Satunnaiset kuvat

2003 ja 5.3kg

Uusimmat

Blogin arkisto

141 Yhdessä olon viikonloppu

Sunnuntai 31.10.2010 klo 18:27 - yrjöpoeka

Viikonloppu on mennyt yhdessä olosta nauttien, Ilona on ollut mummon ja ukin seurana. Tarinoita ja juttuja on piisannut ja leipomiset olivat lauantaina pääosassa. Aamusta asti kävi kilkatus ja pipareita ja pullaa tuli ja ne ovat todella hyvän makuisia. Lapsen elämään kuuluu nauttia lapsena olosta, mutta on se mukava nauttia mummon ja ukin olotilasta. Sen totesimme yhdestä suusta, kun kävimme kävelemässä Ilonan lähdettyä isän ja äidin kyydissä Kajaaniin.

hpim4460.jpg
Joskus joki palkitsee. 48 cm ja tasan kilo.

Eilen kokeilin vielä perhokalastusta, vaikeuksia oli jäätymisen takia. Kalat pysyivät piilossa ja täytyi tyytyä kirpakan pakkasilman jähmettämään joen solinaan. Koskikarat ovat palanneet ja niiden lentely ja tirskuminen oli mukavaa seurattavaa. Illaksi tuli todella sakea lumipyry sään lauhtumisen seurauksena. Paksu kerros lunta hävisi aamulla pikaisesti, koska ilman lämpötila nousi +6 asteeseen. Kävelyn päätteeksi lämmitin sauna ja nyt nautimme vaimon kanssa kahden olosta. Kaipaamaan jäin käskevää tytön ääntä, ”ukki tuu tänne!” :D)

Viikonloppuna on ollut aikaa laatia kirjallisia juttuja ja laatia vastaus saamaani palautteeseen maakuntalehden palstalla. Kirjoitukseni blogiin viime viikon vaihteessa ja saman jutun ilmestyminen useissa lehdissä on saanut erilaista palautetta. Aika moni on aloittanut arvostelun siitä, että minä olisin lakkauttamassa kuntia. Toisenlainen arvostelu lähtee siitä, että kunnilla on paljon tärkeitä tehtäviä. En ole ollut lakkauttamassa kuntia ja kuntien tehtäviä voi yhdistellä, jos on vain halua. Hallinnon keventämisen täytyy pysyä asialistan kärjessä, mikäli haluaa karsia jotakin. Valitettavasti on niin, että puolueiden organisaatiot elävät kuntien luottamusmiesten tuomilla rahoilla. Ilman niitä usea kunta organisaatio kuolee varojen puutteeseen. Niiden elättäminen ei ole kuntien ydintoimintaa! Valitettavan usein kuntien luottamusmiehet kokevat toimintansa elintärkeäksi, vaikka pääosa päätösvallasta on luovutettu maakunnan huolehdittavaksi. Kaiken lisäksi kunnat ovat Kainuussa aika yksimielisiä, että lisää kuntien tehtäviä luovutetaan maakunnan hoidettavaksi. Ongelma syntyy siitä, että nämä kuntaorganisaatioiden luottamusmiehet päättävät millä rahoilla mummot hoidetaan. Nykyinen meno näyttää siltä, että mummot on lääkittävä vuoteiden pohjalle hiljaisiksi.

Näin talous kunnissa pysyy plussalla ja voi keskittyä ydintoimintaan, turhien luottamusorganisaatioiden ylläpitoon. Kiinteistökuluja on aina vain enemmän, vaikka väki häviää kunnista entistä nopeammin. Nämä koetaan tärkeämmäksi kuin asukkaiden tarvitsemat palvelut.

Tulevaisuus on todella mielenkiintoinen, milloin ihmiset todella heräävät?

Avainsanat: lapsenlapsiilona, perhokalastustalvella, alkutalvensäänvaihtelut, vastineitamielipidekirjoituksiin, liikaahallintoa, liianvähänpalvelua

205 Hyvä elämä, mitä se on?

Perjantai 4.12.2009 klo 21:14 - yrjöpoeka

Hyvää elämää on se, kun Ilona tyttö tuli pitkästä aikaa hallinnoimaan ukkia ja mummoa. Viimeksi nähdessämme, minua jäi surettamaan tyttöä vaivannut ikävä. Viikonlopun aikana on mahdollisuus poistaa osa ikävää.

Tänään on muutoinkin ollut todella hyvä päivä, on ollut mahdollisuus jutella hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Lieneekö joulunalus aika, joka saa ihmiset todella hyvälle tuulelle? Oli miten oli, tapaamisista jäi todella hyvä mieli. Kaiken lisäksi Kultaisen Kukon lounaalla oli oikein hyvää maksa ruokaa ja hyvä pöytä seura kruunasi kokonaisuuden.

Postilaatikko oikein pursui paksuja kokous kirjeitä, lukemista viikonlopulle piisaa. Vuodenvaihteeseen liittyvät tärkeimmät kokoukset, päätetään seuraavan vuoden talousarviosta. Se tietää pitkiä kokouksia, jokaisen valtuutetun, joka ei ole hallituksessa tai lautakunnissa, on sanottava oma painava sanansa. Omasta mielestäni, huolimatta kaiken kattavasta lamasta, sosiaali- ja terveyspuolen talousarvio on kohtuullisen hyvä. Siinä on otettu huomioon myös kansalaisten toiveita, syyskesällä pidetyn kuulemisen pohjalta. Toivottavasti ne kansalaisia kuohuttaneet asiat saadaan korjattua, jotka eivät vaadi suoranaista rahaa, vaan kyseessä on enemmänkin asenteissa olevia vikoja. Niitä asioita seurataan lautakunnan taholta tulevana vuonna ja uskon myös koneiston ottaneen opiksi menneistä vuosista.

Tytön kilkatus kuuluu talon joka sopesta ja kysymyksiä mummolle riittää. Nyt on lopetettava kirjoittelu ja otettava oma osansa hyvästä elämästä.

Lapsenlapsi on sitä, hyvää elämää.

