Satunnaiset kuvat

Silloin nuorena

Uusimmat

Blogin arkisto

173 Hajautettu tuotanto

Maanantai 20.8.2018 klo 19:36 - yrjöpoeka

Viime vuosisadan alussa olivat suomalaiset tiukan edessä. 1902 oli nälänhätä suurimmassa osassa Suomea. Sen seurauksena maassamme alkoi maanviljelysseurojen perustaminen. Maanviljelysseurojen tärkein tehtävä oli kouluttaa maanviljelijöitä runsaamman sadon saamiseksi ja maan saattamiseksi omavaraiseksi. Suomen itsenäistymisen jälkeen Venäjä lopetti viljan tuonnin ja sen seurauksena suuri osa Suome koki uuden nälänhädän 1918 alkaen. Suomi oli ollut erittäin riippuvainen Venäjän tuottamasta viljasta.

Sotien jälkeen tuotanto läksi rajuun nousuun ja sen tuloksena tuli ylituotanto. Tänään kaikki maanviljelystilat ovat suuri yksiköitä. Niiden perustaminen on suurien rahojen siirtämistä ja viljelijät sitovat itsensä pankkien löysään hirttonaruun. Tänään puhutaan valtion mukaan tulosta useammalla sadalla miljoonalla, jotta suurilta konkurssi aalloilta vältyttäisiin. Kriisin on laukaissut kesän kuivuus ja yhtäaikaa päälle tulivat energian hinnannousu ja lannoitteiden hintapiikki.

Sitä en tiedä mihin eduskunta asiassa päätyy, mutta ruoantuotannossa meidän tulee parantaa hyvin nopeasti omavaraisuutta. Kaiken lisäksi tutkimukset todistavat, että meillä tuotetaan ja syödään maailman puhtainta ruokaa. Se on erinomainen valttikortti aivan lähitulevaisuudessa, kun ilmaston lämpeneminen tuottaa eteläisissä maissa suuria vaikeuksia. Ratkaisu ei voi olla valtavan suurien yksiköiden perustaminen. Suuret yksiköt ovat hyvin pian samankaltaisia kuin muuallakin maailmassa. Ne tarvitsevat runsaasti antibiootteja ja muita lääkeaineita. Torjunta aineista puhumattakaan.

Pidän erittäin todennäköisenä, että näemme maailmassa hyvinkin lähellä suoranaisia nälänhätiä. Siitä syystä pohjoiset maat ovat nyt erittäin hyvässä asemassa. Meillä on valttina monta sellaista asiaa, alkaen kunnon talvesta. Suomen syrjäisyys ja pakkaset ovat säästäneet meidät monelta. Kaiken lisäksi meillä on vielä runsaasti puhtaita vesiä valmiina ruoantuotannon lisäämiseen. Olemme edellisen vuosisadan aikana tottuneet kuulemaan, että Suomi elää metsistä. Se pitää paikkansa, mutta sen rinnalle nousee jatkossa varmasti puhtaiden elintarvike raaka-aineiden tuotanto.

Kirjoittaessani oman maanmieseuran historiikkia näin kuinka ympyrä sulkeutuu. Omavaraisuus on jälleen nousemassa yhdeksi Suomen selviämisen ykkösaiheeksi. Nyt pitäisi helpottaa aivan ensimmäiseksi byrokratian viidakkoa. Maatilojen perustamista pitäisi helpottaa ja sallia myös pienten tilojen perustaminen. Ne pienet tilat pelastivat Suomen erityisesti sodan jälkeen. Pienet yksiköt elättivät tekijänsä ja vielä jäi tuotteita myytäväksi. Rakenteellisen työttömyyden alueilla tämä poistaisi sen ja antaisi ihmislle työtä ja toimeentuloa. Nämä pienet yksiköt eivät nostaisi kuluttaja hintoja, vaan päinvastoin.

Tänään elää kuvitelma siitä, että vain suuret yksiköt pelastavat maamme. Isot yksiköt ovat herkkiä ongelmille. Yhdenkin sellaisen tuhoutuminen vaikka tauteihin olisi vaikutuksiltaan samaa kuin suuren sellutehtaan kaatuminen. Hajautettu tuotanto sen sijaan vain porskuttaa ja pitää maan asuttuna. Valitettavasti tätä ei kannata edes keskustapuolue. Puolue puhuu, muttei tee mitään sen hyväksi. Sumutetaan vain vaalikarjaa.

Mikä poliittinen ryhmittymä uskaltaa ryhtyä puhumaan tämän puolesta? Ei ilmeisesti yksikään. Pian puhuminen on myöhäistä. Ilmasto ei odota.

