Satunnaiset kuvat

Rajakoulu

Uusimmat

Blogin arkisto

285 Vuosi päättyy ? uusi alkaa

Maanantai 31.12.2018 klo 21:55 - yrjöpoeka

Vuosi 2018 on lopuillaan. Vuosi on päättymässä samalla tavoin kuin se alkoikin. Lumimyräkällä ja runsaalla sellaisella. En usko lumen aiheuttavan sellaista vahinkoa kuin viime tammikuussa. Nyt ei ole sellaista lumikuormaa puissa eikä langoilla. Ankara myrsky sitävastoin voi aiheuttaa yksittäisten puiden kaatumista linjoille. Kotikuntani Suomussalmi oli tammikuun aikana ongelmien ytimessä. Sähköt olivat silloin poikki pitkiä aikoja. Siitä on opittu ja nyt osataan varautua lumentuloon ja myrskyyn vielä paremmin.

Kävin oman kuntani torilla kuuntelemassa juhlapuheita ja seuraamassa ilotulitusta. Väkeä tuli paikalle todella runsaasti. Ilmeisesti määrään vaikutti se, että nyt ovat mielensä pahoittajat huutaneet kieltojen puolesta riittävästi. On suorastaan käsittämätöntä, että muutaman tunnin aikana vuodesta ei saisi iloita ja pitää hieman meteliäkin. Kun olen seurannut YLEN lähetyksiä viimeisen viikon aikana, tuntuu siltä, että ilotulitus on suoranainen maailmanloppu. Keksitään vaikka minkälaisia avauksia jokaiseen uutislähetykseen, joilla muokataan mieliä ilotulitteita vastaan.

Torille tulvinut väki osoitti sen, että ilotulitusta tullaan katsomaan kokoperheen voimalla. Kaikki olivat hyväntuulisia kovasta tuulesta ja -10 asteen pakkasesta huolimatta. Kyllä Suomussalmen ja muunkin Suomen ihmiset haluavat kuulla ja nähdä pimeyden keskellä iloista tulitusta. Se ajaa pimeyden hetkeksi kauemmaksi. Toisaalta se on myös merkkinä sille, että päivä jatkuu. On siis syytä olla iloinen ja antaa muidenkin iloita.

Mielensäpahoittajat voivat muuttaa siksi aikaa vaikka Timbuktuun. Toisaalta, siellä pauke voi olla vielä runsaampi. Me muut sen sijaan heräämme huomenna virkeinä siirtelemään myrskyn tuomaa lunta. Lumitöitä tehdessä on hyvää aikaa miettiä mitä tuli luvattua ennen vuodenvaihdetta. Toivottavasti tekemämme lupaukset pitävät edes hetkisen. Yhtä asiaa toivon kaikilta. Olkaamme ihmisiä toisillemme. Tukekaamme heikoimpia.

Ja lopuksi. Toivokaamme ymmärryksen valoa Sipilän hallitukselle. Ymmärryksen valoa istuville kansanedustajille. Laiskoiksi ja luusereiksi nimittämänne työttömät ja köyhät voivat äänestää. Äänestää sellaisen muutoksen puolesta, että tuleva hallitus palauttaa heille ihmisarvon. Ihmisarvo on sitä, että jos ihmisen on tehtävä työtä, siitä maksetaan oikeata palkkaa. Suomalaisilla työehdoilla. Palkkaa jolla jokainen heistä saisi oikean suomalaisen eläketurvan.

Toivotan kaikille lukijoilleni erinomaisen onnekasta Uutta Vuotta 2019!