Avainsanat: ilona, mummo, ukki, ikävä, joulunalus, talousarvio, kilkatus, hyväelämä

189 Isänpäivä

Sunnuntai 8.11.2009 klo 20:21 - yrjöpoeka

Venyttelin sängyssä aamusella ja odottelin kahvin valmistumista ja silloin soi puhelin. Ilona soitti ja kysyi heti, kuinka pian me olemme hänen luonaan. Eilen iltana lupasin Ilonan soitellessa, että me käymme mummon kanssa isänpäivän ajelulla Kajaanissa. Ennen kuin ehdimme Kajaaniin, ehti puhelin välillä soimaan ja kysymys oli aina, joko kohta olette täällä?

Aamukahvi yhdessä vaimon ja poikani kanssa avasi päivän ja sain todella lämpimät ja haluamani pituiset villasukat. Oikeata villaa ja vähän vanutettuna, ovat olleet jalassani kokopäivän. Levottomat jalat nauttivat olostaan ja sukkien tekijälle on annettava kiitokset, hyvät on!

Hyrynsalmen ja Suomussalmen kuntien rajalla oli sitten selkeä raja, jossa talvi muuttui etelän loskaiseksi suolatun tien takia. Miksi ei anneta oikean talvikelin vallita pohjoisessa, samalla säästettäisiin luontoa. Takaisin palatessani oli auto käytettävä pesulla, auto oli todella loskainen, kattoa myöten. Ylävesillä oli todella normaali talvinen keli ja autot säilyvät täällä puhtaana. Suolan käyttö pitäisi kieltää, ei muuta voi sanoa.

Lyhyellä reissulla on se huono puoli, että leikit jää aina kesken. Niin kävi tänäänkin, mutta onneksi kakkua oli lievittämässä pahaa mieltä. Kakku on hyvää, kun sitä saa syödä harvoin.

Huomenna on edessä arki ja nyt on valmistauduttava alkavan viikon kokouksiin. Tulevalla viikolla on ilmojen puolesta mahdollisuus käydä kuljettamassa suksia ylävesien metsissä. Uutta lunta on tullut viime vuorokauden aikana ja sinisen hämäryyden hetkiä riittää.

Avainsanat: isänpäivä, ilona, mummo, kajaani, villasukat, levottomatjalat, suolatuttiet, ylävesi, uuttalunta

186 Erikoinen päivä

Keskiviikko 4.11.2009 klo 18:49 - yrjöpoeka

 

 

Tänään oli kahdella tapaa erikoinen päivä. Ensimmäiseksi sain aamusella pohtia Ilonan kanssa, isän ja ukinpäivän lahjaa. Kerroin Ilonalle, että ukille on kaikkein tärkein lahja isänpäivänä, joko nähdä hänet, tai sitten kuulla puhelimen välityksellä. Pääsimme aamujutuissa yhteenvetoon, että on sittenkin ukin parempi hankkia jokin puuttuva Hello Kitty tuote hänelle. Emmekä aio kertoa asiasta muille kuin mummulle.

Toinen historiallinen tapahtuma oli sitten lautakunnan kokouksessa. Lautakunta on koko toimintansa ajan pohtinut elämän ja kuoleman kysymyksiä. Rahojen riittävyys on ollut ainainen huolenaihe ja toinen päivittäinen tekijä on ollut väestön ikääntyminen. Positiivisten ja iloisten asioiden puute on suorastaan näivettänyt lautakunnan, mutta tänään alkoi elämä virrata lautakunnan harmaannuttamiin joukkoihin.

Lautakunnan työpöydälle nostettiin esille maakunnan tulevaisuuden usko, potra poika! Kuivien asioitten seassa oli terveellistä kuulla lapsen ääntä ja nähdä kuinka positiiviset ajatukset alkoi virrata harmaantuneissa päissä. Lähetän sydämellisiä onnentoivotuksia sinne Kainuun Amerikkaan, Sotkamoon, onnea koko perheelle ylävesiltä!

Surullista on kuitenkin, sikainfluenssan lisääntyminen erittäin nopeasti. Muutama päivä sitten uutisoitiin siitä, että kaikki terveydenhuollon henkilöt eivät halua rokotetta, eikä myöskään osa väestöstä. Nopeasti ihmisten luonto muuttuu, kun todellisuus astuu lähemmäksi. Tänään on jo uutisoitu siitä, että ihmiset alkavat jo uhkailla terveydenhuollon henkilöitä rokotteiden puuttumisen vuoksi. Kuopiossa oli oikein asetettu vartijoita terveysasemille. Uhkausten esittäjät ovat olleet niitä, jotka eivät kuulu riskiryhmiin. Omasta mielestään he kuitenkin kokevat olevansa etuoikeutettuja, tämmöisiä oireita nousee pintaan kriisiajan kohdalla. Itsekkyyttä ja silkkaa typerää, oman eduntavoittelua, elämää.

Päivä on pelastettu hyvien tapahtumien vuoksi ja erityisesti siksi, olen kotona jälleen ja sauna on lämpiämässä.

Loppuun vielä linkki päivän Ylä-Kainuusta.

Avainsanat: ilona, ukki, hellokitty, lautakunta, potrapoika, sikainfluenssa, kuopio, elämä, sauna

179 Ilona kävi

Lauantai 24.10.2009 klo 20:24 - yrjöpoeka

Kyllä taas kelpaa, Ilona tyttö kävi äidin ja isän kanssa kylässä. Aikaa oli todella vähän isommille leikeille, mutta mummu kerkisi leipoa aamusella pullaa yhdessä Ilonan kanssa. Ilta meni aika huvassa, luettiin erilaisia juttuja ja katseltiin, että lelut ovat hyvässä epäjärjestyksessä.

Ikävä jäi meille kaikille yhden yön tapaamisesta, mutta kuitenkin mukavaa oli.

Kuistin, eli veranta on viimeistelyä vailla, ovi puuttuu ja istuin laatikot. Sain suuret ikkuna lasit ehjinä paikoilleen, kyllä nyt kelpaa kevät aurinkoa odotella.