Avainsanat: 1902nälänhätä, maanviljelysseurojenperustaminen, elintarvikeomavaraisuus, ilmastonlämpeneminen, hajautettutuotanto

109 Muutoksia säässä ja kunnallispolitiikassa

Keskiviikko 17.5.2017 klo 10:05 - yrjöpoeka

Säätila on vaihdellut todella rajusti. Toissapäivänä lunta oli joka lähtöön ja eilen säätila muuttui muutaman asteen lämmönpuolelle. Auringon porotuksen vaikutukset näkyvät seuraavista kuvista. Tälle päivälle on luvattu pilvistä ja vasisadetta. Ensiviikon aikana lumet saavat kyytiä, jos ennusteet pitävät kutinsa.

IMG_20170515_071458_5682.jpg
15.5.2017 klo 07.14 Lunta ja paljon...
IMG_20170516_133840.jpg
16.5.2017 klo 13.38 Grilli ja patio jo esillä ja sulaminen saa kyytiä.

Kirjoitin jokin aika sitten arvioitani vaalien jälkeisestä ajasta kotikunnassani. Se on aiheuttanut joillekin suurta tuskaa ja loukkaantumista. Kirjoitukseni on nähty joissakin piireissä sekaantumisena keskustan sisäisiin asioihin. Kaikki valinnat ja spekulaatiot ovat sallittuja ennen vaaleja ja erityisesti sen jälkeen. Mielestäni on todella aiheellista pohtia kaikissa piireissä, millaisia vaikutuksia erilaisilla valinnoilla voi olla. Koska kyseessä on usean vuoden pesti johtaville paikoille, niistä on voitava puhua julkisesti.

Kummallista tässä närkästymisessä on se, että vaaleissa käytettiin Trumpin kaltaista propagandaa häikäilemättä. Vaalien jälkeenkin aihetta on nostettu ehdokkaan toimesta paikallislehden palstoille. Mikäli puolue ja ehdokas on hyväksynyt populismin, on syytä kestää arvostelu. Mutta mikäli haluaa olla kuin Trump, niin silloin tietysti käyttäytyy samall tavoin. Valehtelee ja heti kieltää sen ja hetken päästä muuttaa taas kertomustaan.

Yksi asia on varmaa. Kirjoitteluani se ei estä. Toinen asia on myös varmaa. Aion pitää kunnallispolitiikkaa ja sen tekijöitä silmällä. Heti kun koen tilanteen olevan sellaisen, että on aihetta tarttua kirjoitusvälineisiin, teen sen. Aivan ujostelematta. Tiedän joillakin olevan suoranaista allergiaa, mikäli paikallislehti, tai muu taho mainitsee kunnan organisaatiosta jotakin. Minä en ole sitä oikein ymmärtänyt koskaan. Toisaalta halutaan, että päätöksistä kirjoitetaan. Toisalta taas ei. Mikäli siinä on kehuja, se hyväksytään. Mikäli ei, sitten murehditaan.

Kannattaa aloittaa heti murehtimisen harjoittelu. Minulla on aikaa keskittyä olennaiseen.

Avainsanat: säätilanmuutokset, ilmastonlämpeneminen, takatalvi, kunnallsvaalienjälkeinenelämä, trumpismi, populismi, puhunniintottakuinvoin

028 Pakkasen jytkettä

Sunnuntai 21.2.2010 klo 16:30 - yrjöpoeka

Viime päivinä on ollut huonoja kelejä keuhkovaivaisen hengitellä ulkosalla. Ilma on todella kuivan tuntuista ja ainakin minulla on ollut nyt todellisia vaikeuksia hengitellä sitä. Perjantaina menin käymään kaupassa vaimoni kanssa ja siellä törmäsin toiseen hengitys ongelmaan, hajuvesi tulvaan. Joillakin naisilla on tarve lisätä normaalin tuoksun lisäksi aimo annos teollista tuoksua ja se ei nyt tunnu hyvältä. Vanhuus ei todellakaan tule yksin, vaan risaisten keuhkojen keralla.

Jos keuhkot ovat risaiset, on Kainuun vähäväkinen kansakin aika lopussa. Kymmenen vuotta sitten ei kaikki uskonut, kuinka nopeasti väkiluku lähtee laskuun. Suomussalmi on kymmenessä vuodessa menettänyt väkiluvustaan kolmetuhatta ja loppu väestö siirtyy tasaisessa tahdissa Härkökankaalle, Suomussalmen hautausmaalle. Erityisesti Kainuun pohjoisosissa on menossa väen väheneminen ja nyt on todella aika pohtia, onko joka kunnassa esimerkiksi kunnanjohtajia. Muita politiikkoja aihe ei oikein kiinnosta, on tavattoman tärkeätä olla kunnanvaltuutettu kunnassa, jolta on viety päätösvalta sosiaali- ja terveydenhuollon asioista pois. Kainuun hallintokokeilu päättyy 2012 vuoden lopussa ja nyt kunnat antavat lausuntoja tulevasta. Suomussalmikin kertoo antavansa lisää maakunnan hoidettavaksi, en tiedä mitä näillä valtuustoilla on sen jälkeen tekemistä?

