Satunnaiset kuvat

Hopeaa rajan takaa

Uusimmat

Blogin arkisto

181 Ylikunnon ymmärtäminen

Lauantai 13.7.2019 klo 13:08 - yrjöpoeka

Kun aloitin blogini pitämisen vuosia sitten, minun ainoa työni oli kuntoilla. Kuntoilla vain itseäni varten useita tunteja päivässä. Kiihkeimmillään tein harjoituksia 7 päivänä viikossa ja jopa kaksi kertaa päivässä. Kesto oli aina enemmän kuin kukaan normaali ihminen ymmärtää. 5-8 tuntiin kerrallaan. Jalkaisin, juosten ja hiihtäen. Talvella tein ensin hiihtolatuja varten lumikengillä pohjat ja sitten kävin hiihtämässä 270 mittaisilla Järvisillä saman reitin. Mikään säätila ei pysäyttänyt kulkuani. Tämän äärimmäisen harjoittelun mahdollisti pääsyni eläkkeelle rajavartijan tehtävistä. Työ oli antanut kovan pohjan kuntoilulle ja sitä olin viimeisinä vuosina määrätietoisesti lisännyt.

Lapsuudestani asti olin joutunut tekemään äärimmäisen kovaa työtä maatöissä ja metsätöissä. Fyysinen pohjani on edelleenkin normaalia vahvempi vaikka ikää on jo +66. Viimeisinä virkavuosina koin herätyksen äärimmäiseen kuntoiluun. Mikään ei lopuilta riittänyt itselleni. 100 kilometriä oli vain luku. Sen merkitys katosi kun vietti useita tunteja aikaa yksin luonnon keskellä. Vaimoni oli työelämässä ja lapseni olivat jo lähteneet maailmalle. Minulla oli vapaus valita ja kokeilla rajojani. Rajat siirtyivät yllättävän nopeasti aiempaa kauemmaksi. Huippuhiihtäjältä saamani neuvot antoivat osviittaa tekemiseen ja mikään ei tuntunut enään miltään.

Sitten iski ensimmäinen flimmeri. Olin itse aivan hoomoilasena, että miten minulle voi tulla tuollainen. En ole ymmärtänyt sitä silloin ja vasta tänään olen saanut lukea artikkelin joka avasi silmäni. Silloin eivät lääkärit sitä ymmärtäneet. Kyselivät vain kuntoilenko minä riittävästi. Kun vastasin tekeväni sitä työkseni he hiljenivät. Mutta kukaan ei koskaan osannut kertoa, että flimmeri on äärimmäisellä kuntoilijalla ylirasituksen ensimmäinen merkki. Minulle se oli pakollinen lepotauko ja levon jälkeen se matka vasta maistuikin. Lopulta raja tuli uudelleen vastaan ja oli pakko hiljentää tahtia.

Samaan aikaan tuli muutos myös muussa elämisessäni. Muutimme vaimoni kanssa kunnan keskustaajamaan. Alkuaika meni opetellessa missä voin kuntoilla kykyjeni mukaan. Hiihto oli jo jäänyt, koska rytmihäiriöt olivat niin rajut kun käytin käsiäni työntämiseen. Löysin taajamasta uuden lajin, retkiluistelun sille tarkoitetulla 1750 metrin yhdensuuntaisella radalla. En ollut aiemmin koskaan luistellut, mutta ensimmäisen kevään jälkeen olin valmis. Keho kaipasi uutta koetusta ja uskoin kaikkien vaivojen olevan jälkeen jäänyttä. Säätilalla ei ollut merkitystä kuten ei aiemminkaan. - 30 oli vain luku mittarissa ja pukeutumiskysymys. Olin onnessani kun kahden välivuoden jälkeen pystyin lopulta useiden tuntien yhtämittaiseen harjoitteluun.

