Satunnaiset kuvat

On hetki sininen...

Uusimmat

Blogin arkisto

030 Euforiaa

Tiistai 7.2.2017 klo 11:34 - yrjöpoeka

Toinen päivä kirjoittamisen parissa. The Ruthless Rajan osanottajilta on virrannut palautetta sähköpostilla ja myös puhelin on muistuttanut olemassa olollaan. Koska vaimoni on hankkimassa synttärilahjaansa, polvien vaihtoa, olen saanut työskennellä rauhassa. Tavoitteena on mahdollisimman pikaisesti vastailla saamiini viesteihin. Vielä muutamia on jonossa, mutta luulen saavani työn tehtyä niiden osalta muutamassa tunnissa.

Palautteissa on runsaasti kritiikkiä ja se koskettaa reitin alkupään kuntoa. Järjestäjistä riippumattomista syistä Hossan alueella toimiva ulkolainen yritys toi moottorikelkkailijat reitille. Heillä oli ja on siihen oikeus. Hossan yrittäjät olivat yhteisessä palaverissa käyneet tulkin avulla tapahtumaa lävitse ja toivoneet päivän kestävää rauhaa reitille. Yksikään suomalainen kelkka ei tullut reitille päivän aikana. Näin itse ensimmäiset kelkat reitillä vasta yöllä ajaessani huioltoa Iivaaraan.

Suuret kiitokset on annettava moottorikelkkailijoiden hyvälle yhteistyölle alueen yrittäjien kanssa. Tulen tekemään uusia esityksiä ja avauksia tulevaisuutta varten. Teen esitykseni puheenjohtajien palaverissa jo tänään. Ajallaan kirjoitan niistä julkisuuteen. Tapahtuman onnistumisen edellytyksenä on hyvä yhteistyö moottorikelkkailijoiden kanssa. Heitä edustaa Hossan kelkkakerho.

Jatkossa on myös pohdittava ison latukoneen käyttöä koko Hossan alueella. Matkailijamäärän kasvu tuo suuremmmat odotukset reittien kunnosta. Hyvät reitit purkavat painetta tulla juuri tapahtuman aikaan tehdylle reitille. Ison latukoneen jäljillä sopii kulkemaan myös kelkkailijat samaan aikaan. Yritysten tuomat ulkolaiset ensikertalaiset turistit ovat vaarallinen yhdistelmä. Saamieni tietojen mukaan heidän oppaansa ajeli turistien perässä. Kokemattomat kelkkaa pelkäävät turistit eivät edes tiedä mihin mennä. Kelkat ajelehtivat kuin tuulessa. Tämä ei käy tulevaisuudessa.

Kävijämäärä oli juuri sopiva tässä tapahtumassa. Se osoitti tehokkaasti missä kohdin on puutteita. Tekeviä käsiä tulemme tarvitsemaan enemmän ja se työ on kehittelyn alla. Organisaation on pidettävä aivan erikseen useampi palaveri yrittäjien kanssa. Palautteista ilmenee usko siihen, että tästä voi kehittyä vielä aikamoinen tapahtuma. Jotkut ovat käyttäneet sanontaa, tulva. Hyvin paljon olen saanut kiitosta siitä, että tapahtuma ei ole kilpahiihtoa. Sellaista ei ole tarkoitus tästä tehdä. Jokainen saa aivan itse valita vauhdin ja nauttia fyysisen rasituksen tuskasta ja sen jälkeen tapahtuvasta euforiasta.

Käydessäni kylällä usea tuttavani kertoi seuranneensa tapahtumaa erittäin tiiviisti koko päivän ajan. Usea oli tuntenut halua käydä katsomassa tapahtumaa paikanpäällä, esimerkiksi Raatteessa. On ollut epätietoisuutta siitä, voiko siellä olla katselijana. Otamme tämän hyvin vakavasti ja jatkossa katselijat toivotetaan tervetulleiksi paikan päälle. Juuri näiden yritysten alueille toivotaan myös yleisön löytävän tiensä. Jonkin verran katsojia kulki eri paikoilla. Hossan luontokeskus oli täysin huippupaikka! Ihmisiä tuli ja meni. Tapahtumaa voi siellä seurata screenillä.

Koululuokat voisivat olla tapahtumassa oppaina osallistujille. Tämä pienenä vinkkinä tulevaisuutta varten. Oppaita tarvitaan jokaisella etappipaikalla. Paikalle tuleva osallistuja haluaa tietää mistä mitäkin saa ja missä on varusteiden vaihdolle paikka. Hyvä tästä vielä tulee!