Avainsanat: ilotulitus, uudenvuodenjuhlinta, suomussalmenkunta, tavataantorilla, uudenvuodenlupaukset, työttömänihmisarvo

282 Perinteitä ja uhriutumista

Sunnuntai 30.12.2018 klo 9:21 - yrjöpoeka

On menossa jokavuotinen uhriutuminen. Uhriutuminen on hyvä sana kuvaamaan miten ihmismieli seuraa vuodenaikoja ja niiden mukana tulvivia muistoja. Vuodenvaihteessa luvataan paljon. Parannetaan tapamme. Ollaan kilttejä koko tuleva vuosi. Lopetetaan viinan juonti ja tupakointi. Vuoden vaihteeseen ajoittuu myös perinne, jossa joukko uhriutumisherkkiä haluaa kieltää ilonpidon kansalaisilta. Niiltä jotka haluavat juhlia äänekkäästi ja riemuiten vuoden vaihtumista.

Kaikkialla maailmassa on perinteitä ja niissä kaikissa vuodenvaihteeseen liittyy ilonpito ja juhlinta. Paitsi pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa. Meillä ei missään tapauksessa saa näkyä iloisia ilmeitä ja sitä ei saa juhlistaa äänekkäästi. Tässä tapauksessa on otettu ensimmäiseksi kohteeksi ilotulitukset. Useina vuosina on kauhisteltu pauketta uhriutujien toimesta. Uhriutujat ovat eneiten olleet huolissaan koirien tilasta. Heitä ei kiinnosta mikään muu. Tiedän kyllä heidän jatkavan, vaikka ilotulitukset lopetettaisiin. Heille ei käy millään muotoa iloinen äänekäs juhlinta. Synkkää ja ilotonta sen olla pitää.

Sosiaalinen media on nyt muuttanut tilanteen uhriutujille helpoksi. Nimien keräys vain liikkeelle ja kas kummaa. Eduskunta saa jälleen uuden kansalaisaloitteen pohdittavakseen. Pohditaan aikansa ja seuraavana uutena vuotena jatketaan uhriutumista. Luin juuri tänään Maaseudun Tulevaisuudesta kuinka eläinlääkäri ja hyvinvoinnin tutkija Laura Hänninen tietää kertoa ilotulituksen olevan metsäneläimille helvetti. Uhriutujissa on todella paljon elävästä elämästä ulkopuolelle siirtyneitä hippiäisiä. Heille riittää ihan omat uskomukset. Pitkäaikainen oleskelu yliopistojen hämärissä kammioissa vinkkua siemaillen, on kuorinut näistä uhriutujia.

Vinkkua siemailevat ja juustoja napostelevat uhriutujat eivät itse näe virheitä omassa elämässään. Matkaillessaan lentokoneella vinkuintiaan hakemaan henkisiä kokemuksia, he vaurioittavat ilmakehää. Sen vaikutukset ovat huomattavasti pahemmat kaikille luonnoneläimille. Sitä se on myöskin ihmisille. Myös uhriutujille. LUKE, eli luonnonvarakeskus on tutkinut uhriutujien lentomatkustusten aiheuttamaa kuormitusta ympäristölle. Tutkimuksen mukaan uhriutujan lentäessä Thaimaaseen, hän kuormittaa aivan yhtä paljon ympäristöä kuin kahdeksan vuotta Suomessa pysyvä naudanlihansyöjä.

Tutkimuksessa laskettiin siis yhden lennon aiheuttama kuormitus kaikelle luonnolle. Siinä ei huomioitu sitä, että henkisyyttä ja aurinkoa hakeva uhriutuja käy jopa useamman kerran vuodessa kaukomailla. Samaan aikaan kotimaassa pysyttelevä iloluonteinen naudanlihansyöjä elää luonnonmukaisesti. Vuoden vaihtuessa kotimaassa elävä haluaa iloitella. Syödä hyvin. Juoda hyvässä seurassa ilolientä sopivissa määrin. Tälle suurelle enemmistölle on yhteistä se, että vuodenvaihtuessa he siirtyvät ulkoilemaan ja ilakoimaan ilotulituksen paukkeessa. Tämä on perinteinen tapa kaikkialla maailmassa.

