Satunnaiset kuvat

Silloin nuorena..

Uusimmat

Blogin arkisto

101 Kainuulaista kitinää

Keskiviikko 8.7.2020 klo 10:11 - yrjöpoeka

Tänään yritetään maakuntavaltuustossa uudelleen ratkaista, kuinka käy sotejohtaja Maire Ahopellon. Joutuuko hän ahonlaitaa kulkemaan työttömänä, vai vieläkö löytyy jokin porsaanreikä päätöksestä. Pitkään on ollut selvää, että Ahopelto ei nauti valtuutettujen enenmmistön, eikä kuntien luottamusta. Olin itse aikoinani maakuntavaltuustossa, kun Ahopelto valittiin tehtävään. Toimin myös sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja heti alusta saakka tuli selväksi, että virkaan oli saatu puppugeneraattori. Puhetta tuli ja lupauksia, mutta mitään järkevää ei aikaan saatu.

Hänen mieluisin paikkansa oli puheiden mukaan Helsinki ja sen silmäätekevät. Siellä hän yleensä enimmäkseen luisteli ja kaiken aikaa pyrki ministeriöihin hommiin. Siellä oli ja on onneksi pätevämpiä töissä ja he näkivät sumuverhon lävitse julkisuudesta nauttivan tyyhjänpuhujan. Koska hänet oli keskustan voimin virkaan valittu, niin lopuksi tämä virkanainen kuvitteli ovien aukenevan lähtemällä keskustan ehdokkaaksi kansanedustajan vaaleihin. 

Onneksi keskusta kyntää syvällä ja se peli ei onnistunut. Ehdokkuus viimeistään söi viimeisenkin luottamuksen Ahopeltoon. Samoin myös keskustassa aukenivat silmät. Voi sanoa, että oli jo aikakin. Tämä oli keskustan itse aiheutettu ongelma. Maire Ahopelto ei kuitenkaan luovuta ja seuraavissa vaaleissa hän voi hypätä perusdsuomalaisten ehdokkaaksi. Siellä on aina tilaa hyville tyhjänpuhujille. Turha älykkyys on vain haitaksi. Tarvitaan vain hyvää supliikkia ja ehtymätöntä puppupuhe varastoa. Sitä Ahopellolta takuulla löytyy.

Suomussalmi haki aikansa Hossasta kansallispuistoa ja se saatiin. Tiedettiin heti valinnan jälkeen, että Hossan vanhentuneet ja pimeät mökit eivät enää riitä majoitustiloiksi. Aivan ensimmäisenä virkakoneistosta kuului haaveita tuhansista kiinalaisista matkailijoista. Sanoin jo silloin, että munia ei kannata laittaa yhteen koriin ja että kiinalaisten virta voi päättyä yhdessä yössä. Näin myös kävi, vaikkakin perimmäinen syy oli nyt koronavirus. Hossan yrittäjät haaveilevat, että kunta olisi se joka rakentaisi ja tekisi valmista. Hotelli hanke kuitenkin lähtee liikkeelle vain ja ainoastaan taloudellisin perustein. Hankkeen vetovastuu on yksityisellä yrityksellä. Kunta ainoastaan mahdollistaa rakentamisen kaavoituksella, sekä rakentamalla tarvittavan infastruktuurin alueelle. Kaikki on Hossassa valmiina yrittäjän tulla ja rakentaa.

Hossan ongelma on perimmiltään siinä, että sen yrittäjät ovat aikoinaan lähteneet vuookraamaan omaa kesämökkiään ja sitten rakentaneet lisää samankaltaisia. Lisäksi yrittäjät itkevät jatkuvasti kaavoituksen takia. Kaikki haluavat vain rantatontteja, mutta siltä osin rannat on käsitelty. Muualta tuleva matkailija ei välttämättä ymmärrä tätä hinkua tukkia kaikki rannat pienillä kopperoilla. He haluavat toisenlaisia palveluja ja ne saavat sijaita metsässä ja kaikki palvelut tulee olla lähellä. Miljoona kaupungeista tulevat matkailijat eivät oikeata metsää kotonaan näe, mutta Suomessa he ihastelevat juuri metsää eniten. Siksi hotellin rakentajan tai rakentajien on tultava muualta. Kaukaa näkee paremmin mitä matkailijat meiltä hakevat.

Matkailussa Kainuulaiset pienet yrittäjät odottavat kunnan tekevän kaiken valmiiksi. Kunta vain mahdollistaa sen kuten tuossa aiemmin kirjoitin. Yrittämisen riski ja rahoittaminen ei kuulu kunnan toimenkuvaan.

Miksei kunta tee mitään! Sitä kitinää riittää.

Avainsanat: kainuunmaakuntavaltuusto, maireahopelto, puppugeneraattori, hossankansallispuisto,

048 Armoton raja

Sunnuntai 3.2.2019 klo 11:48 - yrjöpoeka

Olen usein pohtinut sellaista mahdollisuutta The Ruthless Raja tapahtumassa, että ulkoilman lämpötila on kylmempi kuin -30 astetta. Tänään sitä ei enää tarvitse pohtia. Viimeisen vuorokauden aikan ulkosalla vallitsi todella hyisen kylmä talvisää. Hossan kansallipuiston alueelta startannut hiihto lähti liikkeelle aamulla 2.2.2019 klo 08.00. Matkana 100 mailia, eli 160 kilometriä. Määränpäänä oli Suomussalmen kuntakeskuksessa sijaitseva kylpylä hotelli Kiannon Kuohut.

Hiihtäjät eivät pelänneet keliä. He kaikki olivat varustautuneet siihen kuten pitääkin. Ulkoilmassa vietetty kuntoilu oli heille kaikille vuosia kestänyt elämäntapa. Nyt sille oli tarjolla sellaiset puitteet, joita he eivät ennen olleet kohdanneet. Tämä vuorokauden mittainen tapahtuma kokeili taatusti jokaisen lähtijän sietokyvyn äärimmäisyyteen saakka. Olin itse lähtöpaikalla ja muistutin kaikille, että nyt vallitsevat olosuhteet vaativat jokaiselta myös rohkeutta keskeyttää suoritus. Oma turvallisuus on pidettävä jokahetki ensisijaisena. Varmistuksena olivat myös Suomussalmen SPRn vapaaehtoiset. Heidän tehtävänsä oli seurata osallistujien kuntoa kaikilla taukopaikoilla.

Aamulla ajellessani Hossaan seurasin auton lämpömittaria. Ulkolämpötila vaihteli suuresti, mutta yleiskuva oli armoton kylmyys. Vielä puolenpäivän aikaan oli tiestöllä lämpötila -25 – 32 astetta. Aivan eteläisimmässä osassa Suomussalmea oli sitten leudompaa. Eli -20 – 25 astetta. Säätiedoitus ei pitänyt alkuunkaan paikkaansa, vaan oli noin 20 astetta kylmempää kuin ennustettu. Yksi hyvä puoli asiassa oli se, että ennustettua kovaa tuulta ei tullut kireän pakkasen takia. Nyt ulkosalla on alle -20 ja todella kova tuuli. Eli tänään olosuhteet ovat vielä karummat. Todella armottomat.

Yleinen ilmapiiri hiihtäjien ja myös fat bike pyöräilijöiden keskuudessa oli oman havaintoni mukaan innostunut ja iloinen. Kaikki tiesivät millainen säätila on ja sen mukaan he olivat varustautuneet. En vielä tiedä onko kukaan saanut kylmyydestä paleltumisvammoja, mutta en ainakaan huomannut eri etapeissa kenelläkään juuri ongelmia. Äärimmäinen kylmyys varmasti koetteli jokaisen kehon kykyä lämmöntuottamiseen. Siksi oli erittäin tärkeää se, että jokainen osasi tehdä päätöksen lopettamisesta ajoissa. Taukopaikat olivat sen verran harvassa, noin 30 – 40 km välein, että päätös tuli tehdä taukopaikalla.

Odotin jopa suurtakin keskeytysten määrää, mutta se ei pitänyt ollenkaan paikkaansa. Tauoilla jokainen osallistuja huolsi itsensä ja vaihtoi kuvia varusteita ylleen. Aamun viimeiset tulijat 160 kilometrin matkalla käyttivät aikaa melko tarkoin 23 tuntia. Liitän kuvan oheen joka kertoo itsensä ja olosuhteiden voittamisesta kaiken.

FB_IMG_1549185682646.jpg
Antti Korttinen ja Tommi Lahtonen

Viikonlopun yhteenvetona voi näin pikaisesta sanoa, että jokainen liikkeelle lähtenyt oli voittaja. Uskallusta oli jokaisella kokeilla äärirajojaan. Uskallusta oli myös lopettaa oikealla hetkellä. Kaikki he osoittivat voittavansa The Ruthless Rajan. Tänään armoton raja on voitettu. Mitä on tarjolla vuonna 2020 on vielä hämärän peitossa. Luonto antaa meille ne parhaat hetket kokea kaikki tämä.

Jo nyt voi sanoa jokaiselle mukanaolleelle hiihtäjälle, pyöräilijälle, matkailuyrityksille ja vapaaehtoisille: Nöyrimmät kiitokset.

Avainsanat: theruthlessraja, hossankansallispuisto, arolanmaatilalomat, martinselkoseneräkeskus, raatteenportti, kiannonkuohut

219 Miljoona täynnä

Torstai 18.10.2018 klo 17:34 - yrjöpoeka

Raharikkaat kertovat ensimmäisen miljoonan hankkimisen olevan se vaikein osuus. Sen jälkeen he kertovat olevan helpompaa, koska ei tarvitse enää tehdä muuta kuin monistaa miljoona riittävän monta kertaa. En tiedä kuinka todenperäinen tämä väittämä on.

Tänään 18.10.2018 hieman ennen klo 16.00 sain ensimmäisen miljoonani täyteen. Pidin vielä pari vuotta sitten tällaista lukua täysin mahdottomana. Tämä vuosi on sitten osoittanut sen, että voin saavuttaa miljoonan rajan jo tämän vuoden aikana. Se päivä tuli nyt nopeammin. Sitä en tiedä voiko seuraavan miljoonan rajan saavuttaa pelkällä monistamisella? Epäilen sitä vahvasti.

Moni lukija miettii nyt varmasti sitä, että olen rikastunut jollakin keinottelulla. Rikastumisesta ei ole ollenkaan kysymys. Tämä miljoonan raja tuli vastaan kotisivujeni yksittäisissä kävijämäärissä. Olen erittäin otettu tästä luvusta ja erityisesti sen nopeasta noususta.