Sitten koitti syksy 2017. Järvien jäätilanne oli huippuhyvä ja sain luistella järvien mustilla  jäillä usean viikon ajan. Lopulta retki/matkaluistelurata oli valmis ja järvien jäät lumen peittäminä. Heti ensimmäisellä kerralla ihmettelin tuntemuksiani, kun vauhtini hiipui ja en yrityksistäni huolimatta saanut isompaa vaihdetta päälle. Siinnittelin jäällä kuitenkin useiden tuntien ajan. Seuraavana päivänä meni intoa uhkuen takaisin hyvin nukutun yön jälkeen. Ensimmäisellä kilometrillä tajusin, että minä en tule selviämään takaisin. Lopulta hoipertelin kuin juopunut takaisin autolle ja kiittelin luojaani siitä, ettei kukaa nähnyt epätoivoista hoiperteluani luistimilla. Rytmi oli taas sekaisin kuin seinäkello ja flimmerit paukkuivat. Sen jälkeen laajennettiin verisuonistoa ja lyötiin rytmiä kohdalleen.

Kun tänään luin tämän artikkelin ymmärsin monta asiaa. Asiaa joista kukaan ei ollut osannut minulle kertoa. Kukaan ei ollut kertonut ylirasitustilasta, vaikka puhuinkin usein liian huonoista yöunistani. Mikko Auvisen kertomus oli itselleni vapauttava. Olen tuntenut suurta ahdistusta siitä, etten enää pysty lähtemään juoksulenkille, koska sen jälkeen yöt ovat suurta tuskaa ja ahdistusta. Kun sydän hakkaa +200 tai laskee alle nopeusrajoitusten +- 30 ja pysähtelee. Ahdistus on lopunajan tuntua, kun vielä suolisto oireilee muuttunutta tilannettani.

Ulkopuliset arvioivat kuntoni olevan huippua. Itse arvion kuntoni rapakunnoksi. Auvisen kertomus omasta tilastaan antaa nyt minulle toivoa paremmasta. Voisin kiteyttää sen näin:

Ole armollinen itsellesi ja tälle päivälle. Sinä elät.

Avainsanat: ylirasitustila, hoomoilanen, mikkoauvinen, ultrakuntoilu, flimmeri, ihmisenfyysisetrajat

165 Moaliman loppu tulloo

Keskiviikko 12.6.2019 klo 10:43 - yrjöpoeka

Ei tarvitse kuin aukaista median sivut netissä ja samoin sosiaalinen media. Hallitus on nyt kokenut ensimmäisen istuntonsa eduskunnan edessä ja tuomiona kaikkialla on yksi ja sama. Moaliman loppu tulloo. Suomi velkaantuu entistä hurjemmin. Hallitus myy kaikki Suomen syömähampaat, eli valtion omaisuuden. Hallitus tärvää veronmaksajien rahoja omiin istuntoihinsa. Iltapäivälehdistön tutkiva journalismi on onnessaan kun saa tutkailla laskuja. Kaikenkaikkiaan me saamme nyt sen kuvan, että Suomessa on hallitus, joka on täynnä politiikko idiootteja. Eli eduskuntaan on valittu vain sellaisia!?

Median tapa tuoda jokin pieni nippeli juttu, kuten Korpilammen kustannukset halituksen pojaneuvotteluista erikoisempana tapahtumana on onneton. Kaikki hallituksien ennen ja nyt tekemät kustannukset eduskunnassa ja muualla tulevat veronmaksajien suuresta kukkarosta. Eduskunta ja hallitus kuluttavat jokaikinen päivä meidän yhteisiä veroeuroja. Siksi tuntuu aika härskiltä lukijoiden vedätykseltä tällainen uutisointi. Onneksi lukijat eivät ole niin tollukoita. No, on siellä osa niitä, jotka eivät osaa lukea muuta kuin isolla präntillä kirjoitetut otsikot. Osa on niitä, jotka osaavat tavata vain sanat: ulkomaalainen, turvapaikanhakija ja rajat kiinni.