Talvi parantaa otettaan ja lumet pysyvät, kun ilma pysyy pakkasen puolella päivin öin. Jokohan huomenna ehdin hiihtelemään, aamupäivällä on aikomus kokeilla suksien luistoa suoalueilla.

Perjantaipäivä meni edestakaiseen ajeluun kotipaikan ja Kuusamon välillä, näytti todella siltä, että mikään ei onnistu. Iltahämärissä lopulta sain pysäköidä kulkupelini ja todeta, että kuluu se päivä näinkin. Satoja turhia kilometrejä takana, mutta sain kuitenkin haluamani tarvikkeet tuotua perille. Kuusamon kaupoissa ja huoltoasemilla sain päivän aikana tavata useita entisiä työkavereita. Mukava on aina pitkästä aikaa tavata ja vaihtaa kuulumisia.

Kopsalan vaari soitteli iltasella pitkän puhelun ja muistelimme myös menneitä. Vaarilla on ikää paljon, mutta ajatus ja kieli ovat terässään. Vaari kertoi tarinan, josta pitää kysellä muilta, onko se todellista. Vaarin vaimo oli joutunut sairaalaan ja lapset ja lastenlapset sitten soittelevat ympäri Suomea ja kyselevät vointia. Vaimon nimissä oli tullut kolmenkymmenen (30) euron lasku, kun jälkeläinen oli kysellyt vointia lääkäriltä! Ymmärsin vaarin jutuista sen, että lasku oli todella tullut juuri siitä, jälkeläinen kyseli suoraan lääkäriltä omaisensa vointia. Täytyy kysellä asian perään tulevalla viikolla, vaari oli kokenut myös töykeää palvelua perätessään asiaa.

Kohtapuoliin on kysyttävä ensin puheluun vastatessaan, mitä se maksaa. Tämä tuppeensahattu ja vaalirahoituksessa rypevä kansa on joutumassa todelliseksi maksumieheksi.

Ensimmäiset nimet on nostettu esiin seuraaviin vaalirahoitus kohuihin, siitä kertoi maakunnan lehti nettisivuillaan illan päälle. Nyt on mukava ryhtyä köllöttelemään ja nähdä unia tuppeensahatuista erikoislaudoista ja yllättäen tileille jysähtävistä rahatukoista. Maakunta lehti on jo avokätisesti jaellut ääniä eri ehdokkaille ja se toki helpottaa vaaliväsymystä potevaa kansaa. Miksi vaivautua uurnille, kun tiedotusvälineet ja suuri raha hoitaa asian äänestäjien puolesta.

Minä hiljennyn tämän ajatuksen äärelle, mutta oli yksi hyväkin uutinen illan uutisvirrassa. :)

Ihmisille on hyväksi saada sellaisia uutisia, joissa on toivoa. Vaalit voi käydä ilman suuria rahoja ja erikoisia puutavaroita.

Avainsanat: ilona, ikävä, talvi, kuusamo, kopsalanvaari, vaalirahoitus, tuppeensahattu, vaaliväsymys

174 Halontekohommia ja kokouksia

Keskiviikko 14.10.2009 klo 20:04 - yrjöpoeka

Eilinen päivä meni kuntoillessa mönkijän ja moottorisahan kanssa. Keli oli mainio, pakkasta aamulla -8 ja aivan tyyntä. Puut alkavat olla tien varressa ja kaipaavat nyt sieltä kotiin poltettavaksi. Viikonloppuna on sen työn vuoro, Jyrki poikani tulee mukaan halon tekoon.

Illalla olin Kajaanissa tiedotustilaisuudessa Toimintakeskus Pihlajassa, aiheena oli kehitysvammaisille tarkoitettu oppisopimus koulutus. Tavoitteena on, että oppilaat saataisiin valittua ennen vuoden vaihdetta. Selkeästi on nähtävissä innostunutta mieltä ja aika moni odottaa tulevaisuutta toiveikkaana. Kainuun Maakunta-kuntayhtymä on hankkeen aloittajana, tavoitteena on löytää ensimmäiseen kokeiluluonteiseen opiskeluryhmään kahdeksan opiskelijaa. Tarkoituksena on hankkia oppisopimusteitse 3 vuoden aikana ammattipätevyys toimia kotipalvelun ja vammaispalvelun avustajan työssä ainakin osa-aikaisesti. Reisjärvellä on ensimmäinen vuosi vastaavalla tavalla jo toimittu ja kokemukset koulutuksesta ja koulutettavista ovat olleet myönteisiä. Paikalla oli väkeä oikein mukavasti ja myös toimittajia pienemmistä paikallis-lehdistä. Maakunta lehteä ei tällainen valitettavasti kiinnosta, vaikka kyseessä on aivan uudenlainen kotimaan kansalaisten ”kotouttaminen” normaaliin työelämään. Nyt jos koskaan tarvitaan juuri tällaisia uudenlaisia avauksia ja se tarvitsee kaiken mahdollisen tuen myös median taholta.

Tänään oli sitten sote-lautakunnan kokous, nykyisin näyttää siltä, että virkamiesten ja – naisten aikaa vie erilaisiin aloitteisiin vastaaminen. Aloitteiden teko on jokaisen valtuutetun oikeus, mutta joskus voisi asioita tutkia ensin netin avulla tai sitten soittamalla siitä vastaaville virkanaisille.