Jatkan kirjoittamista kuten olen tehnyt aiemminkin. Pyrin pitämään juttuni asiallisina ja kantaa ottavina. Käyn lävitse ajankohtaisia asioita ja elämää yleensäkin. Se mitä minun on parannettava on Suomen kielen parempi osaaminen. Kainuun murre näkyy varmasti jatkossakin joisssakin sanoissa ja sanonnoissa. Tästä on hyvä jatkaa.

Tätä merkkipäivää vietimme lastenlasten ja vaimoni kanssa Hossan kansallispuistossa. Lapsilla oli hauskaa koiramme Usvan kanssa. Iloinen nauru ja mekastus kuului nuotiopaikalta, jossa lapset viihtyivät useita tunteja vaahtokarkkeja paistellen. Paluumatkalla lapset ja Usva nukkuivat sikeästi. Hyvä syksyinen ulkoilupäivä täydentyy pyykinpesulla ja saunassa käynnillä. Vaatteet ja lasten tukat tuoksuvat savulle.

Tästä on hyvä jatkaa.

IMG_20181018_165840.jpg

Avainsanat: ensimmäinenmiljoona, monistaminen, kotisivujenkävijämäärä, kainuunmurre, suomenkieli, hossankansallispuisto, vaahtokarkit

136 Hyvät ja huonot uutiset

Torstai 14.6.2018 klo 12:25 - yrjöpoeka

Ensimmäisenä se hyvä. Suomussalmi on nyt saanut uuden nuoren ja täsmäkoulutetun kunnanjohtajan. Sitä en ole mistään löytänyt, mitä se täsmäkoulutus on ja missä sitä annetaan. Seurasin mielenkiinnolla julkisuudessa käytyä keskustelua, mutta en siihen itse puuttunut. Sitä on minulta kyselty, miksei minulla ole mielipidettä asiaan.

Kyllä minulla on, mutta päätösvalta on vain ja ainoastaan Suomussalmen kunnanvaltuustolla. Siihen päätökseen on tyytyminen, se on demokratiaa. Minua on pidetty vahvana mielipidevaikuttajana ja homman jättäneenä en ole ottanut aiheeseen kantaa. Seuraan tulevia koitoksia tarkoin ja jos tarvetta tulee, sanansäilä irtoaa. Antakaamme valitulle työrauha ja mahdollisuus näyttää osaamisensa.

Hyvä uutinen on se, että edelleenkin luontomatkailukohde Hossa kiinnostaa. Vuosi on pian kulunut ja itsellä on vielä tämä ihanuus kokematta. Talvella olin luontokeskuksessa, kun The Ruthless Raja lähti sieltä liikkeelle. Tämä tapahtuma on talvinen kuntoilutapahtuma. 100-mailin hiihto. Tulevana kesänä Hossan alueella kisaillaan Lost Kainuu tapahtuma. Se oli aiemmin vain Lost in Kajaani, mutta kun se alkoi toistamaan itseään se muutettiin koskemaan koko Kainuuta.

Se on todella hyvä uutinen. Kainuussa on todella suuri määrä erilaisia uskomattoman kauniita luontoympäristöjä. Kainuussa on mahdollisuuksia todelliseen elämyskiertueeseen vuodesta toiseen. On tilaa seikkailukisoille. On tilaa polkujuoksutapahtumille. On tilaa erilaisille talvisille hiihtotapahtumille. On tilaa uusille liikuntavälineille, joilla liikutaan luonnossa. Kesällä ja talvella. Tänään tarvitaan avointa mieltä ja poistumista omilta mukavuusalueilta. Niistä, joiden mukaan kaikki uudet hömpötykset on lopetettava. Ei täällä mikään menesty. Hyvä uutinen on se, että juuri nämä uudet todellakin menestyvät. Ne vaativat vain meidän jokaisen tukea.

Huono uutinen on aina se, että ihminen päätyy itsemurhaan, Kevät on tunnetusti kaikista pahinta aikaa. Itsemurha tuottaa suunnatonta surua ja tuskaan läheisille. Tutuille ja kavereille. Valtavan määrän itsesyytöksiä. Kainuu ja erityisesti sen pohjoiset osat ovat olleet surullisen mustaa aluetta. Kun joku on päätynyt lopettamaan elämänsä on aina sen seurauksena moni muukin ottanut esimerkkiä. Tiedän kokemuksesta sen, mitä se aiheuttaa perheelle, sukulaisille ja läheisille. Vain oman lapsen kuolema ylittää sen.

Huono uutinen on se, ettei Hossan alueen saavutettavuus ole yhtään liikahtanut parempaan suuntaan. On ollut aikaa pitää erilaisia seminaareja ja kokoustaa illasta toiseen. Minusta näyttää jälleen kerran vahvasti siltä, että olemassa oleva ja vanhoillinen kuntaorganisaatio nukkuu ja odottaa jonkun muun hoitavan asian. Sitä se ei valitettavasti tee. Kuntaa tarvitaan aina mahdollisuuksien luojaksi ja suunnan näyttäjäksi. Nyt huokaillaan vain tästä Hossan ihanuudesta. Ihana se on. Mutta jos eivät ihmiset sinne pääse, se pysyykin kaukaisena ihanuutena.

Huono uutinen on se, miten marjanjalostusyhtiö Kiantama selviää. Uusimman uutisen mukaan Kainuuseen ja Sotkamoon perustetaan vielä suurempi marjanjalostusyhtiö. Kahta suurta ei Kainuuseen mahdu. Jompikumpi menee konkurssiin. Itsellä on pelko, että tiedän kumpi.

Suomussalmen elinkeinotoimi nukkuu ruususen unta.

Avainsanat: suomussalmenkunnajohtajaernoheikkinen, täsmäkoulutettu, hossankansallispuistokiinnostaa, lostinkainuu, itsemurhatkainuussa, kiantamanjaloste

075 Pääasia ei muutu

Tiistai 27.3.2018 klo 22:17 - yrjöpoeka

Suomussalmella on tämän vuosituhannen aikana päädytty siihen tulokseen, että jokin suku vuorollaan johtaa kuntaa. Pääasia on, että valittavan pitää olla keskustalainen. Vasemman laidan ehdokas on nyt heikoilla tämän illan kunnanhallituksen jäljiltä. Valintatyöryhmä esitti Pauli Piilmaa äänestyksen jälkeen, sen tulos oli täpärä 4-3. Tänään kunnanhallitus äänesti keskustan enemmistöllä Erno Heikkisen 7-4 tuloksella kunnajohtajakisan kärkeen. Molemmat valintatilanteet ovat näin päättyneet äänestykseen ja koska yksimielisyyttä ehdokkaasta ei ole, kaikki ehdolla olevat nimet ovat valtuutettujen käytössä.

Tiedän sen, että suurin ryhmä keskusta jyrää muiden esitykset mennen tullen. Keskustan tukemalla ehdokkaalla on kivinen tie edessään, mikäli ottaa viran vastaan. Voisin antaa ja annakin Erno Heikkiselle neuvon, älä missään tapauksessa ole kauempaa mukana valintaprosessissa. Vanhoillisten talutusnuorassa saamastasi koulutuksesta ei ole mitään hyötyä Suomussalmelaisille. Täällä et saa, etkä pääse, toteuttamaan omia visioitasi kunnan kehittämiseksi. Tiedän sinut sellaiseksi, että visioita kotikunnan kehittämiseen sinulla on. Valitettavasti ne joutuvat hukkaan, koska meillä on totuttu tekemään asioita tietyllä tavalla. Vanhoillisella ja varovaisella.

Se tarkoittaa kunnan säilömistä naftaliiniin ja odottamista, että jostakin ilmestyy suuri tehdas ja tuo satoja työpaikkoja. Hossan kansallispuisto hanke oli jo siinä rajoilla, että uskallettiin lähteä. Kunnajohtajalla oli siinä melkoinen rooli. Kunnan lähialueella olevan Säynäjäsuon soidensuojelualueen tiimoilta väännettiin ruuvia jo tiukemmalle. Kaikkien metsäalueiden hakkaamista kannattava ryhmä keskustan sisällä hermostui lopullisesti kunnajohtajan neuvoteltua Metsähallituksen kanssa Säynäjäsuon reuna alueiden ostosta kunnalle.

Tulevalla kunnajohtajalla on heti edessään moottorisaha, joka pitää viedä jokaisen metsäpuskan juurelle. Hyvin harvennettu nuori metsä on tämän ryhmän mielestä oikea metsä. Matkailuntarpeita varten ei puita tarvita muuhun kuin makkaranpaistoa varten merkityilla taukopaikoilla. Siksi uudella kunnajohtajalla on edessään risukkoinen tie. Matkailu on kuitenkin se, jonka varassa Suomussalmi kehittyy lähivuosina. Valitettavasti sen ymmärtäminen on loppunut patavanhoilliselta keskustaryhmältä. Täällä asumme me ja meille ei tarvitse tulla neuvomaan, miten meidän metsiämme hoidetaan he sanovat. Matkailijalle riittäköön Hossan kansallispuisto.

Odotan mielenkiinnolla ensimmäisenä Pauli Piilman ilmoitusta vetäytymisestään valintaprosessista. Odotan samoihin aikoihin myös Erno Heikkisen ilmoitusta kisasta luopumisesta. Koskaan ei tiukoista äänestystuloksista ole syntynyt hyvää ja toimivaa suhdetta luottamushenkilöiden ja kunnajohtajan välille. Se on aina johtanut helpoimman tien käyttöön, jossa kunnan kehittämiselle ei ole mitään edellytyksiä.

Tämä episodi on nyt taputeltu ja kunnavaltuustolla on edessään huhtikuun lopussa mielenkiintoinen valintakokous. Pidän sormeni näillä näppäimmillä herkkinä. Kenen suku on lopussa vahvoilla. Pääasia ei kuitenkaan muutu.

Kunnanjohtaja on jatkossakin keskustalainen.

ps. kaikki nämä arvioinnit ovat omiani ja tarkoitettu helpottamaan valtuutettujen työskentelyä valintakokouksessa.

Avainsanat: suomussalmenkunnajohtajanvalintakiemurat, kunnahallitusesittääkinernoheikkistä, paulipiilma, hossankansallispuistoriittäämatkailijalle, kunnajohtajanoltavakeskustalainen

021 Haaste ultramatkojen kuntoilijoille

Perjantai 19.1.2018 klo 11:23 - yrjöpoeka

The Ruthless Raja hiihtotapahtuma alkaa Hossan kansallispuistosta 3.2.2018 klo 08.00. Hossasta lähtevillä hiihtäjillä on edessään 160 kilometrin matka (100 mailia) Suomussalmen kuntakeskukseen Hotelli Kiannon Kuohuihin. Muutamaa tuntia myöhemmin starttaavat matkaan fatbike pyörät ja heillä on kaksi matkaa valittavinaan, 20 ja 85 kilometriä. Välietapista Martinselkosen Eräkeskuksesta lähtevät lyhyemmän matkan 65 km hiihtäjät klo 14.00 liikkeelle. Eräkeskukseen päättävät fatbike pyöräilijät matkansa. Viimeisen etapin Raatteen portin pihalta lähtevät lyhimmän matkan 24 km valinneet hiihtäjät.

