Satunnaiset kuvat

Sininen hetki

Uusimmat

Blogin arkisto

043 Julkinen kysely Huttu-Juntuselle

Lauantai 19.5.2012 klo 20:14 - yrjöpoeka


Olen kuukauden ajan odotellut vastausta kopealta virkanaiselta, vastausta saamatta. Nyt Kotiseutuplussa ja Koti-Kajaani on julkaissut avoimen kysymyksen, joka on osoitettu Huttu- Juntuselle ja Anna-Liisa Kainulaiselle. Avoimessa kysymyksessä on samoja aiheita kuin itselläkin, vain huomattavasti tarkemmin esitettynä. Kysymyksien esittäjät ovat yksityisiä Kajaanilaisia kehitysvammaisten vanhempia, lisäksi mukana on Kajaanin kehitysvammaisten tukiyhdistys ja Kainuun Kehitysvammaisten tukipiiri. Nyt on mielenkiintoista nähdä saavatko nämä kansalaiset vastauksia ja missä aikataulussa?

Mielenkiintoista on nyt se, että alkuperäinen esitys kehitysvammaisten yksikkökoon kasvattamisen osalta Maahisentien ghettoon on peruttu! Ilmeisesti virkaMIEHISSÄ on toisenlaista järkeä, kuin soten vallantäyteisissä virkanaisissa. Lueskelin juuri lautakunnan tulevan viikon esityslistaa ja se herätti useita mielenkiintoisia kysymyksiä. Kiintoisaa kuulla virkanaisten selityksiä aiheesta.
Viikonlopun aikana olen saanut laitettua perunat pieneen peltoon ja odotan ensimmäisiä juhannuksen aikaan kotipöytään.

Viikonloppuun on kuulunut hieman talkoita ja muuta puuhastelua. Kaikkein tärkein asia on ollut lastenlasten tapaaminen ja Ilonan vierailu mummolassa. Nyt olen saanut ikääntyneenä ukkina selvityksen siitä mikä on rokki-musiikkia. 6-vuotias Ilona diggaa Michael Monroeta ja on saanut ihailija kirjeeseen oikean vastauksen idoliltaan. Nyt minäkin tiedän rokista jotain! Ajelimme aamulla Ilonan kotiin ja matkalla radiosta kuuntelimme erilaista musiikkia. Rokkikappaleiden kohdalla sain mummon kanssa Ilonalta asiantuntevaa opastusta oikeaan musiikkiin. Ikääntyminen ei ole huono juttu.

Nyt saan opastusta musiikin maailmaan kaikkein rakkaimmalta ihmiseltä. Ilonalta.

Avainsanat: avoinkirje, huttu-juntunen, yksikkökoonkasvattaminen, maahisentienghetto, vallantäyteinen, rokkimusiikki, michaelmonroe,

040 Huttu-Juntunen vastaa

Lauantai 5.5.2012 klo 20:42 - yrjöpoeka


Tein 26.4 kehitysvammapalveluille sähköpostilla seuraavanlaisen kysymyksen, johon toivoin saavani vastauksen: ””Muutama kysymys joihin haluaisin saada vastauksen luottamusmiehenä pikaisesti.Mitkä ovat Kajaani ryhmäkotien hoitopäivähinnat, asukkaiden vuokrat kuukaudessa, ateriakorvauksen suuruudet vuorokaudessa, ylläpitokorvauksen suuruus? Mitä asioita hoitopäivän hintaan on sisällytetty, sisältääkö se kaikki oman hallinnon ja keskushallinnon vyörytetyt kulut ja sisältyykö siihen myös huollon ja pääomakulut.
Lisäksi mikä on henkilöstömitoitus suhteutettuna asukkaiden tarpeisiin ryhmäkodittain?”