Käytin päivällä puheenvuoron Kainuun Radion puhe linjalla ja se poiki useita yhteyden ottoja. Toin keskustelussa esille usein esittämäni asian, miksi meillä on esimerkiksi Ylä-Kainuussa kolme kunnanjohtajaa ja kolme kaikkia muitakin johtajia? Väkeä on kolmessa kunnassa vähemmän kuin Suomussalmella oli enimmillään. Sosiaali- ja terveydenhuollon asioiden ja toisen asteen koulutuksen siirryttyä maakunnan hoidettavaksi hävisi johtajien niskoilta 60 % kaikista vastuista. Siitä huolimatta meillä on varaa maksaa johtajille 5000 – 6000 euron palkkaa joka kuukaudelta. Jokainen kunta haalii tyhjeneviin kunnanvirastotaloihin kaiken maailman projekteja. Projekti voi saada rahoitusta jostakin muualta, mutta yleensä kunta antaa tilat käyttöön näille paperien pyörittäjille. Toin keskustelussa esille myös sen, että Suomussalmen kunnanvaltuusto valitsi juuri uuden kunnanjohtajan. Miksi ei mitenkään pohdittu sitä, että naapurikunnan istuva kunnanjohtaja olisi tehnyt johtajan työt myös Suomussalmen osalta? Siitä olisi saatu sitä paljon puhuttua synergia etua ja säästyvillä varoilla olisi voitu tukea vaikkapa lapsiperheiden arkea. Kaiken lisäksi muutaman lähivuoden aikana Kainuusta häviää väkeä yhden Suomussalmen kunnan väkiluvun verran. Siitä huolimatta jotkin tahot pitävät kynsin hampain kiinni omista virka- ja luottamusmies paikoistaan. Kaikki haluavat vaieta kuoliaaksi kaiken keskustelun aiheesta, on niin komeata että on iso kunnantalo! Kunnan väkiluvulla ei näytä olevan mitään väliä, haetaan ylimääräisiä valtion apuja seinien kiillottamiseen.

Ilonan kanssa ehdin aamuaikaisella leikkiä hetken verran. Tyttö osaa kehua ukkia sievästi, kun onnistuin saamaan pallon kopiksi, Ilona totesi, ”hyvä ukki, sinä alat oppia!”

Siitä alkoi todella hyvä päivä ja vieläkin tunnen kehut sydämessäni.

Avainsanat: mönkijä, kainuunmaakunta, oppisopimus, kainuunradio, yläkainuu, suomussalmi, ilona

172 Jännetuppitulehdus

Sunnuntai 11.10.2009 klo 9:50 - yrjöpoeka

Ranne on vaivannut jonkin verran ja nyt se eilen otti todella ihteensä. Sain tutultani mönkijän käyttööni, jotta saan tekemäni halot pois metsästä. Päivällä tuntui välillä siltä, että pitäisi ajoissa lopettaa kun niin jomotti rannetta. Suomalainen mies ei hevillä usko, vaan ajelin iltamyöhäiseen ja pitkä pino puita ilmestyi tienvarteen. Lopetettuani työnteon käsi pääsi rasituksesta pois ja vähän ajan kuluttua kädellä ei voinut tehdä yhtään mitään. Kaiken lisäksi kyseessä oli tekevä käteni, eli oikea käsi.

Hyvä puoli asiassa oli illan mittaan se, että vaimoni halusi hoivata mies reppanaansa. Illalla ei voinut edes tietokoneen hiirtä liikuttaa, kylmägeeli pussi rauhoitti hieman. Ajatteli lähteä heti aamusta jatkamaan hommia, mutta käsi ei ole palautunut vielä. Harmillista erityisesti siksi, kun ilmat ovat todella suosiolliset. Pakkasta oli aamusella -9 ja aivan tyyntä, todella upea rapsakka työ ilma.

Tilanne ei kuitenkaan haittaa, puolilta päivin pitää olla menossa Kajaanin suuntaan kokoukseen. Perussuomalaisten piiritoimikunnan kokous on Kontiomäellä ja siellä valmistellaan tulevaa piirikokousta.

Poikani Jyrki on kaiken ikänsä ollut todella intohimoinen halon tekijä ja erityisesti puitten teko pokasahan avulla on ykkösasia. Illalla toin tullessani puukuorman talon nurkalle ja poika nukkui levottomasti, kun oli kiire sahatöihin. Ulkoa kuuluu työn ääniä juuri nyt, poika sahaa puita ja vaimoni kuljettaa halkoja varastoon. Minä itse yritän tehokkaalla kymmensormi järjestelmällä kirjoitella, siinä yksi toimii ja yhdeksän lepää. Ajelemme vaimon kanssa tänään yhdessä Kajaaniin ja vaimoni menee käymään Ilonan luona. Ilona oli eilen sanonut vaimolleni puhelimessa, että onpa hyvä, kun ukki ja mummo tulevat häntä paijaamaan.

Avainsanat: jännetuppi, mönkijä, reppana, perussuomalainen, pokasaha, ilona

171 Ilonan nimipäivä

Perjantai 9.10.2009 klo 21:51 - yrjöpoeka

Soitin Ilonalle ja kerroin, että ukki ja mummi onnittelee häntä. Ilona kysyi mistä minä muistan ja kerroin, että kun tein seinäkalenterin, merkkasin hänen nimensä ensimmäiseksi. Keskusteltiin vähän aikaa ja yhtä äkkiä kuului, heippa. Leikit olivat sen verran kesken, että niitä oli nopeasti jatkettava.

Ilonan ääni on todella iloinen! Siinä on ukille ja mummille elämää!

Huomenna on tiedossa mönkijällä ajelua. Rahtaan metsästä tekemäni halot pois ja pirtin uuni saa siitä täytettä.

Avainsanat: ilona, ukki, mummi, mönkijä

163 Iloinen viikonloppu

Sunnuntai 27.9.2009 klo 19:08 - yrjöpoeka

Ilonan ansiosta viikonloppu oli ääniä täynnä ja mummulla ja ukilla oli työkaveri. Viikonlopun aikana saimme pihaan lisää sepeliä ja haimme täyttömaita lisää peräkärryllä soranottoalueelta. Piha alue on vuosien mittaan laskeutunut ja vesi alkoi seistä rapakoissa pihalla. Ilona oli lapion kanssa talkoissa mukana ja oli todella innokas. Monta asiaa kerittiin pohtia ja välillä ehti tyttö polkea myös jalkaa. Aina ei asiat mennyt niin kuin tyttö halusi ja sitten mietittiin, kuka antaa periksi.