Viimetalvena järjestetty ensimmäinen tapahtuma osoitti matkan vaativuuden, mutta se todettiin myös sellaiseksi, että sen pystyy matkaan lähtijä voittamaan. Säätilan vaihtelut tuovat sille sen nimenmukaisen arvon. Talvi on arvaamaton ja helmikuun alussa säätila voi olla melkein mitä vain. Nuoskaa lunta, valtavaa lumimyrskyä tai sitten armotonta pakkasta. Säätilan vaihteluille järjestäjät eivät voi mitään. Viimetalven matkalla lunta oli vähän ja nyt sitä on enemmän kuin tarpeeksi. Siitä oli todisteena koko Kainuuta vuodenvaihteessa vaivanneet sähkökatkot. Tykkyluminen maisema on kyllä hiihtäjän silmille uskomattoman kaunis.

Pisimmän matkan valinneet saavat mukaansa gps-laitteen ja sen avulla etapeissa voidaan seurata matkan taittumista. Linkki seuraamista varten julkaistaan tapahtuman alkaessa. Linkin löytää ruthlessraja.endurancekainuu.fi sivuilta. Sieltä löytyvät lähtölistat ja paljon muuta tapahtumaan liittyvää. Tapahtumaa voi seurata kotonaan mediavälinneistä. Lisäksi Hossan opastuskeskuksessa on screeni seurantaa varten. Järjestäjät toivottavat yleisön tulevan mukaan seuraamaan tapahtumaa paikan päällä.

Ensimmäinen paikka seuraamiseen on Hossan opastuskeskus. Seuraava Arolan Maatilalomat, Martinselkosen Eräkeskus, Raatteen Portti ja Hotelli Kiannon Kuohujen kylpylä. Tapahtumassa mukana olevat yrittäjät huoltavat tapahtumaan osallistujia ja huoltohenkilöstöä. Tapahtumaa seuraavat voivat maksua vastaa ostaa kahvia ja pientä purtavaa. Kiannon Kuohujen kahvio on avoinna myös sunnuntaita vasten yöllä ja sieltä saa silloin myös kahvia ja virvokkeita.

Kysymyksiä on kirjoittajalle esitetty siitä, kuinka paljonhiihtäjillä menee aikaa? Hiihtovauhtia voi arvioida esimerkiksi siten, että hiihtäjä etenee 10km/h, jolloin hänellä menisi 16 tuntia matkaan. Osan hiihtovauhti on hitaampi ja osan paljon kovempi, joten aikataulu muuttuu. Hiihtovauhtiin vaikuttaa hyvin paljon myös vallitseva säätila. Leuto keli tarkoittaa hyvää hiihtokeliä ja kova pakkanen huomattavasti hitaampaa keliä. Lumisade pehmentää ladun ja hidastaa kulkua. Muuttujia on paljon, mutta uskomme kaikkien olevan maalissa sunnuntai aamuyön aikana.

Hiihtotapa on perinteinen. Matkan voi pukata myös tasatyönnöllä. Reitti on siihen erinomainen. Matkalla on vain pieniä nousuja, mutta suurin osa matkasta todella tasaista. Alkumatkalla korkeimmat kohdat ovat noin 220 – 235 metriä merenpinnasta. Maalissa sen noin 200 metriä. Lähde mukaan kokeilemaan pysytkö pienten sirojen naisten mukana. Minun mieleeni he jäivät viimetalvena siksi, että kaikki mukaan lähteneet tulivat perille. Kaiken lisäksi he olivat kokomatkan iloisella tuulella.

Armoton olikin iloinen.

Avainsanat: theruthlessraja, endurancekainuu, hossankansallispuisto, 100mailinhiihto, fatbikepyörät, suomussalmenmatkailuyritykset

217 Mikään ei sitten sovi

Torstai 16.11.2017 klo 10:26 - yrjöpoeka

Suomi100 juhlavuoden kunniaksi ollaan saatu aikaiseksi hanke, jossa asetettaisiin kunniavartiot sankarihaudoille. Esityksen ajatuksena oli, että jokaista kaatunutta kohden olisi samanikäinen mies vuorollaan vartiossa. Tällä halutaan kuvata sitä, minkälaisia nuoria miehiä sota vei. Ajatuksena tämä oli itsestäni erittäin hyvä ja kannatettava asia. Valtakunnassa alkoikin eri reserviläispiireissä ja kunnissa kampanja sen ikäisten miesten löytämiseksi.

Olen seurannut hankkeen edistymistä ja lukenut sen vaiheista eri paikkakuntien lehdistä. Pidin tätä aihetta täysin ongelmattomana ja sellaisena, että sen kaikki yhteiskuntaluokat hyväksyisivät. Hanke on edennyt juohevasti ja itsenäisyyspäivä on pian ovella. Unohdin yhden asian ja se oli nämä tasa-arvoasioihin jumahtaneet herkkähipiäiset. Nyt uutisoidaan kuinka useilla paikkakunnilla ollaan suuresti närkästytty, ettei naisia oteta mukaan kunniavartioihin. Alkuperäinen idea oli siis kuvata minkäikäisiä nuoria miehiä silloin haudattiin sankarihautoihin. Silloin olivat vain miehet rintamalla aseissa ja tulos sen mukainen.

Tulevaisuudessa voi sitten olla toisin ja hyvin tasa-arvoista touhua sankarihautausmailla. Nyt tasa-arvosta hullaantuneet ovat kehitelleet pimeissä mielissään ajatuksen, että Suomi100 toimikunta ei arvosta suomalaista naista. Vain pimeimmissä ja ahdistuneimmissa aivoissa voi syntyä tämänkaltaisia aatoksia. Sodanaikana naiset joutuivat huolehtimaan kodeista ja silloin he oppivat tekemään kaikkia miesten töitä. Naisten osuus oli myös merkittävä sotateollisuudessa. Siitä työstä heitä on aina arvostettu, niin valtiovallan kuin kansalaisten mielissä. Elämä on nykyään liian helppoa ja puputetaan liikaa pehmyttä leipää. Sen tuottama hiilihydraatti tuntuu tuhoavan aivotoiminnan tyystiin ja saavan osan ”läheisistä” ketoosiin.

Kainuussa on meneillään hanke, jossa kartoitetaan tämän hetkine tilanne moottorikelkka reiteillä ja -urilla. Hankkeen aikana kartoitetaan tarvittavat parannukset reiteillä. Hanke on erittäin ajankohtainen kasvaneiden matkailijamäärien takia. Vuosituhannen vaiheessa meillä Suomussalmella oli eittämättä Kainuun parhaat kelkkaurat ja ne olivat kunnostettuja viimeisen päälle. Niiden kunnosta huolehti silloin nyt vuoden Kainuulaiseksi yrittäjäksi valittu Heikki Kela.

Silloin kuvitelttiin matkailijoiden tulvivan reitin takia selkosille. Näin se ei kuitenkaan mennyt ja ei tule koskaan menemään. Tähän muutokseen tarvittiin uusi Hossan kansallispuisto. Sen vetovoima toi ja tuo suurempia matkailijamääriä ja heidän mukanaan kasvaa tarve lisäpalveluihin alueella. Hossan alueella on jo hiljaisuuteen perustuvaa aktiviteettia. On hiihtolatuja ja on koiravaljakoita. Matkailijavirran tarpeita varten on jo perustettu ensimmäinen moottorikelkkoja vuokraava yritys. Talvi on myös Hossan alueella kriittisintä aikaa. Juuri silloin tarvitaan useille erilaisille ihmisryhmille suunnattuja palveluja. Hyvät reitit palvelevat paremmin myös meitä paikallisia.

Hiljaiset erämaat siemaisevat suuriakin matkailijamääriä kun reitit saadaan taas kuntoon. Hyvin merkityt ja lanatut reitit antavat kokemattomallekin kelkkailijalle elämyksen. Reittejä voi ajaa yöllä ja päivällä. Eri vuorokauden aikoina reitit ovat täysin erilaisia kokemuksisltaan.

Suomussalmen tehtävä on nyt ottaa veturin rooli tässä asiassa. Kunnanjohtaja Asta Toloselle 10 pistettä ja papukaijamerkki!

Avainsanat: suomi100kunniavartiotsankarihaudoilla, tasaarvokeppihevosena, ketoosi, hossankansallispuisto, moottorikelkkareitit, kunnanjohtajaastatolonen

192 Historia puhuttelee

Maanantai 9.10.2017 klo 15:28 - yrjöpoeka

Tämä vuosi on ollut ja on edelleen muistelujen aikaa. Suomi100 on ollut näkyvillä koko vuoden. Suomussalmi on saanut oman näkyvän osan tästä, kun valtioneuvosto perusti juhlavuoden kansallispuiston Hossaan. Se on näkynyt välittömästi kävijämäärissä. Viime vuonna kävi alueella yhteensä noin 50000 matkalaista. Nyt kävijöitä on ollut syyskuun alkuun mennessä 100000. Hossan alue on edelleen loppuun myyty ja on mielenkiintoista nähdä joulukuussa mihin luku asettuu.

Suomussalmen kunnan perustamisesta on kulunut 150-vuotta lokakuussa. Sitä on juhlittu kunnan alueella koko kuluneen viikonlopun ajan. Juhlia on riittänyt nuorista ikäihmisille. Koulut ovat olleet erittäin näkyvästi mukana tässä juhlinnassa. Ruukinkankaan koulun ruokailutiloissa tarjottiin kuntalaisille ilmainen ateria. Samoin Suomussalmen kirjaston tiloissa tarjottiin kuntalaisille hengen ravinnon lisäksi hernesoppaa. Sunnuntain aikana vietysssä pääjuhlassa oli ensin juhlajumalanpalvelus. Pääjuhlaa vietettiin Karhulanvaarankoululla. Koulu ja sen alue viestii historiaa itsessään.

Karhulanvaara on Suomen ensimmäisen presidentin K.J. Ståhlbergin asuinpaikka. Siksi pääjuhlan pitopaikaksi sopi erityisen hyvin tämä koulu. Historia on tällä alueella erityisen suuri, koska talvisota tuhosi alueen täysin. Venäläisten 163 divisioona mellasti alueella aikansa. Lopulta hyökkääjän oli vetäydyttävä. Silloisen koettelemuksen jälkeen valtioneuvosto teki päätöksen siirtää kuntakeskus vesistölinjan länsipuolelle. Kaikesta huolimatta myös vanha kuntakeskus rakennettiin uudelleen. Myös pääkirkon paikkana säilyi vanha kuntakeskus.