Koska en saanut minkäänlaista vastausta, laitoin 3.5. uuden tiedustelun aiheesta ja muotoilin sen näin: ”Lähetin allaolevan kysymyksen 26.4.2012 klo 15.33 ja tiedustelen nyt:
1. -onko kysymykseni joutunut roskakoriin?
2. -jos on mitä aiotte tehdä asialle?
3. -aiotteko vastata ylipäätään kysymykseeni?
4. -odotan vastausta huomiseen puoleenpäivään klo 12.00 mennessä.
5. -mikäli johtopäätöksenne on, ettei teidän tarvitse vastata näihin kysymyksiin, haluan tiedon siitä kirjallisena.
6. -maakunnan lakinainen Anu Huttunen voinee teitä auttaa, kuinka ja millä muodoin vastata luottamusmiehille näiden asiallisiin kysymyksiin.”

Tähän sain vastauksen itseltään Terttu Huttu-Juntuselta:
”3.5.2012 17:02, Huttu-Juntunen Terttu kirjoitti:
Hei ! Kysymyksiin vastataan kunhan ehditään, mutta kuten sote-lautakunnassa olette
linjanneet, vastaukset yksittäisten lautakunnan jäsenten kysymyksiin tulevat
lautakunnan kautta.
Lähetän tämän tiedoksi myös Maire Ahopellolle ja Anu Huttuselle.
Terttu H-Juntunen

Vastasin tähän 4.5 klo 07.23. Vastausta odottelen: "Hei!
Laittanet minulle tiedoksi minkälainen kirjallinen päätös aiheesta on tehty?
Haluan aiheesta kirjallisen vastauksen ja aivan samalla tavalla kuin tavallinen kansalainen, olen oikeutettu saamaan vastauksen kysymyksiini virkamiehiltä. Kysymykseni eivät pitäisi olla liian vaikeita? Tässä ajassa ne asiat olisi jo ehtinyt tehdä ja vastauksen laittaa, kuin nyt vetkutellessa asiaa.
yrjöP

Aikaisempi kokemus kehitysvammapuolen virkanaisten olemattomasta yhteistyökyvystä vahvistui edelleen. Olen vuosien aikaan tehnyt tarvittaessa kysymyksiä eri virkamiehille ja olen niihin saanut myös vastaukset. Vastaukset olen saanut aivan samalla tavalla, olinpa kysymystä tehdessäni luottamusmies tai pelkkä kuntalainen. Olen olettanut, että silloin kun luottamusmies tekee kyselyjä luottamusmies tehtävänsä hoitamiseen liittyen, niihin myös pyritään vastaamaan. Vastausta en vaatinut tässä ja nyt. Oletin että kohtuullinen vastausaika on normaali 7 arkipäivää. Mutta tämä luulo ei päde näiden virkanaisten kanssa. He ovat määritelleet omat standardit, kuinka toimia. Tähän aiheeseen aion palata nousevalla viikolla.

Tästä touhusta tulee niin vajaamielinen olo, että taidan hakeutua vajaamielishoitajan koulutukseen. Muutoin tämänkaltaista toimintaa ei voi ymmärtää.

Avainsanat: huttu-juntunen, luottamusmiehentehtävätjaoikeudet, virkavastuu, vajaamieliskoulutustatarvitaan

024 Yön yli nukuttuaan...

Keskiviikko 28.3.2012 klo 10:08 - yrjöpoeka


Reilun viikon pompottelun ja päättämättömyyden jälkeen vammaispuolen johtajat huomasivat mitä pitää tehdä. Heillä oli nyt tiedossa päivämäärä milloin vanhemmat kokoavat rivejään, siksi nyt järjestetään pikaisesti maakunnan oma tiedotustilaisuus perjantaina 30.3 klo 17 alkaen. Toinen tilaisuus 4.4 klo 17 alkaen. Nyt yritetään sammuttaa mahdollinen palo alkuunsa, etteivät vanhemmat ehdi saada mitään muuta tietoa kuin virkanaisten tieto. Vielä toissa päivänä ei ollut mitään tietoa, milloin maakunta järjestää vanhemmille kuulemistilaisuuden. Maakunnan kiireillä sanottiin olevan asiaan vaikutusta. Nyt Huttu-Juntunen on löytänyt tilaa yllättäen kalenteristaan yhdessä muiden kanssa. Kyllä ne ovat ripeitä kun toimeen tarttuvat. Eipä enää tiedä itkeäkö vai nauraa?

