Satunnaiset kuvat

Kuusinki 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

072 Alkukoti

Tiistai 31.5.2016 klo 10:18 - yrjöpoeka

Kuivettuminen ja näivettyminen on päivän sana Itä- ja Pohjois-suomen kunnissa. Väki muuttaa koulutuksen perässä entistä kauemmaksi ja nimenomaan meidän tekemiemme päätösten takia. Olemme perustelleet keskittämisen ideologiaa niin tehokkaasti, että emme enää edes näe mihin se on johtanut.

Kuntiin jäävä väki on koko ajan huoltosuhteeltaan entistä enemmän epätasapainossa. Lopullinen muutto tapahtuu jokaisessa kunnassa omalle hautausmaalle. Meillä Suomussalmella paikan nimi on Härkökangas. Tämän vuoden lopullinen tilasto loppusijoituksen osalta lienee aika lähellä kaksisataa (200) henkeä. Kun kunnan väkiluku on tällä hetkellä noin 8200, jokainen voi päätellä mihin tämä johtaa. Viimeinen sulkee portin Härkökankaalle.

Kainuun historia on ollut selviytymistä ja Kainuu on ollut aina kasvattaja maakunta. Historian aikana on vihulainen idästä ajoittain tuhonnut Kainuun asutuksen täydellisesti. Sinnikkäästi näihin maisemiin on aina muuttanut uusia asukkaita. Välillä katovuodet aiheuttivat nälänhätiä ja Kainuun asutus tuhoutui syrjäalueilta melkein täydellisesti. Mutta koskaan ei tänne muutto ja asuttaminen loppunut. Muuttoa tänne tuli Savosta ja Idästä.

1800 ja 1900 lukujen taitteessa väkeä muutti paremman elämän toivossa uudelle mantereelle, Pohjois-Amerikkaan. Venäjän vallankumous toi meille ensimmäisen kerran pakolaisaallon. Silloin itärajan kunnat olivat sen aallon vastaanottajina. Toinen maailmansota tuhosi nuoria miehiä ja sotien jälkeen alkaneen jäälleenrakennuksen mukana maahamme syntyi ennätysmäärä lapsia.

Tämän seurauksena maaseudulla oli taas elämää. Yhteiskunnan keskittämisen ihanuus toi työpaikkoja entistä enemmän kaupunkiseuduille. Lopulta alkoi massamuutto paremman elämän toivossa muualle. 1960 luvulla alkoi muutto Ruotsiin ja sinne siirtyi suomalaisia ylijäämä nuoria satojatuhansia. Samaan aikaan tieverkosto maassamme kehittyi ja entistä useampi pääsi kumipyörillä siirtymään asutustaajamiin.

Nyt ollaan ja ihmetellään. Kunnat palkkaavat konsultteja pohtimaan mitä pitäisi tehdä. Pidetään seminaareja ja laaditaan julkilausumia. Vaaditaan koko maan asuttuna pitämistä. Samaan aikaan valtiovallan toimesta puuhataan entistä keskittävämpää politiikkaa. Tämä toiminta muistuttaa hölmöläisten tarinoilta. Toinen on ehdottavinaan ja toinen on tekevinään. Sitten ihmetellään yhdessä. Jopa presidenttikin ihmettelee joukon mukana.

Mitä tapahtuu samaan aikaan muualla? Siellä on tapahtumassa sama ilmiö kuin oli meilläkin kansan ylituotannon takia. Väki lähtee liikkeelle paremman elämän toivossa. Ilmiötä pahentaa samaan aikaan tapahtuvat sodat useissa liikakansoitetuissa maissa. Välimeri on tuhansien lasten ja naisten viimeinen leposija uhkarohkella matkalla.

Mitä Eurooppa ja erityisesti autioituva Suomi tekee? Pystyttää raja-aitoja ja sulkee tulijoita leireihin. Osa Eurooppalaisista nimeää tulijoita uskonnon takia vihollisikseen. Eurooppaa ja samalla Suomea ollaan sulkemassa.

Minusta tämä on turhaa puuhaa. Meille on opetettu, että ihmisten alkukoti sijaitsee Afrikassa. Alkukodista on aiemminkin lähdettu tuomaan siementä kaukaisille maille.

Kuihtuvat kunnat tarvitsevat uusia siemeniä. Ihmisiä.

Avainsanat: kainuunhistoria, muuttoaaltoruotsiin, ihmistenalkukoti