Olen joutunut itsekin miettimään historian kulkua oman kotikyläni maamiesseuran osalta. Piispajärviseuran hallitus teki eilen päätöksen siitä, että allekirjoittanut selvittää maamiesseuran historiaa ja esittää sen seuran juhlassa 18..8.2018. Ongelma on siinä, että kaikki vanhat seuran toimihenkilöt ovat jo edesmenneitä. Kukaan ei tiedä mitä seuran arkistoille on tapahtunut vuosien varrella. Löysin seuran 35-vuotisjuhlan ohjelman kansallisarkiston kätköistä kevättalvella. Ohjelma on ollut vahvasti isänmaallinen, koska sodasta oli silloin kulunut vain pieni hetki. Juhla pidettiin elokuussa 1953 ja samalla vihittiin talkoilla rakennettu maamiesseurantalo.

Omat muistikuvani eivät yllä kuin reilun 6o-vuoden päähän. Kaikesta huolimatta itselleni on selvinnyt vuosikymmenten kuluessa se, että Piispajärvellä on aina vallinnut suuri talkooinnostus. Samoin siellä on heittäydytty kulttuuriin kimppuun suurella sydämellä. Kaikissa suuremmissa kylän juhlissa on aina ollut kyläläisten voimin tekemä näytelmä. Laulua ja runonlausuntaa unohtamatta. Musiikista ovat aina pitäneet huolta kylän omat pelimannit. Näin tulee käymään myös seuravan vuotena. Runoja, laulua ja näytelmä löytyvät ohjelmistosta.

Historia on läsnä ja hyvin lähellä meitä kaikkia. Mitä enemmän sitä tutkii, sitä enemmän arvostaa menneitä sukupolvia. Tulossa on mnielenkiintoinen talvi menneisyyden parissa. Omilla juurilla.

Avainsanat: suomi100hossankansallispuisto, suomenensimmäinenpresidenttijakarhulanvaara, suomussalmi150vuotta, kjstählberg, piispajärvenmaamiesseura, omatjuuret

127 Mitä minä sanoin

Sunnuntai 11.6.2017 klo 10:32 - yrjöpoeka

Viimevuoden aikana tein päätöksen erota perussuomalaiset puolueesta, koska Timo Soini ja puoluehallitus ei tehnyt mitään estääkseen”nuivistien” vallankaappauksen. Viimeisten eduskuntavaalien jälkeen alkoi olla selviö ainakin itselleni, että Soini oli jo kärsinyt tappion puolueen johtamisessa. Mitkään varoittelut eivät auttaneet. Uhoa oli välillä erilaisista harjaamisista, mutta kuten takinkääntäjille sopii, mitään ei tehty. Nyt voi Soinikin muistella mitä tuli tilattua viime eduskuntavaalien alla.

Kokoomus ja kepu huutelee nyt vähäsen, mutta lopulta tyytyvät jatkamaan. Halla-aholle se kyllä käy ja siihen on selkeä syy. Perussuomalaiset istuvat nyt viimeistä kertaa Suomen hallituksessa. Nyt on ainoa mahdollisuus toteuttaa niitä maahanmuuto fantasioita mitä nämä nuivat ajavat. Keskusta ja kokoomus ovat nyt hallituspolitiikkansa vankeja. Kokoomus on saamassa sotesta sen mitä on halunnut ja kepu maakuntauudistuksen.

Uudet vaalit lopettaisivat näiden hankkeiden parissa puuhastelun. Oppositiopuolueet eivät taatusti hyväksyisi noita hallituksen ajamia tavoitteita. On tietysti mahdollista pelata RKP ja kristillisten kortilla jatkoa, koska näille puolueille kaikki käy. Mikäli homma olisi minusta kiinni, sanoisin kokoomukselle, että hajoittakaa hallitus ja menkää uusiin vaaleihin. Uusien vaalien jälkeen perussuomalaiset olisivat takiaispuolue. Ja se nimenomaan olisi Suomelle ja myös kokoomukselle hyväksi. Uudet vaalit koituisivat minun käsitykseni mukaan erityisesti kokoomuksen hyväksi.

Perusuomalaiset puolueen vanha kaarti, SMP-läiset aktiivit olivat eilen järkyttyneitä. Tunnen heistä monia ja tämä demokraattinen vallankaappaus heittää heidät historian romukoppaan. Vanhat kaaderit ovat uskotelleet itselleen, että Timo Soinin ääntä kuunnellaan puolueessa ikuisesti. Eilisen jälkeen ei kuunnella ja häntä eivät nuivat ole muutoinkaan kuunnelleet. Toivottavasti järkyttyneet vanhat nyt uskovat todelliseksi sen vaaran, mistä puoluejohtoa on varoiteltu. Naivisti he ovat uskoneet mitä ovat halunneet. Todellisuus on nyt käsillä.

Toukokuun loppuun päättyi minun 30-vuotinen luottamusmiesurani kunta- ja maakuntapolitiikassa. Itselläni on aina ollut kalenteri valmiina pöydän reunalla ja olen joutunut rakentamaan siviili-elämäni luottamustehtävien hoidon mukaan. Nyt kalenteri näyttää viivaa ja se on uskomaton tunne. Kalenteriin on merkitty tälle vuodelle vielä neljä merkintää. Hossan kansallispuiston avajaiset kesäkuussa. Kalastusretki Lakselv-joelle heinä-elokuun taitteessa. Lokakuussa osallistun Suomussalmen kunnan 150-vuotis juhlallisuuksiin.

Neljäntenä merkintänä on yksi elämäni virstanpylväs marraskuulla. Silloin tulee täyteen 40-yhteistä vuotta avioliitossa Railini kanssa. Toivottavasti näemme silloin lapset ja lastenlapset yhteisessä juhlapöydässä. Elämä on välillä ottanut, mutta myös antanut hyvin paljon. Olen saanut elää hyvää elämää vaimoni rinnalla ja vaimoni tukemana. Nyt aikaani ei määrittele enää kalenteri ja muiden hyväksi tehtävä työ. Nyt on aikaa itselle ja erityisesti perheelleni ja lastenlapsille.

Kirjoittaminen jatkuu ja elämän ihmettely. Suomi100 on hyvä juhlavuosi!

Avainsanat: nuiviendemokraattinenvallankaappaus, timosoiniharjaamassa, ennenaikaiseteduskuntavaalit, hossankansallispuisto, kalenterinorja, juhlahääpäivä, suomi100juhlavuosi

107 Laintulkintaa tämäkin

Lauantai 13.5.2017 klo 21:05 - yrjöpoeka

Hossan kansallispuiston lain lopumetreille tuli ylimääräistä kutinaa, kun maa- ja metsätalousvaliokunta teki irtioton. Valiokunta sai tukea Suomussalmen Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajalta asiantuntijalausuntona. Se löytyy tästä. Kirjoitin aiheesta jo aiemminkin, mutta nyt oli aivan pakko palata asiaan. Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan pestin lisäksi Asko Keski-Nisula toimii myös Suomen Riistakeskuksen varapuheenjohtajana. Häneltä ilmestyi kirjoitus Metsästäjä-lehden numero kolmosessa (3).

Hän otsikoi aihetta kansallispuistokeitoksena. Hänen tulkintansa on todella ihmeellinen. Se tulkinta on kyllä linjassa hallituksen laista piittaamattoman toiminnan jatkumona. Hallituksen suunnasta on pitkin sen työuraa kuulunut viestejä, joissa on vähätelty perustuslakia. Ministerit ovat ääneen pohdiskelleet, että voimassa olevat lait estävät heidän työtänsä. Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja ilmaisee oman roolinsa sanasta sanaa näin.

Lainaus alkaa:” Hermostuneessa ilmapiirissä helposti unohtuu, missä asemassa eri tahot lausuntojaan antavat. Hyvänä esimerkkinä ovat olleet riistanhoitoyhdistykset, jotka antavat lausuntonsa lakisääteisinä organisaatioina pyrkien kohtelemaan kaikkia metsästäjiä tasavertaisesti. Niiden tehtäviin ei kuulu edunvalvonta. Riistanhoitoyhdistyksen toimintaa ohjaa ja valvoo Suomen riistakeskus Maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa.” Lainaus päättyy.

Tämä lausunto on mielstäni todella käsittämätön. Useat tahot ovat lainkäsittelyn aikana kertoneet, että Suomussalmen kunta kuuluu alueeseen, jota metsästyslain 8§ käsittelee. Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja jatkaa samaa, mistä hän asiantuntijana ja lakisääteisen organisaation edustajana antoi lausunnnon maa- ja metsätalousvaliokunnalle. Suomussalmi kuuluu alueeseen, jossa metsästys ei ole tasavertaisena voimassa ulkopaikkakuntalaisten kanssa. Pykälä antaa mahdollisuuden olla eriarvoisessa asemassa ulkopaikkakuntalaisten kanssa.

Tätä aihetta olen käsitellyt aiemmin tässä kirjoituksessani. On täysin kestämätöntä lukea metsästäjien virallista lehteä, jossa varapuheenjohtaja unohtaa metsästyslain 8§. Varapuheenjohtajana hän on todella lähtenyt etelän metsästäjien kelkkaan murentamaan vapaata metsästysoikeutta. Lausuntonsa lopuksi ilmoitti valiokunnalle uhkauksen, että seuraavien kansallispuistojen käsittely on jumissa, jos metsästystä ei sallita kaikille Hossan kansallispuistossa. Olisiko aika miettiä Suomen riistakeskuksessa, minkälaisia lausuntoja sieltä annetaan.

Etelän herrat ja narrit löytävät aina hyväntahtoisia ja -uskoisia, joiden avulla vyörytetään pohjoisten asukkaiden oikeuksia etelän hyväksi. Nyt hallituksessa on niitä tahoja, jotka melskaavat kansalaisten tasavertaisesta kohtelusta ja haluavat unohtaa aikaisemmin säädetyt lait. Minä tulen puolustamaan pohjoisten ihmisten hyväksi aiemmin säädettyjä lakeja. Niin kalastuksen kuin metsästyksenkin osalta.

Osuvasti varapuheenjohtaja kirjoittaa, että kenenkä lauluja hän laulaa. Riistakeskus valvoo. Maa- ja metsätalousministeriö ohjaa. Siispä lausunto oli hyvin linjassa valiokunnan päätöksen kanssa.