Ensimmäisen istunnon kielenkäyttö osoitti aikamoista turhautumista kokoomukselta. Perussuomalaisilta kyllä tiesi mitä odottaa. KaIkenkaikkiaan puheiden taso oli jopa säälittävää. Oppositiolta sitä voi todella aina odottaa ja nyt oli näkyvissä, kuinka vaikeaa oli kokoomuksen sopeutua räkyttäjän rooliin. Puolueen puheenjohtaja Orpo ei pystynyt pitämään ilmeitään kurissa ja se kuului myös äänestä. Vasemmistolla on hallituksessa ollessaan sisällään oppositio. Näin tulkitsen kun kuuntelin pulskistunutta Paavo Arhinmäkeä. Hallituspuolueen edustajana hän harmittelee valtion omaisuuden myymistä. Kun edellinen Sipilän hallitus laittoi taseet töihin, silloin Arhinmäen puhe oli sopivaa oppositio puhetta. Nyt hänen pitäisi puhua yhteisellä äänellä.

Viimekaudella keskusta kauhisteli sitä mahdollisuutta, että vihreät ja vasemmisto pääsisivät yhdessä hallitukseen. Nyt se kauhu on ihan käsillä. Keskustan kentällä ollaan nyt suu auki kuin kuuluisalla HooMoilasella pellon reunalla. Punavihervasemmisto myy meidän omaisuuttamme keskustan siunauksella. Ja vieläpä keskustan Mikko Kärnä toimii takuumiehenä, se pahin kauhistelija. Tässä tulee vastaan yksi politiikan totuuksista. Pitäisi aina puhua korrektisti muista puolueista ja heidän tavoitteistaan. Arki tulee vastaan nopeammin kuin uskommekaan.

Keskusta oli varmasti tosissaan vaalien jälkeen, kun he kertoivat jäävänsä oppositioon. Puolue johto koki yllätyksen hallitusneuvotteluissa, koska puolueesta löytyi runsaasti joukkoa, joille oli viimeinen mahdollisuus päästä himoitulle ministerin paikalle. Sipilä oli kokenut vaaleissa sellaisen murskatappion, että hänellä ei ollut arvovaltaa estää hallituksen syntymistä. Tänään istuvat ministerit joutuvat nyt nielemään viime vaalikaudella annetut lausunnot. Nyt ollaan kavereita punavihreitten kanssa.

Tänään keskusta saa rökittää kokoomusta täysin rinnoin. Viime kaudella oltiin vielä Sipilän juntan pelossa suu kiinni. Kuvaavaa on vieläkin, etteivät Sipilän kanssa erimieltä olleet uskalla haastatteluissa antaa nimeään julki. He tietävät kuinka armoton on keskustan uskonveljien klaani.

Voi Suomi parkaa. Punavihreät jyräävät meitin. Keskustan siunauksella.

Avainsanat: maailmanloppu, rinteenhallitus, veronmaksajatjakorpilampi, hoomoilanen, punavihreät

025 Asetuksella säädetty

Keskiviikko 16.1.2019 klo 11:19 - yrjöpoeka

Jokin aika sitten teki hallitus oman ratkaisunsa saada Suomi kuntoon. Hallitus teki asetuksen Suomen pääväylistä. Siinä tapahtui sitten niin, että valtatie 5 (E63) päättyi Kajaanin pohjoispuolelle. Tie toki jatkuu siitä pohjoiseen edelleenkin, mutta sen kunnostustarpeet katosivat saman tien. Tie vaatisi jo nyt koko matkalta korjausta Kajaanista Kemijärvelle saakka. Tien runko vaatisi koko matkalta täydellisen peruskorjauksen. Tien huono kunto johtuu kasvaneesta ajoneuvo liikenteestä ja vuosikymmeniä jatkuneesta korjausvelasta. Asetuksella se siirrettiin neliveto maastureiden ja jättirekkojen erikoisväyläksi.