Monta lapiollista sepeliä siirtyi viikonlopun aikana piha alueella ja ongelmiakin löytyi. Kuorma auto toi sepeliä iltahämärissä ja ei huomattu ajoissa, että Vimax antennin harukset voi olla esteenä. Onneksi antenni ei kaatunut kokonaan ja eilisen aikaan laskettiin antenni alas ja oikaistiin vääntynyt latvakappale. Nyt laajakaista toimii taas ja yhteys muuhun maailmaan on auki.

Todella kovaa tuulta on riittänyt koko viikonlopun ja tänäänkin tuuli oli puuskissa vaarallisen kovaa. Talon tyynellä seinustalla kieppui koivunlehtien mylläkkä ja käpyjä ja oksia lenteli pihapuista talon katolle. Taas ovat vesirännit täynnä moskaa ja talonmiehelle riittää puuhastelua.

Kyllä on talo nyt hiljainen, kyllä Ilona tuo elämän äänen tullessaan.

Tuleva viikko on täynnä erilaisia kokouksia ja tapahtumia ympäri maakuntaa. Huomenna on ensiksi maakuntavaltuuston kokous ja iltasella on vielä sote-palaute tilaisuus Suomussalmella. Siitä se viikko lähtee taas käyntiin.

Avainsanat: ilona, maakuntavaltuusto

162 Vapaa jatkuu..

Perjantai 25.9.2009 klo 21:06 - yrjöpoeka

Vapaa jatkui tänään ajelulla maakunnan tiestöllä. Keli ja sää todella vaihteleva, aamusella tuli vettä ja iltapäivällä syksyn ruska leimusi maisemassa.

Viikonlopusta on tulossa todella mukava, Ilona tuli mummolaan vierailulle. Siinä se olennainen on, kun pysyn vain vauhdissa mukana. :))

Avainsanat: ilona

157 Matkailu jatkui

Lauantai 19.9.2009 klo 20:21 - yrjöpoeka

Torstai-iltana ajelin Puolangan reissun ja siellä oli aktiivista väkeä paikalla. Puolangalla nousi keskusteluissa erityisen vahvasti esille vanhusten tulevaisuuden turvaaminen. Nähtävästi asiaan oli antanut lisä sytykkeitä tämä vanhusten lopetuspilleri keskustelu. Paikalla olleiden selkeä viesti oli, että nykyiset palvelut olisi saatava jatkossakin Puolangalla ja vanhusten öinen rahtaaminen pitkin maakuntaa on saatava loppumaan.

Kauas on aina pitkä matka ja ilta oli pitkällä, ennekuin ehdin kotiin.

Perjantaiaamu valkeni kipakan pakkasen kourissa, kun lähdin enne aamukuutta ajelemaan Kuhmoon. Kuhmossa oli väkeä paikalla todella hyvin jo kahdeksan aikaan. Aamukahvia juodessa ehdin jututtaa vanhempaa mies väkeä ja ehdimme käydä muistoissa jo useammalla savotalla. Paikalla ollut väki halusi mielellään jututtaa vieraita ja aamu meni todella nopeasti. Kuhmo on maakunnan muista terveysasemista poikkeava siinä, että sen lääkäri palvelut ostetaan yksityiseltä firmalta. Tilanne vaikutti olevan väestön mielestä ihan kohtuullinen, milloinkaan se ei voi olla valmis. Henkilökunta oli aktiivisin käymistämme paikoista, saimme paljon palautetta henkilökunnan näkökulmasta. Kuhmo on kaukana maakunnan keskuksesta, mutta väestö kertoi selvinneensä joskus pahemmistakin tilanteista.

Kuhmosta tultuani lähdin vielä aurinkoiseen iltaan ajelemaan moottoripyörällä ja Ilta oli hämärää, kun kotioven sain auki.

Tämä päivä on ollut todella mukava, Ilonan synttäreillä käväisimme Kajaanissa päivän aikaan. Paikalla oli muitakin nelivuotiaita, päiväkerhon kavereita ja serkkuja isän suvusta. Ukkina on mukava seurata lasten touhua ja sitä iloa, kun kaikki ovat yhdessä. Vaikku irtosi korvista, kun kirkkaat lasten äänet nousivat välillä katonrajan ylitsekin. Mitähän ne naapurit mahtoi ajatella, mutta mahtuuhan kerrostaloon kaikenlaista ääntä. Oli todella hyvät menot ja se jäi jatkumaan kun lähdettiin vaimon ja Jyrki poikani kanssa ajelemaan ylävesille.

Vielä ehdimme katsella sieniä lähi metsästä ja nyt on aika lähteä saunaan. Huomenna saan nukkua pitkään, ei ole kiire minnekään. On mukava viettää yhdessä vaimon kanssa sellainen päivä, ettei tarvitse lähteä muualle kuin lenkille koiran kanssa.

Avainsanat: puolanka, kuhmo, kajaani, ilona

155 Tunnettu ukki..?

Keskiviikko 16.9.2009 klo 21:34 - yrjöpoeka

Sain naurun aihetta päivän aikana tuosta lauseesta. Olen kirjoitellut omasta lapsenlapsestani Ilonasta ja kyllä aivan aiheesta, sanavalmis ja nasevia lohkaisuja kertova tyttö on kietonut minut pauloihinsa. Syntymästä saakka olen ilolla toiminut ukkina hänelle ja antanut aikaani mielelläni. Mikä voi olla parempaa, saan tarjota turvallisen ja luotettavan aikuisen roolini olla ukkina ja läheisenä hänelle. Kiitoksia jutusta vielä kerran lukijoilleni, jatkan ukkina oloa.

Tänään oli väkeä todella runsaasti kotipaikkakunnan terveysasemalla, tähän asti suurin väkimäärä velloi terveysaseman matalissa tiloissa. Asemalla on normaalistikin väkeä aamuisin, mutta väki oli tullut nimenomaan katsomaan ja tutustumaan palveluihin ja myös kertomaan mielipiteensä. Aamu oli myös sattumalta aamu, jolloin jaettiin lääkärien vastaanottoaikoja. Saa nähdä mitä palautteista irtoaa, palaute keskustelu on tulossa maanantaina 28.9.2009 klo 18-20.