Avainsanat: lakihossankansallispuistosta, jälkilypsyä, vapaametsästysoikeusuhattuna, sivistynytmetsästyskultturi, piispajärvenerämiehet, suomenriistakeskus

106 Valtio nimeltä Lappi

Perjantai 12.5.2017 klo 11:13 - yrjöpoeka

Seuratessani hallituksen toimia ja pohjoisen alueen kansanedustajien toimia alueen elinkelpoisena pitämiseksi näen siinä johdonmukaisuutta. Jostakin kumman syystä hallituksen sisälle on pesiytynyt vahva usko siihen, että kansalaisia on kohdeltava tasavertaisesti. Se on tietysti aivan perusteltu lähtökohta. Suomen asuttuna pitämiseksi meille on säädetty aikoinaan lakeja, joilla on annettu pohjoisen alueen asukkaille kompensaatiota syrjäisyydestä.

Näistä tärkeimpänä pidän metsästysoikeutta. Siinä on lailla luvattu alueen asukkaille ns. vapaa metsästysoikeus valtion mailla luvallisina metsästysaikoina. Sitä ovat yrittäneet etelän metsästäjät murtaa jatkuvasti, Nyt he ovat saaneet hallituspuolueisiin henkilöitä, jotka haluavat murtaa tämän oikeuden. Tämä näkyi Hossan kansalispuiston lakikäsittelyssä erityisesti maa- ja metsästalousvaliokunnassa. Tiedän taistelun asiasta jatkuvan, koska asiassa saatiin mukaan hyväuskoisia paikallisia tahoja. Alkaen paikallisesta riistahoitoyhdistyksestä. Kirjoitin aiheesta tässätässä ja tässä.

Nyt tämä tasavertaisuuden jatko on tullut näkyväksi Tenon uuden kalastussäännön kohtalossa. Kirjoitin aiheesta aiemmin keväällä ja se löytyy tästä. Kalastuslupien sähköinen alusta meni suomeksi sanottuna aivan poskelleen. ELYn tiedotteissa valitettiin sitä, että 2000 luvan hakijaa oli kaatanut järjestelmän. Se on täydellistä potaskaa. Suomessa myydään esimerkiksi eri konsertteihin kymmenituhansia lippuja muutamissa minuuteissa. Ei siellä valiteta järjestelmien kaatumisesta. Karhunkierros Nuts juoksutapahtuman paikat 4000 myytiin muutamissa minuuteissa. Ei ongelmia.

Ongelma on eduskunta ja sen vasallina toimiva paikallinen satraappien järjestelmä nimeltään ELY-keskus. Olemassa olevien lakien tietoinen hyljeksintä ja paikallisten oikeudet eivät tämän ”hyvän” hallituksen käsissä paljoa paina. Mikäli tahtoa oikeasti olisi, pohjoiset kansanedustajat löisivät puolueessa nyrkin pöytään. Tiedän ettei voimaa ole etelän voiman edessä, mutta omat kasvot voisivat pelastaa puolustamalla omiaan. Nimitän heitä suorasukaisesti vässyköiksi. Malkaa katsellaan muiden silmistä kuten tästä.

Eilinen avautumiseni sai puhelimen ja sähköpostin laulamaan. Viestejä sataa mesessä. Yhteydenottoja tulee kaikkialta. Kyllä Teno koskettaa kaikkialla suomessa. Useita sukupolvia on vaeltanut kesäisin pohjoiseen ja nyt kertaiskulla siitä vaeltamisesta on tullut uhanalainen. Mikäli mitään ei tehdä, vaellus katkaistaan ja sillä on kielteinen vaikutus erityisesti Tenojoki laakson asukkaille ja yrittäjille.

Sipilä, Soini ja Orpo ovat ne vastuulliset. Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus. Näistä puolueista löytyivät ne tahot, joilla on halua lopettaa asuminen pohjoisessa. Muuta paskaa ne julkaisevat, mutta käytännön toimet osoittavat mitä ne haluavat.

Minusta on tullut aika pohtia samoja asioita kuin Katalonia ja Skotlanti pohtivat. Toinen haluaa itsenäistyä Espanjasta ja toinen Englannista. Lyödään Suomi poikki entisen Oulun-läänin etelärajalta ja vaaditaan itsenäisyyttä. Väkeä meillä ei ole paljon, mutta luontomme on se, jonka perässä ihmiset tänne tulevat. Erityisesti ilmaston muutos lisää matkailua. Meillä on runsaat metsät ja maaperä täynnä mineraaleja.

Valtion nimeksi lyhyesti Lappi.

Avainsanat: pohjoisenvapaametsästysoikeus, paikallistenvapaakalstusoikeus, hossankansallispuisto, tenonkalastussääntö2017, katalonia, skotlanti, lappi

098 Hossa ja menneisyyden haamut

Keskiviikko 3.5.2017 klo 15:42 - yrjöpoeka

Lopultakin on varmaa, että Suomi100-vuoden kunniaksi perustetaan Hossan kansallispuisto. Tiistain täysistunnossa eduskunta hyväksyi lain ympäristövaliokunnan mietinnön mukaisesti. Monta mutkaa koetettiin työntää eteen vielä loppumetreillä. Vielä vappujuhlien aikaan sain ja useat saivat viestejä henkilöltä, joka koki omia oikeuksiaan loukatun. Tämä oli selkeästi näkyvissä näissä lopun irtiotoissa, että yksittäiset ihmiset ja erittäin pienet ryhmät yrittivät saada omat näkemyksensä lain lopputulokseksi.

Tämä samankaltaisuus on ollut näkyvissä viimevuosina. Yhteisön yhdessä sopimissa asioissa ilmaantuu loppumetreillä yksittäisiä henkilöitä kertomaan, että vain hänen ajatuksensa ovat ainoita oikeita. Usein on kyse siitä yksinkertaisesta asiasta, että mitä tietämättömämpi henkilö on asian yksityiskohdista, sitä varmempi hän on omasta erinomaisuudestaan. Tämä ilmiö näkyi osaltaan myös kotikuntani tekemästä päätöksestä, korjata valtatie-5 tieviitoituksia kunnan keskustaajaman läheisyydessä olevissa risteyksissä.

Paikallislehdessä oli valtuustokauden aikana juttuja kunnan tavoitteista muuttaa viitoituksia. Viitoitusten nimien muuttaminen on jäykkää työtä. Tieviranomaisten ja muiden asianosaisten kanssa käytävä neuvonpito kestää useita vuosia. Nyt pitkällisten neuvottelujen jälkeen asiassa päästiin yksimielisyyteen. Paikallislehti julkaisi jutun ja tovin jälkeen ilmaantui valmiin asian kritisoijaksi kyläyhdistys. Paremminkin voisi sanoa, että kyläyhdistystä käytettiin keppihevosena. Raflaavat otsikot nousivat paikallislehden sivulle tilaisuudesta, jossa kunnan virkojohto kertoi syistä, miksi muutos on tehty. Näen tämän olevan suoraa jatkumoa sille, että valmista asiaa yritetään jälkikäteen muuttaa.

Kunnalle lähetetyssä valituskirjeessä nostetaan esille sellainenkin syy, etteivät kylälle osaa ensikesänä paikallisella seurantalolla häitään viettävien 11-parin häävieraat. Kyseessä ovat paikkakunnalta poiusmuuttaneet tai kylällä vielä asuvat parit. Vastustajat eivät ole kuulleet osoitetietorekistereistä ja nykyajan navigaattoreista. Karttojen ja navigaattoreiden avulla olen ainakin itse löytänyt kaikkialta Suomesta hakemani paikan. Tienviitoista se ei ole koskaan jäänyt kiinni. Liian valmiissa maailmassa on tilaa erityisesti valittajille.

Keskustellessani vapun jälkeisestä ajasta tuttujeni kanssa, en voi välttyä ajatukselta, että me elämme liikaa menneisyydessä. Me nostamme esimerkiksi vapun juhlinnan kohteeksi sellaisia menneisyyden haamuja ja juttuja, joilla ei ole mitään jakoa nykyisyyden ja erityisesti tulevaisuuden kanssa. Tämä koskettaa erityisesti koko vasemmistoa ja ammattiyhdistysliikettä.Takerrutaan muistelemaan satavuotta sitten tapahtuneita asioita. Yritetään siirtää ne haalistuneet katkeruudet ja kaunat vielä nykyiselle ja tuleville sukupolville.

2000-luvulla vapunjuhlinta on selkeästi muuttunut kevään iloiseksi juhlaksi. Sellaisena se tulee jatkumaan ja muuttumaan entistä enemmän kaiken kansan juhlaksi. Työväen taistelujuhlaa siitä ei saa enää tekemälläkään. Mikäli tätä asiaa ei ymmärretä ja muututa ajassa, vasemmiston rooli on muistella katkeruuksiaan hämyisissä työväentaloissa. Näin on jo käynyt kotikunnassani. Kajaanissa marssittiin aamuaikaisella muistelemaan 1918- muistoja hautausmaalle. Revi siitä kevään räntäsateessa iloinen vappuilme.

Suomi100 juhlavuosi on menossa. Olisiko kaikkien aika päivittää kalenterinsa.

Avainsanat: suomi100, lakihossankansallispuistosta, medianvedättäminen, sisällisodanhaamut

091 Hiljaisuus puhuu

Keskiviikko 19.4.2017 klo 19:00 - yrjöpoeka

Olen kirjoitellut viimeaikoina kirkosta. Tänään nostin tämän uutisen facabookin seinälle. Kirjoitin siihen saatteeksi, että me tarvitsemme tänään esikuvia. Sellaisille on selkeä tilaus. Lopuksi lisäsin uutisen aiheeseen liittyen, että arkkipiispa on minulle esikuvana. Sitä ei ilmeisesti olisi pitänyt sanoa. Ensimmäinen ilmaisi harmistuksensa emojin avulla. Sitten savusi puhelin.

Arkkipiispa on vaarallinen ihminen. Hänen näkyvä kannattamisensa saa aikaan outoja tuntoja. Arkkipiispa Kari Mäkinen on esiintynyt hyvin rauhallisesti ja pohdiskellut asioita siten, että ne ovat auenneet ainakin minulle. Olen aina tykännyt johtavien kirkonmiesten rauhallisesta tavasta pohdiskella syvällisesti ihmiselämää ja siitä aiheutuvia ongelmia. Moraali ja ihmisarvo ovat nyt uhattuina. Arkkipiispa on juuri oikea henkilö arvojohtajaksi.

Jotkin tahot kokevat uhkaavina ja vaarallisina totuuden kipeät sanat. Omaa vihaa ja katkeruutta on helppo heittää toisten syyksi. Sanon sen edelleenkin. Meillä on oma suomalaisten kirkko. Se on meitä kaikkia varten alkuperästä huolimatta. Mutta kirkko ei elä yksin. Kirkko tarvitsee myös puolustajia. Se kuuluu kaikille kirkon jäsenille. Minä olen yksi kirkon jäsen ja uskallan puolustaa sitä. Arkkipiispat ja piispat ovat esikuvina meille kaikille. Siitä syystä korotan ääneni sen puolesta.

