Satunnaiset kuvat

nuorimies

Uusimmat

Blogin arkisto

030 Euforiaa

Tiistai 7.2.2017 klo 11:34 - yrjöpoeka

Toinen päivä kirjoittamisen parissa. The Ruthless Rajan osanottajilta on virrannut palautetta sähköpostilla ja myös puhelin on muistuttanut olemassa olollaan. Koska vaimoni on hankkimassa synttärilahjaansa, polvien vaihtoa, olen saanut työskennellä rauhassa. Tavoitteena on mahdollisimman pikaisesti vastailla saamiini viesteihin. Vielä muutamia on jonossa, mutta luulen saavani työn tehtyä niiden osalta muutamassa tunnissa.

Palautteissa on runsaasti kritiikkiä ja se koskettaa reitin alkupään kuntoa. Järjestäjistä riippumattomista syistä Hossan alueella toimiva ulkolainen yritys toi moottorikelkkailijat reitille. Heillä oli ja on siihen oikeus. Hossan yrittäjät olivat yhteisessä palaverissa käyneet tulkin avulla tapahtumaa lävitse ja toivoneet päivän kestävää rauhaa reitille. Yksikään suomalainen kelkka ei tullut reitille päivän aikana. Näin itse ensimmäiset kelkat reitillä vasta yöllä ajaessani huioltoa Iivaaraan.

Suuret kiitokset on annettava moottorikelkkailijoiden hyvälle yhteistyölle alueen yrittäjien kanssa. Tulen tekemään uusia esityksiä ja avauksia tulevaisuutta varten. Teen esitykseni puheenjohtajien palaverissa jo tänään. Ajallaan kirjoitan niistä julkisuuteen. Tapahtuman onnistumisen edellytyksenä on hyvä yhteistyö moottorikelkkailijoiden kanssa. Heitä edustaa Hossan kelkkakerho.

Jatkossa on myös pohdittava ison latukoneen käyttöä koko Hossan alueella. Matkailijamäärän kasvu tuo suuremmmat odotukset reittien kunnosta. Hyvät reitit purkavat painetta tulla juuri tapahtuman aikaan tehdylle reitille. Ison latukoneen jäljillä sopii kulkemaan myös kelkkailijat samaan aikaan. Yritysten tuomat ulkolaiset ensikertalaiset turistit ovat vaarallinen yhdistelmä. Saamieni tietojen mukaan heidän oppaansa ajeli turistien perässä. Kokemattomat kelkkaa pelkäävät turistit eivät edes tiedä mihin mennä. Kelkat ajelehtivat kuin tuulessa. Tämä ei käy tulevaisuudessa.

Kävijämäärä oli juuri sopiva tässä tapahtumassa. Se osoitti tehokkaasti missä kohdin on puutteita. Tekeviä käsiä tulemme tarvitsemaan enemmän ja se työ on kehittelyn alla. Organisaation on pidettävä aivan erikseen useampi palaveri yrittäjien kanssa. Palautteista ilmenee usko siihen, että tästä voi kehittyä vielä aikamoinen tapahtuma. Jotkut ovat käyttäneet sanontaa, tulva. Hyvin paljon olen saanut kiitosta siitä, että tapahtuma ei ole kilpahiihtoa. Sellaista ei ole tarkoitus tästä tehdä. Jokainen saa aivan itse valita vauhdin ja nauttia fyysisen rasituksen tuskasta ja sen jälkeen tapahtuvasta euforiasta.

Käydessäni kylällä usea tuttavani kertoi seuranneensa tapahtumaa erittäin tiiviisti koko päivän ajan. Usea oli tuntenut halua käydä katsomassa tapahtumaa paikanpäällä, esimerkiksi Raatteessa. On ollut epätietoisuutta siitä, voiko siellä olla katselijana. Otamme tämän hyvin vakavasti ja jatkossa katselijat toivotetaan tervetulleiksi paikan päälle. Juuri näiden yritysten alueille toivotaan myös yleisön löytävän tiensä. Jonkin verran katsojia kulki eri paikoilla. Hossan luontokeskus oli täysin huippupaikka! Ihmisiä tuli ja meni. Tapahtumaa voi siellä seurata screenillä.

Koululuokat voisivat olla tapahtumassa oppaina osallistujille. Tämä pienenä vinkkinä tulevaisuutta varten. Oppaita tarvitaan jokaisella etappipaikalla. Paikalle tuleva osallistuja haluaa tietää mistä mitäkin saa ja missä on varusteiden vaihdolle paikka. Hyvä tästä vielä tulee!

Avainsanat: euforia, hossankelkkailijat, hossanluontokeskus, fatbike, ultrahiihto