Vanhempien tilaisuus joka tapauksessa järjestetään ja paikkana on Kontiomäen Shell 1.4 klo 14 alkaen. Paikka oli pakko valita muualta kuin maakunnan tiloista, koska olin päässyt kieltolistalle.

Aikoinaan saatiin tehtyä valtakunnallinen päätös, jolla ryhdyttiin purkamaan vanhoja kehitysvammalaitoksia. Laitosten asukkaat ryhdyttiin sijoittamaan omiin kotikuntiinsa ja pieniin ryhmäkotimaisiin asumisympäristöihin. Talouden kiristyessä nämä ryhdytään nyt kunnissa purkamaan ja sijoittamaan kuntien omiin kehitysvammaisten laitoksiin. Kuntien virkanaiset puhuvat silmät pyöreinä, ettei näin suinkaan ole. Vammaisia siirretään aivan kodinomaisiin asuntoihin ja haetaan tällä keskittämisellä synergia etuja. Suomeksi sanottuna halutaan kaikki työntekijät saman katon alle ja sillä haetaan kustannussäästöjä. Tämä kaikki tehdään kehitysvammaisten kustannuksella, heiltä siihen lupaa kysymättä.

Uskomus siitä etteivät nämä keskittämiset tuota laitoksia, joutuvat romukoppaan kun kantaa ottavat asiaan pelastusviranomaiset. Pelastuslaitokselle ovat kerrostalot aina erittäin vaativia kohteita. Silloin kun asukkaat ovat toisen avun varassa työn vaikeusaste lisääntyy huomattavasti. Vaatimukset kohteen pelastussuunnitelmiin lisääntyvät ja rakennuksessa on nykysääntöjen mukaan oltava sammutusjärjestelmä. Taloon on rakennettava kokonaan uusi pelastautumistie entisten lisäksi. Pelastuslaitoksen kohteena tällainen yksikkö on laitos. Minun silmissäni nämä ovat myös laitoksia, vaikka kuinka muuta vakuuteltaisiin. Yksilöt ovat näissä kohteita, massaa joka ei saa aiheuttaa liikaa kustannuksia.

Suomessa on lähdettävä keskustelemaan uudelleen, kuinka näitä aikaisempia päätöksiä pitää noudattaa. Mikäli päätökset ovat kuntien tai maakuntien varassa, laitoksia tulee lisää. Minusta olisi syytä Kehitysvammaisten tukiliiton ottaa aiheeseen kantaa, olisiko syytä palauttaa kehitysvammaisten asuminen valtion suoraan ohjaukseen? Valtion eri viranomaiset eivät tiedä mitä toinen käsi nykyisellään tekee. Kunnat tekevät esityksiä kohteista ja ARA rahoituslaitoksena tukee kerrostalojen muuttamista laitoksiksi.

Kaikissa tapauksissa asuinpaikkakohteiksi valikoituu sellaisia kuntien kiinteistöjä, joihin ei saada normaali väkeä asumaan. Kohteet sijaitsevat aina erittäin levottomalla ja häriöalttiilla asuinseudulla. Kuntien kiinteistöyhtiöt pyrkivät hyötymään tilanteesta ja kunnat suosivat tätä. Luottamushenkilöt katsovat tilannetta vain talouden näkökulmasta.

Tähän on tultu. Suomi palautetaan takaisin laitosaikaan kuntien päätöksillä.

Avainsanat: huttu-juntunen, kuinkatulenkuulluksi, kainuuntähti, kontiomäki, kehitysvammalaitos, pelastuslaitos, pelastautumistie, ara, takaisinlaitoksiin, neuvostoliittoonpysyvä