Kesäkuu ja Hossan kansallispuiston avajaiset lähestyvät. Eduskunnan ympäristövaliokunta on nyt saanut päätökseensä lakiesityksen käsittelyn. Se ei lähtenyt maa- ja metsätalousvaliokunnan linjalle. Valiokunta sorvasi esityksensä ja yksimielisesti. Lopullisen sinetin se saa eduskunnan käsittelyssä. Toivottavasti siellä on ymmärrystä asialle ja Suomi100 kansallispuisto saa arvoisensa käsittelyn. Siellä on jokatapauksessa myös niitä, jotka katsovat pienen ryhmän etuja.

Ihmisarvoa ja luontoarvoja kannattaa aina puolustaa. Hossan kaikuvat kankaat ovat kuin kirkko. Siellä on ihmisen hyvä miettiä niitä Veikko Huovisen sinisiä ajatuksia. Siellä voi pohtia myös sitä, mitä ihmisarvo itselle merkitsee. Luontoarvot ovat siellä esillä niin, ettei niitä tarvitse isommin pohtia. Ainoastaan sitä voi surra, että niitä on jäljellä enää vain hiukkanen. Onneksi on edes Hossan verran.

Kirkko ja Hossa. Niissä molemmissa voi hiljentyä. Hiljaisuus puhuu.

Avainsanat: arkkipiispakarimäkinen, arvojohtaja, ihmisarvonpuolustaja, hossankansallispuistonavajaiset, veikkohuovinen

086 Helppo elämä ja rauhantahto

Perjantai 14.4.2017 klo 15:53 - yrjöpoeka

Sain kuulla eilen useilta ihmisiltä, että he olivat jättäneet äänestämättä. Syitä oli useita, mutta keskustelujen jälkeen sen voisi tiivistää seuraavasti. Oikeasti ei kiinnostanut ja kehtuuttaminen oli perikainuulainen sana, jolla tilaa kuvattiin. Ihmiset halusivat tulla juttusille kaupoissa ja kuulostella miten minulla menee. He hieman harmittelivat sitä, ettei äänimääräni riittänyt. He olivat pitäneet minun läpimenoani varmana. Voitte varmasti kuvitella kuinka suuresti nämä kertomukset lohduttivat minua.

Näitten juttelujen jäljiltä tuli todella tunne, että me elämme liian paljon luulojen varassa. Uskomme ja kuvittelemme muiden hoitavan homman. Jopa äänestämisen. Näin se ei kuitenkaan elävässä elämässä mene. Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Eilen sain myös kokea sen, että ihmiset jopa pelkäävät tulla nyt juttusilleni. Minä en ole koskaan purrut ketään. Sanonut olen aina sanasen jos toisenkin. Näin aion menetellä jatkossakin.

Jutustelun lomassa kosketeltiin myös Hossan tilannetta. Kaikki puheilla käyneet olivat seuranneet aihettä käsitteleviä kirjoituksia. Kaikki he olivat samaa mieltä, mitä myös kunnajohto, virkamiehet ja luottamushenkilöt, ovat ajaneet. Osa oli metsästäjiä ja he eivät myöskään kokeneet kenenkään menettävän mitään, vaikkei alueella metsästettäisi mitään. Eniten näitä ikäisiäni ja hieman vanhempia huoletti herra nimeltä Trump.

Meidän juuristamme johtuu, että me pelkäämme sotaa. Osaamme arvostaa rauhaa. Taustastani johtuen he halusivat tietää, mitä aiheesta ajattelen. Jokapaikassa tämä asia nousee nyt esille. Koska minulla ei ole diktaattorin ja jumalan oikeuksia, voin vain kertoa heille, että rukoilkaamme rauhaa. Meidän on omassa elämässämme tehtävä näkyvää työtä sen eteen. Mitä enemmän sen työn tekijöitä on, sitä varmemmin saamme nukkua yömme rauhassa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö maanpuolustuksesta pitäisi huolehtia. Siitä on epävarmoina aikoina huolehdittava hyvin. Meillä on kovia kokemuksia sen asian unohtamisesta. Hyvää ja uskottavaa maanpuolustusta arvostavat myös kaikki naapurimaamme. Erityisesti sitä arvostaa itäinen naapurimme. Valitettavasti lisääntyvä sotilaallisuus maamme liepeillä nostaa esille myös ääripäitä. Isänmaallisuutta ei saa antaa ääripäiden reposteltavaksi.

Kiitos teille kaikille, jotka olette tsempanneet minua illan ja tämän päivän aikana. Päivitin naamakirjaani ja siitä tuli hieman masentuneen oloinen. Kyse ei ole masentumisesta. Hieman turhautumista ja aivan normaalia arkipäiväistä ketutusta laukaisi jutun. Toki muutamalla viestillä oli siihen ratkaiseva vaikutus. Talletan jokaisen viestin syvälle sydämeeni. Hyvät tiukimmin. Huonot jäävät syvimpään varjoon.

Gratias tibi quam maximos ago

ps. taas kysyttiin, mitä aion jatkossa tehdä? The Ruthless Raja vaatii nyt huomiotani. Luulempa, että pakolaisilla on jatkossa jokin rooli elämässäni. Tässä näin aluksi.

Avainsanat: oikeusäänestää, hossankansallispuisto, kolmasmaailmansota, mallikajander, theruthlessraja

075 Laista piittaamattomat

Maanantai 3.4.2017 klo 19:06 - yrjöpoeka

On ilo huomata, että tuleva Hossan kansallispuisto kiinostaa ja herättää myös tunteita. Olen aiheesta kirjoitellut viime päivinä ja vielä on pakko jotakin aiheesta lausua. Kirjoituksiani on nyt valtavasti luettu ja sen tiimoilta olen saanut runsaasti palautta viesteinä ja puhelimitse. Kaikki saamani palaute tukee sitä ajatusta, että kansallispuistojen metsästyssäännöksiä ja lakia ei saa muuttaa. Laki on aikoinaan kirjoitettu hyvästä syystä niin, että paikallisilla on metsästysoikeus valtionmailla riistan luvallisina metsästysaikoina.

Tämä laki on ollut poikkeus kaikkien kansalaisten tasa-arvoisesta kohtelusta. Oulun-läänin itäosien ja Lapinläänin asukkaille taattiin lailla tämä poikkeama. Etelän vellihousut ovat tästä olleet iänkaiken kateellisia ja sitä on yritetty usein murtaa. Nyt ovat kansanedustajat lähteneet kansallispuiston varjolla kokeilemaan kepillä jäätä. Pohjolan Sanomissa ovat istuvat kansanedustajat saaneet julkaisunsa ihmeteltäväksi. Siinä nämä kansanedustajat suorasukaisesti nimeävät Suomussalmen RHY:n metsästäjät kelvottomiksi hulttioiksi.

Latasin kopion jo suoraan facebookin seinälleni kaikkien ihmeteltäväksi. Olen kyllä tiennyt, ettei perussuomalaisten joukossa kunnioiteta perustuslakia. Mutta tämän metsästävän poliisin Hongiston avautuminen metsästyslain 8 pykälän kohdalta kertoo siitä, ettei hän ymmärrä lain tekstiä. Toinen vaihtoehto on se, että hän ymmärtää ja toimii etelän vellihousujen keppihevosena. Tämä on siinä mielessä ihmeteltävää, että kyseessä on aikuinen mies. Keppihevosharrastus on tänään nouseva trendi nuorison parissa. Toki aikuinen mies saa tehdä mitä osaa.

Toivon todella sitä, että hallitus on johdonmukainen ja tekee päätöksen sen pohjalta, mitä esittelevä virkamies on kirjoittanut. Se esitys pohjautuu Suomussalmen väestön ja eri organisaatioiden ja yhdistysten yhteiseen yksimieliseen tahtoon. RHY läksi nyt jostakin minulle tuntemattomasta syystä ajamaan paikallisten metsästäjien vastaista politiikka. Samalla se antoi lausunnossaan tuen näille maa- ja metsätalousvaliokunnan vastaaville mestareille. Toivottavasti tämä annettu asiantuntijalausunto kolahtaa jokaisen RHY:n johdon jäsenen hatun alle. Antoiko koko johto tälle tukensa?

Latasin tarkoituksella kuvan tämän päivän kävijämääristä naamakirjaan. Siitäkös riemu repesi. Minua syytetään ”elvistelystä”. Voi sitä katsoa noinkin. Tärkein sanoma oli siinä alla olevassa tekstissä. Kävijämäärä on kasvanut todella paljon juuri tämän aiheen takia. Se kiinnostaa ja myös tätä kirjoittaessani olen saanut puhua puhelimessa aiheesta. Häiritsee todella paljon kirjoittamista.

Jotkut ovat antaneet minulle kovasti kritiikkiä siitä, etteivät he pääse ”sotkemaan” kommenteillaan kotisivujani. Olen usein antanut siihen mahdollisuuden, nostamalla kirjoitukseni facebookin seinälle. Sivustoni on julkinen. Usein ei siihen tule yhtään kirjoitettua kommenttia. Ilmeisesti kirjautuminen hidastaa kommentoimista.

Palautteen perusteella juttujani luetaan nyt runsaasti juuri kotikulmillani. Valmistaudumme juuri nyt huolella ja suurella sydämellä kesäkuun avajaisiin. Siitä on haluttu tehdä kokokansan juhla. Sellainen siitä tulee.

Myrkynkylväjille voi antaa menolipun Timbuktuun. Vain menolipun.

Avainsanat: hossankansallispuisto, vapaanmetsästysoikeudenalue, keppihevosharrastus, valiokuntavastaavat, markkueestilä, reijohongisto

073 Jos...

Perjantai 31.3.2017 klo 16:32 - yrjöpoeka

Jos sanaa käytetään usein puheessa ja kirjoituksissa. Löysin sen myös tästä laulusta. Olen usein törmännyt tämän sanan ylenmääräiseen käyttöön. Liika käyttö vie hyvin pian mielenkiinnon itse aiheesta ja jos-sana alkaa nousta pääosaan. Usein kuulee toistettavan tuota-tuota, tai sitten yksinkertaisesti venyvää ööö-liitettä.

Tänään tutustuin asiantuntijalausuntoihin, joita on värkkäilty useilta tahoilta liittyen tulevaan Suomi100 juhlavuoden kansallispuistoon Hossaan. Siellä törmäsin tällaiseen jossitteluun. Kuulin nuorempana usein vanhempien miesten suusta lauseen jos-sanasta. Lause on suorasukainen ja perinjuurin asian ytimeen osuva. Lause kuului: ”Jos tädillä olisi munat, se olisi setä.”

