Satunnaiset kuvat

Täällä syntyvät taimenet

Uusimmat

Blogin arkisto

050 Hukka meidät perii

Keskiviikko 23.10.2013 klo 14:27 - yrjöpoeka

Joka syksy lumentulon kanssa saapuu paikalliseen uutisointiin suuri ja paha susihukka. Jokavuosi media saa piristysruiskeen vuodenaikojen mukana. Uutta on viimevuosina edustanut thaimaalaisten marjanpoimijoiden tulo. Se myös edustaa samankaltaista tuhoa kuin susihukka. Paikallisten ihmisten elämä suistuu aivan raiteiltaan. Suuret tunteet kuohuttavat ja joka vuosi pääsee mukaan uusia kasvoja. Kaikki he toistavat samaa. Hukka meidät perii!

On aivan selvää, että Kainuussa on tällä hetkellä liikaa susia. Puhumalla sudet eivät vähene. Mikäli saaliseläimet loppuvat, susi invaasio päättyy. Toinen ja nopeampi keino on metsästys. Susien uhka kotieläimille päättyy yhden ainoan talven aikana. Ensi keväänä syntyy maakunnan alueelle taas paljon uusia susia keskustelua ylläpitämään. Sudet on ilmeisesti niin tarkkaan pannoitettu, ettei kukaan tohdi RKT:n suojeluksessa olevia hallaturkkeja luodeilla pölyttää. Karhujen kohdalla tilanne on ilmeisesti toinen. Niitä on jo niin paljon, ettei Ronkainen ehdi enää kaikille pantoja laittaa. Toki hän on yrittänyt, kuten syksyn pantakarhu uutisointi osoitti.

Suurinta meuhkaa susista näyttävät pitävän kaupungissa asuvat. Suurin huolen aihe eivät taida olla edes ihmisten parhaat ystävät koirat. Olisiko kevään 2015 tapahtumilla osuutensa?

Itse en jaksa olla mukana median ylläpitämässä hukkaporussa. Mieltäni kaivertaa huomattavasti tärkeämpi asia. Kuinka Kainuun asukkaat selviävät tulevista vuosista. Se uhka on todellinen ja sen konkretia havainnollistuu, kun kunnat yrittävät miettiä tulevan vuoden 2014 budjettia. Mikäli edes pieni osa tästä media seksikkäästä hukka-ilmiön aiheuttamasta porusta siirrettäisiin tulevaisuus keskusteluun, pääsisimme edes alkuun. En usko susien tappamisella leivän levenevän kenenkään pöydässä. Sen sijaan yhteisillä ponnistuksilla ja keskusteluilla Kainuun suunnasta ja tulevaisuuden rakenteista, olisi mahdollisuus nähdä edes murusia pöydän alla.

Kainuun elinvoima tarvitsee juuri nyt kaiken huomion. Elinvoimaa ei synny, elleivät kunnat pääse yhteisymmärrykseen aluerakenteesta ja kansalaisten palveluverkosta. Väestömäärän jatkuva aleneminen ja kauppojen keskittyminen, pitäisi havahduttaa kansalaiset ja päättäjät. Palveluverkon on seurattava kehitystä. Mustasukkaisuus tulevaisuuden työpaikoista hämärtää päättäjiä. Samalla puolustetaan tyhjiä seiniä ja kuntien työpaikkoja. Mikäli emme pian ryhdy toimeen, silloin..

Hukka meidät perii!

Avainsanat: vuodenajat, hukkaperii, rktlpannoittaapetoja, kainuunelinvoima, kainuunaluerakenne