Kainuun kansanedustajien mielestä mikään ei muutu, mutta minä en usko näihin vakuutteluihin. Kokemusta on siitä, että asetus ohjaa valtionhallinnon virkamiehiä. Sen perusteella he tekevät pitkäjänteiset suunnitelmat. Siellä ei ole tilaa tien korjauksille susirajan takana olevissa erämaissa. Kainuun kansanedustajat eivät pystyneet estämään eteläisemmän Suomen voimaa tierahojen jakamisen suhteen. Asetuksella kansanedustajamme pyyhkivät Kainuun pohjoisosat ja Koillismaan hyvien teiden verkoista pois. He kyllä nyt jaksavat leperrellä kaiken olevan ennallaan.

Toinen hyvä esimerkki asetusten voimasta on sitten Kainuulaisten mukautuminen terveydenhuollon Pohjois Suomen rakentamaan osuuskuntamalliin. Pohjan tälle osuuskuntamallille antoi hallituksen keskittämisasetus. Siinä on säädetty sairaalakohtaiset leikkausmäärät. Niitä on podiskeltu kaikenmaiilman komiteoissa ja vedetty erilaisia lukuja hatusta. Vetäjinä eri ministeriöiden virkamiehet. He tekevät omat ratkaisunsa asetuksen pohjalta ja siinä eivät Kainuun kansanedustajat voi muuta kuin myönnellä autuaan näköisenä hoomoilasena. Anteeksi oikeat H.Moilaset.

Osuuskuntamalli on näyttänyt välittömästi Kainuulaiselle kansalle mitä asetuksen voimasta seuraa. Rintasyöpäpotilaat ovat saaneet sen vuoksi lähetteitä todella kauas. Kaiken huippuna heitä lähetellään Kainuusta jopa Rovaniemelle. Kaikki kunnia Rovaniemen ammattitaitoisille lääkäreille, mutta suurin ongelma on juuri tuo saavutettavuus. Luin Kainuun Sanomista lääkäri Ritva Keravuon kirjoituksen aiheesta. Siinä hän mainitsee, kuinka matkaan Rovaniemeltä Kajaaniin kului aikaa 8 tuntia julkisilla kulkuneuvoilla. Kun tähän vielä lisätään pohjoisten teitten huono kunto ja asetuksella säädetty alempi arvoinen asema, ollaan perimmäisten kysmysten äärellä.

Suomi on nyt laitettu kuntoon. Keskustan kansanedustajat ovat aina messunneet siitä, että koko Suomi on pidettävä asuttuna. Pohjoisessa heillä on absoluuttinen valta, mutta se ei ole vaikuttanut heidän keskittämishaluihinsa. Sipilän hallituksessa juuri keskittäminen on noussut kepulaisten tärkeimmäksi asiaksi. Ministeri Saarikko on maininnut omassa sote-puolustelussaan, että kyse on suuremmasta kokonaisuudesta. Suomeksi kerrottuna, Suomi päättyy kepulaisten mielikuvissa Kajaaniin. Täällä korvessa on jo niin vähän äänestäjiä, ettei sillä ole enää merkitystä heidän keskittämisinnolleen.

Kuvitelkaa millainen on Kainuun maakunta. Kajaani ja 160 miljoonan Uusi Sairaala. Potilaat saavat asetuksen pohjalta marssikäskyn.

Näin on Suomi saatu kuntoon. Onneksi Kainuu ehti saada Uuden sairaalan. Upea muistomerkki. Potilas parka. Hän kuoli.

Avainsanat: asetussuomenpääväylistä, terveydenhuollonkeskittämisasetus, hoomoilanen, kainuunuusisairaala

148 Vastaus on Kanada

Keskiviikko 9.11.2016 klo 20:17 - yrjöpoeka

Muistaneeko kukaan, kuinka meillä osa kansalaisista uhosi muuttavansa Ruotsiin, tai jonnekin kauas pois jokin aika sitten? Ns. intellektuelli väki kauhistui niin kovin perussuomalaisten aiheuttamasta jytkystä. Kulttuuriväki, kirjailijoista, laulajista ja muuten joutilaista tunsi suurta närkästystä. He katsoivat olevansa häväistyjä muualla maailmalla tästä kansalaisten antamasta vaalituloksesta. Myös media huusi samassa kuorossa ja kauhisteli Suomi-neidon tilaa.

