Satunnaiset kuvat

Syysmyrskyn satoa

Uusimmat

Blogin arkisto

157 Kuinka sen sanoisin

Sunnuntai 20.11.2016 klo 16:46 - yrjöpoeka

Edellisen päivityksen kohdalla ei sanomani mennyt oikein perille. Sen kirjoituksen tein pikaisesti, koska olin ajautunut aiheesta vääntöön facebookissa. Silloin tuntui siltä, että nyt on kirjoitettava blogi, jotta saan mietittyä sanomani järkevään muotoon. Kiireessä kirjoittaminen ei ole hyvästä.

Osalle lukijoista kirjoitukseni välittyi sellaisessa muodossa, että vastustan sellutehtaita ja työpaikkoja. Eräs soittaja arveli minun olevan jo liian vihreä. On todella harmillista jos jostakin sanasta, tai lauseesta aloitetaan pohdinta siitä mihin puolueeseen kukin kuuluu. Ensimmäinen ja tärkein asia on se, että minä en ole vastustanut kirjoituksessani sanallakaan sellutehtaiden rakentamista. Minä olen erittäin hyvin selvillä siitä, millainen merkitys kaikilla mahdollisilla tehtailla olisi koko Pohjois-Suomen aluetalouteen. Samoin työttömyyteen.

Pelkästä olettamuksesta, että olisin vihreä, väännetään ajatukset aivan nurin päin. Minä olen vain huolestunut siitä, että yhden valtion (Kiinan) omistamia sellutehtaita on useampi Pohjois-Suomessa. Tottakai perustajina on erillinen yhtiö, mutta sen pääomistaja on Kiinan valtio. Se itseäni ahdistava asia on, että omat metsänomistajamme eivät sen jälkeen päättäisi enää puun hinnasta. Erityisesti sellupuun hinnasta. Minulle on kivenkovaan väitetty, että eivät sellutehtaan päätä hintaa, vaan metsänmyyjät.

Kukaan ei oikein enää muista aikoja, jolloin meillä oli runsaasti suomalaisia sellutehtaita. Kyllä ne määrittelivät hyvin pitkälle sen, mitä puusta kannatti maksaa. Nyt omistajan olisi yhtiöitä, joiden omistaja (Kiina) päättää ihan itse sen tason, millä tuottaa sellua omiin tarpeisiinsa. Nämä laitokset ovat juuri sitä varten. Kiina tarvitsee puhdasta sellua, josta se voi jalostaa omat tuotteensa.

Kiina investoi valtavasti eri maanosissa ja kaikki sen omien tarpeiden pohjalta. Mikäli jossakin tulisi sellainen tilanne, ettei se saa haluamallaan hinnalla raaka-ainetta, mitä luulisitte tapahtuvan? Kiinan kokoiselle valtiolle tuollainen tehdas ei merkitse juuri mitään. Se voi lyödä lapun luukuille ja se on siinä. Suomelle ja sen maakunnille, jokainen suuri tuotantolaitos on tänään elämän ja kuoleman kysymys. Siitä syystä on hyvin tärkeätä miettiä yritysten omistusta.

Vielä kerran kirkastettuna. Minä en vastusta sellutehtaiden rakentamista. Minä haluan niitä rakennettavan. Minä haluan lisää työpaikkoja suomalaisille. Minä haluan, että suomalaiset metsänomistajat määrittelevät raaka-aineen hinnan. Ei ulkomainen valtio. Tärkein kirkastus. Minä en ole vihreä. Minä en tule vihreäksi. Minä olen vielä perussuomalainen. Minä kyllä kerron, mikäli tilanne muuttuu.

Olen saanut viikonloppuna ensimmäistä kertaa elämässäni luistella sellaisella jääalueella, jossa ei ole tippaakaan lunta. Kirkasta jäätä 15 – 20 senttiä. Hieman vettä päällä liukasteena. Se on uskomaton tunne, liikkua luistimilla mustapuhuvalla pinnalla. Kaukaa katsottuna vesikalvo jään päällä, saa sen näyttämään tyyneltä vedenpinnalta. Eilen luistelua haittasi myrskytuuli. Tänään tuuli oli niin paljon rauhoittunut, että luistelu oli silkkaa nautintoa.

Toivottavasti tällaisia päiviä vielä riittäisi. Pikku pakkasesta ei olisi haittaa. Se saisi jäälakeuden vonkumaan. Juuri silloin jokaisen pitäisi kokea jäiden äänimaailma. Volina joka tulee ja menee. Sen voimakkuus paikanpäällä on kokemus. Sitä odotellessa nautin jokahetkestä jään päällä.

Avainsanat: tullaymmärretyksi, ilmaisunsujuvuus, tahallinenväärinymmärtäminen, jäänulvonta,