Seurailen eri kirjoittajien juttuja ja on sanottava, että Octaviuksen viesti on joskus todella tyrmäävää. Viimeisin vuodatus sai minut hekottelemaan pitkään ja nytkin sitä lukiessa naurulle ei meinaa tulla loppua.

Urheilua on nyt mukava seurailla soutulaitteessa, siinä tulee samalla kuntoiltua itsekin. Eilen sain lumikenkäilyn päivällä onnistumaan, kun pakkanen laski auringon vaikutuksesta alle -20 asteen. Saisi se nyt hieman ilmasto jo lämmetä, että huonokeuhkoisempikin saisi ulkoilla. Mutta kuluu se aika hyvin näinkin, vaimon laittamien hyvien ruokien äärellä on miehen hyvä olla.

Tarkkasilmäiset lukijani huomasivat merkkipäivän olevan kohdalla, kiitokset kaikille onnittelijoille. Vuosirenkaat lisääntyvät ihan itsestään ja joka vuosirenkaasta löytyy osia hyvistä ihmissuhteista. Olen todella iloinen kaikista niistä ja toivon saavani niitä vielä lisää.

Avainsanat: krooninenkeuhkoastma, väestönikääntyminen, kainuunhallintokokeilu, octaviuksenajatuksia, kotikuntoilu, soutulaite, ilmastonlämpeneminen, ikääntyminen, merkkipäivä, ystävienmerkitys

217 Joulu meni

Maanantai 28.12.2009 klo 15:02 - yrjöpoeka

Joulu meni aivan vilahtamalla ohitse, vaimoni sairasti koko joulun ajan ja se vielä jatkuu. Ilona sairastui myös ja jo jouluaaton iltana lähti Kajaaniin isän ja äidin kanssa. Pienellä porukalla emme saaneet kinkun kylkeen kummoista koloa.

Joulun alla oli oikein tuulinen keli ja lunta tuli vaakatasossa, eilinen ja viime yö oli taas samanlainen keli. Joulunpyhinä kuiva pakkaskeli, -25 - -30 ja tänään kiristyy taas kunnolla. Kelien puolesta on pitkästä aikaa tulossa oikea talvi, riittävästi pakkasia jotta lauhkeiden talvien ansiosta levinneet pöpöt saa kyytiä. Tästä talvesta selviävä riistakanta on sitä parasta A – ryhmää, kannat lähtevät parin vuoden päästä taas nousuun. Kasvitaudit saa myös kyytiä, kuten perunavarsia tuhoava rutto, olen tampannut pottupellon lumet tiiviiksi, jotta routa pääsee peltoon.

Kävin joulun pyhinä keveitä lumikenkä reissuja ja tänään sitten kovensin tahtia. Ei ole hengityselimet kunnossa, rasituksesta alkaa hengitys vinkua kunnolla. Liikunta tuntuu kyllä oikein mukavalta taas, tauon jälkeen on puhtia ja joulun syömiset pitäisi kuluttaa jotenkin?

Joulun alus liikenne oli todella rauhallista, todella huono keli rauhoitti autoilijoita. Sama ilmiö oli osittain näkyvissä myös eilen, kun vein vanhimman tyttäreni Kontiomäelle junalle. Muutama urheilumielinen Volvo-kuski kokeili yltiöpäisiä ohituksia, muu liikenne väisti, ettei mennyt liian vaikeaksi.

Joulu jälkeiset uutiset ovat tuntuneet aika normaaleilta. Tarinoita on Nykäsen jouluvietto tavoista, jotka ovat entisellään. Muutama puukotus ja todella vähän tulipaloja, vaikka oli talven kovimmat pakkaset?

Kööpenhaminasta puhuttiin muutama viikko todella ahkerasti ja ilmaston lämpenemisestä. Aivan kuin piruillakseen luontoäiti on järjestänyt näytöksen siitä, kuka ilmastoa säätää, ihminen vai luonto. Pakkaset ja lumisateet ovat tulleet vauhdilla koko Eurooppaan ja osansa on saanut myös Yhdysvallat. Ilmasto vouhkaajat ovat hiljenneet ja odottelevat ensimmäisiä lämpimiä kelejä, jotta meuhkaaminen voitaisiin aloittaa uudelleen. Suomessa tulee vallitsemaan nyt oikein hyvät talvikelit seuraavien kuukausien ajan ja ihminen yrittää pysytellä lämpöisenä jollakin keinolla. Kunnon pakkastalven jälkeen ihminen osaa nauttia luonnon suomasta lämmöstä, tällä iällä se tuntuu oikein hyvältä.

Avainsanat: joulu, kajaani, pakkaskeli, riistakanta, lumikenkä, luontoäiti, ilmastonlämpeneminen, pakkastalvi