Meillä iloa ei sallita. Ei etenkään äänekkäästi. Eikä erityisesti suurella joukolla iloten ja remuten. Tästä melusta häiriintyvät eniten henkisyyttä kaukomailta hakevat elämän pelastajat. Joille on tärkeintä huolehtia eläimistä. Ei ihmisistä. Matkustelu lentokoneilla ei ole heidän mielestänsä haitallista. Miksikö?

Kas, he ovat nähneet kuinka savu häviää taivaalta.

Avainsanat: uudenvuodenlupaukset, ilotulitus, vuodenvaihteenperinteet, suomessaeisaailoita, luonnonvarakeskus, maaseuduntulevaisuus, lentäväkasvisyöjä

001 Näillä eväillä

Sunnuntai 1.1.2017 klo 16:16 - yrjöpoeka

Vuosi on vaihtunut ja raketit ja pommit paukuteltu. Turkissa ovat myös aseet paukkuneet ja viattomia siviilejä kuollut. Väkisin nousee mieleen sellainen ajatus, että kuka on viaton? Ovatko kaikki ne turkkilaiset viattomia, jotka hyväksyvät hirmuhallinnon Recep Tayyip Erdoganin yksinvaltiudella? Täältä Suomesta katsoen Turkin pääministerin toiminta on syvältä. Hän kaivamalla kaivaa verta nenästään. Arabi-kevään vallankumous vie myös Turkin mukanaan, se on ilman muuta selvää.

Kaksi omaan valtaansa hurahtanutta repaleista valtiota, Venäjä ja Turkki, eivät vielä oikeasti tiedä, että kaikki yritykset torjua ääriliikkeet ovat turhia. Mitä kovemmin ne niitä yrittävät estää, sitä todennäköisemmin ne netti-aikakautena pullahtavat ovesta sisään. Venäjä ja Turkki saavat, mitä tilasivat. Ihmisoikeuksien polkeminen kostautuu ja mustia lippuja voi esiintyä näitä maita koskevissa uutisissa.

Keskustelin eilen ihmisten kanssa siitä, että Suomi on rakennettu 100-vuoden aikana yhdessä ja että tämän sukupolven on yritettävä jatkaa isiemme aloittamaa työtä. Tasavallan presidentti ilmaisi asian tänään samoin, yhdessä. Julkisuudessa esiintyvä eripura ja vastakkainasettelu eivät näy silloin kun väki kokoontuu juhlimaan saavutettuja vuosia. Eilinen ilta osoitti sen Suomussalmen torilla (Ämmänsaari).

Tapahtuman aikana väkeä virtasi tori täyteen ja se mitä kuulin ympäriltäni oli avointa ja selkeää puheviestiä yhteisöllisyydelle. Yhdessä tekemiselle. Yhteiselle kokoontumiselle. Mikä tärkeintä kunnan kannalta. Kunnan on oltava se moottori, joka kokoaa ihmiset yhteisen sanan äärelle. Ei puolueet. Ei seurakunta. Ei järjestöt. Tämä on tuhannentaalan paikka uuden kuntastrategian rakentamiselle.

Valvoin viime yönä aikamyöhään ja mietin tulevaisuutta. Aamun valjettua totesin asioiden kulkevan omaa latuaan ja kaiken järjestyvän. Ryhmä missä toimin kevätkauden on selvillä. Ryhmän koko on vielä avoin, mutta vähintään kaksi (2) valtuutettua. Katsellaan ja kuunnellaan.

Hyvää Uutta Vuotta 2017!