Kahden jytkyn jälkeen kulttuuriväen huuto on hieman hiljennyt ja lähtöaikeistaan ei enää kukaan julkisesti huutele. Englanti äänesti jokin aika sitten EU:sta eroamisesta. Kansanäänestykseen oli lähdetty kevein perustein ja äänestäjien uskottiin olevan valveutunutta, eikä eroa tule. Sivistyneistö median avulla piti lopputulosta varmana. Mutta nyt saarivaltakunta sai kokea, miltä Englantilainen jytky maistuu. Samoin kuin Suomessa alkoi kauhea poru ja vaikerrus, miksi äänestäjät tämän meille tekivät. Sivistyneistö tunsi suurta häpeää väärin äänestäneiden kansalaisten takia.

Tänään olemme heränneet vielä suurempaan jytkyyn. Jytkyyn oikein Amerikan malliin! Heti alkoi huuto, että nyt on muutettava pois. Väärin äänestetty. Vastauksena mihin muutetaan oli, Kanada! Maahanmuuttoviranomaisten verkko Kanadassa tukehtui heti aamusta. Puheet olivat muuttumassa teoiksi. Media kaikkialla läntisessä maailmassa oli tuudittautunut oman mahtinsa lumoihin. Jytkyn tekijä ei mediasta huolehtinut. Teki kaiken oman suunnitelmansa mukaan ja jytky tuli.

Nyt läntisellä pallonpuoliskolla ihmetellään HooMoilasena, että kuinka kaikki oli mahdollista? Kaiken piti olla selvää ja kansan niin valistunutta, ettei se voisi lähteä noin vastuuttoman populistin kelkkaan. Mitä enemmän populistin puheita kauhisteltiin, sitä paremmin äänestäjät alkoivat miettiä toista vaihtoehtoa. Myös perussuomalaisilla oli ensimmäisissä jytky-vaaleissa sama tilanne. Oli oma suunnitelma. Sen suunnitelman parhaita julistajia olivat vastapuolueet ja media. Kyllä kansa oppi tietämään, että edes joku tekee jotakin.

Suomalaisten antama jytkyvaroitus on otettu muuallakin nyt opiksi. Oppi on kantanut hedelmää ja tulosta on tullut. Nyt tietysti pohditaan, voiko tätä isompaa jytkyä tulla? Suuruuden raja on varmasti nyt nähty. Seuraava suuren jytkyn paikka ovat vaalit Saksassa. Merkelin seuraajasta äänestettäessä voimme nähdä vielä toisintoa muista jytkyistä. Suomen kohtaloihin Saksan mahdollinen jytky vaikuttaa huomattavasti enemmän kuin nyt USA:n. Saksan jytky olisi traumaattinen kokemus, niin Euroopalle, kuin Saksan kansakunnalle.

Nyt joku sanoo, ettei se ole Saksassa mahdollinen? Nimenomaan siellä se on. Saksalaiset takuuvarmasti ovat seuranneet naapurimaidensa toimia pakolaisvyöryn tukahduttamisessa ja juuri sieltä kumpuaa se muutos. USA:n tuleva presidentti kävi vaaleja suoranaisella viha- ja solvauskampanjalla. Kaikesta kauhistelusta huolimatta se toimi ja siitä aivan varmasti otetaan oppia vanhalla mantereella. Voimme nähdä tulevina vuosina kummallisia käänteitä Euroopan ytimessä. Myös Ranska on saanut tartunnan. Vapaus ja veljeys voivat olla pian historiaa.

Tulevia jytkyjä voitetaan valehtelemalla, vihapuheilla ja aitojen rakentamisella. Kanada saa mielensäpahoittaneet!

Avainsanat: vastausonkanada, brexit, hoomoilanen, mielensäpahoittaneet