Satunnaiset kuvat

Taimenen väsytys 4

Uusimmat

Blogin arkisto

111 Näkökulmia tästä päivästä

Torstai 4.4.2019 klo 13:09 - yrjöpoeka

Edelliset sukupolvemme ovat rakentaneet suomalaisen hyvinvoinnin. Tämän me erimieltä olevat ihmiset hyväksymme ilman suurempia mutinoita. Jokainen syrjäalueilla asuva myöntää sen, että suomalainen tapa jakaa verotuksen avulla hyvinvointia ja koulutusta, on ollut hyvä ratkaisu. Jos tätä mallia ei olisi sotien jälkeen tehty, meidän maamme olisi tänään aivan erinäköinen. Syrjäalueet olisivat todella syrjäalueita ja koulutukseen pääseminen olisi etuoikeus vain hyvätuloisille. Tätä asiaa eivät enää muista kaikki, eivätkä edes halua.

Tämä nousi tänään esille sosiaalisessa mediassa käydyssä keskustelussa. Eräs maanomistaja, joka sai aikoinaan isiensä työntulokset perintönä, kertoi kiukkuaan mahdollisista verojen korotuksista. Isien ansiosta myös hän pääsi aikoinaan koulutukseen, kuten myös kaikki sisarukset. Hän kokee olevansa tänään hyväosainen ja omalla työllään omaisuutensa hankkinut. Nyt hän katsoo maksaneensa jo riittävästi veroja. Hän ei halua jatkaa sitä työtä mitä isät saivat aikaan. Hyvän tekemistä veroja maksamalla.Jotta myös tämän päivän heikoimmat saisivat mahdollisuuden tasavertaiseen koulutukseen.

Tähän on Suomi mennyt. Hyväosaiset eivät enää halua maksaa yhteiskunnan kuluja. He haluavat vain lisätä omaisuuttaan. He eivät omalta itsekkyydeltään pysty näkemään sitä, ettei köyhiltä ole mistä ottaa. Heiltä otetaan kyllä työpanos. Se käytetään yhteiskunnan hyväosaisten tulojen kasvattamiseen. Siksi hyväosaisten tulis maksaa ne verot, joita köyhät eivät pysty palkattoman työn takia maksamaan. ”Suomen arvoisia tekoja.”

Toinen näkökulma nousi esille Petteri Orpon aamuisesta puheesta. Hän on ollut kitsas sanomaan juuta ja jaata vanhustenhoidon tilanteesta. Vaatimukset korottaa hoitajien määrrää lailla 0,7 eivät saa häneltä sympatiaa. Hän näkee siinä ongelman. Suomessa on tämän vuosituhannen aikan menty mielestäni ojasta allikkoon sillä, että laitoshoitopaikat purettiin ja vanhukset hoidetaan entistä sairaampina kotonaan. Tämä on sitonut valtavan määrän hoitajia. Pitkien etäisyyksien Suomessa se on tietänyt kunnille vaikeuksia hoitaa vanhukset. Tällä on ollut vaikutus siihen, minkä verran on jäänyt varaa palkata hoitajia laitoksiin. Tämä on ollut poliittinen valinta ja siihen ovat syyllisiä kaikki puolueet. Yksityiset hoitolaitokset ovat oma lukunsa ja myös poliittinen valinta.

Nyt Petteri Orpo avasi ongelman. Hän pelkää, että vanhusten laitoshoitoon joudutaan siirtämään hoitajia kotihoidon piiristä. Tämä tietäisi samalla sitä, että ne kaikkein vaikeimmat kotona hoidettavat siirtyisivät auttamatta laitoksiin. Erityisesti kaikkein kauimpana asuvat. On tällä hetkellä jo täysin mahdoton tehtävä hoitaa vanhuksia satojen kilometrien päähän. Tämä Petteri Orpon avautuminen kertoo myös siitä, että kokoomus ei halua palata takaisin kuntien hallinnoimaan vanhusten hoitoon suurine laitoksineen. Mieluimmin hoidetaan kerran viikossa makuulla olevaa vanhusta kotiinsa. ”Luotamme Suomeen.”

Loppujen lopuksi kyseessä on on lyhyen ajan ongelma. Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat pian finaalissa ja ongelma poistuu. Tästä johtuu juuri tänään käsillä oleva hoitajien puute. Kyseessä on välivaihde ja nyt hyväosaiset eivät haluaisi maksaa hyvän Suomen rakentajille. Heti kun puhutaan vanhusten hoidosta, aletaan puhua valtionvelasta.

Luotamme Suomeen”. ”Suomen arvoisia tekoja”. Näillä lauseilla rakennetaan tänään maatamme. Hyväosaisten Suomeksi.

Avainsanat: hyvinvointisuomenrakentajat, hyvinvointivaltio, ikääntyväsuomi, vanhustenhoitajienmäärä, puolueidensloganit

155 Raskas viikko..?

Lauantai 11.12.2010 klo 20:53 - yrjöpoeka

Todella raskas viikko takana. Blogin päivittäminen on ollut vaikeata ja ajoittain pientä väsymistä on ollut havaittavissa.

Kajaanintorin 2 päiväiset joulumarkkinat ovat takana. Pakkanen oli todella tuikea ja kova pohjoistuuli teki aika monen ilmeistä kärsivän näköistä. Huolimatta tyrnästä kelistä väkeä kävi siihen nähden oikein mukavasti. Henkilökohtaisesti totesin päivien annin todella hyväksi ja väki aikoi äänestää, vaikka Timo Soini ei ole ehdolla Oulunvaalipiirissä. Kainuulaisista usea totesi heille riittävän miehen ylävesiltä. : )

Nuorten mukanaolo oli lauantain todellinen piristysruiske. Tilanteen muutoksen pystyi aistimaan ihmisten eleistä ja ilmeistä. Paikalla käyneiden keski ikä oli noin +55-60 ja he ovat todenäköisiä äänestäjiä vaaleissa. Todella vähän paikalla kävi nuorta äänestysikäistä väkeä. Talvinen tori ei ole heitä vielä vetänyt mukaansa.

Paikalla käyneet tukivat ajatuksiani siitä, että vanhusten, vammaisten, lasten ja terveydenhuolto on säilytettävä pääosiltaan yhteiskunnan hallinnassa. Yksityistämisen autuudesta enemmistöllä oli kielteinen näkökulma ja usea oli jo huomannut hintojen rivakan nousun.

Kävin useita mielenkiintoisia keskusteluja ja yksi sellainen oli lastenhuostaanotot Kainuussa. Olin keskustelijoiden kanssa asiasta samaa mieltä ja tulen siihen palaamaan vuoden vaihteen jälkeen. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tilaa sivuttiin myös ja niihin tulen myös palaamaan joulun jälkeen.

Palaan viikon aiheisiin ja päivityksiin huomenna. Nyt aion nukkua saunan päälle kunnolla ja Ilona tytön kilkatukseen on aamulla mukava herätä.

Avainsanat: vaalityötäjoulumarkkinoilla.kansalaiskuuleminen, gallupitsojottavatkainuussa, pohjoismainenhyvinvointivaltio