Avainsanat: uudenvuodenilotulitussuomussalmella, turkinpääministerion yksinvaltias, kohtalonusko

023 Roskasakki työleireille

Tiistai 16.2.2016 klo 10:41 - yrjöpoeka

Olen useasti kirjoittanut aiheesta ja varoitellut, että tällä menolla me saamme pian korjata pakolaisten tai turvapaikanhakijoiden jäänteitä raunioista. Se päivä on entistä lähempänä ja samankaltaisia oireita on jo esiintynyt kotimaakuntani sisällä. Poliittisten puolueitten munattomuus ääriliikkeiden suitsimisessa johtaa meidät kaikki tuhon tielle. Näyttää siltä, etteivät politiikot oikeasti usko sellaista tapahtuvan.

Tekemällä googlella haun selviää hyvin nopeasti, että nyt on kysymys vain ajasta. Roskasakki on saanut julkisuudesta sellaista puhtia, että murhapoltto on pian lehdissä. Aivan ensimmäiseksi kaikenmaailman dosentit kertoisivat kyseessä olevan yksittäisen tapahtuman. Mikään ei ole enää yksittäinen tapahtuma. Roskaväki metelöi sosiaalisessa mediassa ja juhlii näitä epäonnistuneita yrityksiä.

Meillä on oma salainen poliisimme ja myös normaali poliisi tutkii sosiaalisen median ilmiöitä. Kukaan ei näytä tunnistavan ajan merkkejä. Muualla Euroopassa sama ilmiö on huomattavasti rajumpaa. Roskasakki velloo kaduilla ja huutaa verta. Tämä ilmiö on nähty aiemminkin. Se ei johtanut mihinkään hyvään. Muistomerkkejä on pystyssä pitkin Eurooppaa.

Ajan merkkeihin kuuluu myös, että jokapuolella varustaudutaan sotaan. Mitä muuta voi merkitä asevoimien kasvu kaikkialla ja asevoimien varaukseton ihailu. Eniten sitä ihailua julistaa juuri tuo roskasakki. Valtio liput esillä julistetaan isänmaallisuutta. Isiemme ansiosta tämä sakki saa ilmaista leipää. Nyt roskasakki julistaa, ettei sitä ilmaista leipää saa jakaa kaikille.

Kevät on pian käsillä ja naapurimme Venäjä voi aloittaa maamme täyttämisen. Venäjän talous on kriisissä ja sen teollisuus vaikeuksissa. Siellä on miljoonia halpatyöläisiä, joiden työt loppuvat tai ovat jo päättyneet. Venäjä haluaa sen väestön ulos omasta maasta. Se ei halua, eikä edes pysty huolehtimaan ulkomaalaisista. Suomea ja Eurooppaa kiristäessään naapurimme, omien sanojensa mukaan, ei voi mitenkään estää ihmisten kulkua kohti Suomea.

Tästä syystä meillä ei ole enää aikaa odotella roskasakin vihanlietsontaa. Mikäli tämä meno jatkuu, maamme on vaarassa. Maamme hallitus on itse tekemässä lakeja, joilla selkeästi rajoitetaan sekä omien, että ulkomaalaisten oikeuksia. Hallituksen on pikaisesti polkaistava jalkeille laki, jolla mahdollistetaan vihanlietsojien säilöönotto. Tällä rauhoitettaisiin tavallisia tolkun kansalaisia. Yhteiskuntarauhan turvaamiseksi säilöönottoa pitäisi jatkaa niin kauan, että pahin hurmoshenki maasta on talttunut. Heidät on laitettava sellaisille työleirille, jossa jokapäiväinen leipä on hankittava omalla työllä. Tämä on kovaa tekstiä, mutta ajat ovat myös nyt erittäin kriittiset.

Palveltuani isänmaata Suomen itäisellä rajalla vuosikymmeniä koen, että minulla on oikeus ja velvollisuus puolustaa laillista menoa. Sitä yhteiskuntaa, jonka rakensivat sodankokeneet sukupolvet. Sitä meidän on puolustettava.

Suomalaiseen elämänmenoon kuuluu, että tiukoista ajoista huolimatta vieraita kohdellaan hyvin. Suomalaiseen yhteiskuntarauhaan eivät kuulu polttopulloja heittelevät roskasakit.

