Satunnaiset kuvat

Hartaushetki/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

001 Hullu vuosi 2020 alkaa

Keskiviikko 1.1.2020 klo 11:28 - yrjöpoeka

Vuosi vaihtui perinteisesti. Muutaman päivän ajan pohdittiin pitäisikö ilotulitus kieltää kokonaan Suomessa. Olen itse pitänyt tätä niuhottamisena ja tuuminut, että edes kerran talvisessa synkkyydessä saisi iloita. Käytin koiraamme iltakävelyllä, koska halusin nähdä kuinka kaksivuotias sharpei Usva suhtautuu paukkeeseen. Nuorisolla oli heti iltakuuden jälkeen paukut käytössä ja Suomussalmen kirkonkylällä oli suurempi pauke kuin 80-vuotta sitten, puna-armeijan rauhanomaisen ilotulituksen jäljiltä raunioituneessa kylässä.

Koiramme ei välittänyt paukkeesta, vaan oli huomattavasti enemmän kiinnostunut merkkaamaan reitin omilla tuotteillaan. Muita koiran ulkoiluttajia ei näkynyt. Ääniä kyllä kuului ja eniten valitti eräs koira, joka ei ole häkistään päässyt enää minnekkään. En tiedä oliko paukkeella mitään tekemistä asian kanssa, koska sama koira on ulissut kesät talvet. Ilmeisesti yksinäisyyttään. Ilotulituksen pauke kiihtyi iltaa kohden ja aamuyöllä tuntui siltä, että jostakin oli saatu paukkuja lisää. Aivan aamuyön viimeisille tunneille riitti jytkettä ja suurimmat paukut herättivät minut vähän väliä.

Tuli väistämättä mieleen aamukolmelta, että onko tässä mitään järkeä. Paukutella tiheästi asutulla omakotitalo alueella puolivuorokautta. Aamun uutisia kuunnellessani tuli selväksi, ettei tässä paukuttelussa ole enää järki tallella. Ammutaan raketteja ihmisä kohden, tehdään ilkivaltaa räjäyttelemällä roskiskia ja postilaatikoita. Selkeästi nyt keulii mopo todella pahasti. Vastuullisuus on karkaamassa ja luulen tämän aiheuttavan sen, että kansalaisaloite ilotulituksen kieltämiseksi taviksilta hyväksytään. Jatkossa ilotulitukset olisivat olisivat ammattilaisten käsissä. Annan tälle tänään tukeni.

Suomi on saanut EU:lta 5 miljoonaa euroa sitä varten, että kuuden vuoden ajan metsissämme partio poliisi susia suojellen. Tässä hankkeessa ovat mukana Itä-Suomen poliisi, Metsähallitus, Luonnonvarakeskus, Suomen riistakeskus ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri. Onhan sanomattakin selvää, että Uudenmaan luonnonsuojelupiiri tietää parhaiten, miten susia pitää kohdella. Kuuntelin poliisin ja erätarkastajan jutustelua YLEn lähetyksessä ja korviini pisti yksi asia. Poliisin ja erätarkastajan mukaan kansalaisten ja viranomaisten välillä vallitsee luottamuspula.

Mitä kauemmin he puhuivat, sitä selvempää oli se mistä se johtui. Kansalaiset eivät näiden viranomaisten mukaan ymmärrä, miksi susien määrää pitää jatkuvasti kasvattaa. Toisaalta nämä valvojat olivat sitä mieltä, että kansalaiset liiottelevat susien uhkaa. Tämän valvoja partion pyhänä velvollisuutena oli heidän itsensä kertomana, edistää ihmisen ja suden välistä rinnakkaiseloa. Tätä kuunnellessani tuli myös selväksi, että hallinto on etääntynyt tavallisesta kansasta. He tietävät mikä kansalle on parasta.

Sitä mukaa kun susien määrä on lisääntynyt, ovat lisääntyneet koirien kuolemat susien takia. Metsistä on todella vaikea enää löytää vuosikkaita hirvenvasoja. Yhtäaikaa on myös karhujen määrä räjähtämässä käsiin. Tämä yhtälö on kestämätön. Suomalaisten suojeleminen ei kiinnosta, vaikka väestö on pian uhanalaisessa asemassa alhaisen syntyvyyden takia.

Jos lakia ei suojele kansaa, se ei ole oikein. On siis aika ratkaista mikä on oikein. Hulluudelle on laitettava piste. Olisiko 308 se piste, jota sudet ymmärtävät.

Avainsanat: hulluvuosi2020, kansalaisaloiteilotulituksenkieltämiseksi, eunsusilifehanke, susipartio, ihmistensuojelu