Satunnaiset kuvat

Tammikuu 5 2008

Uusimmat

Blogin arkisto

070 Sota...eikun sote-väsymys

Keskiviikko 29.3.2017 klo 17:08 - yrjöpoeka

Kuntaliiton tutkimuksen mukaan kuntavaalit ovat selkeästi henkilövaalit. Tietyissä ikäryhmissä on vielä näkyvissä oikeisto – vasemmisto rajanveto. Tutkimuksen mukaan entistä useampi on valmis vaihtamaan eri vaaleissa myös puoluetta. Tämä vahvistaa sitä omaa havaintoani, että vaalien viimeisten päivien tilanne ja julkisuuskuva, voivat muuttaa äänestystulosta rajusti.

Hallituspuolueet ovat toivoneet, että kuntavaaleista ei tehtäisi sote-vaaleja. Yksi puolue on yrittänyt tehdä kuntavaaleista puheenjohtajavaalit. Harkitusti sieltä on kukin vuorollaan antanut julkisuuteen tiedotteen jos toisenkin. Media sitä tietysti herkeämättä seuraa, koska kuntavaaleista ei saisi puhua. Onneksi hallitus on itsepäisesti hakannut päätään perustuslakiin sote-soppaa hämmentäessään. Koska sotesta paljon puhutaan, kuntavaaleista tulee väistämättä sote-vaalit. Hutaisemalla tehty on hutaisemalla tehty.

On jotenkin kummallista, että mikäli jokin politikkassa mukana oleva haluaa kommentoida soppaa, siitä isketään pian leima otsaan. Kriittinen puheenvuoro leimataan heti vasemmiston änkyröinniksi. Asiantuntijat onneksi ovat siltä säästyneet. He säilyvät asiantuntijoina, ei oikeisto-vasemmisto akselin tuuppareina. Hallituksen esitystä, josta on nyt lausunnot annettu, myllytetään ja kaikessa on tavaton kiire. Valtavasti lakeja sorvattavana ja aikaa muutama viikko. Kun tietää kuinka tavattoman isosta asiasta on kyse, kiireellä ei saada aikaan mitään hyvää. Hutunkeitoksi se menee.

Keskustellessani oman kuntani tilanteesta tuttujeni kanssa, olemme tulleet samaan johtopäätökseen. Vaaleissa näemme kaikkien aikojen huonoimman tuloksen. Nimenomaan äänestysprosentin suhteen. Usea viimeviikolla torilla käyneistä on kommentoinut nyt aihetta. Heidän omat tuttavapiirinsä ovat kertoneet jättävänsä vaalit väliin. Kyse on aikuisista ihmisistä. Kukaan ei halua eritellä syytä. Joidenkin mielestä kuntavaaleilla ei ole merkitystä.

Samaa voi sanoa, kun kävin tänään markkinoilla kotikuntani keskustassa. Paikalla ei ainuttakaan puolueitten telttaa. En tavannut torialueella ketään muuta politiikkoa kuin itseni. Torin reunustalla olevat vaalitelineet saivat olla kaikessa rauhassa. Vain yksi iäkkäämpi mies pysähtyi sen kohdalla. Ei sitä katsoakseen, vaan sytyttääkseen tupakan. Oman ryhmäni vaalijulistetta minun piti katsoa kerran jos toisenkin. Puolueen yleisjulisteeseen oli liimattu lehdessä ollut postimerkkien kokoinen kuvasto!

Ei tarvitse tutkia vaalien jälkeen, miksi tulos on mikä on. Viimeviikon toritapahtumaan ei tullut yksi puolue. Sama puolue on ilmoittanut olevansa poissa myös vaalipaneelista, joka järjestetään paikallisessa teatterissa. Se on ainoa vaalipaneeli. Saa siinä kummastella vaalien jälkeen, kun vaalien alla halutaan piilotella komerossa. Ei ole muillakaan ryhmillä nyt minkäänlaista tulta. Olla öllötellään. Tapetoidaan paikallislehti kuvilla. Osa käveleksii kadulla muistamattoman tuntuisina lappunen kaulallaan, kuin sota-ajan evakkolapset.

Tunnen itseni turhautuneeksi ja ärtyneeksi. Mitä kummaa meille on tapahtumassa?

Ensin hutkitaan ja sitten tutkitaan. Olisiko sota... eikun sote-väsymys?

Avainsanat: kuntaliitto, sotevaalit, vasemmistonleima, hutunkeitto, sotaväsymys