Avainsanat: murhapoltto, ilotulitusrakettivastaanottokeskukseen, venäjävarustautuusotaan, työvapauttaa

001 Ja laulua kolmannella

Torstai 1.1.2015 klo 21:26 - yrjöpoeka

Vuosi vaihtui ja ilotulitusta riitti tuntikaupalla. Yhden naapurin koirarukka haukkui pelkoaan aattopäivän aamusta yhteen menoon n.18 tuntia. Oman koirani toin sisälle heti aamusta ja täytyy sanoa, että jos Inka puhua osaisi niin kiittelisi. Suretti tuo koiran väsymätön huuto. Suomussalmella elää vielä hyvin paljon vanhuksia, jotka elävät sodan muistot mukanaan. Paukuttelu on heille kärsimystä. Ilmeisesti pitäisi tulevaisuudessa saada ilotulitus lyhytkestoisemmaksi tapahtumaksi.

Olisiko peräti mietittävä sitä mahdollisuutta, että ilotulitteita ei enää myytäisi yksittäisille ihmisille? Kunnat, yhdistykset ja erilaiset seurat toimisivat järjestäjinä. Samoin rajattaisiin ilotulitusten aikataulut vielä tiukemmiksi. Tällä hetkellä tämä on todella villiä touhua. Paukuttelu alkaa vuorokautta ennen ja jatkuu kuten tänäänkin, iltaan asti. Keskustellessani torilla Suomussalmen ilotulitustapahtumassa, tuli selväksi yksi asia. Ihmiset haluavat kokoontua yhdessä seuraamaan suurempaa ilotulitusta ja myös muuta ohjelmaa. Tulen jatkossa esittämään oman kunnan osalta, että ilotulitus järjestetään alkuillasta.

Maailma on muuttunut ja ihmiset asioivat sähköisesti. Kaikesta huolimatta kaikilla on halu kokoontua yhdessä kokemaan suurempia asioita ja uudenvuoden vastaanottaminen on yksi sellainen. Vuosi sitten kunta ei järjestänyt mitään ja sitä väki piti todellisena puutteena. Palautteen perusteella asia on korjattu. Tulevaisuudessa on tarkemmin mietittävä tapahtuman sisältöä. Tapahtuma on pidettävä koko perheen tapahtumana.

Uusi vuosi on alkanut aivan samalla tavalla kuten mennyt vuosi. Erilaisilla sähköisillä foorumeilla nimettöminä esiintyvät vastustajani jatkavat samalla linjalla. Yksi todella vauhkoontunut henkilö yrittää tehdä kaikkensa ja toimii niinsanottuna ilmiantajana perussuomalaisenpuolueen suuntaan. Säälittävää ja surullista. Nimettöminä esiintyvät kirjoittajat ovat sen verran heikkoja ainekirjoittajia, että kirjoituksissa ilmenevät samat virheet kuin nimellä varustetuissa mielipidekirjoituksissa. Toivottavasti tämä joukko jaksaa kirjoitella tulevan kevään aktiivisesti. Kunhan nimeni muistetaan kirjoittaa oikein, se on pääasia.

Tuleva kuukausi on kuntokuukausi. Sen annilla on jaksettava kevääseen. Kokousruletti pyörähtää liikkeelle tammikuun puolenvälin paikkeilla. Puuhaa poliittisella saralla tulee jatkossakin riittämään. Tulen olemaan erittäin aktiivinen seuraavien viikkojen ja kuukausien ajan.

Nilkoille potkijoita en erityisemmin kaipaa, valitettavasti heitä näyttää riittävän. Onneksi potkijat ovat omissa joukoissa, joten heidän tapansa tuntee.

Näillä eväillä lähdetään liikkeelle.

Avainsanat: ilotulitusaiheuttaa koirillekärsimystä, yhteisöllinenkokemus, kintuillepotkijat