Satunnaiset kuvat

Päiväunienaika

Uusimmat

Blogin arkisto

035 PERKELE...!

Keskiviikko 16.3.2016 klo 9:31 - yrjöpoeka

Joskus on suomalaisen miehen sanottava ruma sana. Nyt on se hetki.

.....................................

Ensin on pidettävä pieni hiljainen hetki, että saan kirjoitettua muita sanoja kuin perkeleitä. Olen odotellut hallitukselta toimia Suomen nostamiseksi talouskurimuksesta. Säästöt ovat kolahtaneet ja tulevat kolahtamaan minun vähäiseen eläkkeeseeni ja omaisuuteeni. Siitä en ole pitänyt meteliä, koska odotan hallitukselta päätöksiä. Arvostelun aika on seuraavissa vaaleissa. Näin olen itsekseni päätellyt.

Olen odottanut hallitukselta ja työmarkkina järjestöiltä toimia yhteiskuntasovun aikaansaamiseksi. Siitä ei näytä tulevan lasta eikä paskaa. Olen odotellut hallitukselta toimia SOTE-sopan loppuun keittämiseksi. On todettava samoin kuin edellisellä kohdalla. Olen odotellut hallitukselta jämäköitä päätöksiä. Kolmannen kerran totean saman kommentin.

Mitä hallitus on saanut aikaiseksi? Täältä katsoen ei juuri mitään sellaista, mistä olisi hyötyä Suomen jaloilleen nostamiseksi. Hallitus on pääministerin suulla uhkaillut. On uhkaillut mahdollisella erollaan. On uhkaillut työmarkkina järjestöjä pakkolaki paketilla. On kertonut sote-sovusta, josta ei juuri valmista tule. Hallitus on ainoastaan puuhaillut erilaisten hallintohimmeleiden parissa.

Nyt hallitukselta on tulossa päätös. Mihin se päätös kohdistuu? Rikkaisiin? Hyväosaisiin? Ei sentään! Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula kertoo säästöpäätöksen taustalla olevan kuntien normienpurku ja tehtävien karsinta. No mihin se kohdentui ensimmäiseksi? Se napsahti kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Yli 75-vuotiaisiin vammaisiin!

Lainaus:

Jos ihmisellä on esimerkiksi vaikea kehitys-, näkö- tai liikuntavamma, muun muassa hänen kuljetuspalvelunsa, henkilökohtainen apunsa tai palveluasumisensa loppuvat sellaisina kuin ne ovat olleet ennen 75-vuotispäivää. Keskeisin ongelma on se, että mikäli palvelut jatkuisivatkin, niistä tulisi maksullisia.” Lainaus päättyy. Näin kertoo KVTL:n lakimies Jukka Kumpuvuori.

On kyse vaikeavammaisista vanhuksista. Pienestä ryhmästä. Ja tämä ikäraja 75 vuotta on vain tullut jostain – ilmeisesti päästä. Missään ei ole minkäänlaisia taloudellisia selvityksiä ja säästövaikutusten arviointia, suomii Kumpuvuori. Ikääntyneet vaikeavammaiset jätetään lakiuudistuksessa vammaispalvelujen ulkopuolelle, vanhuspalvelu- ja sosiaalihuoltolakien varaan. Palvelut riippuisivat kunnan taloudesta ja päättäjien asenteesta.” jatkaa Kumpuvuori.

Ikäraja 75 vuotta ei muuta vamman laatua millään lailla. Ihmeparantumisia tapahtuu harvoin, varsinkaan korkealla iällä. Näillä sanoilla hallitusta muistuttaa Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto.

En jaksa enempäänsä kiroilla.

Uurnilla tavataan!

Avainsanat: kehitysvammaistentukiliitto, kvtl, ihmeparantumisiatapahtuuharvoin