Tänään sain oikein hyvin palvelua omalla terveysasemalla, miksihän..?

Vaalirahoitusjuttu vain paranee ja isot puolueet paniikissa alkavat rahojen palautuksiin. Rahoituksella saavutettiin jo se hyöty mitä haettiin, keskusta – kokoomus hallitus. Nyt on rahoja mitä jakaa, koska valtion kirstusta puolueet kassansa täyttävät. Se on valitettavaa, että kansan muisti on yleensä yllättävän lyhyt.

Viime maakuntavaltuuston kokouksessa oli 3 asiana ”Tienpito Kainuun hallintokokeilun alueella 2009 – 2012". Siellä oli hallituksen esitys asiasta maakuntavaltuustolle ja hallituksen jäsenten vaatimat lisäykset. Vuoreslahdentie oli nostettu alueelliseksi investointihankkeeksi ohitse kaikkien aikaisempien ja sehän aiheutti napakkaa keskustelua. Tänään minulle esitettiin aiheesta viaton kysymys ja oikeastaan vain toteamus, miksi näin tehtiin. En älynnyt kokouksessa esittää sitä kysymystä, asuuko joku vaikutusvaltainen henkilö tien varrella, tai onko jonkun kesäasunto siellä? Kokouksen aikana keskustelin usean valtuutetun kanssa ja kaikista meistä oli ihmeellistä, että maakuntahallitus oli yksimielisesti lisännyt muitakin jäsentensä esittämiä hankkeita toteutumis suunnitelmaan, eli TOTSU:n. Hallituksen jäsenet näyttävät tukevan toistensa esittämiä uusia hankkeita. Nyt ei enää naurata, pitää selvittää saamani tiedon todenperäisyys ja kysyä asiaa seuraavassa maakuntavaltuuston kokouksessa.

Huomenna reissaaminen jatkuu, ensin on käynti Kajaanissa ja illaksi Puolangan terveysaseman palaute tilaisuus. Huonoa keliä on luvassa ja autoilu on nyt sitten pakollista jatkossa.

Ilona oli puhelinyhteydessä mummuun ja kertoi odottavansa meitä syntymäpäivilleen. Ukkina on mukava kuulla, että meitä molempia odotetaan syömään kakkua.

Avainsanat: ilona, maakuntavaltuusto, terveysasema

149 Kokous päivä

Maanantai 7.9.2009 klo 20:36 - yrjöpoeka

Päivä on pitkä, kun kokous on toisella laidalla maakuntaa. Lähtö oli kotoa klo 06.30 ja kotona olin 18.30 ja istumista piisasi joka haluun. Kokouksen juttua kirjasin tuohon maakuntavaltuusto osioon.

Päivä tuntui erityisen pitkältä senkin takia, että Ilona tyttö oli kotona odottelemassa. Ukille on tuoreita sämpylöitä ja pullaa leivottu pitkin päivää. Tuoksuu hyvältä ja tuntuu hyvältä nähdä, kuinka mukavaa tytöllä on. Mummo ei saa päivän töiden jälkeen paljoa lepoaikaa, ennen kuin tyttö nukahtaa yöunilleen. Käskyjä ja topakoita lentää välillä ukillekin ja se on tässä iässä hyväksi, ehkäisee sitä dementiaa.

Huomenna on aikaa sitten komennella enemmän minua, kun mummo on töissä ja minulla ei ole menoa ennekuin iltapäivästä.

Huomisen ohjelman käsikirjoitus etenee Ilonan tahdissa.

Avainsanat: ilona

148 Remontti viikonloppu

Sunnuntai 6.9.2009 klo 21:04 - yrjöpoeka

 

 

Kuvittelin käyväni kalalla ja laittavani vaimon poimimaan marjoja. No, todellisuus oli toinen, vaimo patisteli tekemään remonttihommia. Mitäpä sitä ei mies tekisi muuta kuin tottelee, tyhjennettiin makuuhuone ja siinä vaihtui värit ja hieman huoneen ilme. Tänään oli aamusella pieni pouta jakso ja sain käydä ajelemassa jammulla muutaman tunnin. Olipa mukavan rauhallista ajella, todella vähän liikennettä, vain poroja piisasi.

Tänään tuli Ilona tyttö touhuamaan mummon ja ukin luo. Kyllä kuuluu kalakatus ja mummo saa olla leikkikaverina joka haluunsa.

Huomenna on maakuntavaltuuston kokous ja taas on lähdettävä ajoissa liikkeelle. Yöjuna asia on lopultakin tapetilla, erinomainen juttu.

Avainsanat: remontti, ilona, yöjuna

147 Reissua piisaa

Perjantai 4.9.2009 klo 20:06 - yrjöpoeka

Eilinen oli istumista autossa ja istumista kokouksessa ja vielä päälle strategia seminaarissa. SOTE:n asioita pursuaa joka tuutista ja muuta ei juuri nyt ehdi mietiskellä. Onneksi Ilona tuli eilen isän kanssa käymään yön mummolassa. Eilen illalla sain syödä Ilonan leipomia pieniä korvapuusteja ja hyviä oli.

Tänään oli sitten vuorossa tutustuminen Sotkamon terveyskeskuksen toimintaan. Aamupäivä meni todella nopeasti ihmisten kanssa tarinoidessa. Iltapäivällä ehdin ajella moottoripyörälläni Kuusamoon takarenkaan vaihtoon. Nyt voi taas turvallisesti ajella syyskeleissä.

