Satunnaiset kuvat

Aamu ja lohi

Uusimmat

Blogin arkisto

151 Black friday

Maanantai 23.11.2020 klo 20:12 - yrjöpoeka

Radiossa lauletaan juuri Kaija Koon äänellä hulluista päivistä. Postilaatikko, sähköposti ja puhelimen viestikenttä on täynnä mainoksia Black Friday tapahtumista. Näiden mainosten mukaan juuri nyt on aika tuulettaa pöhöttyneitä rahakasoja. Mainosten viesti on selkeä, ryntää kipinkapin kauppoihin. Tämä sama viesti leviää kaikille muillekin ja se tietää tungosta näissä liikkeissä. Mikäli muistan oikein, nämä tapahtumat saavat hysteerisimmät majoittumaan yön ajaksi liikkeiden etuoville. Televisio tietysti lisää löylyä haastattelemalla näitä urhoollisia. Ja meno eikun paranee.

Onneksi eläkeläisen elämää eivät nämä hullut päivät liikauta mitenkään. Eläkeläisillle on huomattavasti tärkeämpää saada rahansa edes jotenkin riittämään välttämättömiin tuotteisiin. Tärkein on ruoka ja asunto. Siihen saa pienet euromäärät hukkumaan aivan kivuttomasti. Ilmeisesti osa kansasta saa sen verran rahatukkoja sikiämään, että kauppiaat haluavat osille. Sksi on kehitetty Black Friday tapahtuma. Siellä myydään mitä tahansa hömppää, kunhan mainoksilla saadaan kanslaiset käsittämään tuotteen olevan juuri se joka sinulta puuttuu.

Nämä hullut päivät ovat tulleet usein mieleen, kun olen seurannut etelästä ryntääviä autojonoja, joiden määränpää on pohjoisessa. Etelän tungoksesta rynnätään Leville, Saariseläälle ja Rukalle. Siellä nämä autoilijat uskovat elävänsä omassa matkailijan kuplassaan turvassa koronavirukselta. Samoin uskovia tulvii tuhansittain samoille rinteille turvaan ja istumaan iltaa pienellä porukalla paikallisissa rinneravintoloissa. Rapatessa tietysti voi joskus roiskua ja tartunnoilta ei voi välttyä. Juuri nyt Suomi on siirtymässä uudelleen lisääntyvään korona aaltoon. Hallitus tekee rajoituspäätöksiä ja Helsinki teki myös kaupunkina rajoituksia.

Koska Suomessa on vapaa liikkuminen paikasta toisdeen, ihmiset eivät juuri rajoituksista välitä. Miten muutoin voi käsittää sen, että kun ravintolat sulkevat ovensa yöllä esimerkiksi klo 12, niin tunnin kuluttua ne voivat avata ovet uudelleen. Ne muuttuvat tunnin sisällä yökahviloiksi ja jostakin kumman syystä asiakkaat päihtyvät edelleenkin. Ilmeisesti kahvi on tavallista tujakampaa ainetta. Ihmiset käytännössä vähät välittävät rajoituksista. Eletään kuin viimeistä päivää. Kyllä tämä Black Friday on sopiva nimi tälle ajalle.

Samaan aikaan urheilijat saavat hiihdellä ilman yleisöä. Uskotaanko todella niin, että urheilua seuraavat ihmiset ovat niitä todennäköisempiä koronan levittäjiä? Eikä ahtaissa kapakoissa ja rinnekeskusten humussa se ole huomattavasti todennäköisempää? Erityisesti kun alkoholi näissä viimeksimainituissa paikoissa sumentaa järjen ja varovaisuuden. Sen sijaan ulkoilmaelämästä ja liikunnasta nauttivien elämää rajoitetaan uskottelemalla ulkoilmassa kulkevien olevan varsinaisia koronalinkoja.

Kyllä me elämme hulluja päiviä.

Avainsanat: blackfriday, hullutpäivät, uudetyökahvilat

224 Mikä meitä vaivaa

Perjantai 24.11.2017 klo 18:32 - yrjöpoeka

Tänään on kauppiaiden tilipäivä. Joku viisas keksi aikoinaan, että tavaran kun tavaran saa myytyä, kun hinnan puolittaa. Aivan aluksi on laitettava hinnaksi jotakin sellaista, että ostajia on harvassa. Sitten järjestetään yleinen viikonloppu, kuten nyt, jolloin hinnat pudotetaan oikealle tasolle. Asiakkaat luulevat saavansa halvalla tuotteita, vaikka kyseessä on suuri puhallus.