Suomen väkiluku on nyt noin 5,6 miljoonaa asukasta. Metsästäjien määrä on noin 300000 asekuntoista. Kyseessä on luontoon liittyvä aktiivi harrastus. Metsästys nousee yleensä julkisuuteen alkusyksyksystä. Ensin aloitetaan kyyhkyjahdilla, siitä jatketaan muun pienriistan pariin ja päätetään suurriistan metsästykseen. Hirvi pääosassa. Osansa saa myös petojen metsästys.

Nyt metsästyksen osuus ollaan nostamassa kokonaan uusiin ulottuvuuksiin Hossan kansallispuiston osalta. Kyseisessä jos-lausunnossa niputetaan sumeilematta myös mahdollisten tulevien kansallispuistojen kohtalo. Lukiessani lausuntoa, olin todella äimistynyt sen kirjallisesta annista. Erityisesti asiantuntijan roolista annettuna, se oli mielestäni todella jälkilypsyn makuinen. Jokainen voi lukea tästä kyseisen asiantuntijalausunnon.

Luontoarvot ovat tänään kaikkialla kovassa kurssissa ja kansallispuistojen kävijämäärät viimevuosilta kertovat siitä. Metsästäjien määrä on pieni verrattuna koko väestöön. Kansallispuistoilla on lisäksi selkeä status, jonka ansiosta sen löytävät erityisesti ulkomaalaiset. Heillä on selkeä kuva siitä, mikä kansallispuisto on. Kaikkialla muualla maailmassa näillä alueilla ei sallita mitään metsästystä.

Suomi on saanut poikkeuksen omaan kansalliseen lakiin perustuen. Laissa on turvattu entisen Oulun-läänin itäosien ja Lapinalueen paikalliselle väestölle vapaa metsästysoikeus valtion mailla. Laki on selkeä. Tätä oikeutta vastaan on jatkuvasti ollut hyökkäyksiä. Sitä on vaadittu joko poistettavaksi, tai sitten samoin oikeuksin kaikille. Nyt jälleen on nähtävissä samojen tahojen esiinmarssi.

Minä pystyn myös antamaan aivan samantasoisen asiantuntijalausunnon. Voisin käyttää jossittelua, mutta siihen en ala. Mikäli metsästys sallitaan tulevassa kansallispuistossa, kaikki alueelle jo rakennetut uudet majoitustilat ovat tyhjän päälle rakennettuja. Samoin kaikki vireillä olevat hankkeet voidaan haudata syvälle Öllöri-järven uumeniin. Suomussalmen kunta saa myös unohtaa kaikki luontomatkailuun ajatellut satsaukset Hossan alueella.

Puiston kävijämäärät läksivät jyrkkään nousuun välittömästi kansallispuisto ilmoituksen jälkeen. Ulkomaiset matkailijat eivät taatusti kulje sellaisessa kansallispuistossa, jossa paukkuvat aseet ja luonnoneläimet menettävät henkensä. Turistit etsivät erityisiä luontokohteita, jollainen Hossa on.

Haluammeko takaisin kuihtuvan retkeilyalueen, jossa ongitaan istutettuja kirjolohia? Vain rakennammeko vireän kasvavan Hossan, joka saa elantonsa matkailusta?

Minä sanon jälkimmäiselle, KYLLÄ!

Avainsanat: entäjos, suomussalmenrhyasiantuntijalausunto, metsästysharrastus, esityslaiksihossankansallispuistosta

072 Metsästyskulttuuri Ryysyrannalla

Torstai 30.3.2017 klo 14:37 - yrjöpoeka

Kirjoitin jokin aika sitten tulevasta Hossan kansallispuistosta ja siihen liittyvästä jälkilypystä. Nyt olen saanut hieman lisää toisenkäden tietoa. Minusta näyttää suoraan sanoen siltä, että nyt on kusetettu Suomussalmelaisia metsästäjiä. Joitakin metsästäjiä on saatu mukaan jälkilypsyyn ja he ovat joutuneet hyväksikäytetyiksi. Pitäisi aina olla hieman epäluuloinen, kun etelän herrat alkavat parveilla portinpielissä.

Nyt olisi aika metsästysseurojen herätä ja miettiä yhdessä minkälaiseen peliin heidät on vedetty. Kaikkia Suomussalmelaisia metsästäjiä käytetään kansallispuiston liepeillä käytävässä keskustelussa hyväksi. Etelän metsästäjien aikaansaama liike eduskunnan liepeillä, on saavuttanut päämääränsä ainakin maa- ja metsätalousvaliokunnan päätöksessä. Sitä päätöstä tehtäessä meistä, Suomussalmelaisista metsästäjistä on tehty vastuuttomia.

Yhtenä perusteluina metsästyksen sallimiselle Hossan kansallispuistossa on kerrottu, että etelän seurueet voisivat tuoda tänne järjestäytyneen metsästyksen kulttuuria. Tämä täysin perusteeton väittämä on mennyt lävitse. He ovat väittäneet meidän laskeutuvan portailta suoraan metsään ja me emme välitä säännöistä mitään. Me ammumme villisti aivan kaikkea. Elämästä vieraantuneet kansanedustajat nielevät tämän täysin.

Tästä voi nähdä useampia seurauksia. Kaikki kansallispuistot joutuisivat metsästyksen kohteiksi kun pää on avattu. Aivan kuten valiokuntien edustajien suusta on kuultu, vaaditaan kansalaisten tasapuolista kohtelua. Jos kerran kansallispuistossa metsästetään, sen tulee kuulua tasapuolisesti kaikille. Pohjoisen asukkaille se kaikkein vaarallisin kohta on vapaan metsästysoikeuden menettäminen. Samoin perustein tultaisiin vaatimaan sen lopettamista. Perusteluiksi riittänee tasapuolinen kansalaisten kohtelu, mutta sitä ryyditettäisiin meidän laeista piittaamattomalla käytöksellä.

Kuitenkin meillä on erittäin vahvasti toimivat metsästysseurat 1960-luvulta alkaen. Hirvenmetsästys on täysin seuruemetsästystä ja tarkoin säänneltyä. Meillä on kulkenut ulkomaisia metsästäjiä jo vuosikymmenen verran hirvenmetsästyksessä mukana. Kaikkialta Euroopasta. Me emme ole villejä. Metsästysseurat omilla alueillaan sääntelevät riistakantoja sen mukaan, mitä ne kulloinkin kestävät. Metsästysseurueissa käydään jatkuvaa koulutusta. Viimeisten vuosien aikana seurueisiin on alettu ottaa mukaan myös seuran alueelle muuttaneita mökkiläisiä. Heitä on kaikkialta Suomesta.

Liityin 1968 kesällä Piispajärven Erämiehiin. Olen edelleen sen jäsen. Olen toiminut seuran vastuullisissa johtotehtävissä. Olemme sivistynyt seurue. Olemme vastuullisia metsästäjiä. Tunnen paljon eriseurojen toimijoita. He kaikki ovat koulunsa käyneitä. Sivistyneitä. Lakeja noudattavia.

Kunnallispolitiikkona ja metsästäjänä tunnen suurta myötähäpeää niitä kohtaan, jotka ovat lähteneet mukaan tähän toimintaan. Valtiovallan korkeimmilla päättäjillä on nyt meistä kuva Ryysyrantalaisina. Suomi100 Hossan kansallispuiston myötä olemme taantuneet 100-vuotta. Osaamme suurinpiirtein vetää punaisen viivan. Ilmankos avajaisten pukeutumisetikettinä on ulkoilupukeutuminen. Lätsä, sarkapusero ja ne paremmat diagonaalihousut.

Vetoan eduskuntaan ja hallitukseen, erityisesti pääministeri Sipilään. Pitäytykää esityksessä laiksi Suomi100 Hossan kansallispuistosta. Kutsukaa tarvittaessa Suomussalmelaisten metsästysseurojen edustajat kuultaviksi. Huomaatte kuulemisen jälkeen, että me puhumme samaa Suomea. Pukeudumme sivistyneesti. Osaamme lukea ja kirjoittaa. Osaamme käyttää veistä ja haarukkaa etelän sivistyneitten tapaan. Emme ole villejä. Olemme järjestäytyneitä metsästäjiä. Meidät on jo koulutettu.

Yhdessä asiassa me metsästäjät tarvitsemme koulutusta ja opastusta.

Kuinka voimme jatkossa välttää kusettajien ja hyväksikäyttäjien ansat.

Avainsanat: lakihossankansallispuistosta, jälkilypsyä, vapaametsästysoikeusuhattuna, sivistynytmetsästyskultturi, piispajärvenerämiehet, ryysyranta

058 Miten muroille käy

Keskiviikko 15.3.2017 klo 9:45 - yrjöpoeka

On sellainen sanonta, kuin omiin muroihin kuseminen. Sanonta pitää paikkansa, mikäli eduskunta hyväksyy maa- ja metsätalousvaliokunnan esityksen kaiken metsästämisen sallimisella Hossan kansallispuistossa. Suomussalmen kunta haki ja sai kansallispuistohankkeen jalalle vain sillä, että kaikki olivat yksimielisiä. Myös metsästäjät. Nyt päätösten loppusuoralla metsästäjäjärjestöt aloittivat jälkilypsyn.

Jälkilypsyporukoissa oli myös valtuutettuja, jotka alunperin hyväksyivät kansallispuistohaun. Mukana vesittämisessä on myös alueen omia yrittäjiä. He ovat myös metsästäjiä. Olen itsekin metsästäjä, mutta en millään tavoin voi hyväksyä tällaista omien päätösten vesittämistä. Hossan kansallispuistoalue on kaikenlisäksi niin pieni, ettei sitä voi käyttää metsästykseen. Tätä perustelen sillä, että kävijämäärien runsas kasvu estää sen. Kuivat kangas- ja harjualueet eivät muutoinkaan elätä runsaita riistakantoja.

Mikäli eduskunta todella tekee tämän valiokunnan esityksen mukaan ja hyväksyy metsästyksen, avaamme myös muut kansallispuistot metsästykselle. Tämä on ilmeisesti ollut myös muutamien alueen kansanedustajien tavoite. Kansanedustajilta tällainen muroihin kuseminen on todella ennenkuulumatonta menettelyä. Matkailijavirtojen käännyttyä kasvuun, ovat nämä oman edun tavoittelijat haksahtaneet metsästäjien asettamaan ansaan. Jatkossa juuri kansanedustajia tullaan syyttämään kansallispuistostatuksen pilaamisesta.