Paljon on lukemista ensiviikon kokouksia varten. Maanantaina on maakuntavaltuusto ja keskiviikkona yksilöhuolto. Nyt aion viikonlopun viettää vaimon kanssa kahden, emmeköhän me keksi tekemistä. Puolukoita keräilemme ja siinä sivussa voisi hieman kalastella. Työn jako voisi olla niin, että vaimo poimii puolukat ja minä hoidan tuon raskaimman työn, eli kalastuksen! :)

Avainsanat: ilona, sotkamo, kuusamo, kalastus

146 Matkailu jatkuu

Keskiviikko 2.9.2009 klo 13:33 - yrjöpoeka

Kävin aamusella hieman kalastamassa ja hauki oli todella hyvällä syönnillä. Otin kolme hyvänkokoista haukea ruokakaloiksi, täytynee käydä heittelemässä uistinta viikonloppunakin.

Tänään on jatkoa terveysasema kierroksille, iltasella on vuorossa Paltamon keskustelu tilaisuus. Huomenna sitten vuorossa sote-lautakunnan kokous ja seminaari sote- asioista vielä iltapäivällä virkamiehistön kanssa. Maakunta tulee todella tutuksi tällä menolla ja se on ollut itselle oikein hyvä asia. On hyvä tuntea ympäristö missä töitä väestön hyväksi tehdään ja tuntea myös henkilöstö. Lisäksi reissujen aikana saa tutustua erilaisiin ihmisiin ja ainakin vielä, ihmiset ovat ottaneet hyvin vastaan. Toki terveisiä päätöksen tekijöiden suuntaan on riittänyt. Ihmisiä eniten kivistävä asia on maakuntamatkailu ambulanssilla ja se on otettava valtuustossa keskusteluun. Ikäihmisten ihmisoikeudet on otettava huomioon.

Huomenna saamme Ilonan kyläilemään mummolassa ja Ilona aikoi leipoa mummon kanssa korvapuusteja isälle ja ukille.

Maakuntavaltuusto asiaa olen kirjoitellut tuohon toiseen osioon.

Avainsanat: hauki, terveysasema, ilona

141 Hiljaisuus..

Sunnuntai 23.8.2009 klo 20:46 - yrjöpoeka

Kyllä on talo hiljainen ilman Ilonaa!

Ei naurua, ei juoksun ääniä.. Ikävä tuli kaikilla ja erityisesti minulla.

Avainsanat: ilona

140 Hyviä kelejä ja yhdessä oloa

Lauantai 22.8.2009 klo 20:26 - yrjöpoeka

 Ilonan juoksu ja nauru kaikuvat talossa, no joskus pientä vahvaa tahdon ilmaisua.  ;)

Eilen kävin aamupäivän Hyrynsalmen terveyskeskuksessa, väkeä oli paikalla oikein mukavasti ja parkkipaikat oli etsinnässä. Kävimme oikein hyviä keskusteluja ihmisten kanssa ja erityisesti henkilökunnan kanssa.

Iltapäivällä oli sitten vuorossa seurustelua Ilonan kanssa ja todella hyviä juttuja. On todella terävä tyttö ja jutut ovat napakoita. Samanlaista menoa on riittänyt tänäänkin ja hyvä niin. Eilen illalla istuimme kahdestaan ulkona keinussa ja juttelimme tulevista syntymäpäivistä, Jyrkin ja myös Ilonan tulevasta syntymäpäivä juhlasta. Tyttö kertoi kutsuvansa juhliinsa kaikki hyvät ystävänsä päiväkodista ja myös muita hyviä ystäviään. Ainoastaan yksi poika oli sellainen, ettei aikonut sitä kutsua mukaan. Oli kuulemma aina ilkeä Ilonaa kohtaan. Jutellessamme kerroin, että juhliin kutsutaan aina hyviä ystäviä ja pidetään yhdessä hauskaa. Juhlien merkitys on saada hyviä muistoja hyvistä hetkistä ystävien kanssa. Kysyin sitten pojan tilanteesta, että onko hänellä yhtään ystäviä. Ilonan lyhyt tokaisu pudotti minulta suun todella auki. Hän vastasi, ” On, poliisit!” Olin todella mykistynyt napakasta vastauksesta. Lapset ovat neljävuotiaita.

Jyrki pojan 25 syntymäpäivä on tänään ja poikani tuli käymään kotona. Kyllä on aika kulunut nopeasti, nuorin lapsistani on todella täysi ikäinen.

Eilen ja tänään olen saanut ajella moottoripyörällä aivan riittävästi. Ajokeli on erityisesti tänään ollut todella kesäinen ja pyöriä on liikkeellä vielä paljon. Huoltoasemilla tapaa ihmisiä jokapuolelta suomea. Aivan tuntemattomien kanssa alkaa helposti keskustelut ajoreiteistä ja erilaisista huomioista reiteillä. Moniko autoilija alkaa parkkipaikalla puhua viereen tulevan kuljettajan kanssa?

Tänään tapasin taas tien päällä omituisen matkailijan. Kuusamosta ajelin Murtovaaran kautta Hossaan ja siellä oli kuljettaja jota aloin jo pelkäämään. Huomasin pitkän suoran päässä takanani tulevan auton valot ja se ajoi todella nopeasti aivan takarenkaaseen kiinni, todella lähelle. Annoin heti seuraavan suoran alussa tietä, mutta autoilija hidasti kulkuaan ja jäi hieman taaemmaksi. Sen jälkeen ajoi taas välillä lähemmäksi ja kun hidastin hidasti myös hän. Tätä menoa kesti yli kymmenen kilometrin matkan ja vielä kerran auto ajoi aivan perääni kiinni, ajonopeus oli koko ajan 80 kilometriä tunnissa. Lopuksi auto pysähtyi takanani yhdelle suoralle ja sen jälkeen en sitä enää nähnyt. Autoillessa tuollainen peli ei niin pelota, mutta pyörän päällä olo tuntuu aika suojattomalta.

Kuitenkin aion ajella ja nauttia myös siitä jatkossakin. Pitänee todeta vain ”elämä on”.

Avainsanat: ilona, moottoripyörä

139 Tavallista flunssaa..

Torstai 20.8.2009 klo 18:50 - yrjöpoeka

 

 

Ei vielä päässyt röhkimään sikatautia, normaali ärhäkkä flunssa, joka tarttui ainakin vaimoon heti. Itsellä olo on jo helpottunut ja kurkkukipu on mennyttä kauraa. Oli todella hyvä päästä tästä helpolla, koputan kuitenkin sitä maalaamatonta puuta.

