Satunnaiset kuvat

Kuusinki 28.6.2012

Uusimmat

Blogin arkisto

013 Prinsessoja liikkeellä

Tiistai 12.3.2013 klo 13:56

Kirjoitin viime vuonna ihmissuhdejohtamisesta ja sama meno tuntuu jatkuvan. Seurasin eilisen illan aikana tämän virkanaisen esiintymistä Suomussalmella ja piti hävetä paikallaolijoiden puolesta, millaista joutavanpäiväisyyttä tultiin Kajaanista asti kertomaan paikalle saapuneelle väelle. Tuherreltiin vähien papereiden kanssa ja käännettiin selkä yleisölle, koska siellä seinällä oli niin mielenkiintoista asiaa. Itselle. Ei yleisölle. Oikein pikkusievää pipertelyä.

Kuntayhtymä oli lähettänyt parhaat voimansa, ilmeisesti, liikkeelle kertomaan, kuinka ”Asumisen arki” kehtysvammaisten osalta Kainuussa jatkuu. Tilaisuuden ainoa ”selvä” asia oli se, että jatkossakin Kainuussa tarjotaan tasapuolisen huonoja palveluja kaikille. Kysyin kahteen kertaan kehitysvammaisten vanhempia kiinnostavasta asiasta, kuinka tulevana kesänä järjetetään työ- ja päivätoiminta? Sain kahdelta asiantuntijalta pitkiä asian vierestä kulkevia puheenvuoroja, vastausta kysymykseeni en kuitenkaan saanut. Toinen "selvä" asia oli, että asumisyksiköitä on Kainuussa aivan liikaa.

Paikalle tulijoita kiinnostaa eniten, kuinka palvelut aiotaan järjestää juuri tässä omassa kunnassa. Yleisiä jaaritteluja asiasta ja sen vierestä, voi järjestää luottamus- ja virkamiehille Kajaanissa. Annoin aiheesta palautetta paikan päällä tilaisuuden lopuksi. Toivottavasti meno paranee seuraavassa kuntatilaisuudessa. Sanonta on kyllä sellainen, ettei koira karvoistaan eroon pääse.

Nyt sitten loukkaannutaan oikein prinsessaherkästi antamastani palautteesta. Voin kuulla korvissani valitusta siitä, että joku uskaltaa sanoa jotakin ja kysyä jotakin aiheesta. Kuunnellessani esitystä vahvistui se viimevuotinen tunne, etteivät kaikki virkanaiset arvosta niitä ihmisiä, joille palveluja palkalla tuotetaan. Vielä vähemmän kuunnellaan maksajia. Korvat ovat niin kestovaikussa, ettei niistä arvostelu mene läpi.

Virkakoneisto elää aivan omaa elämäänsä. Tuleva kesä jatkunee sitten niin, että työ- ja päivätoiminta on kehitysvammapalveluissa tasapäisesti kiinni kesäkuun alusta syyskuun alkuun. Ymmärrän kansanedustajien ja virkaihmisten pitkät lomat, mutta en tätä. Vanhemmat ja kehitysvammaiset kaipaavat kesään muutakin toimintaa kuin seinien tuijottamista. Työntekijät lähtevät lomalle ja sijaisia ei oteta. Asukkaat saavat kuntayhtymän tasapuolista luukut-kiinni toimintaa. Taantumisvaiheen jälkeen on ilo syksyllä aloittaa alusta.

Tällä viikolla puhutaan sitten tästä aiheesta. Pidän aihetta esillä omassa kunnassani eri yhteyksissä.

Avainsanat: ihmissuhdejohtaminen, asumisenarkea, prinsessa, kansanedustajankesäloma