Satunnaiset kuvat

Hartaushetki/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

003 Vaara vaanii kotikadulla

Tiistai 2.1.2018 klo 10:51 - yrjöpoeka

Lumen tuloa ei voi estää. Lauhasää jatkuu ja tykky puissa kasvaa. Tähän saakka on puhuttu tykyn vaikutuksista sähköverkkoon. Katkoja toki on jatkossakin taatusti esillä. Nyt pitäisi jo puhua muista vaaroista, mitä tykky aiheuttaa.

Kävin eilen hautausmaalla ja siellä tykyn aiheuttamat vaarat ihmisille konkretisoituivat. Hautausmaalla on runsaasti valtavan suuri mäntyjä ja niiden oksat valtavan pitkiä ja paksuja. Satoja kiloja lunta ja puuta voi siellä tulla salamannopeasti alas. Sitä ei ehdi väistää nuori ihminen, saati sitten alueella eniten kulkevat vanhukset.

Kuntakeskuksen keskellä on juuri nyt omasta mielestä todellinen vaaranpaikka. Suuria mäntyjä on liikekeskusten seinustoilla ja katujen yllä. Osa puista on jo vaarallisesti kallistunut. Jatkuvasti satava lumi lisää puiden päällä olevaa taakkaa ja on vain ajankysymys, kun joku vanhus jää putoavan oksan tai kaatuvan puun alle. Siinä ajellessani minulle tuli mieleeni soittaa 112 ja kertoa huolestani. Sainkin keskustella hyvän tovin ja kuunnella neuvoja joista minulla pitäisi olla tieto ennen soittamistani.

Toisaalta puhelimeen vastanneen mielestä asia ei edes minulle kuulunut. Minun olisi kuulunut ensin ottaa selvää kenen tontilla vaaralliset puut sijaitsevat. Sen jälkeen minun olisi kuulunut ottaa omistajiin yhteyttä. Omistajan tehtävä olisi sitten soitella hätäkeskukseen. Minä yritin vastustella ja kertoa, että valveutuneena kansalaisena minun ei kuulu tietää kenen omistama puu on. Minun mielestäni taajamissa vaaraa aiheuttava ilmiö on ilmoitettava hätäkeskukseen ja heidän tehtävänsä on ilmoittaa asiasta pelastuslaitokselle.

Pidän todella kummallisena ajatusta, että vaaran havaittuani minun pitäisi aloittaa itsetutkiskelu ja selvitystyö. Olen tähän ikään saanut opetuksen, että vaaran havaittuani minun tulee siitä ilmoittaa. Niin tieliikenteessä kuin muuallakin. Tämän opin mukaan olen elänyt ja se on toiminut tähän aamuun saakka. Onneksi hätäkeskus nauhoittaa saapuvat puhelut, jotta muillakin on mahdollisuus miettiä, miten asia niinkuin omasta mielestä meni.

Piitkähkön keskustelun tuloksena ja jankuttamiseeni väsyneenä vastaaja (nainen) kyllästyneenä aikoi ilmoittaa pelastuslaitokselle. Eikä aikaakaan kun puhelimeni soi ja palomies tarkensi mistä puusta oli tarkemmin kysymys. Viidensadan (500) metrin matka ei aikaa vienyt kuin hetken. Siellä vielä odotettiin kunnan puolelta ympäristösihteeriä paikan päälle jatkamaan yhteistä pohdintaa siitä mitä nyt tehdään. Vartavasten valittu hätäkoneisto kyllä tietää mitä tehdä ja keille kaikille asia kuuluu. Minulle kuului vain sen vaaran havaitsemisen ilmoittaminen.

Puita on rojahdellut myös omalle kotikadulleni ja lisää on tulossa. Olisiko paikallaan naapureiden katsella vanhusten kotipihoja sillä silmällä? Vaara on nyt todellinen ja lunta ja räntää on luvattu viikoksi eteenpäin.

Minä soitan seurakuntaan.

Avainsanat: tykkylumi, sähkökatkot, hätäkeskuslaitos, pelastuslaitos, vaarastailmoittamisvelvollisuus, huolenpitonaapureista