Tiistaipäivä meni maakunta matkailussa, ensiksi Paltamon terveysaseman tutustumis aamupäivä ja sitten illan lopuksi Vuolijoen keskustelu tilaisuus. Päivän anti oli oikein hyvä itselle ja uskon sen olleen myös kaikille muillekin. Ihmiset ovat oikein tyytyväisiä, kun pääsevät keskustelemaan silmästä silmään virkamiesten ja päättäjien kanssa. Toivottavasti yhteinen näkökulma löytyy syksyn mittaan.

Huomenna aamupäivä menee sitten Hyrynsalmen terveysasemaan tutustumisen merkeissä.

Keskiviikko ilta meni vaimon kanssa asuntoesittelyjen merkeissä. Laitoin oman asuntoni asunnonvälittäjän käsiin, saa nähdä löytyykö tosi ostajia tänä syksynä? Aamupäivä meni kotosalla välittäjän tentissä ja sitten lopultakin sain työntää pyörän pois tallista ja lähteä syksyiseen ilmaan ajelemaan. Noin 350 km ajo sai oikein hyvälle tuulelle. Muu liikenne on syksyisen rauhallista, eikä poroistakaan ollut riesaa. Eniten poroja oli Posion ja Kuusamon välillä, muutoin koulutakseja melkein kaikki autot. Pohjoisen miehet olivat tänään joko sorsa jahdissa puolen päivän jälkeen, tai sitten jahtasivat karhuja. Huoltoasemat olivat todella hiljaisia kesän jälkeen, ei tarvinnut jonotella. Poliisien autoja oli yllättävän runsas esiintymä koko reitillä, vuokkojen kukinta ilmeisesti on syksyä kohti runsastumaan päin. Oikein hyvä että kukkivat runsaasti!

Ilona ja Annukka-äiti tulee vielä tänään, voi olla kälätystä vielä loppuiltana!

Avainsanat: flunssa, terveysasemat, ilona

129 Ulkoilua ja Ilonan juttuja

Sunnuntai 26.7.2009 klo 13:56 - yrjöpoeka

Viikonlopun toimena on ollut ulkoilu ja grillaaminen. Ilona oli kerännyt viikon aikana valtavan määrän juttuja, jotka piti ehtiä kertoa mummulle ja ukille. Molemmat saimme vuorotellen ison annoksen juttuja ja kysymyksiä vastattavaksi. Dementia ei pääse ikääntyvää uhkaamaan, kun saa pitää vieraana todella elämälle uteliasta lastenlasta. Ilona osaa kyllä hieman johdatella meitä itselleen suosiolliseen suuntaan ja välillä polkee jalkaa äkäisesti, kun kaikki ei menekään oman mielen mukaan. Lapsen kasvua on mielenkiintoista seurata näin vanhempana, omien lasten kohdalla elämässä oli työ ja kaikki muu. Silloin ei jäänyt nauttimiseen aikaa ja samanlaista se näyttää olevan vielä nykyäänkin. Isovanhemmuus on kuitenkin meille erittäin iloinen asia ja itsekin oppii joka päivä uusia asioita, myös uusia leikkejä.

Ajelin eilen aamulla Suomussalmen länsipuolen päällystettyjä teitä ja maisemat on erilaisia moottoripyörän päältä. Erittäin kova tuuli heilutteli ajoittain pyörää aika rajusti. Opettelu ja hiljainen ajonopeus antaa kuitenkin paljon pelivaraa. Yhtään hirveä ei näkynyt reitillä, vaikka olin aikaisin liikkeellä. Opettelu jatkuu, kunhan aurinkoisia ilmoja tulisi uudelleen, nyt sataa ja tuuli käy koillisesta.

Lueskelin nyt aamusella eri lehtiä netistä ja yksi uutinen sai ajatukset liikkeelle. Koti-Kajaani ilmaislehti on luettavissa netissä ja nyt viikonlopun numero, 25–26.7 kertoi jätevesi päästöstä. Linkkiä itse uutiseen ei ole, mutta lehti on luettavissa täällä.

1000 kuutiometriä paskaa pääsi Kajaanin Veden Rasin pumppaamon putkirikon johdosta Kajaanijokeen. Kajaanin Veden johtaja Juha Nurminen arvelee vain, että merkittävin vaikutus on ollut jäteveden kiintoaineen aiheuttama esteettinen haitta!

Viimevuosina näitä putkirikkoja on ollut samalla yhtiöllä ennenkin ja yhtiö tuottaa oikein hyvin. Sitä pieni ihminen jää miettimään, miksei putkistoja uusita voittorahoilla, ennen kuin ne posahtavat? Asia jäi minua mietityttämään sen takia, että viime vuosina, meitä takametsien ihmisiä on uhkailtu juuri näillä jätevesi asioilla. Joka mökin mummon pitää laittaa useiden tuhansien eurojen puhdistamot pieniä pökäleitään varten. Vaikka vesistöjä ei olisi mailla eikä halmeilla. Näillä toimilla kukkahattutädit ovat ilmoittaneet koko maailman pelastuvan ja erityisesti vesistöjen pelastuminen on näitten puuhastelijoitten lempiaihe. Sitten kun kokonaisen kaupungin paskat lorautetaan vesistöön, se on pieni uutinen toistuvanakin. Pienen ihmisen vahinko aiheuttaa näkyvän uutisoinnin ja välittömästi joutuu selvittelemään asioita leivättömän pöydän ääressä.

Näinhän se elämässä tuppaa olemaan, se jolla on rahaa ja valtaa, pääsee kuin koira veräjästä.

Käyn vielä autoilemassa päivän päätteeksi Kajaanissa ja vien Ilonan äidin luo.

Avainsanat: ilona, lapsi, moottoripyöräily, jätevesi

Vanhemmat kirjoitukset »