saatavia säästöjä. Maakunnan jokainen työntekijä joutuu omalta kohdaltaan käymään läpi jokaisen asiakkaan ja pohtimaan mitä voisi jättää tekemättä. Kaikki tämä tehdään nyt sen vuoksi, etteivät kunnat anna riittävästi rahaa kuntalaistensa hoitoon. Näillä toimilla vaurioitetaan hoitojärjestelmää tämän vuoden aikana lopulta peruuttamattomasti.

Ylä-Kainuu on tällä hetkellä ja pitkälle tulevaisuuteen alue, jossa ikääntymisen vaikutukset hoitojärjestelmässä tulevat eniten esiin. Ei riitä, että 75-vuotiaitten osuus kasvaa. Yhtäaikaa kasvaa myös vanhusten osuus, joita hoidetaan sängyssä. Tämä vaatii riittävästi nuoria osaavia käsiä hoitoketjuihin. Nyt katkaistaan kokonaan uusien hoitajien rekrytointi ja se voi vaurioittaa pahasti julkista hoitojärjestelmää. Onko kaiken takana siirtyminen entistä enemmän yksityisiin palveluntuottajiin?

Olen joutunut käymään viimeisten viikkojen aikana keskusteluja kehtysvammaisten asumisen tulevaisuudesta ja joudun jatkamaan suoraan vanhustenhoidon tulevaisuudesta. Palautetta on tullut molemmista todella runsaasti ja minua pelottaa se suunta mihin olemme menossa. Vaurioitamme yhteiskunnan palvelujärjestelmää pysyvästi vain sen takia, että saisimme pitää pystyssä menneen vuosituhannen kuntarakennetta. Kuntarakennetta puolustavat tällä hetkellä Kainuussa kunnajohtajat ja kuntien ylimmät virkamiehet. Luottamusmiehistä ja naisista on tullut yksipuoluejärjestelmässä vain joo-joo porukkaa.

Miksi näin on tapahtunut? Kainuun kunnissa on vuosikymmeniä toiminut yhden puolueen ylivalta. Kunnan suurimman valtuustoryhmän kokouksiin on osallistunut aina kunnanjohtaja ja pelkällä asiaosaamisellaan ja arvovallaan on nyt rapauttanut koko luottamusjärjestelmän. Valtuustoryhmiä on pikkuhiljaa ryhtyneet käytännössä johtamaan kunnanjohtajat. Nyt nämä satraapit vastustavat kaikkea muutosta hallintorakenteissa ja suurin puolue myötäilee kuin lampaat. Tulevia kuntavaaleja pelätään, koska ne tulevat tuomaan muutoksen entiseen käytäntöön. Kuntien asukkaat ovat jo huomanneet, etteivät vanhat kuntarakenteet turvaa palveluja.

Viikonlopun aikana kävin tapaamassa Kajaanilaisia kehitysvammaisten vanhempia Kontiomäellä. Tilaisuus oli mielestäni hyvähenkinen ja toivottavasti auttoi vanhempia siinä, kuinka edetä ja tulla kuulluksi omassa asiassa. Viikonlopun aikana oli useita tapaamisia myös vanhusten kotihoidon asioiden parissa. Maanantai aamun alkajaisiksi kävin keskustelemassa Suomussalmen kotihoidon päällikön Marja Heikkisen kanssa. Suorasukaiseen tapaani toivoin häneltä avointa yhteistyötä ja ettei tapaamisemme jälkeen lähdettäisi etsimään syyllisiä vuotoihin, kuten kehitysvammapalveluissa on tehty.

Tulen seuraamaan asioiden etenemistä, vaikka niitä yritettäisiin estää ja vaikeuttaa kehitysvammapalveluissa ja vanhustenhoidossa.

Elämme piinaviikkoa. Miten lienee ylösnousemuksen kanssa?

Avainsanat: piinaviikot, ylösnousemus, vaipoittaminen, yhteiskunnanhoitojärjestelmäuhattuna, hoitoketjut, yksipuoluejärjestelmä, satraapit, lammaskuuluupääsiäiseen, kuntavaalitpelottavat