Satunnaiset kuvat

teno 3-8.72007 033

Uusimmat

Blogin arkisto

144 Kainuun kunnat maksamaan bonuksia!

Keskiviikko 10.11.2010 klo 11:40 - yrjöpoeka

Tähän johtopäätökseen on helppo tulla, lukiessani Kainuun Sanomien kertomusta Kainuun kuntien tilinpäätöksistä 8.11.2010. Kainuun kunnat ovat lopultakin löytäneet oikean avaimen talouskurimuksesta päästäkseen. Kuntien johtavat virkamiehet ja luottamusmiehet polkaisivat käyntiin menneinä vuosina Kainuun hallintokokeilun. Nyt kokeilu tuottaa oikein hyvää taloudellista tulosta ja surkeimmassakin kunnossa olevat kunnat ovat kääntäneet talouden plussalle. Se avain autuuteen, oli sosiaali- ja terveydenhuollon työntäminen kaukaisen maakuntahallinnon harteille.

Talousarvioiden toteutumien mukaan kuntien tulot ylittyvät yli 6 miljoonalla eurolla. Lehden erinomaisessa jutussa pisti silmään Sotkamon kunnanjohtajan lausunto. Kauppinen totesi lehden mukaan, ”Jos ylijäämiä syntyy, silloin on kuntalaisten palveluista tingitty.” Voiko sen enää paremmin sanoa! Kunnilla on rahaa, mutta sitä ei olla valmiita laittamaan sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin.  Mutta Kauppinen lohduttaa kuntalaisia sillä, että jatkossakin on tarpeen palvelutason tarkastelu. Tarkastelu on suomeksi, palvelujen alasajo. Onneksi löytyi vielä perusfundamentti: ”Eli Nou Hätä!” Kaiken huippuna on Puolangan ilmoitus veroprosentin laskusta! Kriisikuntien joukkoon laskeutunut kunta on ensimmäisenä toteamassa, että rahaa on jo liikaa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on viilannut ja höylännyt ensivuoden budjettiaan kuntien tarjoaman raamin puitteissa. Palveluista ja niiden tasosta on pakko tinkiä, koska rahat eivät riitä. Tuota 6 – 7 miljoonan luokkaa oleva vaje on lautakunnan ensivuoden budjetissa, mitä kunnat ovat ylijäämää takomassa. Kysymys kuuluukin, tarvitaanko tuo raha hallinnon ja seinien ylläpitoon? Toisena vaihtoehtona olisivat sitten nuo kuntalaisten tarpeet, mutta se lienee liikaa pyydetty? Jokatapauksessa syy palvelujen huonoon tilaan saadaan näin vieritettyä kätevästi maakunnalle ja erityisesti sosiaali- ja terveyslautakunnalle.

Koska esittämäni toiveet ovat yltiöpäisiä, teen rakentavan ehdotuksen ylijäämän käytöstä. Kuntien virkamiesten palkkoihin on lisättävä reilu bonus hyvän tuloksen johdosta. Luottamusmiesten palkkioita on korotettava myös samassa suhteessa. Koska kuntalaiset ovat tämän hyvän tuloksen takana, heille on myös löydettävä sopiva palkitsemiskeino. Kaikille kuntien asukkaille on taattava ilmainen hautapaikka.

Avainsanat: kriisikuntalaskeeveroprosenttiaan, hallintokoeiluyskii, kunnattakovattulosta, perusfundamentti, bonuspalkkiotluottamusmiehille, ilmaisethautapaikat