Satunnaiset kuvat

Spu rajan Monni

Uusimmat

Blogin arkisto

064 Onko järkeä

Tiistai 11.11.2014 klo 10:35 - yrjöpoeka

Lopultakin joku antaa kasvoja loputtomalle sääntelylle. Näin voi sano uutisista, joissa kummastellaan 200 euron maksua parturi-kampaamon aukipitämiselle juhlapyhinä. Usea muukin mikroyrittäjä on näiden suorastaan kiusaamiseksi tarkoitettujen byrokraattisten sääntöjen ja kieltojen uhri.

Otetaan esimerkiksi matkailuyrittäjä, jolla on alkoholitarjoilua. Mikäli sattuu niin hyvä tuuri, että paikalle pölähtää enemmän matkailijoita kuin sopii anniskelualueelle, silloin astuu byrokratia paikalle. Yrittäjä ei voi noin vain laittaa lisäpöytiä anniskelualueen ulkopuolelle. On saatava lupa AVI:lta ja se maksaa. Yrityksen anniskelualue on alunperin rajattu sisä- ja ulkotiloissa. Kesällä ulkona olevaa tilaa ei voi laajentaa ilman lupaa.

Keskustelin erään yrittäjän kanssa aiheesta ja se koettiin todella naurettavaksi ja kyykyttäväksi. Usein ei käy niin hyvää tuuria, että matkailijat eivät sopisi alueelle. Muutaman kerran on käynyt ja muutama matkailija on ruokaillut ulkosalla aidatun alueen vieressä. Alkoholia ei voi sinne tarjoilla. Naapuriin ja seuraavaan yritykseen on matkaa kymmeniä kilometrejä. Parin kolmen asiakkaan takia pitäisi saada lupa, joka maksaa satoja euroja. Maalaisjärjelle ei byrokraattien mukaan ole tilaa. Lupa pitää olla.

Seuraavan hallituksen on otettava todella vakavasti byrokratian purkutalkoot. Samalla tarkistettaisiin onko virkakoneistoon kasvanut sellaisia käenpoikia, joita ei sinne ole alunperin tarkoitettu. Jotenkin tuntuu aiheeseen tutustuessa ja yrittäjien kanssa keskustellessa, ettei virastoissa muita olekaan. On vain pienyrittäjän kyykyttäjiä ja holhoojia, joiden ainoana tehtävänä tuntuu olevan sääntöjen ahdas tulkinta. Ei todella ole ihme, että pienyritteliäisyys ei kasva.

Toinen asia, joka seuraavan hallituksen on otettava heti työpöydälle, on pienyritysten ALV:n alarajan nosto. Alaraja on nyt 8500 ja se aiheuttaa aivan valtavan byrokratian. Tällä tavalla ovat työllistettyjä virastojen byrokraatit ja tulkitsijat. Työpaikkoja syntyy vain sinne, ei tuotantoon.

Alaraja on nostettava Eurooppalaiselle tasolle, joka on 30000 – 50000 euroa. Suomessa alaraja on nostettava 50000 euroon heti. Tästä tarvitaan vain ilmoitus EU:n byrokraateille. Tämä on Suomen itsenäisessä päätösvallassa.

Pienyrittäjät ovat tämän alhaisen rajan vankeina ja kaikki tarmo menee nyt siitä selviämiseen. Yrittäjän mahdollisuus parantaa omaa eläketurvaa on minimaalinen. Valtaosa joutuu tyytymään pienimpään mahdolliseen. Nyt alarajan noston ansiosta jokainen yrittäjä saisi mahdollisuuden parantaa omaa tulevaisuuden eläketurvaansa.

Sääntelyn ja byrokratian purkamisella, sekä ALV alarajan nostamisella olisi välittömästi virkistävä vaikutus yrittämiseen. Puheet pienyritysten määrän lisäämisestä saisivat tästä vauhtia ja entiset yrittäjät saisivat mahdollisuuden pohtia yrityksen työpaikkojen lisäämistä.

Tästä lähdetään, että tähän on tultu.

parturin_ryosto.jpg

Avainsanat: suomenmikroyrittäjät, sääntelytalous, holhousvaltio, alvalaraja