Avainsanat: euforia, hossankelkkailijat, hossanluontokeskus, fatbike, ultrahiihto

029 Armoton oli nyt leppoisa

Sunnuntai 5.2.2017 klo 15:29 - yrjöpoeka

Ensimmäinen The Ruthless Raja on takanapäin!

Ilmojen haltia suosi ja hiihtokeli oli suorastaan lennokas. Vähäuniset yöt ovat nyt takanapäin ja kaikki ovat turvallisesti saapuneet metsistä pois. Yksi vakavampi olkapään sijoiltaan meno oli hiihtäjien kohdalla pahinta. Muutamia kolhuja ja hiertymiä tuli, kuten kaikissa kestävyyslajeissa.

Pikainen tuntuma on se, että huolimatta alkutaipaleen aikana esiintynyttä ”laturaivoa”, kaikki ovat tyytyväisiä omiin suorituksiinsa. Pisimpien matkojen hiihtäjät pääsivät Hossan jälkeen kunnolliselle ladulle ja siitä on satanut kiitosta latujen tekijöille. Myöskin lopputaipaleen maastonmuodot suosivat perinteistä hiihtoa ja tasatyöntäjille maasto oli erinomainen. Yksi osallistuja keulassa taisi tulla pukkaamalla, se tieto somessa on liikkunut.

Eniten palautteissa ja erityisesti seuraajilla, on puhuttanut matkojen pituus. Kilpailunjohtajana olisin siitä kertonut lähtöpaikalla, mutta hiihtokuumeen valtaamat hiihtäjät eivät sitä enää ehtineet odottaa. Siitä oppiksi ottaneena mikäli seuraava tapahtuma on vuoden päästä, puhuttelu osallistujille on pidettävä 10 – 15 minuuttia ennen lähtöä. Siinä on kerrottava kaikki mahdolliset viimehetken muutokset reitistä ja muuttuneista olosuhteista. Juuri niitä olisi ollut hyvä kerrata ennen lähtöä.

Reitille oli pakko tehdä olosuhteiden takia pieniä viilauksia ja yksi avoinna oleva metsätie oli muutamille osallistujille yllätys. Osa lähtijöistä tiedon sai. Nimenomaan kiireinen keula jäi infoa vaille. Tapahtumaa seuranneet ihmettelivät sitä, ettei viivalla pysytty, vaan välillä osallistujan pallukka oli sivussa viivasta. Juuri niistä muutoksista johtuen, matka muuttui alkuperäisestä 150 km noin 167-168 km. Suurimmat muutokset olivat juuri Hossan ja Lehtovaaran/Arolan välillä. Ilmeisesti molempien pisimpien matkojen läpäisijät ovat olleet reissuun tyytyväisiä läpäistyään koitoksen.

Nyt toivon kaikkien osallistujien lähettävän kirjallista palautetta organisaation ammattilaisille ja erityisesti Marita Kaipaiselle. Kokoamme palautteesta yhteenvedon ja käymme palautteet yksityiskohtaisesti lävitse. Palautetta voi lähettää myös muille organisaation johdossa oleville. Seuraamme keskustelua somessa ja haluamme kuulla millaisia kertomuksia reissusta olette omille kotisivuillenne tehneet.

Tapahtumaa kuvasi alan ammattilainen Hannu Huttu. Hänen ottamaansa kuvamateriaalia tulemme käyttämään jatkossa kaikessa markkinoinnissa. Kuvamateriaalia käyttävät jatkossa Kainuunliitto, Kainuun Liikunta, Suomussalmen kunta ja Kuusamon kaupunki. Tapahtumaorganisaatio luonnollisesti myös. Itse olin varannut kameraa ja puhelinta kuvaamiseen. Jostakin kumman syystä en ehtinyt ottaa kuin kaksi kuvaa aamuvarhaisella Iivaaran lumiukosta ja -akasta. Uskon kuvamateriaalia olevan tapahtuman osallistujilla ja sen ilmestyvän julkisuuteen pikkuhiljaa.

Kaksi vuorokautta takana ja unta sinä aikana yhteensä noin 5 tuntia. Nyt saunottu ja mietintämyssy tekee muistiinpanoja toiseen tallennuskohteeseen, myös tätä kirjoittaessani. Kiitos teille kaikille itsensä etsijöille. Teidän ansiostanne tästä tuli myös seuraajille ulkomaita myöten ikimuistoinen. GPS- seurantaa kehutaan ja ensivuodeksi on jo toivottu etappipaikoista live-seurantaa. Tämä on kirjattu ylös!

Leppoisa Raja toivottaa kaikille erinomaista hiihtokevättä!

Avainsanat: theruthlessraja, iivaaraneräkartano, hossanluontokeskus, martinselkoseneräkeskus, raatteenportti, kansallinenhiihtopäivä