Satunnaiset kuvat

Syysaamu

Uusimmat

Blogin arkisto

044 Muuttuuko ihminen

Perjantai 5.9.2014 klo 19:33 - yrjöpoeka

Viimeiset viikot ovat olleet melkoista painajaista. Eilinen aamu pysähdytti mieleni totaalisesti. Onneksi vain hetkeksi. Aamulla aikaisin sain Kainuun keskussairaalan kirurgiselta osastolta puhelinsoiton. Koska sieltäpäin ei ole minuun oltu yhteydessä, mieleni täytti kaikki pahimmat skenaariot. Onneksi hoitaja alkuesittelyjen jälkeen kertoi syyn soittoonsa. Se oli minulle helpottava tieto. Hoitaja kertoi tulehdusarvojen lopultakin laskeneen niin, että poikani voi siirtyä sairaalasta kotiinsa. Tämä jos mikä oli helpottava uutinen. Edes hetken saa tuntea taas elävänsä hieman normaalimpaa elämää.

Otsikon ajatus, muuttuko ihminen, on tänään todella ajankohtainen. Euroopan kaakkoislaidalla tapetaan ihmisiä ja vanha suurvaltapolitiikka on astunut takaisin. Eli ihminen ei ole muuttunut miksikään. Rauhantila on ollut pitkä. Nyt ovat päätöksenteossa sellaiset ihmiset, jotka eivät ole kokeneet sodan kauheuksia. Nyt on vallalla taas ihmisten jaottelu eri rotuihin ja uskontoihin. Kun sekään ei riitä, nimitellään toisia fasisteiksi ja natseiksi. Sen katsotaan antavan ihmisille oikeutuksen tappaa entiset naapurinsa ja tuttavansa.

Maailma on tänään nopea ja kuvat sodan kauheuksista leviävät todella nopeasti. Tiedottaminen julmuuksista on osin tarkoitushakuista ja sillä yritetään osoittaa toiset osapuolet pedoiksi. Ei riitä, että sota-alueen ihmiset ovat napit vastakkain. Myös meillä ollaan tilanteesta useampaa mieltä ja vastapuolten nimittely on täysin vastaavaa kuin Ukrainassa. Hulluus on maailmassa tarttuvaa.

Suomessa on pidetty vallalla mielistely politiikkaa. Milloin on mielistelty Neuvostoliittoa, milloin EU:ta. Nyt vanhat nuoleskelijat ovat nousseet haudoistaan ja nuoleskelevat ja ymmärtävät naapurimme Venäjän oikeutusta kurmottaa pienempiä naapureitaan. Kukaan ei näytä oikeasti ymmärtävän sitä, että nyky Venjä toimii täsmälleen samoin kuin toimi sen edeltäjä Neuvostoliitto. Samalla tavoin toitotetaan yhtä totuutta ja kansa toistaa. Sotilaallislta voimaa esitellään reunavaltioiden rajoilla ja verhottuja uhkauksia annetaan useista eri kanavista.

Olen tänä syksynä lukenut hyvin paljon talvisodan historiaa ja siihen johtaneita tapahtumia. Silloisen Neuvostoliiton perusteluja toimilleen ja kuinka sotahulluus saatiin tartutettua omiin kansalaisiin. Nykyinen Venäjä ja sen isäaurinkoinen Putin toimii täsmälleen samoin. Valitettavasti Suomessa ei ole opittu suuresta naapuristamme oikeastaan yhtään mitään. Jälleen osa kansalaisistamme ymmärtää kuinka meidän on oltava nöyrinä ja meidän pitää olla rauhantahtoisia. Siihen kuuluu sama tavoite kuin talvisodan alla. Omien puolustusvoimien rapauttaminen.

Suomen on pidettävä hulluuden noustessa huoli omista puolustusvoimista. Samalla on etsittävä myös liittolaisia ja syyn ymmärtää jokainen. Sotahulluuden saastuttama suurvalta ei kunnioita muuta kuin voimaa. Ainoa tae uskottavaksi kumppaniksi on Pohjois-Atlantin puolustusliitto.

Sitä kutsutaan tuttavallisesti NATO:ksi.

Avainsanat: ihmismieli, oikeustappaa, suomettuminen, isäaurinkoinen, pohjoisatlantinpuolustusliitto