Ihmisiä on lyöty rautoihin ja linnaan, kun he ovat keränneet toisilta ihmisiltä joutilaita seteleitä. Tällä tarkoitan näitä ns, pyramidihuijauksiksi nimitettyjä rahankeräysjuttuja. Siinä aloittajat keräävät setelit, joita mukaan lähtevät heille tarjoavat. Minusta kyseessä on aivan samankaltainen huijaus kuin tänään julkisesti kaikkialla mesottava Black Friday. Ihmiset saadaan irroittamaan otteensa rahoistaan, kun he luulevat saavansa jotakin puoli-ilmaiseksi. Suuremmilla paikkakunnilla oikein jonotetaan aamuaikaisesta lähtien kauppiaiden armopaloja. Armelias ei ole kauppias, voittoa hän haluaa sinun avullasi.

Se mikä minua erityisesti risoo, on tuo englannin kielen käyttö huijauksen yhteydessä. Suomen kieli on rikas ja siitä löytyisi nasevampia nimiä ilmaisemaan päivän tarkoitus. Kaiken lisäksi kauppiaat ovat ilmoittaneet, että tällä tempauksella saadaan ihmiset aloittamaan jouluostoksensa aikaisemmin. Lisäksi tutkimukset ovat tuottaneet sen tuloksen, että joulun päämyynti on aivan joulun alla. Miksei lopulta aloiteta rahojen keräämistä joulumyyntiä varten heti keskikesän jälkeen.

Keskustelin tänään erään ostoshysteriasta kärsivän ihmisen kanssa. Hän oli aikuisen oikeasti sitä mieltä, että nyt kannattaa ostaa kun saa niin edullisesti. Minun puheeni siitä, että ensivuonna näitä saa vielä puolet halvemmalla, ei häntä vakuuttanut. Heti alkuvuodesta lähtien uudet tuotteet tulevat myyntiin ja entisistä on päästävä eroon. Eräs esimerkki hyvästä rahankeräyksestä ovat nuo sohvakauppiaat ja toisena erilaisia konkurssipesiä myyvät kauppiaat. Säännöllisin väliajoin näitä ilmaantuu myös kotikyläni tyhjillään oleviin kiinteistöihin. Aina se joku rahojaan hermostuneesti hypistelevä ihminen saadaan takertumaan ”halpaan” tavaraan.

Mikä meitä oikein vaivaa, kun me mennään niin helposti halpaan. Todella kallista myydään halpana ja me uskomme. Englannin kielisen nimen kuullessamme meiltä häviää kaikki estot. Media suoltaa juttua näistä ”hullun halvoista” päivistä ja kauppiaat lyövät lisää löylyä sosiaalisessa mediassa. Laitetaan pystyyn arpajaiset ja sen tuloksena tuote on tuttu ja ostaja joukko ilmoittautuu vielä itse.

Itse en vaivaannu näiden takia. Lisäpointtina toiminee sekin, ettei minulla ole irrallaan olevia seteleitä. Ensivuonna saan jokatapauksessa halvemmalla.

Avainsanat: blackfriday, hullutpäivät, puoleenhintaan.pyramidihuijaus, ostohysteria, pitkittynytjoulukauppa

200 Väykkä uhoo ja vihreät putoo

Perjantai 20.10.2017 klo 19:42 - yrjöpoeka

Paavo Väyrynen (väykkä) ei anna sammaleiden kasvaa kantapäilleen. Väykkä on nyt tienannut itselleen hyvää vaalirahaa ja eläke-etuutta Euroopan parlamentissa. Siellä ei ole tarvinnut päätään vaivata, vaan pohtia näitä isänmaan asioita. Mikko Kärnä on sinä aikana istunut varapaikalta eduskunnassa ja hänestä on tullut jo pikku-paavo. Ei asiaa mistä hän ei älähtäisi. Hänen on ollut pakko mekkaloida, koska pelko on ollut koko ajan peräpeilissä. Tuleeko väykkä takaisin?

Kyllä tulee. Väykkä paukasi tiedoitustilaisuuden ja ilmoitti lähtevänsä ensihätään pelastamaan isänmaan. Hänen mielestään Sauli Niinistö ei ole riittävällä ponnella nuollut itäisenmaan suuriruhtinasta. Siksi hänen on uhrauduttava. Ilmoituksensa mukaan hän palaa eduskuntaann jos kansa ei älyä äänestää häntä presidentiksi. Seuraavissa eduskuntavaaleissa hän vaatimattomana miehenä aikoo palauttaa Suomen linjan hänen tahtonsa mukaiseksi. Urkki oli aikoinaan väykän oppi-isä ja näytti mallia nuoleskelussa. Väykkä on kuin toisinto muskeli-arskasta. Vuodet ei hänen vauhtiaan ja puheitaan hidasta. Nyt on keskustapuolue hädissään. Siellä tiedetään, että puolueen äärilaidan änkyrät tykkäävät väykästä. Puolueen muukalaiskammoiset (heitä on paljon) lähtevät kansalaispuolueen ehdokasta äänestämään ja se riepoo puoluejohtoa.

