Satunnaiset kuvat

Taimenen väsytys 1

Uusimmat

Blogin arkisto

070 Kuntaliitos olisiko aika?

Keskiviikko 28.12.2011 klo 19:06 - yrjöpoekaIltapäivän uutispläjäys tuli kunnanvirastolta. Suomussalmen kunnanjohtaja Matti Mentilä laittoi tiedotteen, että hän lähtee tehtävästään muihin ilmeisesti kannattavimpiin töihin. Uutinen tuli todella erinomaisen hyvään saumaan, nyt on aloitettava kuntaliitosneuvottelut Hyrynsalmen kanssa välittömästi.
Kainuun hallintokokeilun kaaduttua on jokaisessa kunnassa mietitty, kuinka selvitä tulevista haasteista. Suurin haaste on palvelujen riittävyys ikääntyvälle väestölle. Mikäli palveluja halutaan tuottaa ilman velanoton lisäämistä, on mietittävä tarkoin mitä voidaan karsia pois ja tuottaa taloudellisimmin. Yksi keino on liittää useampi kunta yhden johdon alle ja yhden valtuuston alle. Kaikki tyhjenevät kiinteistöt on myytävä pois, kunnossapito ja lämmitys eivät tuota palveluja kansalaisille.
Väestön ikääntyminen jatkuu seuraavat noin 20-vuotta ja samalla vähenee nopeassa tahdissa työikäisen väestön määrä. Suomussalmella oli enimmillään yli 16 000 asukasta ja nyt koko Ylä-Kainuun alueella on vähemmän asukkaita. Kouluikäisten määrä tulee tällä alueella tipahtamaan todella jyrkästi ja tulevaisuuden koulut tulevat sijaitsemaan nykyisten kuntien taajama alueilla. Samoin keskittyvät myös kaikki muut kansalaisten tarvitsemat palvelut.
Kainuussa on vielä ensivuoden voimassa hallintokokeilu ja sosiaali- ja terveydenhuolto on vielä poissa kuntien harteilta. Nyt on erinomainen aika katsoa, mitä virkoja tulevaisuudessa alueella tarvitaan. Selkeästi on katsottava isommissa kokonaisuuksissa, jotta säästöjä saadaan aikaan rakenteista ei palveluista.
Suomussalmen tapauksessa olisi hyvä puoli se, että kunnanjohtaja eroaa itse 1.3.2012 lukien. Hyrynsalmella on valmiina kunnanjohtaja joka tietää valmiiksi alueen tilanteen ja sen tarpeet. Ylä-Kainuun alueelle riittäisi jatkossa yksi valtuusto ja sen koko olisi 35 valtuutettua.
Kuntaliitosten lähtökohtana voisi mielestäni pitää sen, että nykyiset työntekijät jatkaisivat uudessa kokoonpanossa. Kuntien työntekijöiden keski-ikä on sen verran korkea, että väki vähenisi hyvin nopeasti alueen tarvitsemalle tasolle. Ylä-Kainuu lehden nettisivuilla on alkanut oikein vilkas keskustelu aiheesta ja se on hyvä. Tarvitaan monenlaisia mielipiteitä ja minusta Ylä-kainuun väestö on valmis tekemään tiiviimpää yhteistyötä. Nyt tarvitaan selkeätä poliittista tahdonilmaisua ja kaikkinainen jahkailu pitää nyt lopettaa.
Huolimatta viimeaikaisista väännöistä hallintokokeilun tiimoilta, myös Puolanka on otettava mukaan keskusteluihin. Kunnanhallitusten- ja valtuuston puheenjohtajien on aloitettava keskustelut välittömästi, vielä on mahdollisuus saada valtiolta porkkanarahaa liitoksille. Lähiaikoina on odotettavissa liitoksia ilman isompia neuvotteluja valtion sanelemana ja ilman porkkanarahaa.

Avainsanat: kuntaliitosneuvottelut, yläkainuuyhteen, mentiläeroaa, porkkanarahaasaatavissa, ilmanpakkoa