Yhtenä monista kunnallispoliitiikoista, tunnen suurta myötähäpeää siitä tavasta, miten myös osa kunnallisista päättäjistä on kastelemassa omat murot. Pitkäjänteinen työ Suomussalmen luontomatkailun kehittämisen eteen kärsii tästä takuuvarmasti. Miten voimme jatkossa uskoa yhdessä tehtyihin päätöksiin, mikäli osa joukosta lähtee jälkilypsylle. Enää kolme (3) kuukautta avajaisiin ja olemme kertomassa tuleville matkailijoille tämänkaltaisen viestin. Toivon eduskunnalta kauaskantoisempaa näkemystä. Metsästyspuistojen perustaminen tehtäköön muualle.

Kirjoitin edellisessä blogissani siitä, että media on menossa perussuomalaisten asettamaan miinaan. Sen se tottavie tekee. Meidän pitäisi puhua kunnallisvaaleista. Mutta me puhumme päivästä toiseen tulevan kesäkuun tapahtumasta. Media suoltaa ohjelmia toisensa perään, joissa puhutaan mestarin tekemisistä. Mestari antaa välillä siimaa ja kaikenmaailman dosentit ilmestyvät paasaamaan siitä, mitä mestari oikein tarkoitti.

Ei pidä ihmetellä, ettei kunnallisvaaleissa mukana olevia ehdokkaita kiinnostanut vastailla vaalikoneisiin. Ei niistä kukaan äänestäjä ole kiinnostunut. Kaikkia kiinnostaa median häpeilemätön hypetys yhden trumpismin pauloihin nyrjähtäneen puheista. Tulemme näkemään todella vähäisen innokkuuden vaaliuurnilla.

Me pystymme kusemaan muroihimme ilman, että tajuamme tapahtunutta.

Avainsanat: kustamuroihin, suomi100, maajametsätalousvaliokunta, ympäristöjärjestöt, metsästyksensalliminenhossankansallispuistossa

023 The Ruthless Raja

Torstai 26.1.2017 klo 13:09 - yrjöpoeka

Hiihtotapahtuma lähestyy ja sitä myöten myös yhteydenotot ovat lisääntyneet. Se on hyväksi tapahtumalle. Tapahtumaa järjestelemässä on suuri joukko vapaaehtoisia. Tärkeimmät tekijät ovat kuitenkin olemassa olevista organisaatioista. Kainuun liikunnasta Marita Kaipainen ja Suomussalmen kunnan liikuntasihteeri Pirjo Neuvonen. Heillä on vuosien tuomaa kokemusta liikuntatapahtumien organisaatioista. Onneksi tätä osaamista on olemassa.

Vapaaehtoisina mukana ovat Hossan kelkkailijat pohjustamassa latu-uraa ja merkitsemässä reittiä. Heidän työpanoksensa on korvaamatonta. Organisaation toimintaa ja tapahtumaa tukemassa ovat useat tahot. Tärkeimpänä Metsähallitus ja Mirja Humalamäki mahdollistamassa tapahtuman järjestämisen sen hallinnoimilla alueilla. Suomussalmen kunta ja Kuusamon kaupunki ja Ylä-Kainuun Osuuspankki, tukemalla rahallisesti tapahtumaa. Tapahtumaan on oman panoksensa antanut myös Marttiinin puukkotehdas Rovaniemeltä. Suomussalmelainen yritys PetPain on valmistanut muistolaatat tapahtumaan osallistuville. Alueen matkailuyrittäjät ovat huollon kannalta ensiarvoisessa asemassa. Iiivaaran Eräkartano, Hossan luontokeskus Ari Juntunen, Martinselkosen Eräkeskus ja Raatteen Portin tavisotamuseo. Kiitos heille jo etukäteen.

Olen aamun mittaan vastaillut puhelimessa erilaisiin kyselyihin ja sen takia kirjaan muutamia esiin tulleita ajatuksia yleiseen käyttöön. Useimpia on mietityttänyt millainen sää on tapahtuman aikaan. Nyt näyttää siltä, ettei ainakaan kova pakkanen ole haittaamassa. Tyyni pakkaskeli ei oman kokemukseni mukaan ole pahinta. Huonoin vaihtoehto on se, että tapahtuman aikaan alkaa runsas lumisade kovan tuulen tukemana. Siitä meillä on kokemusta viimetalven testihiihdon ajalta.

Toinen minulle tuotu kysymys on se, että voiko mukaan lähteä vähäisellä hiihtokokemuksella. Mikäli tuntee olonsa terveeksi ja harrastaa liikuntaa useissa muodoissa, tuo 50-kilometrin taipale onnistuu vaivattomasti. Itselle on tuotava ajatteluun selväksi se, että aikaa on varattava ensikertalaisella riittävästä. Sellainen 5 – 7 tuntia on passeli aikajana. Mukaan varaa riittävästi lämmintä juotavaa ja helposti sulavaa hiilihydraattipitoista naposteltavaa. Myös suolaa on saatava, koska sitä poistuu kehosta hikoilun mukana.

Myös sitä on kyselty, pääsevätkö kaikki pois sieltä mihin he ovat hiihtäneet tai pyöräilleet. Vaikka aikaikkuna menisi kiinni, jokaisesta mukaan lähtijästä huolehditaan ja kyyti järjestyy. Kysytty on myös sitä, saako väliasemilta lämmintä juotavaa tai -vettä. Ilmeisesti se on liian näkymättömästi esillä ohjeissa, mutta ilman muuta, jokaiselle hiihtäjälle ja pyöräilijälle on tarjolla juotavaa ja suolaista naposteltavaa. Osanottomaksu sisältää ruokailun valitsemassaan päätepisteessä. 150 km hiihtäjillä on kaksi ruokailua, Martinselkonen ja Raatteen Portti. Väliasemilla on jokaisen tarkistettava, että myös puhelimet toimivat ja virta riittää. Kemialliset lämpötyynyt varmistavat akkujen toimintakunnon, niistä olen jo aiemmin maininnut.

Tapahtuman toimitsijat ovat mukanaolijoita varten. Mikäli on kysyttävää kuljetuksista, soittakaa Pirjo Neuvoselle, puh. 044-5859700. Hänellä ovat kuljetuksen langat hyppysissään.

Kysyä saa vapaasti, jos jokin asia kaivertaa mieltä. Yritän itse vastailla ja myös Marita ja Pirjo ovat vastaavat mielellään. Tästä lähdetään.

Avainsanat: endurancekainuu, theruthlessraja, fatbikepyöräily, hossankansallispuisto, martinselkonen, raatteenportti

021 Luonnosta luulemiseen

Tiistai 24.1.2017 klo 19:15 - yrjöpoeka

Tämä tästä vielä puuttui. Minua on nimitelty kaikenlaisilla Suomen rikkaan kielen mielikuvilla. Nyt minua nimitellään luontoihmiseksi paikallislehden nettiuutisoinnin yhteydessä olevassa keskustelussa. Toisessa viestiketjussa minut pitäisi asettaa vastuuseen perättömien lausuntojen antamisesta. Avataanpa hieman taustaa.

Otin kantaa keskusteluun jossa aiheena oli Syväjärvi – Säynäjäsuo. Tuo aihe on kuumentanut tunteita kotipaikkakunnallani ja erityisesti hakkuiden kannattajien puolelta. Parin kommentoinnin jälkeen olin asetettu ryhmään luontoihmiset. Olen pitänyt itseäni perin tavallisena kulkijana kotikuntani metsissä. Kuljen metsissä kaikkina vuodenaikoina ja nautin sen rauhasta. Aivan samoin kuin tuhannet muut kuntalaiset. Kantaa ottaessani ja ilmaistessani tukeani suojelua vaativille, aloitetaan leiman lyöminen. Tästä lähtien olen tietyn porukan silmissä pahan ruumiillistuma. Luontoihminen.

Toisessa uutisessa oli kyseessä viimeviikolla pidetyt matkamessut ja niiden anti Suomussalmelle ja Hossaan. Kirjoittaessani aiheesta, kerroin Hossan kävijämäärien kasvusta ja majoituskapasiteetin puutteesta. Se puute on todellinen, siitä kertovat alueen yrittäjät ja matkailuväki. Saas nähdä vastaako hän kysymykseeni, mistä minut asetettaisiin vastuuseen, jos kerron mitä edellämainitut kertovat. Saman tiedon saa kuka tahansa menemällä Hossaan kysymään yrittäjiltä. Kysymisestä ei kukaan aseta ketään vastuuseen.

Kaikkea sitä sattuu. Kukaan ei kirjoita nimellään ja sen takia on hieman vaikea pohtia itsekukaisen motiiveista mitään. Paikallisten ihmisten luulisi asiat tietävän, mutta ei taida olla niin. Luuleminen on kummallinen tauti.

Usea taloni ohi kulkenut on viimeisten viikkojen aikana kehitellyt erilaisia teorioita, kun ovat nähneet purkulavan pihalla ja rakennusmiesten häärivän alueella. Joidenkin mielestä kunnostan sivurakennusta vuokrakäyttöä varten. Kenelle täällä voisin vuokrata, kun halvalla saa ostettua esimerkiksi rivitaloyksiön 15000 eurolla.Toisten mielestä olen kunnostamassa sivurakennusta vaimolleni yrityksen tiloiksi. Se ei olisi ollenkaan huonompi ajatus mutta ei ole sekään.

Aikansa kuljettuaan luulo kiertää lopulta luokseni. Toivottavasti luulo muuttuu tiedoksi ja siitä saa parhaiten selvää reilusti kysymällä, jos näkee minut pihalla. Toinen vaihtoehto on seurata sivujani täällä ja naamakirjassa. Tiedoksi, korjaamme vesivahinkoa rakennuksessa.

The Ruthless Raja tapahtuma on pikkuhiljaa lähestymässä ja pitkistä hiihtotapahtumista tykkäävät voivat aloittaa suksiensa huoltamisen. Samoin heidän on muistettava huoltaa oma keho. Pitkäkestoiseen tapahtumaan valmistautuessa ravinnolla ja sen laadulla on merkityksensä. Ensikertalaiselle tapahtuma varmasti tarjoaa rasitusta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Sadan kilometrin jälkeen alkaa ihmisen mielessä henkien taisto.

Väsymys jäsenissä ja edessä viimeiset kymmenet kilometrit pimeässä Kainuun selkosessa. Epävarmuus jäytää ajatuksia. Tällaista on luvassa kaikille niille, jotka yrittävät läpäistä 150 kilometrin hiihdon.

Onneksi he eivät luontoa säikähdä ja luule mitään. He hiihtävät nauttiakseen.

Avainsanat: säynäjäsuo, soidensuojelualue, matkamessut, hossankansallispuisto, luuloeioletiedonväärti

Vanhemmat kirjoitukset »