Pelko elää myös perussuomalaisissa. Väykkä kokeneena konkarina vetoaa sen puolueen vanhoilliseen SMP-siipeen. Muukalaiskammon lisäksi heitä yhdistää naapurin nuoleskelu. Vanhoillisten lisäksi siihen kuuluu myös heidän oma presidenttiehdokkaansa Laura Huhtasaari. Mikäli väykkä saa nimilistan valmiiksi, hän peittoaa mennen tullen Huhtasaaren ja Vanhasen. Samoin usea muu ehdokas häviää hänelle. Sosiaalidemokraateilla ei ole mitään saumaa nousta Paavo Lipposen äänisaaliseen. Vaikka Päivi on koettanut hankkia tuloja valtion avulla viimevuosina. Hän saa valtion sopeuttamiseläkettä vielä pitkään.

Vihreillä on syksy mennyt tosi hyvin ja siellä jo aloitettiin puheenjohtajan johdolla pääministeri peli. Sen voi sanoa ilman vaalejakin, että se juna meni jo. Vihreitten sekoilu alkaa muistuttaa perussuomalaisten aloitusta ensimmäisen jytkyn jälkeen. Ei päivää, ettei joku sekoa median hypetyksessä. Intomielisinä ja voitonvarmoina lasketellaan tulemaan sellaista potaskaa, että oksat pois. Siinä tyhminkin kannattaja alkaa uudelleen miettimään voiko noihinkaan luottaa. Viimeisin puheenaihe ja vakavissaan tarkoitettu annettiin muutama päivä sitten.

Aloitteen mukaan Stokcmannin Hullut-päivät pitäisi lopettaa. Aloitteen tekijä katsoi, että tämä on suunnattu mieleterveydestä kärsiviä vastaan. Pitäisikö Stokkan sitten muutta nimi, mielenterveyden-päiviksi? Jos persut kärsi juopottelevista rasisteista, niin vihreät sitten vihreätä liimaa impanneista sekoilijoista. Elämme hulluja päiviä ilman stokkan alennusmyyntejäkin. Siellä kyllä hykerrellään. Monta päivää ilmaista mainosta kaikilla kanavilla.

Paavo uhoo. Vihreet putoo. Äänestäjä hulluksi tuloo.

Avainsanat: paavoväyrynenpalaatakaisin, europarlamentineläke, suomettumisenaika, kansalaispuolueenpresidenttiehdokas, väyrynenpalaaeduskuntaan, stokcmanninhullutpäivät, persuillaalkoholivihreillämielenterveys

034 Matkailuviikonloppu

Perjantai 20.4.2012 klo 9:04 - yrjöpoeka

Viikonlopun täyttää matkailu kotimaassa. Tämän päivän pääkohde on eduskuntavierailu. Kainuulaisten joukko matkusti elisen aikana Järvenpäähän. Suomen lumitilanne tuli samalla päivitettyä ja varsinainen lumi loppui Salpausselän pohjoispuolelle. Etelä-Suomi odottaa vain pientä lämpöä ja kevät on siinä. Suomi on todella pitkä ja autossa istuessa sitä on mukava seurata.

Aaamun parhain uutinen oli kotimaakunnan päälehden Kainuun Sanomien pääkirjoitus! Lopulta joku muukin sanoo sen saman, mitä olen yrittänyt kertoa. Kuntien antama rahoitus sosiaali- ja terveyspalveluihin on ollut viime vuosina riittämätön. Kirjoitus on valitettavasti vain liian myöhäinen. Tämä asia olisi pitänyt pitää maakuntalehdessä esillä viimeiset kaksi vuotta. Lehden kirjoittamaa tekstiä luetaan pelolla kunnantoimistoissa. Virkamiehet ja luottamushenkilöt pohtivat asiaa aikansa ja korjaavat sitten tilannetta vaivihkaa.

Tänään saan sitten paikanpäältä seurata paikkaa, jossa 200 puhuvaa päätä istuu viisaana.

Näillä mennään. Ystäviä tavataan ja"hullut päivät" Stokmannilla jatkuvat.

Avainsanat: eduskuntavierailu, hullutpäivät